Как да го предпазя от мотора, помогнете!

• 16 518
  • 317
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Разбираем превод на цитираното изречение:
"Ако знам че си алпинист или пистов състезател, или моторджия в червата,ще си помисля струват ли си усилията ми да те вържа за себе си"

Нищо подобно.
Не ми е минавало през ум, защото връзването е винаги двустранно- няма как да вържеш някого за себе си, а ти да си свободен. Mr. Green
А, аз съм спортувала и ходила по състезания поне по 3 спорта през годините, та дали бих могла, ако разсъждавам толкова елементарно?

# 226
Пак да уточним за неразбралите, че изобщо не става дума за ограничаване свободата на друг човек, а затова дали една такава двойка изобщо има шанс да се чувства добре заедно. Единият ще е вечно изнервен и на тръгни, а другият ще е вечният горканчо, на който жена му му пили нещо нон-стоп или е вечно в напрегнато настроение.

# 227
Цитат на: absurT link=topic=1103209.msg38437096#msg38437096
защото връзването е винаги двустранно- няма как да вържеш някого за себе си, а ти да си свободен. Mr. Green
Именно в това е идеята - никой никого да не връзва.
А иначе, практиката показва, че връзването обикновено е едностранно.
Малко от поддръжниците на "съобразяването" тука биха изтърпяли реципрочно отношение и "тревоги" от отсрещната страна. Бих дал и примери, но веднага ще последва вой, че "това изобщо не е същото"
Пак да уточним за неразбралите, че изобщо не става дума за ограничаване свободата на друг човек, а затова дали една такава двойка изобщо има шанс да се чувства добре заедно.
Двойка, в която единия е маниакално контролиращ, има малко шансове за съвместно бъдеще. Но мотоциклетите нямат нищо общо с това. Ако не са те, ще е нещо друго. Освен ако мамин златен не е свикнал от рано да се държи за нечия пола и да слушка. Ама даже и тогава не е сигурно, че ще ги бъде дълго.

# 228
Само че, между "маниакално контролиращ" и човек, който се притеснява за другият, когато сам се подлага на реален риск от смърт или осакатяване, има разлика.

Нежеланието ти да направиш тази разлика също е вид маниакалност.

# 229
Само че, между "маниакално контролиращ" и човек, който се притеснява за другият, когато сам се подлага на реален риск от смърт или осакатяване, има разлика.

Нежеланието ти да направиш тази разлика също е вид маниакалност.
Разликата е в това, че притесняващият се подкрепя, а контролиращият ограничава.
Под предлог, че разбира "реалните" рискове поемани от другия по-добре от самия него. Все едно, че другия е дете.
Основен принцип на всяка дресура - не давай на животното да излезе психологически от детската фаза.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 05:11 от Ezhko

# 230
И как точно ще подкрепиш нещо, което не одобряваш или нещо, от което се страхуваш? Аз съм изцяло За правото на всеки да прави каквото желае и сметне за добре, но в същото време и ти зачети правото на другите да не го приемат и да си продължат по пътя.
Това не ги прави лоши хора, егоисти или хора, които не обичат достатъчно.

В тази ситуация искаш само правата на едната страна да бъдат зачетени, а на другата не. Или пък, ако се зачетат, то е с уговорката, че са някакъв вид насилници.

# 231
И как точно ще подкрепиш нещо, което не одобряваш или нещо, от което се страхуваш?
Не нещо. Някого. Ако го зачиташ за равноправен и свободен човек. Защото нямаш право да одобряваш или не изборите, които прави за себе си. Нито пък да изземваш правото да преценяш рисковете, които поема, вместо него.
Можеш да си тръгнеш, но не можеш да го обвиняваш, че не иска да бъде "обезпечен ресурс" под твой контрол. А после не можеш да се оплакваш, че "обезпечения ресурс под твой контрол" не проявява инициатива и изисква ръчно управление 24/7.

# 232
Разбира се, че имам право да одобрявам нещо или не, и на тази база да взимам решения за моят живот. Както и той би имал това право. За мен връзката между двама души е обвързваща, а не е просто начин да съществувам като отделна единица, която си има друга отделна единица за... какво? Компания?

Цитирай ми къде съм казала, че ще очаквам нещо от него след това? Дори напротив, казах, че ще се запитам къде съм спала, че не съм видяла тези основни разлики по-рано.

# 233
Разбира се, че имам право да одобрявам нещо или не, и на тази база да взимам решения за моят живот. Както и той би имал това право. За мен връзката между двама души е обвързваща, а не е просто начин да съществувам като отделна единица, която си има друга отделна единица за... какво? Компания?

Цитирай ми къде съм казала, че ще очаквам нещо от него след това? Дори напротив, казах, че ще се запитам къде съм спала, че не съм видяла тези основни разлики по-рано.

