Селска къща – поглед към малките детайли (продължение)

• 59 812
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
Белла, признавам си, на немски чак такива думички не знам, BlushBlush
Но прилича на такова, а и нашата е подобна.
Тук също имаше много къщи, много беше удобно.
Ето, Фаталина също пише, че е забранено, явно не е само локално.

Фаталина, „тук“ е Норвегия.
Не уточнявам всеки път, защото под ника/снимката ми е написано, но може би на мобилна версия не се вижда? Confused
(Пиша само от стационар.)

Аз за теб разбрах още от надписа под снимката ти. Въпросът ми беше към bella_ciao.
В България вече стартираха доста проекти за поетапна подмяна на печки и котлета с дърва, най-вече в райони с доказано завишени норми на замърсяване на въздуха с финни прахови частици. Като страна членка на ЕС сме задължени да спазваме изискванията за чистота на атмосферния въздух. Именно заради токаво постоянно нарушаване на директивата за качество на атмосферният въздух и най-вече на нормите на финни прахови частици, България е в процедура по налагане на санкция от ЕС. Дали са ни известен период от време да се справим с проблема, иначе ни чакат сериозни санкции. Счита се, че два са основните източници на замърсяване на въздуха от транспорта и от отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища).

# 571
  • Между гори и планини
Хотела до нас, тази година смени котела на дърва с такъв на пелети. При тях става задължително. Но за средностатистическия българин едва ли. Няма как да накарат баба Марчи от село Х да си смени отоплението и печката на дърва.
Сутрин като отиваме в Елена, се вижда пушекът като мъгла над града. И пак не мирише толкова колкото от газовете на колите в големите градове. Ако дървата са сухи, при правилно горене, почти няма пепел и пушек.

# 572
Именно заради токаво постоянно нарушаване на директивата за качество на атмосферният въздух и най-вече на нормите на финни прахови частици, България е в процедура по налагане на санкция от ЕС. .... Счита се, че два са основните източници на замърсяване на въздуха от транспорта и от отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища).

Фаталина, ТЕЦ-овете на въглища са основните замърсители, освен транспорта. Знаем и чии са тези тецове и къде са - Марица Изток и Перник.

Не знаех, че нафтовите печки са забранени вече, ако съм разбрала добре.

# 573
  • В един копнеж!
Следя темата, а вече и фейсбук групата.
Ние продължаваме да се озъртаме за къщичка в околните села. Не можем все още да се намерим взаимно с нея.
Не живеем в голям град, обаче, сме на централна улица. Представете си как сме залепени къща до къща, буквално. Дворчето е малко, я има, я няма 100 кв.м, сенчесто, влажно. Защото съседната къща хвърля сянка. Опитвам се да го преустроя от миналата година. Бавно се получава предвид че работя на "проба-грешка".
Поради тази причина търсим къщичка с минимум 1,5 дка двор, слънчев. Имам планове в главата си за целия двор и къщата. Smiley
Чета ви с интерес!

# 574
Момичета, можете ли да ми посочите линк със снимки(ако сте попадали на такива)с варианти на тераси на къща на един етаж. Поръчахме проект на един архитект, но нещо не ни е от много полза. Искам да изглежда завършена къщата, а не да има някакви допълнителни навесчета на терасата, като "кръпка". Благодаря!

# 575
  • В градината...
Нафтата не е забранена, а излиза златно да се топлим на нея. Навремето нафтовите печки у нас бумтяха  и беше много топло

# 576
Момичета, можете ли да ми посочите линк със снимки(ако сте попадали на такива)с варианти на тераси на къща на един етаж. Поръчахме проект на един архитект, но нещо не ни е от много полза. Искам да изглежда завършена къщата, а не да има някакви допълнителни навесчета на терасата, като "кръпка". Благодаря!

Показвам една снимка на къща, терасата на която много харесвам. Достатъчно голяма е. Не е на един етаж, но смятам, че и само с покрив отгоре, пак би било чудесно място за отмора... Ще я изтрия по-късно. 
...

Последна редакция: пн, 10 фев 2020, 20:05 от luna

# 577
Благодаря, Луна! В моя случай не подходящ този вариант.

# 578
DebelaMara нещо такова ли ?
Скрит текст:

# 579
Именно заради токаво постоянно нарушаване на директивата за качество на атмосферният въздух и най-вече на нормите на финни прахови частици, България е в процедура по налагане на санкция от ЕС. .... Счита се, че два са основните източници на замърсяване на въздуха от транспорта и от отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища).

Фаталина, ТЕЦ-овете на въглища са основните замърсители, освен транспорта. Знаем и чии са тези тецове и къде са - Марица Изток и Перник.

Не знаех, че нафтовите печки са забранени вече, ако съм разбрала добре.
Наясно съм с Тецовете и проблемите с тях. За тях срокът за спиране на горенето на въглища 2025 г.
Няма да се подменят  поголвно всички печки и котли, а само в населени места( в повечето случай големи градове) с доказано в програмите за управление чистотата на въздуха наднормено замърсявяне с финни прахови чюстици.
Баба Марчи няма да я карат насила,  а за сега по желание и то безплатно ще й подменят отоплението.
Да, навремето се топлехме с печки на нафта, но това беше в миналато. Ако сте забелязяли дори такива печки не се произвеждат вече.

# 580
DebelaMara нещо такова ли ?
Скрит текст:

Не, тераската е дълга и тясна, ще се ползва като място за оставяне на обувки под навес. Имаме друга тераса от друга страна на къщата за масичка и столчета за кафе.

# 581
  • Между гори и планини
Дай снимка да видим и да си представим.
Пфу, ако ми работеше компютъра, колко проекти щях да ви направя. Имам и програма за интериор, екстериор и ландшафт.

# 582
  • София
Мои приятели скоро построиха сглобяема къща и се оказа, че нито един застраховател в БГ не иска да ги застрахова. Много се изненадах! Тяхната се води "американски тип", но не съм сигурна какви са разликите в конструкцията и дали има кой знае какви различия при този тип къщи.
А застраховки на развалени храни поради спиране на ток са нещо стандартно в пакет на имуществено з-не. Моята е базова и го съдържа като покритие. А никой няма как да го оспори при спиране на тока заради сняг и централни повреди. Могат, ако само вашият ток е спрял и изкарат, че ел. системата е стара и прочее.

# 583
  • Norge
Franie, благодаря за информацията по застраховките.

# 584
Дай снимка да видим и да си представим.
Пфу, ако ми работеше компютъра, колко проекти щях да ви направя. Имам и програма за интериор, екстериор и ландшафт.
Не мога да дам снимка, защото в момента там има остъклена тераса, която ще се премахне. Ще се разшири стаята за сметка на терасата. Сегашната снимка не дава никаква представа. А молбата ми за снимки или линкове е заради таова, че не искам навесът над терасата да стои като кръпка, а да е част от общия покрив. Разгледах в нашия район доста неща,и се опитвам да намеря най доброто решение, тъй като това е лицето на къщата.

Последна редакция: пн, 10 фев 2020, 22:38 от DebelaMara

Общи условия

Активация на акаунт