Майчинството счетоводно-80

• 38 183
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
  • София-Младост
Marthina
Ами да, просто я помоли да те води с термин 16.12., за да може 45 дневния да започне от 01.11. и да хванеш цял месец с 1200лв., не че ще даде огромно отражение, но пак си е нещо.

А не трябва ли да ме води с термин 01.12.2020? Thinking
Е ти голямо бременеене ще му удариш, година и половина Simple Smile)
Сега термина ти е 15.12.2019 и 45 дневен болничен започващ от 31.10.2019. Така м.10 няма да влиза в сметките за изчисление на болничния.
Затова предлагам да преместите термина на 16.12. и болничен 01.11.2019. Предлагам го само защото си в начална бременост и предполагам може да се направи. Ако не може остава така и толкоз.

# 601
Marthina
Ами да, просто я помоли да те води с термин 16.12., за да може 45 дневния да започне от 01.11. и да хванеш цял месец с 1200лв., не че ще даде огромно отражение, но пак си е нещо.

А не трябва ли да ме води с термин 01.12.2020? Thinking
Е ти голямо бременеене ще му удариш, година и половина Simple Smile)
Сега термина ти е 15.12.2019 и 45 дневен болничен започващ от 31.10.2019. Така м.10 няма да влиза в сметките за изчисление на болничния.
Затова предлагам да преместите термина на 16.12. и болничен 01.11.2019. Предлагам го само защото си в начална бременост и предполагам може да се направи. Ако не може остава така и толкоз.

ааа, ясно. Мерси много, Ала - Бала.

# 602

Синът ми ще започне да посещава ясла от 15 ноември.  Ще подам документи за прекратяване на майчинството и имам право да си взема натрупаната до момента отпуска за 2 години. Въпросите ми: Разбрах,  че имам право да взема и неплатена отпуска до 6 м, вярно ли е? За едно бъдещо майчинство все едно ли е дали ще бъда в неплатен отпуск или (по разговорно казано) трета година за отглеждане на дете, където не получавам никакво обезщетение?

# 603
Здравейте, момичета.
Бременна съм в 10 седмица. Термина ми е 15.12.
От 15.10.2018 съм на трудов договор. Осигуряват ме на 1200 лв.
Преди това съм осигурявана от университета на минималната заплата.
Трябва да изляза в 45 дневния болничен на 31.10.
Въпроса ми е, според вас колко г/д майчинство ще взимам, тъй като се оплетох с тези калкулатори.
Благодаря.

Ако имате предвид, че сте осигурявана ЗДРАВНО от университета като студент, това не Ви се брои за осигурителен стаж като СОЦИАЛНО осигурена за бременност и майчинство.

# 604
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Синът ми ще започне да посещава ясла от 15 ноември.  Ще подам документи за прекратяване на майчинството и имам право да си взема натрупаната до момента отпуска за 2 години. Въпросите ми: Разбрах,  че имам право да взема и неплатена отпуска до 6 м, вярно ли е? За едно бъдещо майчинство все едно ли е дали ще бъда в неплатен отпуск или (по разговорно казано) трета година за отглеждане на дете, където не получавам никакво обезщетение?

Ако детето няма навършени 2 години, няма как да пуснеш 6-месеца неплатен, който да се зачита за стаж.
Такова нещо като "трета година майчинство" нЕма....Обикновено след навършване на 2 години на детето и приключване на майчинството, майката си пуска 6-месеца неплатен отпуск и при възможност ползва 5 месеца неплатен от таткото.

# 605
Благодаря!
6м в неплатен отпуск ще съм с осиг.доход 0, 12 месеца за втората година майчинство ще съм на 380.  Ако изляза болничен  на тази база ще ми се определя сумата на болничния, така ли?
А ако изляза в майчинство ще ми се вземат и 6 месеца на 1000 лв (които тъм взимала през първата година). Правилно ли разбирам?

