(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 410
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
действай Simple Smile
така стават откритията Simple Smile с мерак и любопитство Simple Smile

можеш да ги пресадиш. при нас се разсаждат такива, но се скъсва горната част на листата. но това е за растения на гол корен.
по-лесно ще понесат местенето ако не им разбутваш корените, а ги "гребнеш" заедно с пръстта.

# 226
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
незнам дали е от маята, но доматите, които полях с нея, растат като луди. другите - не, а са в същата почва  newsm78
сега разбърках суха мая и утре ще поливам  Mr. Green

днес гледах предаване за градината и казаха, че е добре боб да се сее по 3 зърна в кофичка и като порастне 10см. тогава да се сее навън.
така не го нападала бобената муха, която унищожавала кълна. Peace

# 227
Половината домати в парника ми са поумрели, явно им е студено. Яд ме е, къткам разсада от януари.

# 228
Много неприятно това с разсада, но наистина е много студена тази пролет. Моят разсад е за двора директно и ще го къткам до май месец поне.

# 229
  • на пъпа на Златията
Точно за 4 дни си изпуснах  зимния чесън  та го наплю мухата.
Трябва да садя пролятняк. Едва днес си пропарих тора за парника.Едва днес , като си сложих ръката под празния парник   усетих топлина. Грешката ми беше че не бях наляла вадата с вода. Водата е акумулатор на топлина. Няма как суха вада да се затопли.  Насят  на 17-ти март , от комшийката , едва днес е поникнал пипера. . Това са 18 дни . На всичкото отгоре комшийката се оплака че  поповото прасе и е надигнало   едва поникналите растения, макар че  е слагала  БИ 58 объркано с брашно. Аз се изхитрих . Напоих стари семена с БИ  58  и капнах малко мед.  Намерих до сега 3 попови прасета  предали богу дух . .Но явно са се разшетали след затоплянето на вадата.  . Утре сутринта мисля да си  накисна семената и мисля да им капна БИ 58 и малко мед. Дали ще им забави кълняемостта??
Дали е студена тая пролет?
На мен ми е студено поне до 10 часа сутрин да работя .
Насадих 20 стръка  домати  и ги завих с найлон. Вече са цъфнали. Купих ги от пазара . По късните ще ги сложа в парника .
Парник казвам на  вадата в която засявам семената си .

# 230
rorik, срещу чеснова муха винаги съм пръскала с дървесна пепел от печката. Това го знам от баща ми от видинският край. Обаче не знам вече като я има чесновата муха дали действа.

# 231
Здравейте и от мен колеги и колежки 🤗 Новак съм да знаете, ще черпя опит и съвети от вас, на 24 години съм и съм амбицирана супер много и с мъжа ми сме решили, че тази година ще си направим страхотна градина. До момента сме засяли само грах и картоф, иначе в саксии вътре бях засяла чери домати, биволско сърце и още един сорт и вече ги пикирахме навън... с нетърпение чакам лятото..

# 232
  • на пъпа на Златията
Добре дошли на новите!
Най се радвам на младите.
Така онзи ден на пазара , като видях млад момък  да продава разсад си купих от него. Макар че ще се простя с 4 стръка болни домати.Всички му бяха болни.  Изгледах го изпод вежди , той се усмихна сконфузено.
Иначе начинаещ мениджър . Беше наслагал едни големи хубави картинки, ама доматите му болняви. Другите се оправиха ама тия 4 няма да се оправят. .
Все повече млади хора  виждам да се занимават  с чиста храна и това ме радва.
Ох , знам за пепела от печката и даже имам ,  ама мислех да го ръсна по късно , като  започват да наедряват  главите , че  от дъждовете ще се просмуче   торта надълбоко и корените няма да го стигнат . .
Требе да си напиша инструкции  и като започна да работя нещо , да се подсещам. Май започва да ме хваща склерозата.  
Някой пожали че Куркума  му липсва . Защо не пише ?
Пръскачката ми се е запекла  и на мен ми липсва Амика , беше специалист по разглобяване на пръскачка "Роса"
А требе да пръскам черешата , вишната , ябълките  , имат мнооого цвят.
Требе да се варосат  дръвчетата. Днес приръмя. Трябва да посея и пипера. Накиснах семената .

