Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 463
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
То голяма част от проблема е неравномерното разпределение. Витоша е пълен АД например, там просто няма достатъчно градини, а в района влизат Манастирски ливади Запад...

# 451
В случая, в които хроничните и СОП са в рамките на 25те нормативно установени деца, то правилно сте пресмятали, че остават 3 места за деца без предимство по оспорваните точки.
4 деца се получават, ако са 25+6 всичките деца, какъвто смятам, че е реално случаят с приема в градините в София.
Все пак считам, че правилната сметка е Вашата, защото в крайна сметка така би следвало да се случват нещата по правилата.

# 452
Максимален брой деца в произволно избрана градинска група 25.
3 деца със СОП, ДК 16, съгласно чл. 192, ал. 3 от ЗПУО, връзка чл. 14, ал. 7 от Наредбата.
3 деца с Хронично заболяване, ДК 17, чл. 14, ал. 8 от Наредбата.
25-6= 19
Чл. 14, ал. 5 от Наредбата, 30% деца с предимство по социални критерии.
19 по 30% = 5,7   6 деца.
19-6= 13 свободни места за всички ползващи само общи критерии;

При симулация с данните от класирането, проведено на 11.05.2018 г. и прилагане на сегашните ОК 6, 7 и 8,  ...., от тези 13 места само 25% остават за деца, които не ползват ОК 6, 7 и 8. 
13 по 25% = 3,25 или 3 /три/ свободни места от общо 25 /двадесет и пет/, за които кандидатстват всички деца по общи критерии, без да ползват ОК 6, 7 и 8.

Ако не греша, от този модел, излиза че в една група от 25 деца, са приети 3 деца със СОП, 3 деца с ХЗ, 6 деца по СК, 10 деца с братя/сестри/породени/близнаци и 3 сами деца. Тъй като социалната опашка не се запълва, нека приемем че децата там са 2, съответно 4 места ще влязат в общата опашка, където ще бъдат приети още 4 сами деца.
Ако се върне предишният вариант, в който тези критерии са в социалната опашка и тя е 40%, то тогава биха били приети 8 деца (2 социалните случаи от по-горе и 6 от общия брой 10 деца с братя/сестри и пр.). Съответно, останалите 11 места ще запълнят от тези 4 неприети с критерии 6, 7 и 8 и още 7 сами деца.
Аз лично не откривам реален смисъл да се местят напред-назад тези критерии. Известна справедливост би имало при повече квоти и жребият да бъде с деца от собствената черга.
Което, обаче, не променя мнението ми, че е необходимо обжалване.

# 453
да, точно това имах в предвид,но не исках да се изразя с изестната крилата мисъл

# 454
Миналата година квотата беше пак 30/70 с тези критерии в социалната. Така се случи и драмата. Ако беше 40/60 както преди, нямаше да е толкова бедствено за тях.
А още по-преди пак си бяха в общата, освен близнаците, с 40/60.

# 455
Миналата година квотата беше пак 30/70 с тези критерии в социалната. Така се случи и драмата. Ако беше 40/60 както преди, нямаше да е толкова бедствено за тях.
А още по-преди пак си бяха в общата, освен близнаците, с 40/60.

40% бяха миналата година.

# 456
30% бяха, 40 ги направиха лятото, сега пак крачка назад. Вместо да строят градини, настройват едни родители срещу други...

# 457
На мен продължава да ми е странно, че се стъпва върху числа от наредба, която очевидно не се спазва.
Смята се се групи по 23-25 деца. мама САННЯ на предишното ми отбелязване, че този факт не отговаря на истината е написала:
...
Как да няма значение какво пише в някой нормативен акт? И ако е установено неизпълнение, нарушение и пр., начинът е да се поиска спазване, санкции и т.н., чрез възможните законосъобразни способи.
...
Аз наредби не съм чел подробно. Аз гледам списъци на групи в ИЗОДС. По някое време самата тя явно е погледнала и там и е написала
....
Няма как в жалбата да се запише, че леля Цеца е приела 42 деца в групата на детето на кака Гичка и това е реалната фактическа обстановка, която Петранка потвърди в един нет форум. Вижда се броят на децата в групите и през ИСОДЗ, и СО и СОС са съвсем наясно с това, не се възприема за нарушение и санкционирани няма. Няма и някакви офиц писания на засегнати родители до която и да е от двете РГ към СО.
Как да не може. Сама сте го написала, че броя се вижда и не се възприема за нарушение. Ами цитирайте им техните наредби, за да го възприемат като такова. Някак избирателен ми се струва факта, че ще обжалвате критерии, които са в ущърб на един и в предимство на друг, а проблем, обективен за всички се замита под килима.
Освен това, както по-горе са написали, докато СО не дадат истински процент за разпределението на допълнителните точки по ОК 5 и 6, 7 и 8 (аз лично и тези трите не бих ги третирал еднакво), всички сметки са мерене на вятъра с наплюнчен пръст.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 17:09 от balu

