Спестяване на пари

• 142 804
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 2 040
Когато купуваме ел. уреди винаги гледам енергийният клас и реалната консумация на електроенергия на уреда. Понякога за 200-300лв отгоре купувам значително по икономичен уред. И аз се подлъгвам и купувам нещо когато е на промоция без да ми трябва в момента. Но много помня цени и цифри и не купувам на " фалшиви" промоции.
Никога не сме получавали детски, и разни помощти. А много познати и родители на съученици на детето ми се възползваха, въпреки финансовото си състояние.

# 2 041
Е, то спестените пари от промоции са като купя нещо дето си го купувам и ползвам по принцип, но си спестявам част от цената му така. Пазарувам обикновено със списък и не се отклонявам особено от него, така минимизирам и изхвърлянето на храна че нямам излишни неща в хладилника.
Ако бях склонна да "кълва" на неща само щото пише че са намалени, нямаше да му излезе края хич. Познавам такива хора, но те и като цяло много-много не си правят сметката.

# 2 042
  • München, Deutschland
Miss Wanderlust, на кое се казва еко къща? При нас има пасивни или такива с висока енергийна ефективност, но за еко къщи не съм чувала. Произведени от дърво (като еко материал) ли?

Чека, да, много си права, баща ми се хвърля на неща, които никога няма да ползва, но понеже нали са на промоция... Нямах такова "спестяване" предвид. 😃

# 2 043
Еко-къщата е с висока енергийна ефективност сама по себе си, но е и еко-съобразена във всичко, примерно ползва възможно повече естествени материали вместо пластмаса, получава ток от еко-съобразен енергиен доставчик, ползва възобновяеми източници на енергия,  отчита се здравословността на интериора, добро ниво на осветеност и т.н. много неща се вземат предвид. Не се пестят пари с тях като се има предвид началното вложение.

# 2 044
Miss Wanderlust, на кое се казва еко къща? При нас има пасивни или такива с висока енергийна ефективност, но за еко къщи не съм чувала. Произведени от дърво (като еко материал) ли?

И аз не съм чувала за такава дефиниция. Има PassivHaus (Германия) и Nearly zero energy building (ЕС). Останалите всеки тълкува както си иска.

# 2 045
Според мен, и със спестяването, както с всичко останало, е въпрос на светоусещане. Има смисъл да се откажем от неща, които не са ни принципиално важни и да пестим, но не и от неща, които за нас са ключови за щастието ни. Например, още съжалявам, че не си довърших курса за сърф, но не съжалявам, че не ходим по ресторанти или, че се возя с метро/ходя пеш.
Никога не бих спряла работа, за да са ми по-ниски данъците, както и не бих се отказала да имам деца, защото са скъпи яслите или, защото няма да мога да обикалям света. Просто работата и децата са ми основни елементи в идеята ми за пълноценен живот. За други хора, пък тези неща не са толкова важни. Познавам много немци, неискащи да имат деца, за да могат да пътуват. Да се пести самоцелно няма никакъв смисъл за мен, трябва да е свързано или поне непречещо на постигане на основните житейски цели. А това всеки си го разбира по своему.
Аз да се похваля, много съм задобряла в оптимизирането на харчене за дрехи и обувки. Купих на децата гортекс мортекс обувки за зимата, хем унгарски хем от минал сезон и ми излезнаха тройно по-евтино от обикновено. Има много хубави детски обувки полски, хърватски и унгарски, които са много по-евтини от западните.
Отпразнувах с латета и фрешчета в мола, не се гордея.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 18:40 от MariyaHris

# 2 046
Да се пести самоцелно няма никакъв смисъл за мен, трябва да е свързано или поне непречещо на постигане на основните житейски цели. А това всеки си го разбира по своему.
Ми то никой не пести самоцелно, спорът е само в рамките на риториката Wink

# 2 047
Що така? Аз пестя самоцелно откак се помня 😁 намествам причината на по-късен етап.
Ако за нещо нямам пари, или не искам да пипам от спестеното - подминавам го.
Стисната съм, самоцелно и доброволно 😁
Така си спестявах джобните и в училище общо-взето - не знаех за какво точно, ама не виждах причина да ги харча .. и малко след като се запознахме с ММ си събрахме безсмислените спестявания и си купихме кола. Нямах за цел точно това да се случи, докато си ги събирах.. ама на.
Безцелно не означава безсмислено, все пак.
Не обичам да планирам и да спестявам, за да се случи нещо след нам си колко време. Импулсивна съм, искам нещата да се случват на момента. Затова не си представям как спестявам за седмица в Париж 2025та. Еми то до тогава ще ми се отще най-вероятно или ще се появи друго нещо...

# 2 048
Естествено,  че се пести и самоцелно. Ако отделяш всеки месец 10% от приходите си, знаеш ли за какво ще отидат след време?.

