Избор на прахосмукачка- 3

• 73 469
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
Да, ето например тази https://www.tehnomix.bg/prahosmukachka-bosch-bgs-5335-zoo-o-proanimal
Ама и тя си е цифра

# 616
Може да задържа мръсотията в уреда, не да разпръсква наоколо праха, това го правят всички с хепа филтър, даже и за 100 лева, както беше казно Mr. Green може да е лека и маневрена,пак има и евтини такива мен специално в скъпите модели ме блазни това, че имат доживотен филтър, защото ужасно се дразня на всякакви модели, за които филтри има само в сервиза, той пък работи само от еди колко си до еди колко си, пък се дава заявка и чакаш....Филтрите на моята евтина струват 30 лева и ги има в магазина.Задължителна екстра ми е турбочетката и онова чудо на Дайсън с двете кръгчета за обиране на косми и конци без да се заплитат. Турбочетката пак не е чудо невиждано, но на мен даже и тя не ми трябва.

# 617
Ами не е вярно че тези за 100 лева задържат успешно праха, хайде да не се заблуждаваме. Иначе никой нямаше да купува тези от 600, дори тези от 300. А твоите филтри днес ги има, утре ги няма. Познавам добре зареждането на магазините, всички препращат към сервизите след време, особено като си свалят от асортимента съответния модел. И никой не ти говори за чудо невиждано, аз казах какво ми е важно на мен. Вече няколко пъти разбрахме какво ти е важно на теб, но определено не купувам скъп уред от гъзария или защото съм наивница с много пари и не искам да чистя качествено с уред от 100 лева.

# 618
Благодаря ти! Аз мисля тази  https://www.technopolis.bg/bg/Prahosmukachki-Vertikalni-Stick/Pr … -BCS1TOP/p/812902
Насочила съм се към такъв модел прахосмукачка, тази дори ми се струва по - добра от Дайсън, защото е с две батерии, но си e баш цифра Fearful

# 619
О, благодаря за линка, аз не знаех, че има такава на Бош с две батерии! Но тук някой писа, че Дайсън нарочно не са внедрили такъв модел, защото при непрекъсната работа на уреда с тази мощност ще изгори моторът.

# 620
О, благодаря за линка, аз не знаех, че има такава на Бош с две батерии! Но тук някой писа, че Дайсън нарочно не са внедрили такъв модел, защото при непрекъсната работа на уреда с тази мощност ще изгори моторът.
Колко непрекъсната? Да не би някой да чисти по два часа с прахосмукачката? Някак не ми се вярва Бош да пусне уред, който ей така ще изгори.

# 621
И на мен не ми се вярва, а и нали ще се разчуе ако не са читави, няма да си рискуват името така.

# 622
Ами не е вярно че тези за 100 лева задържат успешно праха, хайде да не се заблуждаваме.

Е, не мога да го твърдя от личен опит, никога не съм имала такава. Аз бих казала 300 лева за да съм сигурна, но се доверих на експерта:

Прахосмукачките с ХЕПА филтър улавят 99,99% от праха, а такива са почти всички прахосмукачки и тези за 1000 и тези за 100 лева. Ако критерият за оценяване на качествата на една прахосмукачка е ХЕПА филтърът, то няма смисъл да се купуват прахосмукачки над 100 лева по тази логика.

# 623
Когато филтърът е ХЕПА той трябва да улавя 99,99....% различен брой деветки след десетичната точка според класа на ХЕПА-та. Това разбира се важи само ако прахосмукачката и филтъра са добре уплътнени и не излиза замърсен въздух от някъде другаде. С уточнението, че не съм се задълбавал в прахосмукачките от ценовия клас 100 лева и не знам дали масово поставят такива филтри, но не е кой знае каква философия или оскъпяване да им слагат.
Колко непрекъсната? Да не би някой да чисти по два часа с прахосмукачката? Някак не ми се вярва Бош да пусне уред, който ей така ще изгори.
Рискът от изгаряне е при макс режима. При този режим достигат сила на засмукване сравнима с кабелните прахосмукачки, но мотора се върти с над 100000 оборота в минута. Там батерията издържа минути. Ако се сложи втора мотора може да прегрее и да изгори. При Бош мотора ако работи при по-ниско натоварване го няма този риск. Гледам, че е на 18V, a Дайсън са на 21V и 25V за V10.

За този Бош точно бях публикувал видео как започва да работи след време. Този Бош е със същата система като Миле Близард. Дори се говори че Бош произвеждат Миле Близард. Не знам дали е вярно или е някаква съвместна разработка, но системата им на филтрация е една и съща - един циклон, а след него цилиндричен филтър нагънат на хармоника от материя подобна на GoreTex. Преди филтъра и след филтъра има по един датчик, който следи разликите в налягането на въздуха и ако след филтъра налягането спадне под определено ниво прахосмукачката се изключва и вътре във филтъра една пластмасова кръстачка започва да се върти опирайки се в хармониката. По този начин полепналият прах се изтръсква от филтъра и прахосмукачката заработва отново. За съжаление след известно време микроскопичните пори в GoreTex-а се задръстват, и тази система спира да работи, т.е. системата започва постоянно да изключва прахосмукачката и да прави опити да се самопочиства.
Ето го пак видеото.

