Дискова херния - 18

• 93 564
  • 760
  •   2
Отговори
# 360
Дренка, сигурно трудно се работи, да. Но аз от гледна точка на пациента да питам пък как се оцелява на такъв фон и се живее с денонощни болки, като уточнявам аз специално освен че ходя на работа нямам и възможност да отсъствам когато е нужно за преглед и лечение? И всичко което получавам е една рецепта и цъкане като ми разглеждат ЯМР, за който пък една Ваша "колежка" невролог ми каза, че няма никаква диагностична стойност?!? понеже трябваше да удовлетвори изискванията на застраховател, за да не ми го назначи? Която ми се накара, че не се съгласявам с нея, която ми каза, че сама съм си виновна за заболяването, защото имам наднормено тегло (което пък е с да кажем 5-6 кг над нормата, не тежа 100 кила) и съм постъпила безотговорно към себе си, че не ходя на 6 месеца на балнеолечение, като че ли някой ми осигурява тази възможност и аз от каприз не я използвам? Значи хем неграмотна, меркантилна, ами и с агресивен подход, че сама съм си виновна и ще търпя. На такава само мога да пожелая да изпита моите болки и да срещне такъв субект в бяла престилка, щото лекар не мога да го нарека, който да й наговори подобни глупости. Истината е, че единствената светлина в тунела е този форум и да кажем ФБ групата, където някоя добра душа да напише къде има добра физиотерапия и кинезитерапия и евентуално добър невролог, ама май и аз освен рецепта и съжалителен поглед друго не съм получавала.

# 361
Ами не ме питайте мен, а лекарите, които посещавате. Аз много добре знам отговорите, но нищо не мога да променя. Колко от вас са готови да потърсят правата си по съдебен ред?
Исках да попитам тези, които вярват на илачите за стопяване на шипове, каква отговорност са поели пред себе си за това решение, и дали са наясно, че докато чакат обещания ефект, могат да загубят време, което да намали възможностите за възстановяване. И ако няма резултат, какво следва нататък.

# 362
  • Варна - Черна гора
Сравнително от скоро съм в редиците на имащите ДХ, но влязох с летящ старт.
Преди около две години се появиха болки в кръста, които не отшумяха. Посетих ЛЛ, който ми изписа НСПВС без протектор за стомаха, след първия прием имах чувството, че стомаха ми е пробит. С тропане на крак при ЛЛ, получих направление за невролог. Той пък изписа кортикостероиди по схема, след мануален преглед и въпроси от типа: "Искате ли да оздравеете? Тогава ще ви изпиша .." Е да, ама повлияване на болката нямаше. Предложи рентгенова снимка, вместо скенер защото нямали бюджет. И тук след разправии се сдобих със заветното направление. Исках изследването да бъде направено от сочения за добър специалист д-р Цонев, за който си записах час. Да ама не. В 9 сутринта той явно не идва на работа, както и да е. Скенера показа протрузия. Последва физиотерапия, без особена ползва.
И никой нищо не обяснява. Всичко, което зная за заболяването е от четене на темите в този форум и в групата във ФБ. (Може и нескромно да звучи, но при консулт при проф.Енчев, в хода на разговора, ме попита дали съм колега).
Първата си криза съм изкарала ей така между другото. Болката не се търпеше. Лутах се между боуен терапевт, кинезитерапевт. Д-р Илия Тодоров (мануален терапевт) от Варна, ме избави от страданията,имала съм блокади по гръбнака. Препоръча ми наклофен и така до м.Май 2018, когато след балнеолечение протрузията стана "голяма и хубава херния".
"Лежах" във 2-ра неврохирургия за 5 дни. (обиколих три отделения, защото в нервното нямат места). Не можех да отида до тоалетна, а те искаха сама да ходя да си вземам лекарствата. Носеха ми ги след скандали със закъснение. Болката почти не беше повлияна като сила на 5-я ден, но понеже това е мин.престой по КП побързаха да ме изпишат.  Изписаха ми невронтин и не ми казаха, кога се да го спра и най-важното как!!!
Дори след година не съм отишла да ги почерпя за здраве, толкова ме е срам от конското, което им изчетох.
При една от физиотерапиите, лекаря ми беше назначил процедурите в дясно!!!, а хернията ми е в лявостранна, електрода с лекарството на крака, вместо на кръста!
Попадала съм и на стойностни лекари: д-р Русева и д-р Кокарешкова от ДКЦ Св.Марина и проф.Енчев.
Благодаря, на всички които споделят в тази тема  newsm51 lovekiss
Благодаря и на Бог, че за сега съм добре.
Въпреки мнението на проф.Енчев, че хернията ми е за операция, продължавам да се поддържам с физиотерапия и балнеолечение и не мисля за операция.