# 2 049
  • София
Колкото е по-трудно с финансите, толкова повече пестиш за някакви конкретни близки цели. Да си платиш тока, за телефон, телевизор, екскурзия, кола и тн.
Колкото повече финанси имаш, базовите разходи са осигурени и пестиш за друго, инвестиции и тн.
Аз затова и коментирах по-рано в темата, че тия работи с пликовете из къщата не работят за всички.

# 2 050
  • София
Пликове в къщи или джобове на по-стари палта за мене  не са добро решение.
Местното наркоманче като разбие вратата и влезе - ще изчезнат моментално. Те знаят къде да търсят и действат бързо. Стабилни врати и брави не ги спират.

# 2 051
Пликове в къщи или джобове на по-стари палта за мене  не са добро решение.
Местното наркоманче като разбие вратата и влезе - ще изчезнат моментално. Те знаят къде да търсят и действат бързо. Стабилни врати и брави не ги спират.

Обаче ако си забравил някоя парА в джоба на палтото е много повдигащо духа като я откриеш следващата есен. Да не говорим, ако си забравил втория ключ на колата, който е почти невъзможно да поръчаш по логистични причини и го намериш след една година в джоба на яке, което рядко обличаш.
В Канада данъците са федерални и провинциални. В моята провинция плащаме данъците отделно от федералните.
Федералният данък е прогресивен.
https://www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/individuals … evious-years.html

Провинциалните са различни за различните провинции, но данък от 60% няма никъде. Освен това с високия процент се облагат сумите над граничните.

Ние си оптимизираме бюджета като купуваме основни продукти на промоция, примерно, тоалетна хартия. Wink
Понеже купуваме един точно определен вид, който е доста скъп, винаги купувам по няколко пакета, когато са намалени. Така по време на кризата се оказахме добре снабдени без сме го целили. Поръчвам по няколко големи пакета кухненска хартия, салфетки за нос, препарати за чистене и т.н, когато са на промоция. Винаги имам 1-2 допълнителни.
По същия начин купуваме брашно, сол, захар, ориз, специално олио от магазин, който предлага по-ниски цени в сравнение със супермаркетите за същия вид продукти. Не говоря за масивни количества, а за нормални такива. Така си позволяваме по-качествени нетрайни продукти. По принцип пестим електричество, като ползваме ел. уреди като миялна и пералня/сушилня вечер след 7 и през уикенда. Не на всяка цена обаче, ако трябва да ползвам, ползвам. Удобството ми е по-важно. Стараем се да не оставяме светнато в стаи, които не ползваме (сега виждам, че в коридора свети, отивам да угася:satisfied:)
В един момент взимахме пакетирани продукти с рецепти. Тук има няколко такива оферти. В кашон ти доставят продуктите от до, включително и подправките и рецепта с подробни инструкции за приготвяне на ястието. Всяко ястие има информация за калории, количество съставки и т.н. Продуктите са пресни и качествени. По принцип е изгодно, защото за около $60 се осигурявят 6 порции, което е добра цена за качеството, но през лятото аз предпочитам да ям салати и засега го спряхме.

# 2 052
Еко-къщата е с висока енергийна ефективност сама по себе си, но е и еко-съобразена във всичко, примерно ползва възможно повече естествени материали вместо пластмаса, получава ток от еко-съобразен енергиен доставчик, ползва възобновяеми източници на енергия,  отчита се здравословността на интериора, добро ниво на осветеност и т.н. много неща се вземат предвид. Не се пестят пари с тях като се има предвид началното вложение.
Това плюс използването на еко и естествени материали, високоефективни технологии и уреди, плюс слънчеви панели, използване на пречиствателни станции за питейната вода и цилиндри за дъждовна вода за поливане, добре изолирана сграда с вентилационни системи и други.

# 2 053

В Канада данъците са федерални и провинциални. В моята провинция плащаме данъците отделно от федералните.
Федералният данък е прогресивен.
https://www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/individuals … evious-years.html

Провинциалните са различни за различните провинции, но данък от 60% няма никъде. Освен това с високия процент се облагат сумите над граничните.

Благодаря за включването ти, Абаджиева.

Както очаквах, 60-те процента данък се оказаха поредните измислици-премислици. Както обикновено от този източник.

# 2 054
  • София
На 70 000$, данъкът е 26% показва инкъм такс калкулатор.
Ако доходът е от 2ма данъкът е по-нисък
На 30 000$, данъкът е 16.7%. Това в Канада.

Много хора се бъркат при прогресивен данък за разликата в смисъла между маржинален и среден %.

Може да имаш някаква малка част обложена по 38%, но лъвският пай е по около 20%.

А първите 17к $ са необлагаеми.

Общи условия

Активация на акаунт