От това се оплакват и други в коментарите под клипа, а ето и отзиви от Амазон
Скрит текст:
Цитат
Sabrina Deckert
2.0 out of 5 stars First oho, but then no go
19 August 2018
We did not buy the Bosch Zoo through Amazon. Nevertheless, I leave my experience here.
Bought the zoo 2 years ago for over 300€.
Initially, the vacuum cleaner made a good impression. Suction power is great, accessories really abundant and useful.
We have a husky living with us and very many animal hasres, which is why the vacuum cleaner was allowed to move in with us.
The vacuum cleaner has been used every day so far.
The suction power dropped enormously after about a year. Despite regular filter cleaning according to manufacturer's specifications. The vacuum cleaner is not suitable for allergy sufferers. The dust is tipped out of the collection container into the garbage and the dust is swirled neatly.
Now after 2 years, the self-cleaning sensor spins so that every 20-30 seconds the midus turns on and the 3rd time the suction power completely subsides. You have to turn the vacuum cleaner off and on again to be able to suck further.
So vacuuming is no longer fun.
Now I found out that the filter can be completely replaced. Cost factor for a new filter is approx. 50€. You should also replace the filter completely once every year. For the purchase price, I personally find the filter replacement too expensive. Every year you
get a cheap vacuum cleaner completely new. Personally, according to the knowledge and durability ,
I would not recommend the vacuum cleaner or buy it again.

Pro:
- long suction tube
- lots of accessories
- large dust container
- long cable
- filter easy to clean

Contra:
- cable feeder is not common
- very heavy
- tilts when pulling too strong
- sensor function is annoying
- filter must be exchanged regularly costly
Цитат
Sabine
1.0 out of 5 stars I was so happy...
Reviewed in Germany on 24 March 2015
Verified Purchase

Supplement after 3 years of use:
it's just horror - I have to clean the vacuum cleaner after every suction - out with filter and scrub under running water with brush. If I do not do this, he peels off every minute when sucking - shows red. So turn it off, turn it on again - then continue to suck. I would
never buy it again.
Нищо не ме дразни, интересно ми е да разбера дали наистина има нещо струващо си парите или е само някаква форма на мания, снобизъм и т.н. И нищо лошо няма в последното. ММ си купува най-скъпите маратонки, а не тича с тях, само се разхожда. Ама му е мерак. За други това са стерео уредбите, защо не и прахосмукачката. Но за уредба, маратонки или фурна схващам разликата, докато за прахосмукачка не, просто не виждам какво толкова полезно може да се предложи от една прахосмукачка.
Скрит текст:
Минал съм през разни прахосмукачки през годините. В началото през соца бяха едни с платнени торби, които трябваше да се изтупват едва ли не преди всяко ползване, защото се задръстваха и прахосмукачката спираше да смуче. След това един панасоник в началото на 90-те, който беше комбиниран, имаше платнена торба, но можеха и еднократни торби да се ползват. И с платнената и с хартиената все се задръстваше в един момент. След това около половин година ползвах един Зелмер 2000W с торбички, който се държеше по-добре заради голямата мощност, но пак спираше да смуче заради задръстване в един момент. Той имаше турбо четка която се справяше доста добре с космите на котката. Това задръстване обаче много ме дразнеше, започнах да търся варианти и в крайна сметка си взех Зелмер Водник Куатро, която е с воден филтър, перяща и с парогенератор. Смуче яко и не се задръства. Лошото е че иска пълнене и миене след ползване, което в един момент взе да ми става досадно, тръгнах да търся друг вариант и така попаднах на Дайсън. С големи гимнастики и дебнене за по-ниска цена я взех от Англия и за тест изчистих килимите със Зелмера предишният ден. На следващият ден от два килима с Дайсън изкарах 3-4 килограма прах и 2-3 пъти изпразвах контейнера. Дори някъде трябва да имам снимка на събраното. И тази прахосмукачка смуче без да се задръства и без да сменям филтри вече 8 години. Ако се повреди ще я ремонтирам и ще продължа да я ползвам. В крайна сметка въпреки високата първоначална инвестиция в дългосрочен период тя хем работи по-добре от другите, хем ми излиза по-евтино.

# 624

... но мотора се върти с над 100000 оборота в минута.

Тук според мен си сложил една нула повече Grinning 10 000 оборота са много голяма скорост за двигател, но се срещат. При 100 000 обаче центробежните сили ще го разхвърлят като взрив.

