Спестяване на пари

• 142 794
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 2 070
  • Пловдив
Иска и се на жената да води определен стандарт на живот ама заплатата и не отговаря на него.
Изобилства с подобни субекти от моята страна на океана.
Не знаех, че това е нещо лошо и повод за подигравка. И на мен ми се иска. На вас не ви ли се иска? Аз не познавам човек, на когото му стигат парите. Един пести за хляб, друг за яхта. Съвсем човешко е да искаш повече.
Успокоявам се, че в момента обстоятелствата са такива и работя за повишаване на доходите и ограничаване на излишните покупки. Дай боже  някой ден отново да не се налага да гледам цените в магазина. Няма нужда от сарказъм.

# 2 071
  • София
Не е подигравка, а иде на реч, че в някои отрязъци не е нужно да се пести на всяка цена.
Месец, два, десет, нали затова са спестяванията в крайна сметка.

# 2 072
  • София
Е хайде, капучино може да се пие и в къщи. Хубави кафе машини на пазара има бол. Има и домашни хлебопекарни. Правят всякакви хлебчета.

Че тя какво различно казва? Че не пие латето навън, защото е много скъпо.

# 2 073
  • В заешката дупка
Със сигурност не каза, че мизерства, каквито епитети се прокраднаха. И не изглежда да мизерстват според написаното. Това, че не успяваш да спестяваш, не е равнозначно на мизерстване все пак.

# 2 074
  • София /Абсурдистан
Не съм разбрала значи, но го написах, че   по принцип така се пести, а и знаеш какво слагаш.

# 2 075
Хехе, дамата с капучиното и 90€ Обувки много поддръжка тук получи, не е като в темата за самотната майка, върху която всички се нахвърлиха. Май капучиното и обувната мания са колективен женски “грях”, май доста се припознахме, аз поне. И тея латета дето и вкъщи на машина може, не съм хич съгласна. Пък и много хора си харчат парите, за да си повдигнат настроението де - концерти, пътувания, парцалки, ресторант. Диагнозата е консумеризъм.

# 2 076
Да не пиеш капучино не е мизерия. Капучиното е лукс, нямаш нужда от него. Пиеш го за удоволствие, а не защото е необходимо. Да избереш скъпи обувки за двегодишно също е лукс. Е, тя си е преценила кой лукс да предпочете. На мен непиенето на капучино “навън” по никакъв начин не ми се връзва с мизерия. Безразлично ми е. Моите приоритети са други.
На поста по-горе, да ходиш на концерти не е консумаризъм. Важно е за менталното здраве. Отново, според мен е лукс, но не и консумаризъм.

Някой точно пък ще каже, че не обувките, ами концертът е лукс. То и от цената зависи. Ако отиваш да гледаш суперзвезда за много пари и се убеждаваш, че е добре за менталното ти здраве, добре. За мен аргументът да си купя скъпи, но качествени, обувки е същата работа. Менталното ти здраве сред природата и семейството е по - сигурно поддържано, отколкото срещу музикално заплащане. Най хубавите неща в живота са безплатни.

# 2 077
Да не пиеш капучино не е мизерия. Капучиното е лукс, нямаш нужда от него. Пиеш го за удоволствие, а не защото е необходимо. Да избереш скъпи обувки за двегодишно също е лукс. Е, тя си е преценила кой лукс да предпочете. На мен непиенето на капучино “навън” по никакъв начин не ми се връзва с мизерия. Безразлично ми е. Моите приоритети са други.
На поста по-горе, да ходиш на концерти не е консумаризъм. Важно е за менталното здраве. Отново, според мен е лукс, но не и консумаризъм.

Някой точно пък ще каже, че не обувките, ами концертът е лукс. То и от цената зависи. Ако отиваш да гледаш суперзвезда за много пари и се убеждаваш, че е добре за менталното ти здраве, добре. За мен аргументът да си купя скъпи, но качествени, обувки е същата работа. Менталното ти здраве сред природата и семейството е по - сигурно поддържано, отколкото срещу музикално заплащане. Най хубавите неща в живота са безплатни.

Аз също смятам, че е лукс, дори съм го написала. Аз отивам да слушам класическа музика, или да гледам театър или мюзикъл. По-рядко гледам суперзвезди, освен ако не са концертиращи пианисти или виолинисти. За мен да слушам класическа музика “на живо” е необходимост и силно влияе менталното ми здраве. Липсваше ми две години и сега наваксвам! За щастие и семейството и природата, че и работата ми по принцип са ОК. Живея на място с чудесна природа. Гледам през прозореца дървета в различни нюанси на жълто, червено и кафяво, птички прехвърчат, даже сутрин през лятото ми пеят.

Трудно ми е, явно. Особено ми е трудно да отговарям на постове написани с надменност и претенциозност. Не?

