Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 091
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Добре де, сега има да кажем 10 места по соц критерий и 20 по общ, обаче тези 20, ако 15 деца са с повече от 12 т, ги заемат автоматично, и в общия случай тези точки са им от брат/сестра, т.е. такива, които миналата година бяха по соц критерий. Значи, какво излиза- ще влязат 25 деца по соц критерий и 5 “обикновени”. Дано ме разбрахте, но ми се струва, че не е правилно това. Не, че имам против, но ние останалите (има поне по 50-60 деца с по 12 точки), оставаме да се борим за 5-6-10 места. А пък тези с по-малко точки съвсем никакъв шанс нямат! Ами не е честно!

Брат/сестра в същата градина, как се различават от вас останалите, "обикновени"? Защото за мен те са си същите деца. И това хич не ми се струва редно, да е социален критерий. Пък и сега намалиха квотата за децата по социални критерии, та общо взето шансовете за т.нар. останали деца са почти същите.

Въобще не е задължително децата да боледуват много в яслата. Аз лично съм се оправяла само с платените ми болнични, без баби и гледачки.

Не са намалили квотата, върнаха я толкова колкото беше преди 2 години. Така че няма нужда да се спекулира по този въпрос.
Недоволството идва от факта, че ако дете има брат/сестра в градината има гарантиран прием, а дете без брат/сестра в градината (в добрия случай) попада в тежка лотария (примерно 1 към 38).
Прави сте - брат/сестра не са социален критерий и не би следвало да се дава предимство изобщо. Или по логиката на равенството предимство да получават всички семейства с 2 деца.
И тогава семействата с 1 едно дете няма да имат достъп до детски заведения изобщо.... но пък ще се стимулира раждаемостта (евентуално Wink ).

# 106
Колкото и да боледува, все пак си се върнал на работа, а за болнични не би трябвало да равят проблем все пак. И моето момче миналата година не го приеха, ходи на частна по половин ден от година и два месеца. Боледувал е веднъж края на септември(за два-три дни), края на ноември (грип за седмица) и сега началото на март пак за 3-4 дни. И аз не се впечатлявам дали има болни около него, все пак трябва да гради имунитет. Дано сега го приемат, че досега ми се съгласиха да съм на половин ден на работа до навършване на 2г, а после не знам. На мен не ми е проблем да посещава частна ясла, много съм доволна как ги гледат там, но аз на пълен раб ден започвам 7.30. Няма частна ясла, която да е логистично удобна и да започва ако не в 7, то поне в 7.30. Иначе моментално зарязвам великата СИСТЕМА, за която не съм достойно соцална.

# 107
Добре де, сега има да кажем 10 места по соц критерий и 20 по общ, обаче тези 20, ако 15 деца са с повече от 12 т, ги заемат автоматично, и в общия случай тези точки са им от брат/сестра, т.е. такива, които миналата година бяха по соц критерий. Значи, какво излиза- ще влязат 25 деца по соц критерий и 5 “обикновени”. Дано ме разбрахте, но ми се струва, че не е правилно това. Не, че имам против, но ние останалите (има поне по 50-60 деца с по 12 точки), оставаме да се борим за 5-6-10 места. А пък тези с по-малко точки съвсем никакъв шанс нямат! Ами не е честно!

Брат/сестра в същата градина, как се различават от вас останалите, "обикновени"? Защото за мен те са си същите деца. И това хич не ми се струва редно, да е социален критерий. Пък и сега намалиха квотата за децата по социални критерии, та общо взето шансовете за т.нар. останали деца са почти същите.

Въобще не е задължително децата да боледуват много в яслата. Аз лично съм се оправяла само с платените ми болнични, без баби и гледачки.

Не са намалили квотата, върнаха я толкова колкото беше преди 2 години. Така че няма нужда да се спекулира по този въпрос.
Недоволството идва от факта, че ако дете има брат/сестра в градината има гарантиран прием, а дете без брат/сестра в градината (в добрия случай) попада в тежка лотария (примерно 1 към 38).
Прави сте - брат/сестра не са социален критерий и не би следвало да се дава предимство изобщо. Или по логиката на равенството предимство да получават всички семейства с 2 деца.
И тогава семействата с 1 едно дете няма да имат достъп до детски заведения изобщо.... но пък ще се стимулира раждаемостта (евентуално Wink ).

