Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 54

• 44 969
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Боже,аз 10 дена не мога да се съвзема от 2-та червена,не знам на къде повече ще ми е зле.Уморявам се дори само като се изкъпя,а обещах в Понеделник да ида на работа.На болка много търпя,но това гадене и горене е ужас. А по принцип изобщо не съм лигла ,но това ми състояние след втората химия,ме докара до рев няколко пъти  от безсилие. Сега ,като ми е по-добре,ми се върна и оптимизъм. Joy
 На мен и червена химия ми гори адски и стомаха и хранопровода. Пия Нексиум и Фамотидин, но вчера се почерпих с Гастротуса на детето и сякаш са по-добре нещата с този сироп.
 Тинтири и аз съм с 2 секцио и 1 лапаро. 

# 481
  • София
Зори, същата работа съм с гаденето и умората Sad Този път и аз имах зверски киселини, но пих само сода. Добре, че минаха поне те. Както и болката в кръста. Това беше нетърпимо просто, мен тя ме докара до рев. Ако бялата е по-зле, направо се чудя как ще се издържи.

# 482
Каша, не бой се. Червената е по-гадна от бялата.

А дано, Хули! И херцептина ще почвам, та не знам. Иначе съм яка булка, ще удържа хихихих

# 483
vallinna Да, това с косата е възможно. Моя приятелка , която скоро приключи химиите също беше така. Аз на 17- ти съм на първа бяла и направо съм  в ужас. Само лоши неща чета за нея, а уж червената беше по-лоша. Ама каквото такова. Трябва да издържа.

И аз на 17-ти съм на първа бяла.....а е рожден ден на майка ми. Тя си е в България де, така че не е трагично.

От червената химия имам всякакви ефекти вкл.и такива киселини (когато бях здрава нямах), от които на повръщане чак ме избиваше (никога не повръщам вкл.и от химията не ми се случи до сега) и това даже го определям като един от най-гадните ефекти.

Зори, и аз съм немощна. За това се отказах да работя. Аз като ида до тоалетна само и все едно голяма работа съм извършила. Все едно бременна с близнаци в 9-ти месец съм🤣

И мен много ме е страх от бялата. Наистина чета по-лоши неща за нея, а докторите де ли ме убеждават, че ще бъде леко. Нещо не им вярвам. Питам патилО аз и на патилО вярвам,😁

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 22:54 от marittaa

# 484
Марита ,твоите химии доколкото си спомням бяха не на 21 дни а по чести . Казват, че когато това бялото е в малки дози не се усещало.

# 485
  • Варна
Не бойте се, момичета от химиите. Всичките сте млади, дейни, енергични жени. Не толкова химиите, а загубата на тонус и появата на нетипични за вас нови "екстри" като това с киселините, гаденето, косопада, отлепяне на нокти, задъхването от едни няма и 2 етажа стълби, болките в кръст, колене, също мускулни такива ви вадят от равновесие и ви карат да се чувствате не като себе си. Нормални ефекти са си това, ще минат, ще издържите, само не се психясвайте и останете спокойни и вечно вярващи, че ще си върнете предишното Аз. Simple Smile

Задължително обаче споделяйте на химиотерапевтите за неща, които няма как да се видят от кръвните тестове, които правят преди всяка вливка. Това са изтръпване на крайници, внезапно разтреперване на ръцете и усещането за липса на контрол над тях (т.е. започнете да изпускате предмети или да не можете да си свиете просто дланта), нарушения във вестиболарния апарат, екземи или образували се от нищото ранички, прокървявания от носа, вложаване на зрението, тревожно сърцебиене и задух дори, когато сте в пълен покой. Те си ги знаят много добре препаратите, в повечето случаи още като те видят стрелят точно в целта и те питат И за тези неща, не чакат да им се наоплачеш, но да си знаете и тези неща да си ги казвате, за да може ако недай си Боже алергия или непоносимост към някое от лекарствата имате да се вземат мерки.
Държа да подчертая, че последните изброени аз не съм изпитвала, знам просто да следя за тях от лекарите. Хич не тръгвайте с нагласата, че и такива странични ефекти ще ви споходят. Wink