# 458
За мен е нормално един юрист да се позовава на закона.
А вие съзнавате ли за какъв недостиг на места ще иде реч, ако влязат ХЗ и СОП в регламентираните бройки. Няма как уважаемите госпожа Фандъкова и господин д-р доц. Чобанов да обяснят тогава, че недостиг на места в градините нямало.

# 459
Освен, че споделям предишното Ви мнение
.... Вместо да строят градини, настройват едни родители срещу други...
смятам, че юристите е редно да наблюдават, да мислят и чак тогава да се позовават на закона. Но аз съм ходил във факултет различен от юридическия, та съответно допускам, че е възможно да не съм прав.

Да, съзнавам колко деца ще са извън детските градини при спазване на регламентираните бройки - около 5-6-7-8 на група. Но пък току виж се повишило качеството на услугата. Или пък току виж някой от споменатите уважаеми вземе мерки по въпроса.

# 460
  • София
Няма и някакви офиц писания на засегнати родители до която и да е от двете РГ към СО.
... Ами цитирайте им техните наредби, за да го възприемат като такова. Някак избирателен ми се струва факта, че ще обжалвате критерии, които са в ущърб на един и в предимство на друг, а проблем, обективен за всички се замита под килима.
Саня написа, че няма официална жалба от родители до СО и РГ. На общественото обсъждане на наредбата, родителите нечленуващи в някоя от организациите се брояха на пръстите на едната ръка.
Съветвате я да им цитира наредбите. А защо мислите, че не го е правила?
Но трябва и малко помощ и активност и от пряко засегнатите. Писането на писмо и входирането му през виртуалното деловодство на СО няма да отнемат много повече време от писането тук във форума.

# 461
  • СОФИЯ
Мами, радвам се че последните дни бяхте активни по същество! Полезно беше, утре ще внесем таксата и ще депозираме частната жалба. Дано този път малко по-бързо се произнесат. И да не спрат предварителното изпълнение съдебното производство продължава.

# 462
Всъщност родителите пишем становища, на общественото обсъждане аз лично (никъде не членувам) в последния момент се оказах възпрепятствана, за което още ме е яд. Не сме чак толкова пасивни, макар че и активни не сме колкото би трябвало. За съжаление на много хора ентусиазма им секва с приема на детето.
А относно казуса сега, редно е да се борави с фактите такива, каквито са, а не както са по наредба. Аз продължавам да не вярвам, че в оставащите 25% влизат и децата с точка от ОК5, те просто са повече от 25% от приетите, в такъв случай за децата без точка нищо няма да остане.
Да не забравяме и, че с критериите от миналата година и 1т за адрес в района всички тези деца се изравняваха с нормалния брой точки в друг район. Както и децата с един работещ родител достигаха обичайните точки. Симулацията не е адекватна за сегашните критерии, дори и процентът да е верен.

# 463
Симулацията е показала спрямо сегашното положение 25% за деца без спряганите критерии. Дали са точно 3 или 4 децата не е ли все тая? Реално в ситуация със спазване на бройката няма да има и толкова.

# 464
30% бяха, 40 ги направиха лятото, сега пак крачка назад. Вместо да строят градини, настройват едни родители срещу други...

На сайта на СО, последната отменена наредба, която виждам е от март 2018г, в нея са 40%. Следва, че ако сега се отмени обжалваната част от новата наредба, би трябвало да се работи по тази. Ако не е така, то сметката е друга.

Общи условия

Активация на акаунт