(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 397
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
Вчера сложи разсада патладжан, но пипера който е от седмица никакъв го няма.На топло е, на светло.
Вчера половината ден  е го изкарах в парника, 20 корена домати вече са по местата си. Опънахме мрежата за краставиците.  Още три реда картофи сложихме - "Агата".

# 181
Пипер, чушки никнат бавно. На 19.03 засях три сорта люти чушки, на 28-29 .03 започнаха да никнат. Държах ги на западен прозорец, кофичките покрих с найлон. Peace
Вчера засяхме картофите, 7 реда по 25 метра. Simple Smile

# 182
  • София
Цитат на: мамаРаче link=topic=р1100487.msg38469987#msg38469987 date=1553968052
Патладжани ми е супер. Поникна 7-8дни под фолио. Той е по топлолюбив, та на по топличко му е ок.

Браво! Браво!
Кога го зася?
Моите разсади...  нямам нищо толкова пищно. И наполовина.

# 183
В лехата с подправки имам мравуняк, не един, а цели три. Нищо не е поникнало, а се опасявам, че мравките са изяли и семената. Идея как да ги махна.

# 184
В лехата с подправки имам мравуняк, не един, а цели три. Нищо не е поникнало, а се опасявам, че мравките са изяли и семената. Идея как да ги махна.

Намери си друго място. Чувал съм че не е хубаво да се разваля мравуняк. Но ако не си суеверна тогава го развали

# 185
  • в полите на Балкана
Заслон, сях семената на първи март. Поникнаха за седмица под фолио над радиатора в кухнята, след това ги преместих на западен прозорец. Поливала съм с йод един път и с мая един път. От няколко дни ги изнасям на вън с доматите. Искам да посадя оранжерията, но нощите са много студени още. Незнам дали да им правя тунелче или да изчакам още. В 5ч. беше -1 днес.

# 186
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
как поливаш с мая?
в какво съотношения я разбъркваш? жива или суха?
имам 1/4 кубче изостанала, за целта ще е идеална...

аз нямам парно, с подово сме и няма как да отоплявам така разсада. гледах за килимчета, които нагряват, но са много скъпи. колкото покара - толкова....
при нас също е студено нощем.
само зелевите ги оставям навън, но под найлон.
а тиквите също са навън, също защитени.

# 187
  • в полите на Балкана
Аз днес посях тиквички и една тиква.

Маята разтварям във вода в съотношение 10гр жива на литър вода. Тя е добър стимулатор на разстежа, но не може да се използва често защото не тори. Иска си и тор от време на време затова аз комбинирам с подхранване с йод, сода за хляб и дървесна пепел. На по големите растения може по 2л на растение, на разсада по-малко.
Подхранващ разтвор от суха мая може да се приготви по следния начин: една опаковка суха мая се смесва с 2 супени лъжици захар и малко топла вода, за да се получи хомогенна смес. Получената субстанция се разтваря в 10 литра вода а дозата за всяко растение е 0.5 литра.

Последна редакция: нд, 31 мар 2019, 16:37 от мамаРаче

# 188
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
благодаря....

ще пробвам с изостаналата жива мая.
дали ще ми стимулира чушките?  newsm78

йод, сода и пепел заедно или по отделно? ако е заедно може ли съотношение.

какъв био тор ползвате? освен оборски? newsm78
сега няма как с тор да подхранвам разсада...

# 189
  • в полите на Балкана
Ася, всичко поотделно. Йод съм писала и преди капка на литър вода. Това за разсада. Полива се по стените на саксийката да не изгори коренчета. В градината 4 капки на 10л вода. Полива се всеки корен с 1,5л.-2л. два пъти в месеца. С тозир-р може и да се пръска за вана като едновременно се по подхранват листно. Тогава не се поливат с йод.
Пепел от дърва: една чаша на 10л. вода. Залива се с вряла вода. Оставя се да изстине и се разрежда 1:10пак по 2л. на корен. Полива се през 10дни.
Може и на сухо да се внесе в почвата преди да се засадят растенията. Тогава се смесва с торф или хумус 1част пепел се смесва с 2-4 части влажен торф или хумус.
Сода бикарбонат 3с.л. на 10л вода. Тори се листно, а с добавка на сапун за прилептител става и за мана по доматите. Трябва да се внимава,содата в големи количества е отрова за растенията.

Последна редакция: нд, 31 мар 2019, 20:29 от мамаРаче

# 190
благодаря....

ще пробвам с изостаналата жива мая.
дали ще ми стимулира чушките?  newsm78

йод, сода и пепел заедно или по отделно? ако е заедно може ли съотношение.

какъв био тор ползвате? освен оборски? newsm78
сега няма как с тор да подхранвам разсада...

Ние разсада на доматите го правим с универсална торопочвена смес която купуваме за цветята, и после вече го попълваме с оборски тор. А вече засадани в градината , когато поизрастнат и позаякнат при първото окопаване слагаме малко изкуствен тор, но само веднъж, иначе е най добре оборския. А съм чувал някой торят доматите си с зеления кристалон който ползвам аз за палмите. Има най различни торове, дори не помня за какво се правеше тор от банани. Но ти сама трябва да си направиш избора какъв тор предпочиташ

# 191
  • в полите на Балкана
......,..............Има най различни торове, дори не помня за какво се правеше тор от банани.…........
Сушени кори от банан-калиев тор.
Торим с естествени продукти, просто не искам изкуствен тор, не пръскам с химия,....такива зеленчуци има и в магазина. Не гоня високи добиви, а чиста продукция.

Някой правеше настойка от коприва, моля да сподели съотношението вода коприва, колко време кисне и как се разрежда.

# 192
  • София
Настойка от коприва
ще кажа само това, в което съм сигурна: 1. адска смрад, пропива се в кожата.
2. В затворена плътно туба гърми

Накисваме 1 количка окосена коприва в пластмасов бидон за зеле. В най-далечния ъгъл на двора. Бъркаме с дървена летва. Държим похлупен докато ферментира.  После разреждаме и пръскаме срещу всички вредители, поливаме за всичко ползи Simple Smile Пропорциите всеки път ги гледам в интернет Simple Smile

# 193
Здравейте, имам следният въпрос. Сложихме 3 корена краставици сорт Сандра в парника преди около 3 седмици. Имат цвят и краставички колкото кибритена клечка, но листата им лека полека пожълтяват. Завиваме ги вечер допълнително с найлон като тунелчета, сутрин ги отвивам и тръгвам за работа. Към 10 часа отваряме вратата на парника и слагаме една врата от гардероб за да не влиза кучето, става като отворен прозорец. Дали някой има представа какво може да не им е наред? Стеблата им изглеждат здрави и плътни, ама нали сме аматьори не знаем къде бъркаме.
Благодаря  bouquet

# 194
Тонева, според мене им е студено, въпреки усилията ви. Съответно не усвояват полезните вещества от почвата и пожълтяват.

Общи условия

Активация на акаунт