Как да го предпазя от мотора, помогнете!

• 16 482
  • 317
  •   1
Отговори
# 75
Ирационалните страхове са ВАШИ ЛИЧНИ проблеми. Справяйте се с тях сами, вместо да ги правите и чужди?
Коментирам поста на авторката, къде видя да правя моите страхове чужди???? Още повече, че аз проблем с моторите НЯМАМ, щото за мое щастие нямам приятел или роднина моторист! Та никакви мои страхове не налагам на никого!  
Т.е. сама сте намерили решение на въпроса, вместо да се опитвате да променяте други хора, за да решите евентуалните си проблеми с тях. Прекрасно. Съветът ми към авторката е в същия дух, но предвид нейните обстоятелства - с различни изводи.

Скрит текст:
Е, явно на него хич не му дреме обичаш ли го или не, да не говорим, че той обича повече/само себе си, не теб....
Това е показателно доколко е отговорен, т.е., в случая-никак.
Един зрял и отговорен човек би съчетал отговорността към човека до себе си с хобито си.
Един безотговорен се занимава с хобито си и не му дреме какво причинява хобито му на околните.

Пълни глупости са това. Излагането на контролиран риск е всекидневие - част от мъжката природа.
Ако ходиш по тротоара и залитнеш, пак може да те отнесе някой. Преди години имаше едни хора, дето ги отнесоха от спирката на градския на цариградско. Сега, да кажем, че тия хора са егоисти защото са чакали автобуса ..
Сравняваш риска между
1.пешеходец, който чака автобус на спирка
и
2.човек, летящ с 200км/ч на мотор?

Не знам кой бълва глупости на кг....

Контраинтуитивно, но статистически проверено е, че основният риск (да бъдеш пометен от безотговорен водач) е еднакво голям за пешеходец и за моторист. Допълнението "да караш с 200" отговаря на допълнението "да си в близост до места за дрифтове и скоростни отсечки".

Излагането на всекидневен контролиран риск не е част от мъжката природа, а част от мъжкото предназначение. И жените инстинктивно го разбират. Затова и си падат по лоши момчета, ако са глупави и когато поумнеят - по уверени в себе си, но не и необосновано самоуверени мъже.

Колкото до манипулативните глупости по-горе:
1. "Не му дреме дали го обичаш" - Дреме му, но иска да обичаш именно него, а не него без тези части, които смяташ за недостатъци. 
2. "Не те обича" - Обича те, иначе защо ще е с теб?
3. "Безотговорен е" - Не е, грижи се за теб и детето ви, нали? Но няма да се обезличи, защото така искаш. Именно заради вас.
4. "Не се съобразява с теб" - съобразява се, не използвай обичта му за шантажиране

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 10:28 от Ezhko

# 76
Скрит текст:
Не знам какви комплекси те гонят, но изявленията, че колите били еднакво опасни за возещите се в тях са нелепи и тези ги обясни на момчето, което баща ми вади преди 3 дни от храстите. Имаше късмет, че оцеля. Без коли около него се преби.

Както казах, мерси от "мъже", неосъзнати самоубийци. Има достатъчно такива, които нямат нужда да се трепят по пътищата или да поболяват семействата си от притеснение.

Да не би да те е зарязал моторист, че толкова злоба към същите от мъжки пол?
Ако човека е стойностен, няма да те чака да го напуснеш, а ще ти тегли шута, още като чуе ултиматума "аз или мотора". Ако избере теб, ти пак ще го разкараш, само че по-късно. Когато разбереш, че е безгръбначен плужек.

Разбира се, всеки има правото да избере както дали да е моторист, така да не се жени за такъв.
Веднъж омъжена, че и с дете, за авторката е по-добре да си овладее емоциите и да не лишава себе си от съпруг, а детето от баща прибързано. Може пък да не се убие. А и да се убие (пази боже), ще е по-късно.
Виж могат да се вземат мерки - да се изпрати на училище в Калифорния Супербайк Скул (Писта Дракон в Калояново), да му се купи хубава екипировка и да му се направи бетонна застраховка живот.
Колкото до това, че моторите били по-опасни от колите - аман от диванни експерти. И при двете има рискове и предимства, но са различни. Мотора, за разлика от колата, може много по-лесно да избегне препречило се превозно средство или препятствие. Челен удар с над 50 е почти сигурна смърт при повечето леки коли. При мотора може да имаш късмета да прелетиш над другия автомобил. А иначе и едните и другите се размазват в дърветата край пътя без чужда помощ. Въпрос на задкормилно устройство.

