Частни училища - информативна тема 26

• 68 029
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
Аз пък считам езика като допълнение към основните умения.
Ама с тея кол центрове в БГ , младите все към език тичат.

# 331
  • Пловдив/София
Допълнение е, да, но трябва поне един да е на перфектно ниво, по възможност и два. Иначе каквото и друго да рсботиш, на мен ми прави лошо впечатление да ми говорят на развален английски...

така че си е важно, никой не казва основно, освен за филолози и учители де, няма лошо.

# 332
Аз пък само руски не знам от популярните езици и го отчитам като грешка. Много източници са на руски, да не говорим за литературно богатство, усет към език от друга езикова група, диверсификация дори от бизнес гледна точка- да не е всичко към Запада.
Със сигурност може да е само в плюс да се учи. Комбинацията немски-английски е в пъти по-масова и лесна, то научиш ли единия, логиката на втория ти е ясна, но трети по-различен език според мен е чудесно упражнение.
Май не му е тука мястото, но това не е така - въпреки че формално са от една група, двата  са много различни като граматика, правопис и произношение. Английският заради норманите има голямо влияние от френския, станал е някаква смесица от германски и романски език. Немският е високо синтетичен, английският е по-скоро аналитичен, немският е падежен, английският не. Английският има от англо-саксите един набор от лексика от ежедневието (хляб, вода и т.н.) с общ корен с немския, но същото има и с френския - от норманите,  за "високите" абстрактни понятия. И от личен опит, немски след английски е по-трудно, отколкото английски след немски, говорим за ниво С1 поне. Руският може да е от различна група с английския, но е от същата група с българския и има съответно общи корени. Но е падежен и не е лесен, има много глаголи-изключения и други "капани", казвам го като човек, който го владее свободно. От моя опит с езици, английският е най-лесен (относително), но по принцип лесен език няма, всеки иска усилия и отдаване, за да се научи добре. .

Иначе и аз мисля, че езикът е допълнение към основните умения, а не е самоцел. И че английски на високо ниво вече е задължителен, но не е достатъчен. Според мен няма излишен език, всеки език е плюс. "Колкото повече, толкова повече."

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 12:07 от Анонимен

# 333
Нищо не показва едно посещение. Дори напротив, може да си извадиш неверни изводи, ако видиш нещо, което по принцип не се случва и не е характерно, а случайно е станало.
Колкото до руския, казвал съм го много пъти и пак ще го кажа. Никога, за нищо и по никакъв повод не ми е трябвал и никога не съм изкарал и 1 стотинка с руски. Знам го перфектно и съм завършил цяло висше на руски. За мен е неефективно и непродуктивно детето да учи руски.
Татко Мецан, не сте особено прав. На Вас не Ви е трябвал руски, защото предполагам така се стекъл житейският и професионален път. Но например на ММ в момента знанието на руски много би му помогнало, стига да го знаеше. Работи по проекти, в които има и руско участие и доста документи са на руски, както и на английски де. Така че една такава категоричност по отношение на руския език не е много ОК. В крайна сметка Пипи може да има афинитет към руския и в това няма нищо лошо. Не всичко е английски в този свят Wink

# 334
  • София
На мен ми е нужен руския и се радвам, че мога да го говоря ( силно казано добре , но говоря езика)
Веднага се сещам , че скоро ходих в Азербайджан по работа. Само с руски се "оправях" там. Английски трудно говорят азерите. От всички колеги, аз с руския и един колега имам с турски произход, той на турски. Това бяхме "преводачите" на групата. В Русия бях няколко пъти в последните години, пак така. В командировки много често пътувам, на международни ивенти, семинари и т.н. Като се съберем колеги от  региона - Източна Европа, ами те половината говорят руски. Скоро бях така пак на ивент, с всички Литва, Латвия, Украйна, Полша.... някои говорят английски, но не всички, по - възрастните предпочитат руски и на мен ми е супер удобно - ту руски , ту английски.
Много честно по екскурзии също, водача -екскурзовод е на руски , да речем по - особена дестинация и няма български превод. ( сещам се веднага за един семинар + малка  екскурзия в Цюрих, не всички говорят английски в групата и гида беше на руски, че нямаше български),  Не е да няма полза от езика.
Детето ми се опитва да го говори , научила куп фрази от Маша и Мечока, приятелката й в училище е половина рускинче и с нея на руски си говорят... опитва се щерката, че онова дете добре говори. Даже гледах за школа за руския за деца в София, че тя имаше интерес Grinning

