Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 921
  • 776
  •   1
Отговори
# 600
ще пусна и фт3 тази седмица, преди година ми беше на горна граница.

# 601
  • София
Абсолютно е възможно тези оплаквания да са от хипофункция. ФТ4 е доста под средата в референтните си граници, а кой знае колко е ФТ3. Препоръчително е да си пуснеш пълен щитовиден пакет, не само ФТ3 (или поне ТСХ, ФТ3 и ФТ4 едновременно в един и същи момент). ТСХ е хормон на хипофизата и не винаги отразява коректно функцията на ЩЖ. А дефицитът на вит. Д се среща при много хора, но почти винаги нивата са ниски при хора в хипофункция. Можеш да взимаш Вигантол заедно с вит. К2, магнезий и вит. А (прегледай темата за вит. Д, синергичното действие на витамините е обсъждано много).

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 11:31 от veseto5775

# 602
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
някой да има идея по моя проблем с желязото?

Скрит текст:
до средата на януари взимах препарати и бях вдигнала феритина, началото на април месец беше на 2, при долна граница 20  Rolling Eyes
НВ в норма, трансферин завишен.
според Лл е завишен заради компенсаторната работа. newsm78
не може да ми каже, защото постоянно ми пада толкова феритина. според него е от бременността, но и преди нея беше абсолютно същото, значи не е от това!
сега не иска да пуска изследвания, имам 15 дена до термин. Whistling

аз знам, че преди термин, тялото смъква желязото, за да намали вероятността от инфекции. ЛЛ каза, че с тези нива не мога да стоя, не било добре за бебето, да взимам хапчетата.
сега ги пия от петък, стълбите ги качвам по-бързичко вече и не се задъхвам, ама се притеснявам.
утре съм на гиньо и пак ще повдигна въпроса.  Thinking

при мен в 3я триместър много се вдигна нуждата от хормон и вече съм на 75мгр.

# 603
Днешното интервю с професор Пандев, на тема "Съвременни методи за лечение на щитовидната жлеза". Говори интересни неща, за Тироксина, че ще правят нова формула, за напълняването при хора с отстранена щитовидна и други:
https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdrave … dnata-zhleza.html

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 18:14 от Lemy

# 604
Много го харесвам този човек и му имам доверие.

# 605
  • София
[video][/video]Здравейте. От октомври 2018г. съм с диагноза - автоимунен тиреоидит на Хашимото. Малко предистория на лабораторните изследвания на TSH - На 14.09.2018 - 4.41 mlU/L (От ендокринолог ми беше изписан Eutihyrox 50 micrograms). Един месец по-късно контролното изследване показа 1,69 mlU/L. В началото на февруари 2019 пуснах контролно и беше 1,52 mlU/L. В средата на февруари 2019 имах стимулация по къс протокол за ин витро процедура. Няма настъпила бременност. На 08.05.2019 си пуснах контролно, резултатът е 0,78 mlU/L. Според вас трябва ли да си запазя час за ендокринолог, който да ми коригира дозата. Съмнявам се, че от стимулацията нещо ми се разбута TSH. Чувствам се от едно известно време отпаднала и сънлива.

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 20:34 от Eli_2018

# 606
  • Перник
[video][/video]Здравейте. От октомври 2018г. съм с диагноза - автоимунен тиреоидит на Хашимото. Малко предистория на лабораторните изследвания на TSH - На 14.09.2018 - 4.41 mlU/L (От ендокринолог ми беше изписан Eutihyrox 50 micrograms). Един месец по-късно контролното изследване показа 1,69 mlU/L. В началото на февруари 2019 пуснах контролно и беше 1,52 mlU/L. В средата на февруари 2019 имах стимулация по къс протокол за ин витро процедура. Няма настъпила бременност. На 08.05.2019 си пуснах контролно, резултатът е 0,78 mlU/L. Според вас трябва ли да си запазя час за ендокринолог, който да ми коригира дозата. Съмнявам се, че от стимулацията нещо ми се разбута TSH. Чувствам се от едно известно време отпаднала и сънлива.
Понеже съм минела по същия път-Хашимото и инвитро, бих дала съвет да говориш с имунолозите в съотв2тната клиника. При мен назначиха вливка на Октагам веднъж преди опит и вуднага след +тест. Факт е, че след това се получи... Успех.

# 607
Здравейте,

Искам да попитам тсх - 3,3 как е.
Имам постоянен ускорен пулс и се чудя дали не е от щитовидната. На изследванията имах и голям недостиг на витамин Д.

# 608
ТСХ 3,3 само по себе си е високо и говори за хипофункция. Разбира се, не е добре да се гледа само ТСХ, винаги трябва и ФТ4 + ФТ3, за да се види точно какво е положението.