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 15:14 от _ilka_

# 363
Твърде много се набляга на ЯМР и тук, и във ФБ групата. Толкова често се препоръчва да се направи ЯМР, като че ли като се знае къде точно и каква е хернията това ще промени по някакъв начин лечението. Да, особено когато положението е по-тежко, е добре да се направи за да се потвърди диагнозата и да се види къде и какво създава проблема и естествено е важно, когато става дума за операция, но иначе, състоянието на пациента е водещо.

Лекар специалист извършва преглед на пациента където се преценява каква е подвижността, дали и доколко има засегнат нерв. На базата на резултата от този преглед се определя състоянието на пациента, не от ЯМР. Голяма херния може да не дава особени симптоми и човек дори да не знае за нея, докато малка, но притискаща нерв може да е болезнена или дори да налага по-сериозни мерки.

Другата заблуда за ЯМР е, че всеки може и има нужда да разчита резултати. Повечето лекари гледат готовото разчитане (листчето с текст, което идва с изследването) и то им дава цялата информация, която им е нужна, самата картина се разчита от хирурзи, когато трябва да се прецени дали или как да се оперира, и евентуално физиотерапевти. Оттам нататък - всякакви масажисти и алтернативни терапевти със съмнителни квалификации, както и случайни непознати в Интернет, които твърдят, че могат да получат повече информация гледайки ЯМР изображенията отколкото готовото разчитане е по-добре да се избягват или поне да се подхожда с повече внимание.
Разбира се, ние като пациенти, може да си гледаме снимките и да се депресираме от размера на херниите си Persevere

Ами не ме питайте мен, а лекарите, които посещавате. Аз много добре знам отговорите, но нищо не мога да променя. Колко от вас са готови да потърсят правата си по съдебен ред?

Дренка, колко е зле е системата и много от хората в нея, че да се налага да ги съдим за да получим нормално отношение?

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 12:56 от AnMary

# 364
Да, но в много случаи разчитането е не съвсем добро, а образното изследване да дава повече информация. И ако съм със силна сколиоза и се влоша, определено ще искам да знам дали нямам ново изкривяване и какво така силно притиска нерва. Както вече писахте, важно е и физиотерапевтите да знаят какво точно се случва в гръбнака, за да назначат съответната терапия. Защото иначе мен ме боли кракът, а то се оказва, че проблемът е в лумбалната област. Например прави се насочена терапия с кортикостероид, която се апликира точно в увредената област от специалист, той без ЯМР няма да знае къде е проблемът точно.
П.П. Допълвам предния пост - относно съдебната разправа с нехайни медици. Въпрос към Дренка от моя страна "Колко ваши колеги са готови да свидетелстват с медицинска експертиза, че приложеното лечение е неадекватно и е настъпило увреждане на пациента?" Защото иначе никой не може да бъде осъден, нали? Та за бъговете в системата най-малко виновни и най-много потърпевши са точно пациентите - не лекарите, та моля да не ги увиквате допълнително, достатъчно е че са поставени в безизходица и се борят с болката кой както може.

# 365
Здравейте може ли да ме боли от ляво при полужение че ДХ ми е от дясната страна а болките от ляво са ми от пред в корема се едно на момент някои ме пробожда с нож

# 366
Точно момичета, има и добри лекари, но досега аз почти не срещнах такъв, който да обръща внимание на пациентите си като единен организъм, а все на части ни разчеркулясват, все едно дробове, черва, глава, ръце, крака и т.н. се разхождат и си живеят поотделно, а не в единен организъм.

# 367
Така ги учат в университета явно. А и като няма електронно здравно досие, те боб ли да хвърлят и да предположат, че болката в главата може да е от изваден зъб да речем. Например при нашето заболяване няма адекватна връзка ама никак между невролози, ортопеди и физиотерапевти. А са ни нужни консултации и грижи от лекари и от трите специалности.

