Спестяване на пари

• 142 899
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 920
Няколко дни да се яде едно и също за да пестиш си е нездравословно отвсякъде, но когато има и деца в картинката и вредно.

Кутиите с храна бяха чудесна добавка към менюто ни с рецептурник, който разнообразяваше познатите ни вкусове.

Лично мен ме отблъскваше употребата на доста зърнени ( въпреки че бяхме на плана месо и зеленчуци само), както и многото подобрители като бульон, кетчуп, майонеза, барбекю сос и прочуе, които почти не употребяваме.

# 1 921
Тези хора джобни нямат ли в себе си, как ще ядеш няколко поредни дни само макарони...Имах един такъв колега, жена му го хранеше у тях само здравословно с някакви треволяци и на работа си отяждаше стабилно. Друг един пък преди и след работа минаваше през майка си да се нахрани като хората.

Имаме такъв съсед. Жена му е крайно био-еко-здравословно ориентирана, съответно семейството яде по нейните правила. Мъжът често го засичам на обяд в близкия супермаркет - купува си мазни полуфабрикати и се оглежда като стрелян заек, често с шапка и очила.

# 1 922
  • В заешката дупка

Аз идвам с въпрос към дамата, която сподели за фирмата с точните продукти и рецепти. Бихте ли споделили коя е, може и на лично съобщение? Когато живеехме в чужбина, използвахме такъв тип и бях много доволна.

И аз живея в чужбина, така че, за съжаление, за България не мога да помогна.

# 1 923
По онова време (а аз и досега) работехме в една нова индустриална зона и нямахме нито осигурен обяд, нито транспорт, с който да се придвижваме до някакво нормално ресторантче, където да хапнем нещо различно. Носехме си храна в кутия или сандвичи. Пак казвам, те си бяха хора с възможности и на положение, сигурно дамата е намирала просто за практично да готви по-голямо количество, а спестяването - като бонус към първото.

Понякога ми ставаше жал за този колега и си сменях моя обяд с неговия.

# 1 924
Понякога Поръчваме Hello Fresh за няколко седмици, но съм съгласна, че определено излиза по-скъпо. Аз имам злоядо дете, а когато е “специална” доставка е по-склонен да пробва, затова понякога поръчвам. Освен това са ми вкусни и използвам рецептите за вдъхновение след това, когато се чудя какво да готвя. Сега съм пуснала поръчка - първата ще ни струва (с промо код) 48€ , 3 ястия, по 4 порции. Т.е. По 4€ на порция.

# 1 925
  • В заешката дупка
Цитат
За хелоу фреш в Германия мога да кажа, че на няколко пъти сравнявах цените на кутиите и смятах съставките поединично. Разликата с това да купя същото от магазин, беше между 4 и 5 ПЪТИ... […] За мен петорната цена е абсолютно неоправдана и по мое мнение тези кутии не пестят нищо.

Това сравнение е ограничено, и като такова може да е неточно. Цените на отделните съставки са една част от финасови аспект на цялата операция. Тук трябва да се имат предвид и неща като: дали се налага да се пазарува по често ако не готвиш от кутии (транспортни разходи ако ползваш кола, примерно); дали се отскача по-често наблизо до по-скъпи магазини, но по удобни; финансовото измерени на продукти и храна, които застояват по шкафове и хладилници и евентуално изхвърляш; дали домашните ястия или поне част от тях, които реално готвиш у дома не излизат по-скъпо (кел файда че в сравнение с кутията съставките в магазина са по-евтини ако у дома се готвят съвсем различни ястия); от значение е и колко често ползваш тези кутии - за всяка вечер, няколко пъти в седмицата, през седмица и т.н. и т.н.

Просто не винаги са толкова лесни сметките. Най-лесният вариант човек да разбере дали излиза (много) скъпо е да пробва за опредлено време и да види спрямо неговите навици и на семейството му как изглеждат нещата и как се сравнява с положението “преди кутиите”.

В “моята чужбина” аз ползвам услугата от години. Детайлни сметки наистина не съм правила, както и писах, то и няма как лесно да се направят. Ако имаше обаче нещо фрапиращо, каму ли пък изведнъж да почнем да харчим с по 4-5 пъти повче за храна, щеше да се види. Като добавим и че за мен има ползи извън финансовите, всичко това напълно си заслужава. Но на хора с други навици, приоритети, при други обстоятелства и т.н. може и да не е. Но пък предразсъдаците и  повърхностните сметки могат да заблудят някои, че ще е много скъпо, а реално да се окаже че не е точно така.

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 22:21 от ЧеКа

# 1 926
  • София
Ами горкан да си сготви сам, какво го ожалихте, че яде макарони. Joy

# 1 927
  • София
Някои хора ядат едно и също не за икономия на пари, а защото така им харесва, а също и ядат основно месо всеки ден. А не треволяк. Колкото и различен и разнообразен треволяк да е, няма да ми е интересно да го ям. Интересно ми е пържола, скара, конско. Може и 5 дена подред. И изобщо не мисля, че е вредно.
Съмнява ме и тия, дето приготвят пакетчета с киноа и аспержи, за да донадят някакви рецепти да имат по 250-300 грама месо за всяко ядене на човек. За хора с голяма физическа активност, може и да не е приложимо.