А и изобщо не е правило, че щом си с мотор обезателно рискуваш. И жена ми, и аз, и двамата сина караме от години мотоциклети, без да сме участвали в катастрофи или да сме трошили кокали.
Скрит текст:

ПС Зарибяващият хормон при мотора не е адреналина, а окситоцина. ХайСпийд би следвало да го знае.
ППС Мъж на мотор иска обикновено да кара, а не да си търси ново гадже. И ревността е към мотора, а не към другите мотористки. ХайСпийд следва да знае и това Simple Smile

Еднакво изключително внимателни моторист и шофьор имат различна степен на риск на пътя. Различното е в това, че "Ама аз не те видях!" много повече го казват на моториста, поради простия факт че той и моторът му са по-малки от коя да е кола!
Да, самият моторист може да е внимателен до там, че дори да предвижда онзи вариант "Не те видях!" и пак да пострада много по-лошо от возещите се в кола -  я от дупка на пътя, я от внезапна авария в кола около него... непредвидими внезапни ситуации колкото щеш, от които няма как да се предпази.
И също - да, може да прелети над кола, над дърво и пр.. Ама проблемът не е в летенето, а в приземяването в неговия край. Все пак не като да се приземяваш заедно с колата си и с колан през тялото ти.
Simple Smile

# 77
  • Варна
Ох, моля ви, спрете с това 200 км в час с мотор. Никой не кара с толкова в града! Аз лично съм стигала до 230 на магистрала и уверявам ви, че е адски гадно, некомфортно и си изисква време и място за да се набере тази скорост. НЯМА такъв булевард в града, който да го позволи при налично движение, разберете. Повръща ми се вече като го видя написано. Това вече наистина е изказване на "диванен" експерт.

# 78
  • Варна
Т.е. сама сте намерили решение на въпроса, вместо да се опитвате да променяте други хора, за да решите евентуалните си проблеми с тях. Прекрасно. Съветът ми към авторката е в същия дух, но предвид нейните обстоятелства - с различни изводи.
Ами моят също, написах го още в първия си пост.

Ох, моля ви, спрете с това 200 км в час с мотор. Никой не кара с толкова в града!
Е, ти пък се изказа... Всяка вечер почти ги слушаме как хвърчат по Сливница. Не стоя със скоростомера, но видимо карат със скорост отвъд разумната.

# 79
Карането на мотор не е каскадьорство, то е начин на живот. Свързано е с изключително добра екипировка и много добро поведение на пътя с уважение както към себе си , така и към другите участници. Ако са налице тези неща , риска от злополука значително намалява. Всичко е въпрос на умение и осъзнатост , както при всеки друг шофьор. Това , че машината е на 2 колела не я прави по-опасна, задкормилното устройство е водещо. Мен също ме беше ужасно страх за брат ми , който се метна на същата машина. Еми опзнах малко или много мотористите и О изненада , ми оказа се , че те съвсем не са донори , а изключително интелигентни хора. А дали ще летиш с 200 на 2 гуми или със същата скорост , но скола идиотщината е същата.

# 80
Здравей,

Трудно човек се отказва от своята страст.
Говори с него маалко да намали карането на мотор, спокойно мву кажи за своите притеснения, но не го карай да се откаже напълно..

Успех.

# 81
Еднакво изключително внимателни моторист и шофьор имат различна степен на риск на пътя. Различното е в това, че "Ама аз не те видях!" много повече го казват на моториста, поради простия факт че той и моторът му са по-малки от коя да е кола!
Да, самият моторист може да е внимателен до там, че дори да предвижда онзи вариант "Не те видях!" и пак да пострада много по-лошо от возещите се в кола -  я от дупка на пътя, я от внезапна авария в кола около него... непредвидими внезапни ситуации колкото щеш, от които няма как да се предпази.
И също - да, може да прелети над кола, над дърво и пр.. Ама проблемът не е в летенето, а в приземяването в неговия край. Все пак не като да се приземяваш заедно с колата си и с колан през тялото ти.
Simple Smile
Изказвате теорията си, все едно, че е проверена от богатият Ви опит с двете превозни средства. А е непълна и невярна.
"Не те видях" важи еднакво за двете превозни средства. По-леките последствия за водача на кола, когато скоростта е ниска се компенсират от възможността да заобиколи поради по-малките размери за моториста.
Тежките последствия настъпват не от "приземяването" от метър и половина височина, а от удара. Енергията на удара се гаси частично от колана и възглавницата при колата, като остатъка се гаси от удара на главата и гръдния кош във волана и стъклото. При мотора, когато няма удар, енергията на скоростта се гаси от триенето на (приспособената за целта) екипировка в асфалта. Което е много по-безопасно.

# 82
За трети и последен път го пиша - аз съм ужасно страхлива особено когато става дума за ПТП, но мисля, че тук малко се преувеличава разликата в опасността при карането на мотор и на лек автомобил. т.е. с мотора може да е по - опасно, но и другото не е никак безопасно по бълграските пътища, но за съжаление няма как да го избегнем напълно. Ето, аз умирам от страх когато мъжът ми пътува някъде без мен, примерно в командировка, с кола е. Да му забраня да пътува ли? Как да стане?

Тия приказки, че мотористите са с единия крак в гроба, също са преувеличени много, за мен. Говорите така сякаш ще скачат от мост необезопасени.

Да, много мотористи се пребиват, но това е заради безотговорност от тяхна страна или лош късмет т.е безотговорност от отсрещната страна. Същите тези моторосите ако караха кола на 4 гуми с 200, изпреварват неправилно или карат пили пак щяха да се пребият. Вероятно и да убият други хора.
Та...както някой написа проблема е задкормилното устройство.