# 368
Ан Мари,къде е твоята невралгия?Аз преди 15 дена получих междуребрена невралгия в 3 ч.през нощта. Това такива силни болки бяха около сърцето и едва дишах,прерязваше ме остро,когато ме закашляше.
По симптомите се досетих,че не е сърце.Бодежите и болките бяха в  рамо,лявата гърда,гърба и вместо бърза помощ накарах веднага да ми настържат лук и ябълков оцет и компрес. Седем нощти спах увита така.Компреси и на гръб и цялата лява гърда.И на осмия ден нямаше и помен,нито от болките,нито от прерязването.
А кардиолога ми беше казал,че без невролог няма да се оправя.Всеки път и аз се чудя как може толкова да ми помага този лук.Винаги залагам на него с надежда и после сама не мога да повярвам,че за пореден път ме е спасил.
Докато аз бях не добре тестиса се наду на детето.Цяла нощ и цял ден стоя с компрес с лук и ожет и до вечерта и спадна и болката му мина напълно.
а ниско в корема има ли болка при невралгия

# 369
Привет!  Аз се задържам без силни болки вече 4-5 месеца благодарение на ежедневна гимнастика,  за която писах по-напред в темата. Но мисля,  че и друго ми помага -  от началото на април се храня в прозорец от 4 часа,  а  следващите 18 часа  изкарам само на едно горчиво кафе и вода. Един път на две седмици правя 36 часов фаст.  Вероятно знаете,  че гладът лекува възпаленията и активира клетъчното прочистване и автофагията. Освен това пия и астаксантин за очите, защото работя на компютър. И без да подозирам,  този астаксантин май ми е помогнал и за болките в кръста, съдейки от тази статия за сколиозата. Скролнете надолу за да прочетете препоръчаните хр. добавки. (извинявам се,  че е на фр., и аз не го владея,   но  гугъл го превежда добре) :

https://french.mercola.com/sites/articles/archive/2019/07/26/scoliose.aspx

По доктори се отказах да ходя,  знам какво ще ми предпишат. Физиотерапията не ми помогна.  Търся начини сама да си помагам още при започваща болка. Ако вече много ме заболи,  тогава вече ще ходя на лекар най-вече за болничен,  защото се убедих че при силна болка трябва да се полежи 2-3 дни,  иначе нещата се задълбочават.

# 370
Благодаря за статията, на този сайт има още много полезни неща, ще си го запазя. И да - лежане два три дни е необходимо при остра болка, за съжаление трудно мога да си позволя непрекъснати болнични.

# 371
Lu Lu,чудесно е това което правиш.Научен факт е,че продължителното 17 часово гладуване,води до апоптоза на раковите клетки и безброй други ползи за организма.Само,че става въпрос за сух пост,т.е  без прием на вода в тезо часове.
Когато беше по- хладничко опитах да го спазвам,но натурата ми е такава,че много бързо губя килограми.
И да няма смисъл,да ходим по доктори. Една приятелка даде 200 лв.на един софийски професор ,за да и каже,че това което трябва да прави са упражнения, упражнения и нищо друго. Мускулите държали гръбначния стълб и и казал,че
гр.стълб  не е пръчка да си стърчи така без подпора.

# 372
rosi cat,  последните научни открития показват,  че краткосрочното контролирано гладуване с вода,  чай и кафе (чисти)  също имат огромни ползи за организма. Ето две статии по темата.

https://french.mercola.com/sites/articles/archive/2019/05/22/reg … yH3h47yDvfulPobUA

https://www.dietdoctor.com/intermittent-fasting

Не бих си позволила сух пост без лекарско наблюдение,  както и гладуване на вода по-дълго от 48 часа.

# 373
Така ги учат в университета явно. А и като няма електронно здравно досие, те боб ли да хвърлят и да предположат, че болката в главата може да е от изваден зъб да речем. Например при нашето заболяване няма адекватна връзка ама никак между невролози, ортопеди и физиотерапевти. А са ни нужни консултации и грижи от лекари и от трите специалности.
Нямат желание масово да питат, когато започна да казвам за всичко, спират и раздразнено казват, това не е за нас, само това, което е за нас да се казва...
Просто масово няма желание.

# 374
Да и това също. На мен приятел който е лекар ми е казвал, че няма време да слуша всичко което пациентът има да му каже, приканвал да говорят по същество, той си знаел....Оставям без коментар, но и аз съм се сблъсквала с подобно отношение. После се чудят защо ходим на хомеопати, дето първият преглед е два часа и половина. И хайде, ако не е за него всичко което ни тревожи, пък да погледне заключението на колегите си и го съобрази, ама не.

Общи условия

Активация на акаунт