Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 063
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Аз също съм съгласна, че е несправедливо да плащаме данъци за социална услуга, която не ни се предоставя.
Но иначе по другата тема, няма как яслите да гледат болните деца.

# 76
Децата ще се скъсат да боледуват не само в 1 яслена, но и във втора яслена, че и в първа група в ДГ, когато тръгнат за пръв път на детско заведение. Това е масовият случай. Е, има и изключения, които са си вечното присъствие. Ако не ходят на детско заведение, ще боледуват в първи клас. За държавата и данъците някой ако иска да пусне отделна тема, едва ли има смисъл да я обсъждаме тук.

# 77
има изключения, разбира се на деца, които не боледуват или много рядко, но те са с много силна имунна система и са си изключения.По мои наблюдения масово боледуват.Брин правилно посъветва да се мисли вариант поне за първата година с баби, гледачки като са болни,защото иначе си гледате детето и не взимате майичнство.
Да, така е за съжаление. Не тръгне ли на ясла, градина в 1 клас ще си боледува.

# 78
  • София
Това да намериш детегледачка за дете, само когато е болно не ми се струва адекватно. Съмнявам се, че има такива... Взима по-малко пари, защото не е на пълен работен ден, пък работата й е по-трудна, защото детето е болно... Знам ли... Явно ще си седи вкъщи с детегледачка както до сега и това е. В яслата, която ме посъветваха да си запазя детегледачката, ми казаха, че по принцип връщали болни деца, но ако майката била в безизходица и им се примолела - те се съгласявали... с риск да разболееш цялата група... безумие...

# 79
и на мен ми се струва, че единствено роднина може да се съгласи и ако не е баба, трявба да е много добре платена,щом ще идва спорадично (то в началото си е половината година ако не и две трети).Това не го разбирам , как ще приемат болни деца?Имат ли помещение за болни деца?

# 80
  • София
Е как да нямат ,дори две мед.лица отделно се грижат за тях.Grinning

# 81
Децата ще се скъсат да боледуват не само в 1 яслена, но и във втора яслена, че и в първа група в ДГ, когато тръгнат за пръв път на детско заведение. Това е масовият случай. Е, има и изключения, които са си вечното присъствие. Ако не ходят на детско заведение, ще боледуват в първи клас. За държавата и данъците някой ако иска да пусне отделна тема, едва ли има смисъл да я обсъждаме тук.

От миналата есен детето ми посещава детско заведение - 1ва градинска група.
Брой работни дни в които е бил болен:
октомври - 18
ноември - 16
декември - 5
февруари - 8
март - 14

Малкият и той е със същия график без да ходи на детско заведение.
Сутрин няма никакъв медицински филтър. Редовно се кашля в предверието, където се сменят външните обувки с пантофите.

# 82
Така е Балу. На голямата щерка рекордът ѝ беше 3 седмици без прекъсване, еднократно между септември и март.

# 83
Аз съм с еднорог, който от първа ясла си посещава сравнително редовно. Втора ясла е сега и от средата на ноември насам е отсъствал по болест 1 седмица сега в началото на март.

Ако няма да ги записвате, по-добре оттеглете кандидатурите ден-два преди класирането. Молбата ми е породена от следното:
при сегашната ситуация с точки и критерии влизането в 1 ясла за деца по общ ред без допълнителни точки е още по-трудна. Всяко дете по-малко на опашката дава шанс на дете без брат/сестра в градината, близнак или породен батко/кака.
Местата на незаписаните ще останат за второ класиране, разбира се, но тогава опашката е обща и с 12т едва ли ще има достъп до тях.

# 84
Нанга, да ти е здраво детето! Имате ли големи бакотвци или какички?Изглежда и  яслата е с добър контрол при вас,а може би и родителите са спо-съвестни.Аз съм била свидетел на деца, които предишният ден са повръщали в яслата, носят бележка, че са здрави от личната и на следващият ден ги взимат с висока темапература.