Примерите, които се дават са смислени и имат за цел да ни припомянт приказката, че "ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш".

Пак казвам, мен ме притеснява, че е фен на високите скорости, с такъв човек не бих била, даже и да нямаше мотор. Дори и на 4 колела, човек, позволващ си да кара с превишена скорост е потенциален убиец на пътя.

# 83
Преди колана и възглавницата, има и известно количество ламарини, които поемат по-голямата част и сила на удара. Нещо, което на моториста му липсва.

# 84
  • София

Колкото до манипулативните глупости по-горе:
1. "Не му дреме дали го обичаш" - Дреме му, но иска да обичаш именно него, а не него без тези части, които смяташ за недостатъци. 
2. "Не те обича" - Обича те, иначе защо ще е с теб?
3. "Безотговорен е" - Не е, грижи се за теб и детето ви, нали? Но няма да се обезличи, защото така искаш. Именно заради вас.
4. "Не се съобразява с теб" - съобразява се, не използвай обичта му за шантажиране

Тук съм принудена да се съглася с теб, че твърденията са силно манипулативни и отново докарват до познатата схема "жената- жертва на безотговорния, безчовечния, безчувствения и каквототамсесетиш мъж" Mr. Green

Но, с една уговорка.
Не е коректно да вкараш в един договор, подписан преди години, нова клауза без съгласието на една от страните. Защото го нарушаваш едностранно и е предпоставка да бъде развален по твоя вина.

# 85
Не е коректно да вкараш в един договор, подписан преди години, нова клауза без съгласието на една от страните. Защото го нарушаваш едностранно и е предпоставка да бъде развален по твоя вина.

Стандартният договор е "да я обича и да се грижи за нея, докато смъртта ги раздели". Няма (освен ако не е била добавена специално в този случай) клауза "Да няма неодобрени от жена му хобита, особено мотоциклетизъм".
Кой тогава се мъчи да вкарва едностранно и без съгласието на другата страна още клаузи?
Simple Smile

# 86
  • out of space
Колко от вас са забранили на децата си да карат колело? Велосипедът е най-опасното средство за придвижване, справка- Пирогов.

# 87
Скрит текст:

Стандартният договор е "да я обича и да се грижи за нея, докато смъртта ги раздели". Няма (освен ако не е била добавена специално в този случай) клауза "Да няма неодобрени от жена му хобита, особено мотоциклетизъм".
Кой тогава се мъчи да вкарва едностранно и без съгласието на другата страна още клаузи?
Simple Smile
За авторката не знам....ако мъжът й от ден първи е любител на смъртоносни хобита, явно проблема е неин, не негов.
Скрит текст:
Аз обаче си знам "границите" и никога не съм крила, че не желая по никакъв начин до мен, като партньори в живота
-всякакви екстремисти, особено на мотор
-лекари
-моряци
-професионални шофьори
-пилоти
-изобщо, професии, които предполагат повече риск и дълги отсъствия.
Та, в този ред на мисли, за моето семейство би било "нарушение на договора"....
Мъжа ми има двама приятели, любители на моторите и високите скорости, та по поводи сме говорили, по-скоро на шега, че ако у него се появят подобни импулси на "стари години", то първо той трябва:
1.да си направи застраховка живот поне за 1 000 000 евро
2.да осигури поне 3-4 коли, джип за планината, "лимузина" за дълъг път, яхта на морето, хеликоптер за "бърз достъп", пък тогава може и да се замисли за мотор

# 88
За авторката не знам....ако мъжът й от ден първи е любител на смъртоносни хобита, явно проблема е неин, не негов.
...то първо той трябва:
1.да си направи застраховка живот поне за 1 000 000 евро
2.да осигури поне 3-4 коли, джип за планината, "лимузина" за дълъг път, яхта на морето, хеликоптер за "бърз достъп", пък тогава може и да се замисли за мотор

Моторът, за разлика от руската рулетка, не е смъртоносно хоби пер се. Според приетите правни принципи, което не е забранено е разрешено, а не обратното. Т.е. ако антимотористката клауза не е била заявена и приета от ден едно, тя не може да бъде едностранно изисквана.

Съвместното отглеждане на деца продължава около 25 години. Вашият мъж допринася 40 000 евро нето на година? Поздравления, но тогава професията му е доста по-смъртоносна от мотоциклетизма.
Как 3-4 коли, джип за планината, лимузина за дълъг път, яхта и хеликоптер  са еквивалентен разход на закупуването на мотор?
Не са ли малко прекалени изискванията?

# 89
  • Варна
Сега пък колелото намесихме... С колело колко са смъртните случаи? Най-безопасно е да се вържеш вкъщи и да не излизаш по никакъв повод, да си спреш тока, че да не те удари, да живееш на първия етаж, че да не стане земетресение и да се вмъкнеш в изолирана стая. Не говорим за такива извращения, все пак.

Общи условия

Активация на акаунт