Звездни компромати - 402

• 74 290
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
А аз преди 2-3 години разбрах, че се правят 40 дена на бебе и бях адски изненадана. Свикнала съм 40 дена да се правят на починал Thinking

# 556
И аз съм правила питка само за прохождането.

# 557
  • където ми харесва
Аз пък в София съм родена. На 40я ден на детето се събират само жени "орисници", чупят питка над майката, докато тя държи бебето, и го орисват.
Това, че някои хора преиграват и го правят на малка сватба, не значи, че не е хубава традиция.
Ма явно, само в София-та е обичай да почетеш 40я ден от рождението на бебето.

# 558
Хубава е традицията. И аз съм от София, но не я знам.

# 559
Доколкото си спомням от обяснението на попа (защото се чете и молитва на 40-ия ден), произлиза от стари времена, когато жената не можело да влиза в църква заради кървенето. Тогава се водела "мръсна" и щяла да оскверни храма. След 40 дни се предполагало, че вече е чиста и може да се почетат тя и бебето.

# 560
  • Пловдив
Аз съм от Пловдив и също я  знам традицията, даже не знаех, че има хора, които не я знаят. Интерпретациите са различни, най-важното е да се занесе питата в църквата, за да я благослови попа. Целта е, че до 40 дена родилката не може да излиза от къщи, съответно и бебето, и като ги благословия, ги "изчистват" и им се дава вече право да се покажат в Обществото. И тогава вече орисниците орисват. И всеки си я прави, както си иска, не е причина да си ги мери човек, предполагам, но има хора, живеят, мерейки се с други, та нищо странно няма.

# 561
При нас също я има традицията с питка на 40-тия ден - Благоевград.
Идеята, доколко знам, е че навремето до 40-тия ден майката се е смятала за нечиста заради лохиите.
Също съм чувала и нещо свързано, че много често след раждането майката и бебето са били критични, имало е голяма смъртност и са изчаквали да изкарат 40-тия ден.
На прохождането също се прави.

Тук не съм видяха хейт по Тоци, забавляваме се с нея, ама то как да не се е смее човек?  
Иначе на много пъти беше коментирано, че мъжа й е много по-готин от дядо Бередин и изглеждат наистина влюбени.
Името Благовест също беше масово одобрено, но тя не избеверява на себе си и ни сюрпризира с Бест. Simple Smile  

# 562
При прохождането се прави "прощъпулник" - търкулва се една питка, детето тръгва след нея и си избира един от предварително подредени предмети. По това какъв предмет избере детето се тълкува, че с това ще е свързана професията му в живота.
За обичаят "питка" е обяснено по-горе. Аз не го спазих точно, но все пак правих.

# 563
Аз пък прощапулник не съм правила. Самата мислъл да събирам гости отново ме потресе и не го направих. Държеше ми влага от погачата още. 😆

# 564
Къде го е писала Тоца това "Бест"? Питки-митки, моля ви се, кой каквото иска да прави, оставете хората да си живеят живота..

Ева и Санти
Виктория Б. и спортно
Никол Ш.

# 565
Аз пък прощапулник не съм правила. Самата мислъл да събирам гости отново ме потресе и не го направих. Държеше ми влага от погачата още. 😆
Значи като филмира и сподели Тоци прощъпулника на Бестчо, нямаш никакво право гък да кажеш. Само цъкаш с език и си сипеш главата с пепел 😂

# 566
  • София
б@хти религиозното лицемерие.
до незнамкогаси жената е Мръсна, защото е станала Майка и е дарила живот...айде бе.

правила съм ги тези неща само заради традицията, събирането и доброто настроение:)
няма да направя нищо, което ми е вменено като задължение.

# 567
  • софия
Сигурно сега, всичките, които не сме разтури къща, не можем да коментираме Найлона и Деса😵 Само ако поне един сме развели, бихме имали право.
Всичките питки направих и детето кръстихме. Тоца ще я контирам. Ура!

# 568
Мен не ме пуснаха на някакво сарандисване ( даже не знам така ли се пише) защото съм в цикъл. Една приятелка пък три пъти ми звъня преди да й счупят питка над главата да ме пита сигурна ли съм, че не ми е дошло... 🙄🙄🙄
Ботинкова е много забавна, спор няма. Особено онези пост патрум снимки, с впитото в ....... клинче, възхвала на естественото раждане. Бест е уникално име, много добре описва майката. Чак пък да й завиждам за живота - едва ли, и в наше село си намираме добри мъже, раждаме, коремите ни се прибират, кърмим, ходим по почивки с деца, хубави сме. Ама нека си мислят, че откриват топлата вода.

# 569
Какво е сарандисване?
Аз знам, че единствено в църква не се влиза в цикъл, но за питки и пр за първи път чувам.

Тоци Бест го обяви в поста за мартенската погача.

Общи условия

Активация на акаунт