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 14:39 от Yangdze

# 335

Счита се, че владеенето на поне два допълнителни езика към майчиния е вече основно умение. И то повсеместно в развития свят. Нищо общо с кол-центровете.

# 336

Някои тичат, да... НО всъщност, какво е масовото изискване на новозавършилите у нас - повече пари за по-малко и по-лесна работа, ако някой може да каже друго - моля.  на ПОВЕЧЕТО. Големи претенции и минимално покритие. Повърхностност, час да мине , друг да дойде, да тръгне купона, да апнем и пийнем, да идем колкото се може по-далеч и по на топло... Масовката е това.
А че за да осигурят сухото приемат по Н часа дневно да обясняват на сульо и пульо как да си настрои фитбита и това ден след ден или нощ след нощ и седмица след седмица, взимайки поне 3 бона щастливо в края на месеца, за това не им пука. Някаква удовлетвореност, амбиция да се развиваш, да научиш нещо, да тие е интересно повече освен това да обсъждаш джаджи с непознати от цял свят - ни помен от такива неща. Сега и веднага да има кинти, за да е яко....
Другата категория деца просто в голямата си част не са тук. Ползват си езиците за други, по-смислени неща, като да учат, например....
Това за кол-центровете. Казвам го от първа ръка, пред очите ми моя близка се върна от Англия и преди да запише в СУ работеше в такъв...няколко месеца. Избяга оттам с двеста и омерзение.

Напълно подкрепям Попея. При възможност за избор при езиковото ограмотяване аз бих постъпил избирайки комбинация немски-руски. Или Френски-руски. Френски немски е прекален чанч, няма да се справят. Научат ли сносно немски, английският е песен. От френски английският е по-труден за учене - такъв беше моят случай, но поне навика да учиш език и смелостта да се впоснеш да се изразяваш на него (за английски не ти трябва нито голям езиков, нито граматически багаж, за да го направиш, не е като немския, още по-малко френския), ето това го имаш...
Руският се говори от четвърт милиард хора. От които поне 1/10 живеят навсякъде, така че е универсален и приложим, много повече от немски и френски. Това , че тук у нас е низвергнат, до степен вече да няма недублиран руски филм, според мен е конюнктурно, просто руснаците са навсякъде и ако им говориш езика можеш да постигнеш в пъти повече отколкото ако не го говориш.
Включително в Украйна, дето ако си руснак, отказват да комуникират с теб на руски и може да те приберат за нищо, но ако си българин и говориш руски, славянското гостоприемство тече за теб с пълна сила, тогава се оказва, че всички го знаят (естествено) и нещата вървят. Друг е въпросът, че украинците са... украинци... Дълбоката провинция на великото царство, с всички произтичащи кофти характерни неща... Пълен антипод на великодържавните и претендиращи за самодостатъчност руснаци, американци, англичани и францета. Немците още са с натрит нос от ВСВ, като цяло....

Но не мъчете децата от малки. Нека имат добро образование, езиците няма да им избягат. Ние сме малка държава, нямаме изход, искаме, не искаме - ще научим езици. Като холандците. Не мисля, че езикът трябва да е основен критерий за избор на училище.