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 22:07 от rorik

# 233
И ние днес се впуснахме с по-малкото ми братче в сериозно градинарстване. 800 квадрата картофи Сорая и Конкордия посадихме.Разбира се с помощта и съветите на свекито и нашата златна баба. Иначе вкъщи сме „напред с материала”:оранжерийните доматки вече са напъпили да цъфтят, пипереца е покълнал в разсадника. Нямам търпение за салатка с домашен, ароматен руйнал доматец.

# 234
  • Пазете Гор
Толкова хубаво е да виждам нови градинари и попълнения за темата! Добре дошли! Садете, копайте, торете, поливайте, и най-важното - наслаждавайте се!И да не забравяте да споделяте тук: с образи или думи.

Другото нещо, което ме кара да се чувствам доволен е, че след 8 (осем) месеца лигавене най-сетне при мен заваля съществено - някъде над 35л/м2. Беше отвртатителна суша, не само за градината, но и за големите полски култури - пшеницата и ечемикът едва-едва  позелениха полетата, рапицата отиде по дяволите, а сееха пролетниците в облаци прахоляк. Но с тоя дъжд вече е друго. това са "златните" априлски и Гергьовски дъждове и признавам си, много се дразня, когато коментирайки валежите някой каже, че времето се е "развалило". Как се е развалило бе! Точно такова трябва да бъде и слава на Бога, че ни го прати. Нека по-често да е така  в тоя период.

Никога досега не беше ми оставала неугнила есенната трева. А завчера косих около пчелина: около педя ланска маса, полегнала, суха, изпръхнала. Това си е такъв риск от пожар. Сякох, косих, скубах... Мои колеги край Бакаджиците тия дни, притеснени от съшия проблем, се принудиха да предизвикват изкуствено контролирани запалвания, за да очистят от площите край платформите си потенциалното гориво за нечакани пожари.

За по-малко от 24 часа наличният в градината зарзават (спанак, чесън, лук, магданоз) се опери и порасна съвсем не на шега. В някои спаначени листа може да се свие сарма. Откакто гледам спанак не помян такива сочни розетки - дали се дължи на сорт, тор или климатични особености - не знам, но както най-често става в градината най-вероятно са и трите. Огромни розетки са: от три става салата за двама.

И третата ми хубава новина: насадените през есента овошки (круши, череша и ябълка) напъпиха, а едната круша се напшраво разлисти - комай са се прихванали 100%. Чакам лозичките!

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 23:27 от Куркума

# 235
сушата е повсеместна
а тук,си е много осезаема-аз съм в Португалия от 2002ра,вече мога да си позволя да анализирам времето
пожарите са реалност,но мързелът е още по-голяма реалност
въпреки съществуващите закони,има хора,които не си почистват терените,запустяват, а после- от нищо пламва
имам личен опит колко е страшно да се подпалиш- 3 пъти в една и съща година,как оцеляхме не знам
и, освен допълнителните обстоятелства,  непочистеният терен на комшийката „помогна„ най-много...
после ,след пожарите преди 2 лета,приеха нови закони,нови глоби ,и нови срокове
но,пак има неспазващи-я не им дреме, я не са се разбрали наследниците имота чий е...

ние практикуваме окопаване на 1,5м от пътя, и ниско окосяване на останала площ

я,кацете,какво да правя мандаринката- валя доста обилно миналата седмица,и младите листа са лееко пожълтели
трябва ли с нещо да пръскам превантивно овошките като цяло?

# 236
  • Русе
Благородно ви завиждам за дъжда, тук прекапа, но под дърветата си остана сухо, дано тез дни завали като хората.

# 237
  • в полите на Балкана
При нас вали,...втори ден, благодатен дъжд. Мирише на свежо и изглежда прекрасно. Разсадих домати.
Куркума(а) , радвам се, че ни навести. Прави го по-често.

# 238
  • София
Здравейте ,имам проблем с марулките Sad Втори ден нещо ми ги избутва на горе , даже някои са извадени без корени Sad Какво да направя ,за да предотвратя това  ?

# 239
Я да питам градинарките около Русе - кога смятате да садите доматите на открито? За втора година гледаме една градина, мин. година сме ги садили на 21 април, но сега ми се вижда студено още. Дали ще сгреша ако ги бодна по Великден? А пипера кога го слагате? За първа година ще се пробвам с него. И аз се моля да е поваляло поне малко на нивата, голяма суша тази пролет

Общи условия

Активация на акаунт