Частни училища - информативна тема 26

• 67 999
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Роналд Лаудер се казва

# 406
Ако става въпрос за 134-то, то се казва "Димчо Дебелянов", а "Роналд Лаудер" е фондацията, която му е спонсор, тъй като е училище, в което се изучава иврит. Училището е държавно и не се плаща такса за него.

https://www.hebrewschool-bg.org/

Фондация „Роналд С. Лаудер” е основана през 1987г. във Виена от Роналд С. Лаудер, наследник на козметичния гигант Estee Lauder, бивш съветник на Държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и посланик на САЩ в Австрия по това време. През 2007г. той беше избран за Президент на Световния Еврейски Конгрес – най-голямата лобистка организация в света. Фондацията е създала мрежа от 21 училища в 15 страни от Централна и Източна Европа.

От 1997г. 134 ОУ „Димчо Дебелянов” става част от тази мрежа поради това, че в това училище се изучава иврит.

# 407
Защо спориш сега? "Роналд Лаудер" е новосформиращо се частно училище и е различно от държавното 134-о училище на "Пиротска", което работи в сътрудничество с едноименната фондация.
Ъпдейтите ги публикуват на сайта на "Шалом" - България, но не знам докъде са стигнали.

https://www.shalom.bg/wp-content/uploads/2019/03/timetable-2019.pdf

# 408
Защо спориш сега? "Роналд Лаудер" е новосформиращо се частно училище и е различно от държавното 134-о училище на "Пиротска"

Ясно - ами нали точно това питах, да не би да са направили някакво ново, за което не знаех. Извинявам се, а и не съм спорил. Просто Блисс и Онна не уточниха, че става дума за ново частно, поне аз не можах да разбера.

Сега разбрах, затова и тук го коментират, защото е ново частно. Просто името е същото, както и фондацията, обслужваща държавното. Извинявайте, не знаех за това новото.

# 409
То и аз не знам много. Възможно е да ползва сграден фонд на 134-о, но "Шалом" си имат и достатъчно други имоти. Адресът на "Стамболийски" е Еврейския дом на пл. "Възраждане", там е регистрацията.

# 410
Не става въпрос за 134 училище.
Има ново частно училище стартиращо от тази година. Приемат по една паралелка от 1 до 5 клас.
В момента тече приемната процедура. Както и в държавното 134 училище искат децата да са с еврейски произход.
Училището ще се помещава в Лозенец. Но дали там ще започнат от самото начало - не знам.

# 411
  • София
Децата с еврейски произход статистически представляват много малък процент от всички ученици в 134-то.
То и чисто демографски няма как да е другояче.

# 412
  • София
Интересно ми е колко деца с доказан еврейски произход ще предпочетат частното училище пред държавното и как това ще се отрази на приема за първи клас в 134 - СОУ. А също как ще успеят да разделят шепата учители по иврит между двете училища.

Горното може да е вярно за гимназията, но не и за началните класове, където преобладаващо са деца с произход.

# 413
  • София
Ние дори не сме опитвали.

# 414
  • София
Вероятно ще се разпределят пропорционално по същия начин, по който децата с нееврейски произход се разпределят между ДУ и ЧУ по принцип.

# 415
  • София
Горното може да е вярно за гимназията, но не и за началните класове, където преобладаващо са деца с произход.
Имам двама племенника от еврейски произход в различни класове, учещи в 134-то от първи до дванайсети клас.
Много е малък броят наистина.

# 416
  • София
Голямата ми дъщеря, с произход, беше там до 4 клас, та знам как беше в техния випуск - децата без бяха около 25% от всички. Съотношението след 4-ти и особено след 7-ми клас рязко се обръща.
Малката въобще не кандидатства

# 417
  • София

Уоу, тези са се постарали над сайта си...Собствена сграда, туй онуй
И приемната процедура си я бива Stuck Out Tongue Closed Eyes пак проекти, представяне, Problem-solving
Направо готови да им ги водим, няма да им се налага да ги учат на нищо

# 418
  • София
Според моя позната с дете в 134-то, след като стартират своето училище, Шалом постепено ще се оттегли от 134-то и то ще се остане обикновено квартално училище. Тя от 2 години ми говори за стартирането на частното училище, а аз се отнасях доста скептично, защото нищо не бях чувала, но явно слуховете са си се носели из 134-то

# 419
Здравейте, интересува ме ЧАГ ИВАН АПОСТОЛОВ, може ли някой да ми даде по-актуален отзив, защото всичко, което открих като коментари е отпреди доста години.

Общи условия

Активация на акаунт