# 85
Нанга, да ти е здраво детето! Имате ли големи бакотвци или какички?Изглежда и  яслата е с добър контрол при вас,а може би и родителите са спо-съвестни.Аз съм била свидетел на деца, които предишният ден са повръщали в яслата, носят бележка, че са здрави от личната и на следващият ден ги взимат с висока темапература.

Не, само дете е. Но пък всеки ден по два пъти се вози в трамвай, та има челен сблъсък с бацили. Просто не боледува лошо. Контрол... ми не знам, случва се някой да кашля, но аз не се впечатлявам хич, ясно защо.

# 86
  • София
Ами то така ни е насадено в главите - "децата в яслата боледуват, почти не ходят реално на ясла". Винаги се подхожда по този начин, че даже се и търсят варианти какво ще се прави като се разболее, смятат се колко дни няма да го има и т.н. Как пък една майка не чух да каже "Моето ще е здраво и ще е редовно на ясла?!" Защо? Защото няма здрави деца ли? Ами не, има! Това е като онези насадени ни други неща в главите - голямото дете носи вирусите вкъщи и разболява малкото, в еди-кои си години започваме да боледуваме и да пием хапчета, в еди-кои си влизаме в критическата...А, и да не забравим пролетната умора, че е актуално! Wink Ами, разбира се, че като си мислиш нещо как ще стане 1 година предварително и се настройваш за него, и си го преживяваш, и си представяш как ще се чувстваш като стане ама в най-малките подробности, то става. Колко майки си представят 1 година предварително колко ще му е хубаво на детето там, пък колко лесно ще се адаптира, какви усмихнати и добрички хора ще се грижат за него, как ще е най-здравото дете и няма да пропусне и ден там, колко много ще научи и ще се развие, колко спокойни ще ходят на работа и колко удовлетворени ще се чувстват от избора си?! А?! Малък процент, нали?! Ами, малък ще е и процентът на здравите деца. Wink

# 87
И така се раждат митовете за еднорозите. Blush
Прекрасно мнение, Beauty.

# 88
  • София
Добре де, сега има да кажем 10 места по соц критерий и 20 по общ, обаче тези 20, ако 15 деца са с повече от 12 т, ги заемат автоматично, и в общия случай тези точки са им от брат/сестра, т.е. такива, които миналата година бяха по соц критерий. Значи, какво излиза- ще влязат 25 деца по соц критерий и 5 “обикновени”. Дано ме разбрахте, но ми се струва, че не е правилно това. Не, че имам против, но ние останалите (има поне по 50-60 деца с по 12 точки), оставаме да се борим за 5-6-10 места. А пък тези с по-малко точки съвсем никакъв шанс нямат! Ами не е честно!

Брат/сестра в същата градина, как се различават от вас останалите, "обикновени"? Защото за мен те са си същите деца. И това хич не ми се струва редно, да е социален критерий. Пък и сега намалиха квотата за децата по социални критерии, та общо взето шансовете за т.нар. останали деца са почти същите.

Въобще не е задължително децата да боледуват много в яслата. Аз лично съм се оправяла само с платените ми болнични, без баби и гледачки.

# 89
Beauty, просто статистиката това показва. Самовнушението няма да промени факта, че детето боледува или не. Не мисля, че повече от 20% от децата, които започват да посещават детско заведение, независимо от възрастта, почти не боледуват. Аз съм в клуба на майките с болнави деца. Големият за първи път, сега, февруари, в трета група изкара повече от 3 седмица последователни. Да са ми живи и здрави  бабите и дядовците! И това, че всички (няколко лекаря + куп познати и роднини) повтаряха, че като стане на 5 ще боледува по-малко не му помогна да ходи по-често. Пък да ти кажа, аз направо се бях хванала като за сламка, че като стане на 5 и айде, чудото ще дойде.

Общи условия

Активация на акаунт