За последно: Имаш право да харесваш или да не харесваш и на тази база да вземаш решения за себе си. Право да одобряваш или не нещо, което прави за себе си имаш само ако си му попечител.

Искаш или не, вие СТЕ отделни единици. И съществувате като такива. Дали ще образувате компания, зависи от това, дали сте способни да вършите нещо заедно. Като съвсем не е задължително да "одобрявате" останалите неща, които вършите. Да сте във връзка означава, че не предпочитате да вършите едно определено нещо един с друг. Да сте семейство да отглеждате децата си заедно. Нищо не пречи да имате и други, индивидуални и независими интереси.

# 234
  • Варна
Елунария, ако детето ти един ден реши да работи нещо, което не одобряваш, няма ли да го подкрепиш? Или ще се врътнеш и ще отсечеш, че не ти е вече дете и оттук нататък поемаш само собствения си път за да не го мислиш и да не му трепериш? Да кажем, че реши да стане автомобилен състезател на писта или пилот на изтребител, бая рискове има.

Ето така се подкрепя човек, когото обичаш, нищо че може да не си съгласна.

Относно сляпата неделя, хайде чети малко по-внимателно. Никъде не съм написала, че ще ги тресне двамата едно временно. Говорех за конкретен случай, в който мома е привлечена от лошо момче. Нея я трясва, и още как. Ако и двамата са в кюпа, тук нямаше да има тема, щяха да се обичат, държат за ръчичка нон стоп и вторачени един в друг да се сексят на воля.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 07:13 от HighSpeed

# 235
Понеже момичето прочете всички изложени гледни точки и даже сподели какво мисли да предприеме на първо време, дали да не изместим философските чаршафи в отделна тема за рисковите хобита и влиянието им върху връзката? Почна да се върти една и съща плоча, и честно казано, вече звучи провлачено и доста абстрактно.

# 236
  • Варна
Авторке, обади се на модератор да заключи темата, че наистина започна да става грозно. Ако, разбира се, нямаш какво друго да споделиш тук.

# 237
Само не разбрах защо намесиха алпинистите в тема за мотори? Неведома е женската логика.
Ами, да ти я направя ведома....    Smiley  поне моята.
Защото, става дума ВСЕ за рискови хобита.Дали ще се треснеш с мотора, или ще летиш от "планината", все тая.
Неслучайно застрахователите имат специални клаузи, или изобщо НЕ правят застраховки на хора с рискови хобита.Работила съм в ЗА, та знам....в стандартните застраховки живот Изрично е упоменато, че застраховката НЕ се изплаща в случай на смърт при (изброени са точно подобни "изцепки").
А ако искаш да ти покрива риска от хобито ти, то и вноската ти е доста солена.

Относно лошите момчета....за себе си съм писала, че не приемам определени професии и хобита.И няма как да ме тресне "сляпата неделя", ако имам насреща си подобен тип.Имала съм кандидат-гаджета, лекар, пилот, ами не ми трепва нищо по тях.Самата мисъл каква е професията им, "заключва" всяка емоция....
Та, до човек си е.За мен глупавия риск е спирачка.Което е бонус, така ме е предпазвала от грешни постъпки в живота.

# 238
Елунария, ако детето ти един ден реши да работи нещо, което не одобряваш, няма ли да го подкрепиш? Или ще се врътнеш и ще отсечеш, че не ти е вече дете и оттук нататък поемаш само собствения си път за да не го мислиш и да не му трепериш? Да кажем, че реши да стане автомобилен състезател на писта или пилот на изтребител, бая рискове има.

Ето така се подкрепя човек, когото обичаш, нищо че може да не си съгласна.

Относно сляпата неделя, хайде чети малко по-внимателно. Никъде не съм написала, че ще ги тресне двамата едно временно. Говорех за конкретен случай, в който мома е привлечена от лошо момче. Нея я трясва, и още как. Ако и двамата са в кюпа, тук нямаше да има тема, щяха да се обичат, държат за ръчичка нон стоп и вторачени един в друг да се сексят на воля.

Първо, с детето нямам избор, с мъж имам.
Второ, отдавна съм минала периода, в който нещо ме "тряска". Тези неща се случваха като бях на 18. Сега имам малко повече контрол над емоциите и действията си.
Аз през цялото време говоря какво бих направила аз, представяйки друга гледна точка на момичето. Тя не я ще, ок, разбираемо.
Отговорите ми са към другите пишман психолози, които изкараха човешките притеснения психически тормоз.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 11:42 от Elunaria

# 239
  • Варна
Оф, добре, разбрахме, че си капацитет. Добре, че авторката не се връзва на всичко тук, а опитва да мисли с главата си.

Психически тормоз не са притесненията й. Психически тормоз е меракът да го откаже от нещо, което той иска щото на нея не й харесва.

Общи условия

Активация на акаунт