Истанбул [тема 48]

• 59 315
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте!Какъв вид транспорт е най-удобен за придвижване от хотел Courtyard By Istanbul International Airport 4 до историческата част на града?Благодаря!

# 526
  • в реалността
Здравейте и аз съм вече във вашите редици влюбени в Истанбул.Ходихме за първи път и сме запленени.Прочетох,че през юни има шопинг фестивал,някой има ли повече инфо по темата.Благодаря

# 527
С какво ви запленява Истанбул? Кое е нещото заради което пак бихте го посетили?

# 528
  • Варна

Най - малкото е единствения 20 мил. град в Европа , а и на всичкото отгоре за Варна е даже по близо от София Simple Smile Освен природните чудесии , Босфор и т.н. е уникален , че е разположен на 2 континента , невероятна мешавица - Изток , Запад , Ориент .... християнство , ислям , а и вековна столица на Източната Римска Империя Simple Smile

# 529

С контрастите.

# 530
Този град ме пленява с прекрасния синхрон между минало и настояще. За мен той не е само Истанбул, а и Византион, Константинопол, Цариград....Многообразен, шумен, пъстър и красив, в него сякаш живеят едновременно няколко епохи.  

# 531
  • София
Повярвай ми, много пъти са ми задавали този въпрос, още толкова съм си го задавала и аз. Нямам отговор и досега.
При все, че съм била там много пъти и под всякаква форма; кръстосвала съм града по какви ли не начини; разговаряла съм с какви ли не хора; изучавала съм историята и географията му; писала съм книга, посветена на града...... И пак не мога да кажа какво точно ме запленява. Може би отговорът се крие точно във въпроса: няма конкретно нещо, заради което се връщам и връщам и връщам в Истанбул година след година. Причината е просто... Истанбул. Градът на градовете. Светът на световете. В който във всяка следваща секунда откривам нещо ново както за самото място, така и за самата себе си. Та това е причината, поради която от 11 години съм влюбена в Истанбул и поради която, без да преувеличавам, Истанбул остана най-голямата ми и единствена любов. Защото във всяка секунда преоткривам ново лице на Истанбул и, успоредно с това, едно ново свое Аз.

# 532
  • гр. Варна
Здравейте! Не сме ходили в Истанбул... Бихте ли ми казали, ако примерно запазя хотел в близост до Св. София какво още наблизо можем да разгледаме?

# 533
Здравейте! Предстои ми пътуване в периода 3-6 май, като ще ползвам услугите на ТА, т.к. това ще ми е първо ходене в Истанбул. Двама сме и за сега плана ни е да се справим доколкото е възможно сами. Прочетох няколко теми назад, но не мога напълно да си съставя план, за това ще се радвам, ако някой би могъл да ми помогне.
Хотелът ни ще бъде Hurry inn. Задължителните места, които искам да посетим са Долмабахче, Пиер Лоти, Синята джамия, Галата, круиз по Босфора, като всичко останало е бонус.

# 534
  • София
...
... писала съм книга, посветена на града......
...
Бихте ли споделили коя е книгата?

Всъщност, ако и друг се сеща за книги свързани с Истанбул, моля да ги каже.

# 535
  • София
Здравейте! Не сме ходили в Истанбул... Бихте ли ми казали, ако примерно запазя хотел в близост до Св. София какво още наблизо можем да разгледаме?
Привет!
Буквално на една ръка разстояние са: Синята джамия, Хиподрумът, сараят Топкапъ, водохранилището Йеребатан, Капалъ Чаршъ.
След това, много близо са други основни забележителности: гара Сиркеджи и Златният Рог. Сравнително наблизо са и джамията Сюлейманийе и Желязната църква (и Гръцката Патриаршия). От другата страна на Златния Рог е Кулата Галата, по-нататък е и Долмабахче.
Зависи колко дни имате, това са най-основните забележителности, които всеки, който отива за първи път в Истанбул, трябва да посети. Оттам-нататък всичко е по желание, възможности, сили.
Трамвай 1 е най-удобният градски транспорт за турист, непознаващ Истанбул, защото минава през голям процент забележителности.