Съгласна съм да се дава допълнителна точка, но тя да важи само за същата градина, която посещава другото дете (ако сега е така, моля да ме извините, не съм запозната). Няма логика да важи за всички градини. Иначе е неприятно, да, имам позната с две деца породени, в градината на баткото е обявен нулев прием, бебето ще се бори или за друга градина или ще остане без. А работещ родител да води 2 бебета в две градини сутрин си е неприятно...

# 108

Съгласна съм да се дава допълнителна точка, но тя да важи само за същата градина, която посещава другото дете (ако сега е така, моля да ме извините, не съм запозната). Няма логика да важи за всички градини. Иначе е неприятно, да, имам позната с две деца породени, в градината на баткото е обявен нулев прием, бебето ще се бори или за друга градина или ще остане без. А работещ родител да води 2 бебета в две градини сутрин си е неприятно...

Точката важи само за градината, която посещава баткото/каката. За другите градини няма тази допълнителна точка. Деца с допълнителна точка са деца с до 24м разлика ( породени ) или деца близнаци, те иамт допълнителна точка във всички гардини, но от тази година нямат още една точка за брат/сестра в съответното детско заведение . Дано го обясних хубаво.

# 109

[/quote]

[/quote]

Да, важи само за градината на баткото/каката, но във всяка градина има батковци и каки. Т.е. се връщаме на въпроса - при 2 деца с малка разлика имаш гарантиран прием. Извън този случай си с минимален шанс.
Е, не е ОК. Щеше да е ОК, ако имаше места за всички, но места няма.

В момента се противопоставят тезите: "не ми е удобно да водя две деца в 2 градини" срещу "налага ми се да плащам 500лв.+ за частна градина (потентенциално през 2 квартала), защото няма място за единственото  ми дете в държавна градина".

Не е приятно да водиш и бебе на градина и първокласник на училище, ама какво да правиш - навил си се на 2 деца, ще си носиш отговорностите. Така че нека спрем с воплите колко е трудно да имаш 2 деца в градинска възраст.

# 110

Точката важи само за градината, която посещава баткото/каката. За другите градини няма тази допълнителна точка. Деца с допълнителна точка са деца с до 24м разлика ( породени ) или деца близнаци, те иамт допълнителна точка във всички гардини, но от тази година нямат още една точка за брат/сестра в съответното детско заведение . Дано го обясних хубаво.

Аз за ето това не съм съгласна. Ако трябва нека имат 2т. за градината, която посещава по-голямото, но не за всички. За мен е дискриминационен критерии спрямо тези, които също имат братя и сестри, но по-големи.

Иначе градината се води социална услуга и не е задължителна, та според мен е в рамките на нормалното някой по-нуждаещ се от мен да е приет. Аз съм с едно дете, плащах си частна ясла до сега (две години), слава Богу я приеха, защото не са ми излишни .

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 11:51 от Ambrosia

# 111
Квотата е за втора година 30/70, преди беше 40/60.
След катастрофата с класирането миналия май (30% социални и вътре братя, сестри, породени, близнаци...) я върнаха отново 40/60, което не промени нищо, защото ново класиране по квоти не е имало. Сега преди да излезе новата наребда пак стана 30/70, понеже пък общата опашка се увеличи.

# 112
А децата, които не са се класирали по социални критерии след първото класиране преминават в общата опашка, но с точки само от общите критерии, така ли е?

# 113
А децата, които не са се класирали по социални критерии след първото класиране преминават в общата опашка, но с точки само от общите критерии, така ли е?