И накрая - да избирате между БШ и СС от една страна и занималнята Шилер от друга , не е сериозно. Шилер може да се сравнява с държавно училище, защото то е такова. Частните са друга бира.
Общото помежду им, за съжаление е едно - българската посредственост, наглост, лакомия и простотия. При едни за такси, при други за униформи, летни училища и частни уроци и т.н....Във всякакъв смисъл. Защото типични в този смисъл българи се срещат и в едните и в другите училища. И ако имаш късмет, как Сийке, може и да не се сблъскаш с тях...
Проблемът е "Де тоз късмет"

# 337

Счита се, че владеенето на поне два допълнителни езика към майчиния е вече основно умение. И то повсеместно в развития свят. Нищо общо с кол-центровете.

Предлагам да се хванем на бас ,че след 15 години ще използваме онлайн програма с която ще водим директен разговор. Тоест с китаеца аз ще говоря на български - той на китайски и ще се разбираме прекрасно.
И да се хванем на още един бас.....кое тогава ще се счита за основно умение..... Simple Smile

# 338
  • в страната на чудесата
Фантастичен постинг, благодаря!

# 339
  • Пловдив/София
Много се размихме и сигурно ще местят последните мнения, ама да се включа...
Poppea, това си е пак до субективно мнение, все пак и филолозите често спорят, но съм учила възрастни на немски през английски и много помага. Има си даже методология (не я владея в детайли, но се казва Евроком, ако на някой му е интересно- да се учат езици от една езикова група на база сходствата).
Изброените от теб разлики са така, но например граматическият строеж на изреченията в перфектно време е напълно идентичен. Правила съм експерименти да покажа дълги немски изречения на хора с ниво 0, превеждат ги от раз заради английския. Ако ви е интересно, ще ви пробвам и вас :Д
Иначе всички казват да се почне първо с по-труден език, но си е до човек, аз съм почнала с английски на 5 и немски на 14, и двете са ми С1 без никакви драми. Френският  ме озори доста повече, а руският направо ме отчая- хич не ми помага българският, който аз на теория не познавам в детайли, само на усет...

Стефан, За кол центровете- не съм съгласна. Не казвам, че работата е прекрасна, но и не значи пълна липса на амбиция. Била съм пряк свидетел в такава среда как 19 годишно момиче драпаше да учи и прави 100 неща допълнително и за 2-3 години от телефонист стана нелош мениджър. Има и такива, които с години цъкат и не мърдат, факт, но някои от тях имат малки деца и кредити и тези 2-3 000 лева не са им за глезотия. Просто няма как да си намерят друга работа за сходни пари, а няма как да си позволят лукса да работят за 600 с години, докато се учат.
Изобщо това да си съгласен да правиш нещо за по-малко или дори никакви пари, за да се учиш и развиваш, изисква освен определен начин на мислене, и да можеш да си го позволиш, да имаш някой зад гърба си.

# 340
Но не мъчете децата от малки. Нека имат добро образование, езиците няма да им избягат. Не мисля, че езикът трябва да е основен критерий за избор на училище.
Не мисля, че ученето, само по себе си, е мъка за малките. Включително ученето на езици. Те са устроени именно да учат на тази възраст. Това, че успяваме да направим ученето мъка за тях е отделна тема.
Доброто образование е неделимо от знанието на чужди езици. Защото това знание отваря прозорци към съвсем други хоризонти. Под "нови хоризонти" нямам предвид масовата дефиниция за "успех" - висока заплата, престижна работа и т.н. Нов хоризонт е да прочетеш Роалд Дал в оригинал например.
Откъдето и възражението ми към Хоуп - ако за гений като Валери Петров е трудно да достигне Шекспир с преводите си, какво остава за компютъра?

Шилер може да се сравнява с държавно училище, защото то е такова. Частните са друга бира.
Общото помежду им, за съжаление е едно - българската посредственост, наглост, лакомия и простотия.
Проблемът е "Де тоз късмет"
Дозата прави отровата. Освен това, опита ми показва, че ако в ЧУ съм могъл да разчитам на късмет да попадна на добра СИСТЕМА, В ДУ късметът ми се е свеждал до единични личности. Разликата на практика е огромна.

