Нашите орхидеи – тема 25

• 37 566
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря!

# 76
  • Видин
 Рени, моята малка саксия подходяща ли е или да търся още по-малка?

# 77
  • Варна
Подкрепям зюмбюлчето. Аз лично не виждам корени на снимките за да съдя дали са добре или зле. подозирам че ако я извадите от саксията ще се окаже че има много малко такива.

Всъщност първо да попитам как е поливана орхидеята?

_re_ge Поливам минимум на 10 дни, следя корените, когато загубят зеления си цвят и са по сивкави - поливам - държа за кратко във вода, оцеждам и връщам обратно. Но от както я имам, понеже не е спряла да цъфти, не съм я изваждала да я почистя и да видя какво има отвътре. Тия дни ще го направя.
има си доста корени ...
Скрит текст:

# 78
Импала свалих ти шапка. Пак я свалих. ( трябва да взема от теб уроци за спокойствие и медитация... ) 
Ами нека хората си имат мнение , но защо така агресивно. Ние не сме  започнали за я принуждаваме да спазва  нашия режим. Нито сме критикували нейния като извращение.  А за ФБ  беше топ изказване.
Вдишам. Нека оставим хората да си мислят че това дето отглеждат в домовете си е дошло направо от джунглата. По джапанки ...

То е като в онази мъдрост на Киплинг.

Този който знае и знае че знае е мъдрец - следвай го.
Този който знае, но не знае  че знае - спи - събуди го.
Този който не знае и знае, че не знае  е ученик - научи го.
Този който не знае и не знае че не знае е глупак - избягвай го.  

Нямам какво повече да кажа.

Рени, моята малка саксия подходяща ли е или да търся още по-малка?

Къдрушке според мен малката е много подходяща. Но все пак понеже е една идея по дълбока сложи дренаж един пръст от каквото се сетиш - камъни, едри кори, стиропорени пъпулки. После сложи цветето и допълни със субстрат. Аз лично бил сложила средни до дребни кори, може и примеси но не знам дали имаш ( въглища, може кокосов чипс  зависи дали обичаш да поливаш ) сложи на светло, но не преки слънчеви лъчи и внимателно с первазните температури. Малко повече внимание докато се стабилизира. Видиш ли активни връхчета на коренчета, значи адаптацията върви.

Подкрепям зюмбюлчето. Аз лично не виждам корени на снимките за да съдя дали са добре или зле. подозирам че ако я извадите от саксията ще се окаже че има много малко такива.

Всъщност първо да попитам как е поливана орхидеята?

_re_ge Поливам минимум на 10 дни, следя корените, когато загубят зеления си цвят и са по сивкави - поливам - държа за кратко във вода, оцеждам и връщам обратно. Но от както я имам, понеже не е спряла да цъфти, не съм я изваждала да я почистя и да видя какво има отвътре. Тия дни ще го направя.
има си доста корени ...
Скрит текст:

В тази схема на поливане проблем е че отвън корените изглеждат изсъхнали но как са ВЪВ САКСИЯТА  не е ясно. Много често вътре се задържа влага докато по стените всичко е сухо. Затова опитните орхидеистите се ориентират по лекостта на саксуята. Начинаещите трябва да спазват схемата - ако дойде времето за поливане изчакай още няколко  дена. Друг вариант е бамбукова пръчка в средата. Разбира се всичко зависи от мястото на отглеждане но щом се полива с накисване няма как да е просъхнала след десет дена. И това ме притеснява. Видът на цветето говори за гниене или гъбично заболяване. Аз определено бих го извадила от саксията максимално бързо. Понякога трябва да рискуваш цъфтеж заради цялото цвете.

Последна редакция: чт, 14 мар 2019, 08:10 от _re_ge

# 79
  • Видин
Рени, много, много ти благодаря! Корите са ми точно такива, само за дренаж трябва да открия нещо.
Ще следвам написаното и дано има резултат.

Относно последният спор, грозно е. Не е нужно чак такава агресия и да бъдем толкова нетолерантни.

Impala,  браво за спокойствието, аз надали бих успяла да се въздържа.

# 80
Аз поливам на 10-15-20дни, но след миналогодишните летни и есенни загуби на цветя, всички съм ги сложила в сравнително едри кори, да дишат Wink (тогава киснех всяка седмица и бяха в смеска с кокосови "конци", ситни и едри кори... даже с "дървесен прах" бяха вътре Grinning)
След дълги опити да спася едната от миналото лято, най-накрая замина в коша - беше над вода, но не се появи нито една пъпчица за избиване на коренче, 3 месеца стоя с 3 листа леко поувяхнали и нито един здрав корен (хербаризирана направо)... Вчера гледам - сърцевината черна...
Другата над вода вече 4та пъпчица за корен има... омнннннн!

# 81
  • Варна
_re_ge благодаря ти за съветите. Явно още след обед ще се заема с изваждане и почистване, за да видим вътре какво се случва. И ще следя за поливането. Simple Smile

# 82
Ренка, Къдрокоска,
Благодаря ви Hug !
Прецених, че хубавата ни тема няма нужда от подобно нещо. Ad hominem e печална азбучна грешка.

Та да се върнем на темата - заплаших ви със снимки все пак Joy . Днес е ден на розово-лилавата гама:

Скрит текст:

# 83
  • Оптимист по принуда
Момичета, този фаленопсис изобщо не отвори пъпките и вижте как са като изсъхнали листенцата. Каква може да е причината? На прозорец е, да не би да е от студ?
Иначе е пуснала нов цветонос.

# 84
Ауууу,Impala 😍!Всички са много красиви,но аз се влюбих във втората.Много ми харесват заплахите ти.😊

# 85
Импала, продължаваш да ме "облъчваш" с тези жълторозови и червени с жълтеникав нюанс Heart Eyes
След снимките ти от предишните 2 дни... и моето си "искам, искам, искам... искам и това", сега тази третата ме подлудява Heart Eyes (и розовите и розово-лилавите са прекрасни, но сега явно съм на друга вълна)

# 86
  • София
вижте този "беглец":

ако поливах през 10 дена, щях на време да го хвана, ама като не съм грижовен отглеждач и поливам веднъж в месеца, така ми се пада... Smiley

# 87
demmy,
Бих предположила нападение от трипс, но нека изчакаме и други мнения.

peneva_a,
Третото (дребноцветното в розовеникаво) е и ароматно - малко слънце да го напече и се разнася един много нежен леко сладък аромат. Препоръчвам.

a.n.d.r.e
И при мен става така понякога. Ако успея да го прибера - добре, ако ли не, чупя, за да не пречи после.

# 88
  • Видин
 Impala, мноооого, много красота при теб! ❤️
Ще ни докараш сърцетуп. Grinning
Всичките ми харесват!

Аз чакам една жълтурка скоро-скоро. За съжаление, малко пъпки ѝ останаха, но току-виж пусне и нов цветонос.

Последна редакция: чт, 14 мар 2019, 18:09 от Къдрокоска

# 89
  • Варна
Impala, невероятни красоти си имаш... цвят, аромат, пълнят ми душичката всеки път. Дано задобрея и аз с отглеждането на моите. Relaxed

Ох, аз извадих всичко, както ми препоръчахте и тотално се отчаях, ако започна да изрязвам до здраво - ми то май няма нищо да остане. А как хубаво си цъфти отгоре... изумяват ме тия орхита за пореден път.
Моля ви за съвет как да процедирам от тук нататък.

Общи условия

Активация на акаунт