# 1 928
  • München, Deutschland
Цитат
За хелоу фреш в Германия мога да кажа, че на няколко пъти сравнявах цените на кутиите и смятах съставките поединично. Разликата с това да купя същото от магазин, беше между 4 и 5 ПЪТИ... […] За мен петорната цена е абсолютно неоправдана и по мое мнение тези кутии не пестят нищо.

Това сравнение е ограничено, и като такова може да е неточно. Цените на отделните съставки са една част от финасови аспект на цялата операция. Тук трябва да се имат предвид и неща като: дали се налага да се пазарува по често ако не готвиш от кутии (транспортни разходи ако ползваш кола, примерно);  дали се отскача по-често наблизо до по-скъпи магазини, но по удобни;
това е въпрос на планиране, но особено в голям град в България, вероятността да имаш магазин от голяма верига на до 2-3-4км (дори и повече от един) е голяма. В малките градове пък няма толкова магазини, т.е. на същата дистанция пак ще имаш магазина, от който си пазаруваш по начало.

финансовото измерени на продукти и храна, които застояват по шкафове и хладилници и евентуално изхвърляш;

Също въпрос на планиране

дали домашните ястия или поне част от тях, които реално готвиш у дома не излизат по-скъпо (кел файда че в сравнение с кутията съставките в магазина са по-евтини ако у дома се готвят съвсем различни ястия);

от значение е и колко често ползваш тези кутии - за всяка вечер, няколко пъти в седмицата, през седмица и т.н. и т.н.

Е, ако аз попринцип не готвя такива ястия, няма да поръчам кутията, нали там си избираш менюто, т.е. ако в кутията има рецепта и съставки за индийско къри и аз съм ги поръчала, то е защото се консумира вкъщи и сравнявам цените на тези съставки в магазина, не на боб с наденица.

Просто не винаги са толкова лесни сметките. Най-лесният вариант човек да разбере дали излиза (много) скъпо е да пробва за опредлено време и да види спрямо неговите навици и на семейството му как изглеждат нещата и как се сравнява с положението “преди кутиите”.

...Ако имаше обаче нещо фрапиращо, каму ли пък изведнъж да почнем да харчим с по 4-5 пъти повче за храна, щеше да се види.

Ясно, че няма да се види, ако си ги ползвате попринцип...

Като добавим и че за мен има ползи извън финансовите, всичко това напълно си заслужава. Но на хора с други навици, приоритети, при други обстоятелства и т.н. може и да не е. Но пък предразсъдаците и  повърхностните сметки могат да заблудят някои, че ще е много скъпо, а реално да се окаже че не е точно така.

Напълно съм съгласна, че кутиите имат предимства за определени хора, просто за мен лично, те не са финансови. Концентрирам се обаче само върху финансовите предимства, тъй като за тях е темата.

# 1 929
  • София /Абсурдистан
С кутии финансово излиза като да си го вземеш от ресторант, само където се занимаваш да го готвиш.

# 1 930
И пак зависи кой какво разбира под икономии, качествена храна и хранителност. Много различни разбирания имаме и оттам и различията.

# 1 931
Това ще ми е най-голямото оправдание сега като поръчвам пица. Пести се ток и олио, веро че няма и миене, бензин от неходенето до магазина, не се изкушаваш да си купиш и друго, не си търкаш обувките, сигурно има и още благини, но не се сещам. А и както я определят американските училища, пицата се брои зеленчук, защото има домати в нея. Икономия, качествена храна и хранителност Hands Ok Hand

# 1 932
  • Варна
Ами така си е. Blush Също както съдомиялната е по-икономична от миенето на чинии на ръка. Hands Ok Hand

# 1 933
Не ви убеждавам, че купената храна е по-евтина от домашно приготвената, а че при нас това сработи без да си нарушаваме стандарта на живот. Разбира се, че ако един месец ям картофи, ориз и боб ще спестя много повече, вместо ако поръчвам.

Също така говоря за Варна. Пределно ясно ми е, че има разлика с цените на ресторантите в София. С моя мъж сме фенове на едно ризото, което струва 12лв за порция, а доставката е безплатна. За 24лв аз лично не мога да го приготвя с пилешко месо, бяло вино и всичките му зеленчуци и сметани.
Освен това не става въпрос непременно за поръчка от ресторант винаги. Тук от топла витрина човек може да си вземе нещо за 7-8лв и да се наяде добре. 

Освен това, ако видите цените на Вип Бебе за меню за възрастен човек, то струва 185лв на месец и включва 2 основни ястия. Такава сума оставяме на 1-2 пазарувания в Лидл или Метро без да имаме меню за цял месец.
С 24лв ще направиш повече от 2порции ризото.Просто е по лесно да поръчаш и да,не се,занимаваш.Нищо лично към вас.Аз лично бих го направил у дома.Варна е,сходна като цените в,Сф по заведения.Ние,лично спестявахме като нямахме деца.Сега ако остане лев го влагаме директно.Кеш много малко.

# 1 934
  • Варна
Да, и мъжа ми така мислеше. Сега сам предлага да поръчваме по-често.

Общи условия

Активация на акаунт