Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 513
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Не знам за фалшивите, наистина.

Голямото ми дете го изтеглиха на лотарията. Не можех да повярвам. Вярно, че от втората година, но все пак я изтеглиха. Сега за второто не се надявам и не очаквам.

# 361
И аз не съм оптимист за лотарията. Както казваше дядо ми “все едно да хвърлиш 50ст в язовир Искър и после да ти паднат от чешмата. “ Grinning

# 362
При нас положението отива към жребий между 13т за градина... Трагично е. В района втори по обявени места. И проблемът се точи от 2017, тогава е имало твърде много неприети, заради приема с ХЗ при директорите, това се отрази миналата година с трагично малко места, и сега при 306 места, 110 деца излизащи от двете СДЯ, плюс немного от частните, децата с 13 пак са мнооооого... Не са виновни, че са породени, близнаци или имат брат/сестра в градината, а че все още се чистят последствията от преди...
Моето влезе в СДЯ през 2017 с късмет, дано не го е напуснал... Сложила съм един непривлекателен филиал за резерва и така...

# 363
Здравейте Simple Smile Бих искала нещо по-специфично да питам, ако някой може да каже.
Аз съм самотна майка, с неприпознато дете. Кандидатстваме тази година за ясла и според класациите ще трябва да влизаме по социални критерии. За момента както гледам в списъка с чакащи, за жалост все още не сме приети в нито една ясла, но съм обнадеждена. Но.. не ми е това въпросът.
Разбрах, че когато детето тръгне на ясла, имам 3 дневен срок да се върна на работа, което сериозно ме притеснява. Бих искала да дам поне месец, два аванс, за да видя дали детето ще свикне, дали няма да боледува и тн. Като самотна майка разбирате, че единствено аз гледам детето и наистина не мога да си позволя на момента да се върна на работа, защото ако има проблем, няма да мога да реагирам. Знаете ли, дали като самотна майка имам право на някакви привилегии в това отношение?
Моля ако някой знае нещо по въпроса, да сподели. Благодаря Ви Hug

# 364
  • София
eli89bg, можеш да ползваш натрупания по време на майчинството платен отпуск.

# 365
Може да ползвате натрупаният отпуск. Всъщност тридневния срок е за подаване на декларацията в НАП, вие трябва да се върнете на работа в деня, в който детето тръгне на ясла. Като можете веднага да излезете в отпуск.
Не сте класирани, защото класирането излиза през май Wink

# 366
При частните проблемът е, че ако детето е по-болнаво не връщат пари като е болно.Пак си го гледате вие или някой друг, но парите в посока ясла си вървят както все едно да ходи.Успех!

Някои връщат Simple Smile При нас приспадат до 50% от таксата; знам за поне още 3, в които се приспада или някакъв %, или конкретна сума на пропуснат ден. Но е факт, че такива са малко на брой и повечето изискват да се плати цялата такса, ако ще и 2 дни само да е посещавало детето.

Аз съм ползвала услугите на три частни ясли и съм плащала за брой дни с посещение в края на всяка седмица.

# 367
Здравейте Simple Smile Бих искала нещо по-специфично да питам, ако някой може да каже.
Аз съм самотна майка, с неприпознато дете. Кандидатстваме тази година за ясла и според класациите ще трябва да влизаме по социални критерии. За момента както гледам в списъка с чакащи, за жалост все още не сме приети в нито една ясла, но съм обнадеждена. Но.. не ми е това въпросът.
Разбрах, че когато детето тръгне на ясла, имам 3 дневен срок да се върна на работа, което сериозно ме притеснява. Бих искала да дам поне месец, два аванс, за да видя дали детето ще свикне, дали няма да боледува и тн. Като самотна майка разбирате, че единствено аз гледам детето и наистина не мога да си позволя на момента да се върна на работа, защото ако има проблем, няма да мога да реагирам. Знаете ли, дали като самотна майка имам право на някакви привилегии в това отношение?
Моля ако някой знае нещо по въпроса, да сподели. Благодаря Ви Hug

Ако детето боледува, родителят има право на болничен отпуск за гледане на малко дете.

# 368
А неплатеният отпуск за гледане на дете не е ли опция? От финансова гледна точка, разбира се, не е, но ако се наложи, не може ли да се ползва някаква част от него (той нали е 6 месеца)?

# 369
11 месеца е на двамата родители общо, но може да се ползва след навършване на 2 години. Иначе другият вариант е неплатен по взаимно съгласие с работодател, но може да не го отпусне.

# 370
  • СОФИЯ
Номер на дело:    3697
Година:    2019
Съдебен състав:    V к.с.
Входящ номер:    10291
Дата на подаване:    4.4.2019 г.
Архивен номер:    --- / ---
Заседания
Вид    От дата    Резултат
Закрито    11.04.2019 г. 00:00 ч.    Допълнително определение    
Открито    13.09.2019 г. 10:00 ч.    ---    

Страни

Ищец    Ответник
СДРУЖЕНИЕ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ МАЙКИ    СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Поех ангажимент да ви информирам за развитието на съдебното производство. Едва днес на сайта на АССГ е качена тази иф. По неясни причини актовете не са достъпни, бих ги копирала тук. Две определения и двете от вчера 11.04.2019 г. Първото е за конституиране на страните в съдебното производство и насрочване на първо открито съдебно заседание 13.09.2019 г.
Второто определение е по-значимо за кандидатстващите сега. Първоинстанционният съд НЕ спира предварителното изпълнение. Уведомени сме днес 12.04. Срокът за обжалване на това определение пред ВАС е 7дневен.

# 371
 Извинявам се, но за какво е делото ?

# 372
Мама Сання, ще обжалвате ли определението пред ВАС?

# 373
А решението от обжалването през ВАС кога излиза? Спомянм си, че за билетчетата обжалваха 2 години ако не се лъжа.

# 374
  • СОФИЯ
Току що качиха на сайта на АССГ двете определения. Който иска може да ги погледне по номера на делото.

Мама Сання, ще обжалвате ли определението пред ВАС?
Обсъждаме откакто ги получихме, към момента не са се включили достатъчно мами, но като цяло мненията са разнопосочни. Действително забавянето на АССГ създаде проблем. Жалбата е от 26.03. СОС изпратиха на 04.04. Днес е 12.04, връчиха определенията. Ако обжалваме определението на 19.04, после АССГ да изпратят на ВАС, кога ще се произнесе ВАС...Ето такава липса на процесуална икономия може да доведе до реални проблеми за тези, които очакват класиране на 10.05. До последния момент да не е ясно по кои критерии ще се осъществи класирането. Не е разумно.
Ако изхождах от собствен проблем и решението беше лично за мен и детето ми, още сега щях да драсна обжалването, уикенда да отлежи и да се обсъди подробно, в пон да депозират, просто голяма част от мотивите са чист ФЪН, но в случая само помагам на СНБМ като юрист. Моето дете сега обсъжда избор на университет. Една от майките, засегнати от проблема, също е юрист с дългогодишна практика и две деца. По-голямото е 10 клас. Още не се е включила, но мога да предположа реакцията й.
Има време СНБМ да вземе решение по този въпрос. Ще се съобразя с него, независимо че вече съм наточила писалката! Не маловажно е и че председателят ни е извън континента. Отсъствие, което ще продължи повече от месец, поради лечение на едно от децата.
Ще иф дали сме обжалвали.

Общи условия

Активация на акаунт