Да. Simple Smile

# 114
Брат/сестра  н-и-к-о-г-а  не са имали точка за градина по принцип, а само за градината, която посещава по-голямото дете.  Просто прочетете какво, как, кога и къде, условия и т.н. в ИСОДЗ. Нелепо е да се хвърлят някакви протестни изречения нахалост. По отношение на социалните критерии, значи, от една страна в БГ всички сме социални! От друга страна, голяма е заигравката с тези критерии. Още от миналата година повтарям, че всички са нарочили "хроничните", безочливите майки, които изкарват децата си болни, и гадните лекари, които дават документи на конвейер (сто на сто срещу заплащане). А, да, и на трето място триж по-гадните директорки, които приемат децата....Една проверка на "социалните" би извадила много плява на показ, сигурна съм. Пример: родители с втори брак и едно дете. Единия родител има пораснало дете - работещ студент, от първия брак, децата на втория родител живеят при другия. Т.е. във втори брак имаме едно тричленно семейство, и двамата родители работят. Детето влиза (миналата година) на първите места по социални критерии. Имаше уж там някакви изисквания кога е едно семейство, кога едно домакинство.... но според мен контролът никакъв го няма в социалните критерии...Друг пример, пак от миналата година, близнаци, шанс за влизане, поради безумието, което се случи миналата година, никакъв. В края на април майката извади медицинско на единия близнак, с което той влезе без проблеми в квотата на  ХЗ, а втория близнак влезе с него, поради това, че са близнаци. Миналата година бях научили инициалите на всички деца в градините, в които кандидатствахме, следях (да не кажа голяма дума, денонощно) как се разместват и къде, та ги хванах тия неща....Сега медицински протоколи няма, телкове се вадят по-трудно. Но социалните критерии никой не ги закача....А иначе, аз пак ще си изпея песента от миналата година - ОК, общинската градина ако е социална услуга от една страна, то пък от друга не е елитарна услуга. Т.е. не може влизането в общинска градина да е по-трудно от влизането в престижен университет в чужбина!!! Социална услуга би следвало да значи, че семействата с висок социален статус не си записват децата там, защото имат възможност да им осигурят по-добро отглеждане - в частни градини или с частни учители... А не от 100 средностатистически семейства децата на 5, максимум 10  да влязат в общинска ясла, а останалите 80 да се чудят какво да правят. Социум означава общество. "Социален" означава покриващ една голяма част от нуждите на обществото.  Колко да е социална услугата и чии нужди да покрива при доходите, които има едно обикновено, средностатистическо семейство?

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 13:50 от Klitemnestra

# 115
В социалните проверяват ТЕЛК решенията - дали под 71%, дали на баба, дядо, братовчед и т.н. Тези ги разчистват преди класирането.
С другите не знам как въобще би могло да се злоупотреби (актове за смърт, осиновяване, деца в риск...), изключая случаите с двама-трима бащи, майки и деца от всичките им бракове.

и аз сега съм се превърнала в егати столкъра, преди 2г поне си бяха с имената и някак по-близки ми станаха, сега само инициали са ми в главата.

# 116
  • Sofia, Bulgaria
Записахме се за първа градинска... всеки ден влизам и плача, като гледам колко деца са на опашката 😩 Каквото стане, ще висим на опашките до първи клас ако трябва. Иначе от септември на частна. Явно ще работя, за да изхранвам системата...

# 117
Нанга хаха разсмя ме! Не ми се вярваше, че ще се случи в тази тема точно! Grinning

А иначе дали проверяват и ТЕЛК изваден за самите деца? Малко е гадно, че допускам злоупотреба със здравето на дете, ама...

# 118
Нанга хаха разсмя ме! Не ми се вярваше, че ще се случи в тази тема точно! Grinning

А иначе дали проверяват и ТЕЛК изваден за самите деца? Малко е гадно, че допускам злоупотреба със здравето на дете, ама...

Хм, ми трябва да проверяват. Системата изисква валиден номер на ТЕЛК решение, далеч съм от мисълта че се извършва автоматична проверка дали е на детето или на комшията. Така че сигурно с проверката на другите, ще проверят и на децата.

# 119
  • Sofia

Да. Simple Smile
Зависи какво означава след първото класиране.

След първия етап на първо класиране, некласираните деца от социалната опашка ще участват в следващия етап на първо класиране в общата опашка без точките от социалните критерии.

Но на всяко следващо класиране (2-ро, 3-то, 4-то и текущите) децата с точки от социални критерии участват в общата опашка с всичките си точки (общи + социални).

Общи условия

Активация на акаунт