# 609
Здравейте, момичета. Моята сага едва започна и да споделя какво се случва при мен...

Няколко страници назад постнах изследванията на щитовидната. С две думи - Т3 и Т4 са с ниски стойности, ТСХ е "нормално" според лекарите. Гледаха ме на ехограф и се оказва, че съм предразположена към хипо. Аз настоях да си изкажа симптомите и да вземем предвид, че сега съм наред, но никой не гарантира какво ще се случи след 5 години например. Лекарката отрече класическите симптоми на хипо, които изпитвам, да са от щитовидната, но все пак ме прати на изследвания. В понеделник ще се разбере резултата. Явно наистина няма смисъл да търся някакво лечение предписано от лекар....

Пак ще се виждам с лекаря тези дни (по друг случай) и си мисля дали пък да не започна с това, че искам да си отпимизирам жлезата. Нямам идея какво да кажа... Истината е, че водя доста целесъобразен начин на живот и ми се иска да сваля и някой друг килограм (имам познания в здравословното хранене и спорта, не гладувам), но метаболизма ми наистина не отговаря на активността ми. Знам, че звучи много глупаво това да е един от мотивите ми. В крайна сметка, ако не се обърна към ендокринолог по отношение на щитовидните хормони и тяхното действие/недействие върху тялото ми, то към кого тогава...

Искам лечение, защото от години насам няма промяна в стойностите и ставам по-зле вероятно, но нямам и смелост да започна нещо на своя глава, защото абсолютно нищо не знам за дозировки, медикаменти и прочие.

Някой имал ли е опит да говори с лекар за конкретно лечение/оптимизиране и да е успял в спора си? Търся съвет как да постъпя и да се възползвам максимално от вниманието на лекаря за момента.

# 610
  • София
здравейте,

днес си пуснах контрола след като на 01.03. промених дозата на Л-тироксина и резултатите са:
Име          Резултат  Ед.   Референтна стойност
MAT        343,15       IU/ml      < 5.61   
TAT         32,16         IU/ml      < 4.11   
fT4          0,98           ng/dl      0.700 - 1.480   
TSH         1.406        uIU/ml   0.350 - 4.940   
fT3          1,86          pg/ml      1.880 - 3.180
Това при прием 3х100 и 4х75.

На 01.03.2019 след прием 1х100 и 6х75 ,стойностите са били:
Име          Резултат  Ед.   Референтна стойност   
MAT        323.91        IU/ml      < 5.61   
TAT         26.76        IU/ml      < 4.11   
fT4         0.910        ng/dl      0.700 - 1.480   
TSH         1.644        uIU/ml   0.350 - 4.940   
fT3         2.050        pg/ml      1.880 - 3.180

Не знам какво да си мисля.

# 611
Цвети, изглежда, че имаш нужда от по-голямо увеличение на дозата, може би да пиеш 5х100 и 2х75 мкг. Вече би трябвало дори само от наближаването на лятото да ти се подобрят по-чувствително резултатите, а при теб не става така.

# 612
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
дойде ми изследването, TSH пак е над 2, а си бях вдигнала вече на своя глава дозата.
според тях трябва да съм 0,5 -1,5.
сега вече 2 пъти я вдигам след като ми взеха кръв.... просто всяка седмица я корегирам. Rolling Eyes

TSH  2,08    (0,35 - 4,5 mU/ml)
FT3  2,61    (2,0 - 4,2 pg/ml)
FT4  1,01    (0,8 - 1,7 ng/dl)

лекарката ми каза, че след като родя, трябва да я намаля. попитах я на колко и тя ми каза: ааа ми вие много добре се дозирате, преценете сама  Joy
 newsm78
имам час за контрола някъде 3 седмици след раждането.

чудя се как да процедирам до тогава, т.е. след раждането? Thinking
сега съм вече на 81,25мгр.  Whistling

# 613
Моето тсх се беше вдигнало на 2.83. Странно за мен но ендокриноложката ми каза да си карам със старата доза от еутирокс 50. Когато й казах че сама съм си вдигнала хормона на 62.5, каза - добре... Айде да видим така как ще е. Чесно да ви кажа, не знам за какво ми е тая ендокриноложка. Когато пия 75 започва да ми тупти сърце. Явно ми идва в повече, при 62.5 се чувствам добре. Лошото е че няма и с кого да я сменя. Така че благодаря ви че помагате когато сме в нужда ☺️😊

# 614
Здравейте!
Имам Хашимото. Предстои ми и операция на миомен възел. Д-р Делчев от Доверие ще ме оперира,но преде това иска консултация с ендокринолог, на когото той има доверие. Изпращаме при д-р Лефтеров от Пета Градска. Чух се с него,но не намирам много информация относно работно време и мнения. Не знам малкото име и търсенето ми е още по-трудно, а не ми е удобно да му звъня пак.
Някой да има информация за този доктор? Най-вече ме интересува дали е в тази болница и с какво работно време е.

Предварително благодаря ❤

Общи условия

Активация на акаунт