ПС Руски ползвам все още много, намирам го жизнено необходим, и съжалявам, че децата ми нямаха моите условия за да го научат.
ППС Английският (поради съвременните икономически условия) е днешната лингва франка. От която гледна точка следва да се започне с него. По мое скромно мнение.
ПППС Влизайки да работиш в кол-център си оставяш душата и интелекта на закачалката. Излизайки, вземаш каквото е останало. Но пък духовната и материалната робия за съжаление се пораждат една-друга. И в съвременните условия е много трудно да се спасиш от тях, без временни компромиси. Въпросът е колко големи и колко временни.

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 15:49 от Ezhko

# 341
Много се размихме и сигурно ще местят последните мнения, ама да се включа...
Poppea, това си е пак до субективно мнение, все пак и филолозите често спорят, но съм учила възрастни на немски през английски и много помага. Има си даже методология (не я владея в детайли, но се казва Евроком, ако на някой му е интересно- да се учат езици от една езикова група на база сходствата).
Изброените от теб разлики са така, но например граматическият строеж на изреченията в перфектно време е напълно идентичен. Правила съм експерименти да покажа дълги немски изречения на хора с ниво 0, превеждат ги от раз заради английския. Ако ви е интересно, ще ви пробвам и вас :Д
Иначе всички казват да се почне първо с по-труден език, но си е до човек, аз съм почнала с английски на 5 и немски на 14, и двете са ми С1 без никакви драми. Френският  ме озори доста повече, а руският направо ме отчая- хич не ми помага българският, който аз на теория не познавам в детайли, само на усет...

Подобия всякакви в индо-европейските езици има - например гръцкият и немският имат еднакъв брой падежи и почти сходни падежни правила, ама я научи гръцки, като знаеш немски, да те видя... Синът с С1 на английски почна немския и докато стигне С1 и на него, доста усилия вложи. Паралелно кара и руски, и го докара до Б1, и гимназията свърши. Сега все се кани да го вдигне и познай дали е стигнал до там.  
Аз пък почнах с английски и след това с руски, и двата ми бяха песен, никакъв зор, ама бях безгрижен тийн (също като тебе за английски/немски), виж после немският ме озори, а френският още повече. Разковничето е във възрастта, според мен, не в последователността, просто между 10 и 18 години език се учи по един начин, между 18 и 30 - по друг, а след това - по трети. Разбира се, зависи и от конкретния човек, но като цяло най-благоприятното време, което да не пропускат, е между 10 и 20, горе-долу.

# 342
Здравейте,

Много се колебая къде да запиша детето първи клас. Имам две опции само останали: КО и Евлоги и Христо Георгиеви. Вече знам кой ще е класен на първи клас във второто и е наистина прекрасен учител (но пък китайския ме притеснява). В КО нямам никаква информация за преподавателите. Питах, но ми отговориха, че още не знаят. Знам, че са различни училища, езиците, които се учат също. КО е по-коментирано  и с доста повече стаж, като училище. Това, което ме притеснява е липсата на информация за учителите. Няма никаква такава дори на сайта им. Какво ще ме посъветвате?

# 343
Какво ще ме посъветвате?
Че учителите идват и си отиват, а училището остава.
Съветът ми е да посетите и двете и да послушате вътрешния си глас.

# 344
Здравейте,

Много се колебая къде да запиша детето първи клас. Имам две опции само останали: КО и Евлоги и Христо Георгиеви. Вече знам кой ще е класен на първи клас във второто и е наистина прекрасен учител (но пък китайския ме притеснява). В КО нямам никаква информация за преподавателите. Питах, но ми отговориха, че още не знаят. Знам, че са различни училища, езиците, които се учат също. КО е по-коментирано  и с доста повече стаж, като училище. Това, което ме притеснява е липсата на информация за учителите. Няма никаква такава дори на сайта им. Какво ще ме посъветвате?
Да се вгледаш в детето си! Да предцениш неговият характер на кой тип училище ще пасне! Да не се потдаваш на всеобщата истерия че НВО са оценка за по-добро училище.

Общи условия

Активация на акаунт