На следващият ден от два килима с Дайсън изкарах 3-4 килограма прах и 2-3 пъти изпразвах контейнера. Дори някъде трябва да имам снимка на събраното. И тази прахосмукачка смуче без да се задръства и без да сменям филтри вече 8 години. Ако се повреди ще я ремонтирам и ще продължа да я ползвам. В крайна сметка въпреки високата първоначална инвестиция в дългосрочен период тя хем работи по-добре от другите, хем ми излиза по-евтино.

Е, хайде сега. Прахът е с ниска плътност и при обем на контейнерите до 2 литра максимум за да изхвърлиш 3-4 килограма прах трябва да си изпразнил 6-8 препълнени контейнера. Но схванах идеята Peace Само дето отново казвам - чисти четката, прахосмукачката само създава въздушен поток и нищо повече. Прахосмукачките по 300-500 лева също не се задръстват, а хепа филтрите им струват по 30 лева и по-малко. За 8 години това са 250 лева разсрочено във времето - не е аргумент да се дадат 1000 лева за прахосмукачка.
За по-доброто работене вече писах - въпрос на четка е, като за килими моторните четки явно имат предимства, ама ако килими няма и предимства няма. И не ми е ясно как един хепа филтър не се задръства 8 години, ама щом казваш.

# 625
Ами аз съм ползвала няколко прахосмукачки за по 300 лева с хепа филтър, с въртяща се четка, четка за домашни любимци и т.н. Даже и АЕГ Вампир за 500 долара ползвах, но нищо от изброеното даже не се доближава до Дайсъна. АЕГ-то още си работи при майка ми и тя е доволна, но няма какво изобщо да се сравнява.

# 626
Ами аз съм ползвала няколко прахосмукачки за по 300 лева с хепа филтър, с въртяща се четка, четка за домашни любимци и т.н. Даже и АЕГ Вампир за 500 долара ползвах, но нищо от изброеното даже не се доближава до Дайсъна. АЕГ-то още си работи при майка ми и тя е доволна, но няма какво изобщо да се сравнява.

Точно това питам от толкова време - какво не може да му се сравнява? За фурна, пералня или сушилня се сещам, ама за прахосмукачка не. Ако едната чисти паркета другата какво - измива, дезинфектира и парфюмира ли? Какво повече може да се направи от чисто?

# 627
Мислех, че е ясен отговорът. Нищо друго от това, което съм ползвала не чисти толкова лесно и ефикасно. Дори не се доближава.

# 628
Мислех, че е ясен отговорът. Нищо друго от това, което съм ползвала не чисти толкова лесно и ефикасно. Дори не се доближава.

Ми не, не ми е ясно. Какво значи ефикасно? Ако едната изсмуква 99% от прахоляка другата изсмуква 199% ли? И какво значи лесно - минаваш с четката и толкова, не е като да цепиш дърва.

# 629
Аз го измерих тогава и беше към 3-4 кг. Предполагам по-високото тегло идва от това че това е по-плътен прах по-леката фракция се задържа на повърхността на килима и аз съм я обирал с другата прахосмукачка, а това по-плътна и тежка фракция потънала в дълбочина. Това ми е пределно ясно че е заради моторизираната четка, но модели с моторизирирана четка и маркуч имат само Миле и СЕБО, а тези модели са по-скъпи и от Дайсън и са със скъпи консумативи. Филтрите издържат много защото до тях отива много малко прах. Като сравнявам това, което виждам по клиповете количеството прах, което достига до филтъра на Дайсън за 3 месеца е по-малко от количеството прах, което е във филтъра на Ровента или Филипс след едно чистене. Почти цялата филтрация се осъществява в циклоните които не се задръстват и не се хабят и това е при моята, която е модел от преди десет години, а при Кинетик са увеличили скоростта в циклоните и на практика почти нищо не излиза след тях. Аз не съм дал 1000 лева а около 750-800. Сега в момента кабелните дайсъни струват около 300 евро в Германия. За съжаление само вертикалните са с моторизирани четки. Минали са 8 години, но аз не предвиждам да я сменям, всяка изминала година аз си спестявам разходи ползвайки я, а и си купих комплект филтри още като я взех за всеки случай. Освен това аз мразя такива разходи разсрочени във времето, предпочитам да дам голяма сума веднъж отколкото множество по-малки суми в последствие.
А моторите на прахосмукачките /кабелните/ например твоята се въртят с около 25000 оборота. Това са четкови мотори. На дроновете моторите се въртят с 50000-60000 оборота. На безжичните Дайсън са 110000 оборота те даже специален завод построиха за тези мотори мисля в Сингапур. Без високи обороти няма как да създадат добър въздушен поток с тази малка турбина.

Ето сега е време да го изпера филтъра, защото не е пран от лятото. Направих му една снимка как изглежда.

Последна редакция: пт, 13 дек 2019, 18:58 от The_Third

Общи условия

Активация на акаунт