# 606
не, при евнтуален бъдещ болничен- периода на неплатен отпуск и отглеждане на дете до двегодишна  възраст се взима на минимална работна заплата

# 607
Много,много благодаря!!!!

# 608
Здравейте, момичета.
Бременна съм в 10 седмица. Термина ми е 15.12.
От 15.10.2018 съм на трудов договор. Осигуряват ме на 1200 лв.
Преди това съм осигурявана от университета на минималната заплата.
Трябва да изляза в 45 дневния болничен на 31.10.
Въпроса ми е, според вас колко г/д майчинство ще взимам, тъй като се оплетох с тези калкулатори.
Благодаря.

Ако имате предвид, че сте осигурявана ЗДРАВНО от университета като студент, това не Ви се брои за осигурителен стаж като СОЦИАЛНО осигурена за бременност и майчинство.
Да, но до колкото четох в закона, ако имам 1 година осигуряване за майчинство, годината преди това при всички положения на осигуряване, дори само здравно се счита на минимална заплата.

# 609
Здравейте момичета,  моля за информация има ли какво да се направи ако работодалят реши да съкрати служител,  който е в отпуск за гледане на дете от 1 до 2 г,  като Инспекция по труда е дала вече разрешение по чл 333 ал 1 т 1,  предивестието е по 328 чл ал 1 т 2 от КТ,  майчинството прекратява ли се,  какво следва да се направи в такъв случай,  благодаря предварително

Има ли смисъл да се оспорва разрешение то на Инспекция по труда щом вече веднъж е издадено,  по думите на работодателя фирмата няма дейност и не функционира,  част от персонала е преназначен в друга фирма на същия собственик,  реално каква е ситуацията не е известно и какво е представено на Инспекцията за да даде разрешение също не е ясно,  в търговския регистър фирмата не е обозначена като такава в ликвидация или закрита,  благодаря предварително 

Последна редакция: сб, 18 май 2019, 12:37 от AnMary

# 610
Има ли смисъл да се оспорва разрешение то на Инспекция по труда щом вече веднъж е издадено,  по думите на работодателя фирмата няма дейност и не функционира,  част от персонала е преназначен в друга фирма на същия собственик,  реално каква е ситуацията не е известно и какво е представено на Инспекцията за да даде разрешение също не е ясно,  в търговския регистър фирмата не е обозначена като такава в ликвидация или закрита,  благодаря предварително 
Направо да задължат фирмата да работи, докато има служителки в майчинство? Всичко има някакви граници, светът не се върти около Вашето майчинство, фирмите спират да функционират поради различни причини.

# 611
Здравейте,въпросът ми е следният:

Детето ми навършва 2г през м Юли.

1) Мога ли да ползвам 6м неплатен отпуск по отглеждане на дете до 8г + 5м от бащата и в същото време детето
    да посещава държавна или частна ясла? (неплатеният отпуск възнамерявам да ползвам след
    насъбрания платен такъв).

2) Неплатеният отпуск по отглеждане на дете до 8г счита ли се като трудов стаж и аз бивам ли осигурявана за
     този период?

Предварително се извинявам, ако вече е дискутиран този въпрос.

Благодаря!

# 612
Здравейте,

Живея в чужбина от няколко години извън Европа. Бременна съм с термин края на юни. В България съм самоосигуряващо се лице и в момента осигуровките са ми спрени, но имам платени осигуровки за 12 месеца. Планираме завръщане в България след като бебето се роди. Ще имам ли право да получавам майчинство и какво трябва да предприема, ако имам това право?

Пак да задам въпроса си, ако някой знае? Благодаря!

# 613
Здравейте,

Живея в чужбина от няколко години извън Европа. Бременна съм с термин края на юни. В България съм самоосигуряващо се лице и в момента осигуровките са ми спрени, но имам платени осигуровки за 12 месеца. Планираме завръщане в България след като бебето се роди. Ще имам ли право да получавам майчинство и какво трябва да предприема, ако имам това право?

Пак да задам въпроса си, ако някой знае? Благодаря!

Отговорихме ти с въпрос. Какво самоосигуряващо се лице си? Условието да получаваш майчинство е да си "самоназначена" с включени платени осигуровки за ОЗМ към датата, от която ще започне да тече 45-дневния болничен.

# 614
  • София
Мога ли да не се възползвам от болничен 45 дена преди раждането? Това променя ли по някакъв начин нещата? Кой член и алинея да чета? 

Общи условия

Активация на акаунт