Здравейте! Предстои ми пътуване в периода 3-6 май, като ще ползвам услугите на ТА, т.к. това ще ми е първо ходене в Истанбул. Двама сме и за сега плана ни е да се справим доколкото е възможно сами. Прочетох няколко теми назад, но не мога напълно да си съставя план, за това ще се радвам, ако някой би могъл да ми помогне.
Хотелът ни ще бъде Hurry inn. Задължителните места, които искам да посетим са Долмабахче, Пиер Лоти, Синята джамия, Галата, круиз по Босфора, като всичко останало е бонус.
Аз също ще съм в Истанбул по това време - от 1ви до 6ти май. Улучили сте, според мен, един от най-подходящите сезони за посещение на града, стискам палци да е хубаво времето.
Кажи какви предпочитания имаш? Какво ти се разглежда? С какво време разполагаш (в смисъл като си в група, предполагам, че ще имате ограничено свободно време)?
Така ще се опитаме да помогнем възможно най-много. Но, по принцип, горният ми отговор покрива всичко най-важно за първо посещение на Истанбул. Особено за 3 дни, имайки предвид, че юруш по забележителностите не е най-ефективното нещо, и е добре да спирате и за почивка, за да можете да усетите града възможно най-много.

...
... писала съм книга, посветена на града......
...
Бихте ли споделили коя е книгата?

Всъщност, ако и друг се сеща за книги свързани с Истанбул, моля да ги каже.

Пожелах да не публикувам книгата, въпреки че нашите ме накараха да се срещна с издател, който прояви желание да я издаде. Въпросът беше, че съм я писала в тежък момент в живота си, за разтуха, и не я виждах публикувана.

Изчела съм сумати книги, посветени на или развиващи се в града. Препоръчвам: "Паметта на Истанбул" (Ахмет Юмит), "Странност на ума" (Орхан Памук), "Истанбул" (Орхан Памук), "Дворецът на бълхите" (Елиф Шафак). (Има още много на тези автори, както и на други, но тези са ми направили най-силно впечатление, като че ли.) И книга, обобщаваща историята на града: "Константинопол" (Филип Мансел).

# 536
  • гр. Варна
Благодаря *Tincheto*!!!

# 537
Агенцията ще е ползваме само за транспорт и нощувки, а всичко останало искам да разгледаме сами. Ще ми се по-лека програма за забележителностите, именно за това да имаме възможност да се потопим в атмосферата на града. А и още от сега знам, че това няма да е единственото ми ходене там. 😊 Ходи ми се на круиз по Босфора, да разгледаме Долмабахче (за Топкапъ и Йеребатан съм пред дилема), Султан Ахмед и Ортакьой също ми се иска... А местоположението на хотела ни май не е много добро. Реално имаме 2 пълни дни - събота и неделя.

# 538
  • София
Агенцията ще е ползваме само за транспорт и нощувки, а всичко останало искам да разгледаме сами. Ще ми се по-лека програма за забележителностите, именно за това да имаме възможност да се потопим в атмосферата на града. А и още от сега знам, че това няма да е единственото ми ходене там. 😊 Ходи ми се на круиз по Босфора, да разгледаме Долмабахче (за Топкапъ и Йеребатан съм пред дилема), Султан Ахмед и Ортакьой също ми се иска... А местоположението на хотела ни май не е много добро. Реално имаме 2 пълни дни - събота и неделя.
Долмабахче ми е много любимо място, горещо го препоръчвам, да.
Султан Ахмет, Света София и Топкапъ са на една линия - почвате едното, приключвате с третото. От там, към Сиркеджи-по моста Галата прекосявате Златния Рог-към Долмабахче. От Долмабахче сте на около 30тина минути пеша от джамията на Ортакьой, но, ако по-бързо и с транспорт, наоколо спират много автобуси (за 22 се сещам, със сигурност).
Според мен Кулата Галата ще ви е интересна също - от там се разкрива страхотна гледка към града. И от там - по Истиклял, към площада Таксим. По Истиклял и по преките й има сумати местенца да седне човек да хапне.

П.П. madam23, пропуснах Истиклял и Таксим при теб, извинявай. Изобщо, целият район на Бейоулу (още известен и като Пера) е много централен, интересен, а и в малките улички дори учудващо спокоен.
Въпросът е човек да си изготви маршрут, да не стане много натоварващо. Хубавото е, че въпреки огромността си, Истанбул е някак компактен за туристи, и голяма част от забележителностите му се намират кажи-речи в един периметър.

# 539
Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт