Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 506
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Здравейте!

Имам детенце на 4 + месеца. По принцип не мисля да я пускам на детска / ясла преди да навърши 1 годинка. Въпросът ми е трябва ли сега да кандидатстваме задължително.
Все пак мисля да кандидатстваме, но ако например се класираме, а не я пусна (тя е родена декември 2018 и знам, че може да с е отложи, но най-много 2 месеца), това би ли се отразило негативно по някъв начин на класирането следващата година(септември 2020)? Или всяко си е индивидуално.

Съжалявам, ако въпросът ми е малко объркващ 😊

# 376
  • Sofia
Не, няма да се отрази на кандидатстването за 2020/2021.

# 377
Току що качиха на сайта на АССГ двете определения. Който иска може да ги погледне по номера на делото.

Мама Сання, ще обжалвате ли определението пред ВАС?
Обсъждаме откакто ги получихме, към момента не са се включили достатъчно мами, но като цяло мненията са разнопосочни. Действително забавянето на АССГ създаде проблем. Жалбата е от 26.03. СОС изпратиха на 04.04. Днес е 12.04, връчиха определенията. Ако обжалваме определението на 19.04, после АССГ да изпратят на ВАС, кога ще се произнесе ВАС...Ето такава липса на процесуална икономия може да доведе до реални проблеми за тези, които очакват класиране на 10.05. До последния момент да не е ясно по кои критерии ще се осъществи класирането. Не е разумно.
Ако изхождах от собствен проблем и решението беше лично за мен и детето ми, още сега щях да драсна обжалването, уикенда да отлежи и да се обсъди подробно, в пон да депозират, просто голяма част от мотивите са чист ФЪН, но в случая само помагам на СНБМ като юрист. Моето дете сега обсъжда избор на университет. Една от майките, засегнати от проблема, също е юрист с дългогодишна практика и две деца. По-голямото е 10 клас. Още не се е включила, но мога да предположа реакцията й.
Има време СНБМ да вземе решение по този въпрос. Ще се съобразя с него, независимо че вече съм наточила писалката! Не маловажно е и че председателят ни е извън континента. Отсъствие, което ще продължи повече от месец, поради лечение на едно от децата.
Ще иф дали сме обжалвали.

Аз лично мисля, че ще настане голям смут, ако решите да обжалвате, защото си мисля, че решението ще излезе долу-горе в началото на май. Почти съм сигурна, че СО ще получат уведомлението си другата седмица. А ако решат и да протакат, може да е в края ѝ. Това ми се струва твърде стресиращо за всички родители, участващи в тазгодишната класация.
Всъщност, това което повече не ми харесва, са миналогодишните критерии, които биха се приложили, но това си е лично мое мнение.
Ще се опитам да следя какво сте решили.

# 378
Преди избори едва ли нещо ще се промени м.Май . Съмнява ме да се върнат правилата от миналата година, въпреки че за мен са по-благоприятни в текущия момент.

# 379
Преди избори едва ли нещо ще се промени м.Май . Съмнява ме да се върнат правилата от миналата година, въпреки че за мен са по-благоприятни в текущия момент.

Ако се спре прилагането на новите правила, остават старите действащи, т.е. тези от минала година. До излизане на решението по делото, което пък е чак за септември насрочено.
За мен са почти еднакво благоприятни, по-скоро несигурността би ме притеснявала.
В старите харесвам, че точките за адрес са по-малко :Р

# 380
  • София
Здравейте!

Имам детенце на 4 + месеца. По принцип не мисля да я пускам на детска / ясла преди да навърши 1 годинка. Въпросът ми е трябва ли сега да кандидатстваме задължително.
Все пак мисля да кандидатстваме, но ако например се класираме, а не я пусна (тя е родена декември 2018 и знам, че може да с е отложи, но най-много 2 месеца), това би ли се отразило негативно по някъв начин на класирането следващата година(септември 2020)? Или всяко си е индивидуално.

Моля Ви, бъдете коректна и не кандидатствайте, ако няма да го пускате. Не заемайте място, много деца наистина имат нужда от това местенце.

# 381
  • София
Здравейте!

Моля Ви, бъдете коректна и не кандидатствайте, ако няма да го пускате. Не заемайте място, много деца наистина имат нужда от това местенце.

Абсолютно съм съгласна, но все пак ако не го вземем, а се откажа мястото все пак ще се освободи, нали така? Това, ако въобще ни класират, защото аз си пиша, ама то едва ли имаме някакъв шанс 🤣

Все още не съм решила, все пак до септември има много време и няма как да знам как ще е положението с работата ми.

# 382
Здравейте!

Абсолютно съм съгласна, но все пак ако не го вземем, а се откажа мястото все пак ще се освободи, нали така? Това, ако въобще ни класират, защото аз си пиша, ама то едва ли имаме някакъв шанс 🤣

Все още не съм решила, все пак до септември има много време и няма как да знам как ще е положението с работата ми.

Ако няма да карате 2 г майчинство, ще трябва да кандидатствате. Мислете какво искате и така ще прецените дали да кандидатствате.

# 383
Кандидатстването за слава никога не съм го разбирала.

# 384
  • София
Според мен си кандидатствайте. До септември има много време, от сега не можете да знаете какво ще се случи. Ами ако се наложи да се върнете на работа?

Ако приемат детето, но решите да си го гледате и следващата година може да освободител мястото.

# 385
  • София
Кандидатстването за слава никога не съм го разбирала.

Какво кандидатстване за слава, ако коментирате моя случай?

Не пиша в темата, за да създавам напрежение, за така или иначе не много уреден въпрос в нашата държава и по конкретно в столицата-кандидатстването за детска градина. Защото, ако бяхме нормална дуржава щеше да има по закон задължително място за всяко дете, което иска да посещава, може да не е в квартала в близост, но все пак.

Както вече написах и някои от момичета рабзраха и се сещат, че няма как да знам какво ще се случи чак до септември. По всяко време може да ми се наложи да се върна на работа, а и не само това.
Малко слагаме каруцата пред коня, но как иначе да си задам въпроса 😉

# 386
Еуфория, аз Ви разбирам чудесно!
Моето момче няма да е на възраст за детска Септември, но пък тази година ползвам точка от баткото. С тази несигурност в цялата система, как да рискувам и да го оставя за догодина? Ами ако махнат пак точките за брат/ сестра? Хич няма да се двоумя, кандидатствам, пък било то и за 'слава'.
Самата система ни кара да си пазим места. Ще ми спрат майчинството, но какво от това? Частна ясла е в пъти по- скъпа от втората платена година на майките. Ще си пазя мястото и не ме интересува.

# 387
  • СОФИЯ
В случай че се вземе решение за обжалване на Определение № 2885/11.04.2019 г., съобщено ни на 12.04.2019 г. ще положим всички усилия да депозираме жалбата по-рано от крайния срок, а именно 19.04.2019 г.
От СНБМ искаме да чуем/прочетем повече мнения на родители, чиито деца кандидатстват за прием в детска градина в настоящата кампания, такива които не са членове на СНБМ. В СНБМ коментираме следното:

- процедурата по прием "вече" не е започнала. Първото класиране за прием от 15.09.2019 г. ще се проведе на 10.05.19 г. В случай че не спрат изпълнението, във всички следващи текущи класирания тези критерии ще се прилагат като общи. С оглед насроченото първо с.з. едва на 13.09 явно обжалването като двуинстанционно ще продължи повече от 2 години;
-обикновена аритметика, за която не са необходими специални знания /разбирайте експертиза, ВЛ/
Пример с градинска група
Приложение № 7 към чл. 53
Таблица за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата и детските градини
№ по ред 
Училища, детски градини и центрове за
 подкрепа за личностно развитие

Показател

Норматив за броя на учениците и на децата в паралелка/група

минимален

максимален

I.

Детски градини

1.

Целодневни и полудневни групи

група

12

23 максимален бр. деца

2.

Яслени групи

група

8

18 максимален бр. деца

Макс бр. деца в градинска група 23.
3 деца със СОП, ДК 16, съгласно чл. 192, ал. 3 от ЗПУО, връзка чл. 14, ал. 7 от Наредбата
3 деца с ХЗ, ДК 17, чл. 14, ал. 8 от Наредбата.
23-6= 17
Чл. 14, ал. 5, 30% деца с предимство по социални критерии.
17 по 30% = 5,1   5 деца , тук може да не се запълни квотата
17-5= 12 свободни места за всички ползващи общи критерии;
При симулация с данните от класирането 11.05.2018 г., прилагане на сегашните ОК 6, 7 и 8,  представена от иф обслужване на СО, направена по искане на Едрева и представени на заседание на РГ, с изричното предупреждение че нямаме право да ги направим общодостъпни, от тези 12 места само 25% остават за деца, които не ползват ОК 6, 7 и 8. Това лесно ще се установи офиц в хода на съдебното производство. Ако СОС откажат иф, експертиза със съответните задачи и т.н.
Да продължим аритметиката.
12 по 25% = 3 /три/ свободни места от общо 23, за които кандидатстват всички деца с ОК, без да ползват ОК 6, 7 и 8.
Ако има грешка в сметките моля поправете.

# 388
Мама Сання, честно казано, аз не виждам кой знае какъв смисъл да се обжалва. Знаеш, че всички класирания след първото са с някакви единични места. Ако спечелите обжалването ефект ще има за класиранията през септември, когато в общия случай братята и сестрите вече са приети.

От друга страна, ако отнеме две години производството, както за критерия баба/дядо...може би пък има смисъл от обжалването.

Отпадането на този критерий за мен е необходимо и освен това би бил и важен знак за аналогичния критерий за училищата. Защото там вече е ужасна история с предимството на брат/сестра почти без оглед на възрастовата разлика.

# 389
  • София
Някой има ли идея откъде е дошло предложението допълнителна точка да получат само кандидатстващите в същото детско заведение, в което е записан по-голям брат/сестра?

Общи условия

Активация на акаунт