(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 39 887
  • 765
  •   2
Отговори
# 495
От къде да взема читав разсад. Имам домати, но искам да взема чушки - стари сортове - селска например, както и някоя месеста хубава червена. Интересува ме и патладжан и чери домат.

# 496
Dreamingfly , в olx има обява от айтос за разсади на домати и чушки, чушки по 0,05 стръка, имат различни сортове, ние от там поръчахме, разсадите им са хубави големи и с добри корени, доставят ги за един ден. Но питай по телефона, защото имат и сортове който не са описани в обявата, за това питай. Ще останеш доволна от тяхните разсади.

Ето нашите пипери вече засадени. На живо изглеждат по големи, на снимките не се виждат хубаво. Особено лютия бяла шипка е най голям, аз се изненадах защото никога не бях виждал толкова голям разсад лют пипер. И растения идват добре опаковани, в добър вид ако поръчаш различни сортове като нас, всеки един си е в пликче и на всяко едно пликче си пише името му.
Аз само ти препоръчвам понеже ти попита, но вече ти си решаваш дали да си поръчаш. Но пък ти казвам, най добре им се обади по телефона, и питай защото имат сортове който не са описани в обявата, жената е много любезна, казва се Анелия Филипова, ни по телефона дадохме заявката

# 497
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ismailyk, през колко разстояние сееш пипера? newsm78

цените на разсада са умопомраителни... като знам колко струва в Германия  Whistling

# 498
ismailyk, през колко разстояние сееш пипера? newsm78

цените на разсада са умопомраителни... като знам колко струва в Германия  Whistling
Сигурно имаш предвид засаждам. Ами не знам точно, по колкото се хванат в ред, те са различно, някъде се хващат повече в ред, някъде пък по малко, защото някой от фитариите са по тесни, но по между стръковете поне десетина см разстояние, но ние винаги си ги засаждаме по два стръка, не по един. То дори за по широката фитария не достигна, сега ще купувам още две топчета да досадим. Не мога да ти кажа точно разстояние, аз ги садя както ми каже мама, то всъщност аз съм нещо като асистент, от едната страна до половината сади мама, от другата страна половината аз за да става по бързо и лесно. На мен доматите са ми по лесни за засаждане, а пипера ми е по трудно, м.г. седнах на стол да садя пипер и паднах в пипера 😁😀☺

# 499
От три години гледам дворно място. Четвърти сезон ще ми е сега.
Първата година не садих  пипер. Втората ги насадих по двечки, през едно садило разстояние. Мерих дължината на садилото, дупка и слагам. Бабата-съседка ми се скара, че на гъсто били. Но беше късно да ги оправям. Станаха...вълшебни!!! На следващата година реших да са на по-рядко. Силен вятър ги повали на земята.
Та от скромния ми опит смея да твърдя, че едно садило разстояние е много добре. Тази година така ги бучнах!

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 13:08 от Bgmammauser_80

# 500
От три години гледам дворно място. Четвърти сезин ще ми е сега.
Пэрвата година не сях пипер. Втората ги насях по двечки, през едно съдило разстояние. Мерих дължината на съдилото, дупка и слагам. Бабата-съседка ми се скара, че на гъсто били. Но беше късно да ги оправям. Станаха...вълшебни!!! На следващата година реших да са на по-рядко. Силен вятър ги повали на земята.
Та от скромния ми опит смея да тв рдя, че едно съдело разстояние е много добре. Тази година така ги бучнах!

Точно така ги садим и ние. Прескачаме едно и т.н. и аз мисля че по на гъсто са по добре

# 501
Да питам и аз за този пипер, че ми предстои и на мен разсаждане. Садят се по два стръка през разстояние едно садило, нали? Обаче какво ви е точно садилото, надявам се да не звучи много смешно, но аз на садило викам на едно дървено с остър метален връх, но дали е точно това?
http://botanika.bg/catalogue/product/ruchno-sadilo-29-sm-durvena-drujka-2224

# 502
Да питам и аз за този пипер, че ми предстои и на мен разсаждане. Садят се по два стръка през разстояние едно садило, нали? Обаче какво ви е точно садилото, надявам се да не звучи много смешно, но аз на садило викам на едно дървено с остър метален връх, но дали е точно това?
http://botanika.bg/catalogue/product/ruchno-sadilo-29-sm-durvena-drujka-2224
Да и това става. Моето е това
http://sortovisemena-bg.com/units/садило.html?u=94291
https://www.masterhaus.bg/bg/product/190840-sadilo-gradinski-ure … rabotka-na-pochva

# 503
Благодаря ти, ismailyk, аз имам дървено и точно него го ползвам. Но просто всяка година съм на тръни с тоя пипер, защото една година става, една не. Тази година ще го насадя така, както го правите пък да видим Smile А през колко сантиметра горе долу го садите? За двете разбрах, а за останалите?

# 504
Моето садило е малко над педя. Тоест 22-24см може би. Правя дупка с него, слагам двете пиперчета внимателно в дупката и със садилото до тях правя отново дупка, но с притискане леко към . Така ги заравям един вид и отстрани, където направих дупката поливам в нея.

# 505
Да подпомогна и аз малко темата.
Трябва да се внимава коренчетата на разсада да не се подгъват, а да са изправени надолу.
Също на повечето разсади ( но не на всички, а предимно които са с брадати корени) се отразява добре леко подрязване на най-долната част на корените, непосредствено преди пъхването в дупката.  Така растенията стават по-компактни и гъсти.

Тези неща важат както за зеленчуци, така и за цветя.

# 506
Bgmammauser_80 , го каза. Точно така се сади и ние по същия начин го правил, слагаш в дупката и до него правиш друга дупка с шилото и притискаш здраво към растението за да може да се закрепи. В началото ми се струваше много трудно но после свикнах. Трябва обаче да търсим сега колове за домати, защото нашите старите не стигат, понеже са повече т.г. имам едни бамбукови пръчки дебели, чудя се дали ще станат

# 507
Много ви благодаря за съветите! Ние сме с капково напояване и затова ми беше необходимо да знам разстоянието.
Миналата година си взехме едни бамбукови пръчки, дебели колкото един пръст и си станаха за доматите, но като че ли бяха  идея по-къси

# 508
  • Пазете Гор
Да подпомогна и аз малко темата.
Трябва да се внимава коренчетата на разсада да не се подгъват, а да са изправени надолу.
...

Това е вярно за почти всички растения, включително лозички и овошки, но не абсолютно за всички - при луковите няма значение къде са старите корени, хубаво е да се изрежат много късо. При тях  те така или иначе не се възстановяват, а от "дънцето им израстват нови. При пипера - напротив, подрязването на корените не е много добра техника, ако ползваме пикиран разсад. както и да е, Има си има чалъм как да се постига насочването на корените надолу:

Правим дупка със садилото и пъхаме растението, което искаме да засадим - стрък разсад пипер, цвекло, зеле и т.н. Притискаме го леко с почва и след това лекичко го дръпваме нагоре - около два сантиметра. Чак след това притискаме почвата около коренчето силно, със садилото или с пръсти.

В градината ми е весело, всичко расте с часове, буквално. Бурените - още по-бързо. Показа се засега само една от лозичките, засадени есента - ранният Болгар.

# 509
  • в полите на Балкана
Куркума, да разбирам ли,че на лука ашлама трябва да отрежа брадичката, преди да разсадя?

Общи условия

Активация на акаунт