(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 401
  • 765
  •   1
Отговори
# 195
И аз съм със същия проблем с доматите в парника. Явно им е студено през нощта, макар парникът да е добре уплътнен, а и като бяха в саксийки в малкия парник си бяха добре и при по-студено време . Ще видим какво ще оцелее.

# 196
alys, Mößbauer-Effekt благодаря за споделеното, ще помисля какво още мога да направя за тях. Доматите ми са добре,имат цвят вече.

# 197
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Ние разсада на доматите го правим с универсална торопочвена смес която купуваме за цветята, и после вече го попълваме с оборски тор. А вече засадани в градината , когато поизрастнат и позаякнат при първото окопаване слагаме малко изкуствен тор...

тези смески за цветя са бъкани с химия и не са полезни за разсад. Peace
изкуствен тор също не искам да ползвам.

питам за подхранване, подобно на съветите на мама Раче, тя е написала, че маята не е тор.
сода съм пробвала на краставиците миналата година и останах доволна.
йод незнам дали ще намеря от някъде, забравих да си взема от Бг newsm78

коприва също ферментирах миналата година - смрад наистина невероятна. аз оставих кофата на полето, затворена с капак. после като поливах, събирах всички мухи  Crazy
аз правих малко количество 2-3л.
също състава на този тор се мени, зависимост кой месец се бере копривата. подробности не помня, има в нета информация.
слагах около 50-100мл. на 10л. вода.

# 198
  • София
Копривата се бере до цъфтежа, после няма химическия елемент,  който помага в нещо си.
Затова се окосява наедро, за да има зя следваща доза НЕцъфнала.

# 199
  • в полите на Балкана
Четох в нета, че освен коприва, може и люцерна и глухарче. Отварата се използва за азотно торене.
 Маята е добър растежен стимулатор и при мушкато дава обилен цъфтеж, та затова реших да я използвам и за доматите. Патладжаните се чувстват перфектно, доматите не съвсем. Ранните, ми жълтеят и полегнаха. Предполагам, че саксийката са им малки, а и от рано ги изнасям на вън и ги хвана студа. По късните,които сях нямат този проблем и са си ок. Те в студено не са били на вън. Иска ми се да ги оставя в оранжерията да нощуват, но ме е страх да не се гътнат съвсем.
Искахме да правим оранжерията с биотопливо, но нещо не ни стигна времето. Затова и сях много ран разсад. Сега вече май не си заслужава.

Куркума ми липсва.

# 200
За маята казаха че цветята цъфтят като луди. И аз полях с мая, така зацъфтяха като луди че не устана ни едно, за малко да уморя и мушкато с тази мая

# 201

питам за подхранване, подобно на съветите на мама Раче, тя е написала, че маята не е тор.
сода съм пробвала на краставиците миналата година и останах доволна.
йод незнам дали ще намеря от някъде, забравих да си взема от Бг newsm78

Как със сода? - стана ми интересно, никъде не съм попадала до сега.
Иначе аз торих миналата година с коприва, но веднъж или 2 пъти най-много, пръсках с мая доматите и краставиците и бяха добре за начало, но после ги лепна някаква болест и не успях да ги спася.

# 202
# 203
  • София
Тъкмо да купувам мая за разсадите... Хомеопатично ли да ги подпомагам?

# 204
  • в полите на Балкана
Това са растенията поливани един път с мая. Патладжана го има на предишната страница. Всеки си решава дали да полива с чудесии или с химия.
Скрит текст:

Това са по-късните домати.

Това са по-ранните домати.

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 11:21 от мамаРаче

# 205
Предпочитам химии, отколкото мая. След като веднъж пробвах с мая, втори път няма да пробвам. Но нашите почти не ги торим и пак си цъфтят и растат

# 206
  • в полите на Балкана
Нещо интересно за доматите!
https://vegebg.org/2015/tihomir-domat-bez-himii/

# 207
Здравейте!
Кой месец се бере копривата? Т.к не съм запозната и не съм обръщала досега внимание, а искам да си набера коприва за чайове и за готвене, дали сега в началото на април вече може да се бере?

# 208
Questar сега е момента, вече два пъти брахме и замразих, за зимата гледам да има поне за 10- на пъти. Берем бланширам, готвя веднъж и останалото замразявам и така 3-4 пъти .По същия начин и с лапад и киселец( само той ми е във двора и не се занимавам само с него).

# 209
Кой месец се бере копривата? Началото на април вече може да се бере?
Може да береш коприва, преди да цъфне. Ако я береш редовно, избиват нови свежи връхчета и има за бране до есента.

Общи условия

Активация на акаунт