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 21:26 от abadjieva80

# 2 078
  • София
Не искам да обиждам или унижавам никой, но това е поредният белег, че в чужбина стандартът е по-нисък от България. В България хората повече могат да си позволяват лате или капучино. Номинално парите  може и там да са повече, но като извадиш данъците и разходите и не остава нищо.
Бтв, ако наистина пиеш по 4 на ден, си е разход.
Това е 20Е х 22 работни дни, 440Е на месец след данъци.
От много отдавна, и в чужбина и България в ИТ фирмите, където съм работил кафето и машините са били много добри. Кофти е като фирмата, където работиш няма добро кафе.
(иначе в къщи съм с много добро кафе арабика и профи машина и мелачка, и капучиното го правя брутално Simple Smile А и за разлика от повечето заведения, заради хубавото кафе е с по-малко кофеин и не ме хваща съклета, ако изпия 3-4 двойни за деня)

# 2 079
Не искам да обиждам или унижавам никой, но това е поредният белег, че в чужбина стандартът е по-нисък от България. В България хората повече могат да си позволяват лате или капучино. Номинално парите  може и там да са повече, но като извадиш данъците и разходите и не остава нищо.
Бтв, ако наистина пиеш по 4 на ден, си е разход.
Това е 20Е х 22 работни дни, 440Е на месец след данъци.
От много отдавна, и в чужбина и България в ИТ фирмите, където съм работил кафето и машините са били много добри. Кофти е като фирмата, където работиш няма добро кафе.
(иначе в къщи съм с много добро кафе арабика и профи машина и мелачка, и капучиното го правя брутално Simple Smile А и за разлика от повечето заведения, заради хубавото кафе е с по-малко кофеин и не ме хваща съклета, ако изпия 3-4 двойни за деня)

Е то от време оно кафето в чужбина е по-скъпо. Обаче дали това е мярна единица за стандарт!? Съмнявам се. Има и нюанси - примерно, манталитет. Аз не бих седнала да пия капучино, поднесено ми в хартиена чашка. Само в краен случай! За мен удоволствието е не само от напитката, но и от начина на поднасяне. Аз капучино пия на строго определени места, където ми го предлагат в подходяща чаша, с изрисувано сърчице отгоре и т.н. В къщи също си правя, само сърчицата не съм усвоила още. И аз го правя брутално! И силно!

# 2 080
  • В заешката дупка
Изключително повърхностно е да се смята, че броят кафета, изпити навън, може да е индикатор, че в България стандартът е по-висок.

# 2 081
  • София
Ако визирате моето мнение, аз изобщо не съм казал това.
Първо, аз пия кафе основно в къщи, не от икономически съображения. Не съм и намеквал, че броят кафета изпити на улицата е критерий за благосъстояние. Да не говорим, че 50ст капучино от автомат на улицата може да излезе по-евтино от домашно кафе. Казах, че ДА ТИ Е ПРОБЛЕМ, Е!
Второ, казах, че това е ПОРЕДЕН белег, не единствен. И не съм казвал, че е доказателство, а белег. Няма нищо общо между 2те.
Не съм говорил и за картонени чашки. В България (все още) масово кафетата са със сервитьор/ка, не на самообслужване, прави се еспресо (по-скъпия вариант), чашките са порцеланови, лъжичките метални, рисуват се формички, шоколадчета, бисквитки, късметчета, и всичкото това за около 3-4лв (в зависимост от заведението).

Трето, мога да изредя още 100 белега, но не съм тръгнал.
Четвърто, говоря от собствен опит, и на множество мои познати.

# 2 082
  • В заешката дупка
Не врат, а шия. По броя изпити кафета навън не може да се прави абсолютно никави изводи за стандарта на живот, което означава точно това: че изпитите кафета не може да са белег/индикатор за по-нисък стандар, както се твърди. Точно защото стандартът на живот е многопластов показател и елементаризиране му е точно това - елементаризиране.

# 2 083
  • София
Как не може да се прави?
За кафе говорим все пак, дреболия.

# 2 084
  • В заешката дупка
Как не може да се прави?
За кафе говорим все пак, дреболия.

Защото кафето навън не винаги е дреболия. Включително и в България: има лате и капучино от автомати за стотинки, има и за по няколко лв в заведения. Съмнявам се всеки в България да може да си позволи по 3-4 кафенапитки на ден от по 3-4 и отгоре лева.

И, не, броят кафенапитки, които смяташ за разумни да пиеш навън не са белег, който да показва, че стандарът в България е по-висок. И аз казвам да не се приема лично. Защото може и да пиеш по няколко кафета за под левче навън и пак да не можеш да си позволиш автомобил, кола, дом, какъвто друг може, но пък не си позволява по няколко по-скъпи кафенапитки всеки ден.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 19:56 от ЧеКа

Общи условия

Активация на акаунт