(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 386
  • 765
  •   1
Отговори
# 165
  • на брега на Дунава
Много хубави придобивки!! Розата изглежда хваната, ама според мен не бързай да махаш бутилката, да мине този студ.
Аз да питам ..ММ ми донесе от работа една чанта утайка от кафе, много ми се видя да го сипвам из редовете..пък и да не вкиселя прекалено почвата. А не ми се хвърля Simple Smile ДДа го сложа в импровизирания си компостер?
Това е от нета
Цитат
" Ако имате компост, може спокойно да добавяте утайката от кафе там. Ако кафето е в хартиени филтри, хвърляйте го с тях. В компост използваното кафе помага да се добави азот.
Прясното кафе повишава киселинността на почвата, но утайката е по-скоро неутрална.
Утайката от кафе ще привлече повече земни червеи в градината ви. Те правят земята рохка и по-лесна за обработка. Кафето помага на микроорганизмите, полезни за растежа и цъфтежа на растенията. "
А по мои наблюдения кафето в компоста не вреди. Аз добавям утайката при рододендрони, иглолистни и други кисело любиви.

# 166
  • Русе
Решено- чувала отива в компоста, благодаря ви!

# 167
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
и аз събирам и суша кафе, разни вредители бягат от него. Peace

при нас има и едни гадни, огромни, зелени и шумни мухи.
и те бягат от него, та оставям в някакъв съд кафе пред вратата, да не ми влизат вътре.... Sick

# 168
  • Бургас
Здравейте ,

приемате ли във вашите редици нови градинари? От миналата седмица се сдобихме с дворно място , и съм много щастлива. С нетърпение очаквам да се затопли още малко, и да почвам да сея. Всичко още ми е каша в главата, кое кога , как, но се надявам да се справя. Дворчето е около декар, има много плодни дръвчета , по нататък се надявам да сложим някой кошер, ако наберем достатъчно смелост.
Да ви попитам първо за здрави и издръжливи земеделски сечива, като мотики , лопати, вили .

# 169
Аз, имам един въпрос. Бадем може ли да вирее на север в бг?

# 170
  • в полите на Балкана
Аз, имам един въпрос. Бадем може ли да вирее на север в бг?
На североизток да. Трябва да са поне две дръвчета от един сорт за да цъфтят по едно и също време.

# 171
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и на северозапад вирее. Simple Smile
даже от семка.
Simple Smile в нашия двор беше само един, но предполагам, че наоколо е имало още.
раждаше Simple Smile

не знам дали сте видели - в кауфланд има торби 20 литра с почва за зеленчуци. на лактофол е и е на оферта 1 за 2.
излизат 40 литра за 10 лева

https://www.kaufland.bg/aktualni-predlozheniya/ot-ponedelnik/det … _id=00075224.html

# 172
  • в полите на Балкана
У нас имаше едно дърво и никога не откъснахме бадем. Принципно няма бадемови дървета по нашия край.

# 173
нашият беше на брега на Дунав и е отгледан от семка.
човекът, който ни даде бадемчето има няколко в двора си. пак в същия град.
баща ми е разказвал ка навремето са отрязали бадема, за да построят лятната кухня. а неговото селце е по-"централно", но пак  в Резервата.

# 174
  • София, Младост 2
Здравейте,
приемате ли във вашите редици нови градинари? От миналата седмица се сдобихме с дворно място , и съм много щастлива. С нетърпение очаквам да се затопли още малко, и да почвам да сея. Всичко още ми е каша в главата, кое кога , как, но се надявам да се справя. Дворчето е около декар, има много плодни дръвчета , по нататък се надявам да сложим някой кошер, ако наберем достатъчно смелост.
Да ви попитам първо за здрави и издръжливи земеделски сечива, като мотики , лопати, вили.

Честита ви придобивка Simple Smile Аз също съм нова в цялата работа, макар че вече ми е трета пролет на мястото. За сечива дотук съм безотказно доволна от всичките от лидл - скъпи са, но са много стабилни и всичките вилни баби ми завиждат за лопатата от там Simple Smile Тази година и вила си взех от същата колекция и също съм доволна, мъжът ми с нея обръща почвата.

Първите 2 г градина са основно наблюдения и да се ориентираш каква ти е почвата, къде е слънцето, какво имаш изобщо насадено в градината, какво вирее в околните дворове, да пробваш някои неща за кеф. И чак тогава почваш да му хващаш цаката и да знаеш какво искаш Simple Smile Поне при мен така се оказа Simple Smile

# 175
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
днес при нас беше супер времето и изкарах разсада. децата на съседите са много невнимателни и любопитни и явно са дошли при нас и зелето ми беше на земята  Crossing Arms
има загуби. пресадих го.
реших като съм почнала да пикирам и доматите.

чушките ми не вървят добре, едни дребни са... доматите добре се развиват - 4 сорта за колове имам.
дивите домати и те малко се свенят, един сорт ще се наложи пак да го сея, нищо не е покарало. както и севрията. newsm78
патладжанът се свени да се покаже.
сега пак ще сея.

# 176
Благодаря ви на всички. Аз, съм на север 503 м.н.в.

# 177
  • в полите на Балкана
Благодаря ви на всички. Аз, съм на север 503 м.н.в.
Пробвай, нищо не губиш, освен 10-15лв. за две фиданки.

# 178
днес при нас беше супер времето и изкарах разсада. децата на съседите са много невнимателни и любопитни и явно са дошли при нас и зелето ми беше на земята  Crossing Arms
има загуби. пресадих го.
реших като съм почнала да пикирам и доматите.

чушките ми не вървят добре, едни дребни са... доматите добре се развиват - 4 сорта за колове имам.
дивите домати и те малко се свенят, един сорт ще се наложи пак да го сея, нищо не е покарало. както и севрията. newsm78
патладжанът се свени да се покаже.
сега пак ще сея.

чушките и патладжанът бавно покълват Sad
при мен доматите са за пикиране, а чушките още не са покарали Sad

# 179
  • в полите на Балкана
Патладжани ми е супер. Поникна 7-8дни под фолио. Той е по топлолюбив, та на по топличко му е ок.

Последна редакция: сб, 30 мар 2019, 19:56 от мамаРаче

Общи условия

Активация на акаунт