Майчинството счетоводно-80

• 38 317
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив

От 2.08.2018,и се чудя как досега са ми го превеждали.

Не превеждат за нещо,което не са получили.Т.е няма как да си имала преводи от август насам и да нямаш внесена декларация

Здравейте, имам нужда от помощ. Детето ми е на 1г и 4м., но работодателя ми май спря да ми внася осигуровките, защото този месец нямам майчинство. Не мога да го открия, а и фирмата не е активна вече. Какво мога да направя, ако ме наеме някой познат ще ми продължи ли майчинството?

Преводът е утре.Изчакай да видиш дали ще имаш
Ако имаш пик код,виж дали имаш ведомост от днес

# 436
Имам следният въпрос. Днес получих превод за втората година майчинство от 190лева. На два транша ли се изплащат тези 380 лева втората година?
Предният месец детето навърши годинка и на 18ти април получих явно изравнителна сума от 475 лева.

# 437
И аз имам въпрос. Болничният след раждане на една дата с майчинството ли се изплаща. Аз все още чакам частта за април. Болничният ми изтича на 24.04.

# 438

Ето календара за преводите на нОИ

# 439
Здравейте, извинявам се ако въпроса се повтаря. Искам да попитам при прекъснати осигуровки от работодателя, трябва ли да си плащам прегледа при гинеколога, който ми следи бременността? За месец април стана на така че не взех заплата, защото работя в читалище тече пререгистрация и изтече съдебното решение на стария Председател, а на новия не е излязло и няма право все още да се подписва на никаква документи и от там  не са ми внесени и осигуровки за миналия месец. И още един въпрос мога ли в такъв случай да пусна болнични?

# 440
  • София
Здравейте, току-що си внесох последния болничен  след раждане, издаден от периатъра на бебето. Той ми каза че до края на майчинството документи трябва да приготви работодателят. Какви са тези документи?

И втори въпрос: при застъпено майчинство или раждане малко след връщане на работа каква сума се приема за осигурителна сума за периода на майчинството - сумата реално плащана от НОИ (изчислена средно аритметично за 24 месеца назад) или сумата, на която се е осигурявала жената към съответния период?

Огромно благодаря за помощта, която оказвате на всички тук!

# 441
Здравейте! Имам няколко въпроса, на които не намерих отговор. Сега ми почна втората година майчинство и искам да се върна на работа и да дам детето в частна ясла.

1. Искам да сменя работата, трябва ли да си изразходвам отпуската преди това?

2. Ще ми изплащат ли половин майчинство, ако детето е в ЧДЯ?

3. Какви документи ще ми трябват?

# 442
Здравейте,
Бих искала да попитам дали някой има информация по следния казус:
След изтичане на 2 г. майчинство, майката се връща на работа като по КТ има защита от уволнение до навършване на 3г. на детето (грубо казано, чела съм КТ и случаите, в които това може да се случи). Какво става обаче, ако майката се върне, но работодателят й предложи нова позиция. Обикновено това се свързва с преподписване на ТД и много често има нов изпитателен срок. Ако майката приеме новата позиция, (която пак си е в същата фирма) подпише договора и не обърне внимание на новия изпитателен срок, защитата по КТ за отглеждане на дете до 3г. отпада ли? Има ли значение кой е предложил новата позиция...може би не, защото това така или иначе не се описва в ТД. Предполагам майката може да преговаря с работодателя, клаузата за изпитателен срок да отпадне, но ме интересува вариантът, в който има подписан стандартен ТД с изпитателен срок.

Благодаря предварително!

# 443
Аз знам, че когато сте в изпитателен срок закона не ви пази. Поради тази причина често работодателите забаламосват така туко що върналите се майки и после ги уволняват и се оттървават от служител, който често отсъства и взима болнични заради детето си.

# 444
  • София-Младост
Здравейте, извинявам се ако въпроса се повтаря. Искам да попитам при прекъснати осигуровки от работодателя, трябва ли да си плащам прегледа при гинеколога, който ми следи бременността? За месец април стана на така че не взех заплата, защото работя в читалище тече пререгистрация и изтече съдебното решение на стария Председател, а на новия не е излязло и няма право все още да се подписва на никаква документи и от там  не са ми внесени и осигуровки за миналия месец. И още един въпрос мога ли в такъв случай да пусна болнични?
За един месец здравноосигурителни права не се губят, така че ако е само този месец, проблем няма да имате. Може да си пуснете болничен.
Здравейте! Имам няколко въпроса, на които не намерих отговор. Сега ми почна втората година майчинство и искам да се върна на работа и да дам детето в частна ясла.

1. Искам да сменя работата, трябва ли да си изразходвам отпуската преди това?

2. Ще ми изплащат ли половин майчинство, ако детето е в ЧДЯ?

3. Какви документи ще ми трябват?
1. Не
2. Да
Здравейте, току-що си внесох последния болничен  след раждане, издаден от периатъра на бебето. Той ми каза че до края на майчинството документи трябва да приготви работодателят. Какви са тези документи?

И втори въпрос: при застъпено майчинство или раждане малко след връщане на работа каква сума се приема за осигурителна сума за периода на майчинството - сумата реално плащана от НОИ (изчислена средно аритметично за 24 месеца назад) или сумата, на която се е осигурявала жената към съответния период?

Огромно благодаря за помощта, която оказвате на всички тук!
Документите обикновено се подготвят от майката и предават на работодателя, той ги входира където е необходимо. В първия пост мисля има линк.
За периода на майчинство, втората година влиза на база МРЗ при следващи изчисления за обезщетение.

# 445
Здравейте, имам трудов стаж-6месеца на 8 часа 1008лв ,след това ми направиха трудовия договор за 6месеца на 4 часа и в момента ме осигуряват на 280лв,скоро договора ми изтича,ако отново е на 280лв колко майчинство ще взимам и ако го направят на 560лв колко ще взимам?

# 446
Здравейте, имам трудов стаж-6месеца на 8 часа 1008лв ,след това ми направиха трудовия договор за 6месеца на 4 часа и в момента ме осигуряват на 280лв,скоро договора ми изтича,ако отново е на 280лв колко майчинство ще взимам и ако го направят на 560лв колко ще взимам?
Тук правилният въпрос не е колко майчинство ще взимате, а дали ще взимате.

# 447
 6 месеца на 4 часа се равняват на 3 месеца стаж, така че нямате нужните 12 месеца.

# 448
Тук правилният въпрос не е колко майчинство ще взимате, а дали ще взимате.
Много точно.Трябва да имате 12 месеца трудов стаж,а Вие го нямате.Тези 6 месеца на 4 часа се равняват на 3 месеца.Така,че реално имате 9 месеца стаж.Трябват Ви поне още 3 месеца на 8 часа.И със сигурност няма да получавате повече от 560 лв майчинство,което е минималното за първата година,а за втората е 380 лв.

# 449
Здравейте дами,имам следния въпрос.Бременана съм в четвъртия месец,наскоро си пуснах болничен след като минах комисия,обаче работодателя ми иска по 20 лв за да ми обработва болничните.Редно ли е според Вас,работа от 1 год на дадената работа и за пръв път чувам такова нещо.Благодаря предварително!☺☺☺

Общи условия

Активация на акаунт