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 09:37 от Spirit Crusher

# 486
  • София
Спиритче, сега като те чета, да добавя неща, които просто си ги търпя, без да ги споменавам. Само от бялата химия - постоянно слабо кървене от носа и намалено усещане на върховете на пръстите, така че изпускам предмети, изпотроших кухнята и някак непрекъснато си удрям пръстите на ръцете и краката в разни неща. От бялата, обаче, изобщо не ми е лошо, просто сякаш съм пила киселина, вкл. отдолу лигавицата е подпалена и хигиена по 3-4 пъти на ден и крем "Здраве" за облекчение. Това с лигавицата го казах, другото не го споделих, с д- р Ганчева. Тя каза, че е възможно и при всеки е различно. По принцип бялата химия уж била по-лека, но при мен е обратно. Други момичета при вливките казват, че бялата изобщо не я усещат. Аз съм в тонус само последната седмица от трите ( на 21 дни). Когато не искам да ставам много ме е яд на мен и на пук ставам и почвам да правя нещо, или излизам на пазар, после готвя, чистя, пауза за 20 мин и пак. Но на работа не бих могла да ходя, а ето, 180 дни минаха и сега ще ходя да събирам докуменги за ТЕЛК от понеделник. Още не мога да си изясня какъв е редът, първо ще взема протокола, после ще търся това място на ул. Иларион Макариополски, от работа искат да подам за неплатена отпуска, трябва и някаква професионална характеристика
 Впрочем, аз съм химик и работя с вредности, които по презумция са в нормите за здравословни и безопасни условия на труд. Сега законите са такива - всичко е в нормата ( уж), иначе ще  накажат работодателя, че не е осигурил предпазни средства и правилните условия. Не е като преди - пари за вредност и кисело мляко. Сега същата дейност вече не е вредна. 😉
Много хора от моята работа са болни или починали от рак - на гърдата, на дебелото черво, на стомаха и на панкреаса. От първите две диагнози не е починал никой, но след мен се оперираха още 2 момичета, а от моята операция сега се навършват 6 месеца. Панкреасът, разбира се, си е много сериозна диагноза.
Хайде, почивката ми свърши, чистя балкона. 😀😀😀

# 487
Марита ,твоите химии доколкото си спомням бяха не на 21 дни а по чести . Казват, че когато това бялото е в малки дози не се усещало.

Червените бяха на две седмици и повярвай не бяха по-леки. Баш ми се уплаши окото хахахааа
Белите са всяка седмица. Ужким - Божким не трябва да ме гипсират толкова, но аз вече голяма дума и надежда не казвам. Вече разбрах окончателно, че тази болест и лечението и наистина са малко руска рулетка. Ми скоро ще разберем как е. Няма да пропусна да ви изпищя или да се похваля😁

Спиритче, мерси за окуражаването и инфото🤗 Права си. Най-важното е да не психясваме, а другото разбира се, че ще го издържиме. Ще ти мрънкаме тука, ама ще го играем хорото щем - нещем.

# 488
  • UK
Момичета влизам при вас с молба за помощ. Извинявам се предварително, за обърканият пост, но незнам как работи Бг системата.
Майка ми е опериран преди 16 17г. от РМЖ, тогава мина химио и лъчетерапия без особени проблеми. Преди около 6г. контролните прегледи започнаха да показват повишени ТМ и се започнаха нови терапии, хапчета вливки, но без никакъв ефект. В онкодиспансера в Младост се лекува.
Преди месец и беше последната вливка и трябваше да почне лъчетерапия, 3 бр., но хемоглобина и е доста нисък около 80. Слагат и инжекции за стимулиране на гръбначния мозък, да произведе червени кръвни телца. Миналото лято и направиха същите инжекции и бързо имаше ефект. Сега обаче не ми се струва да се подобрява, много е вяла, бързо се измаря.
В четвъртък има час при онколога за кръвни изследвания.
На мен ми се иска да се консултирам с хематолог, та въпросът ми е дали да отидем при ЛЛ за направление или трябва с онколога да говорим.
Работата е там, че тя отказва да ходи вече по всякакви лекари, на мен ми се иска да отидем до Сити клиник, но категорично отказва.

# 489
  • София
Юху, девойки и младежи, здравейте! Тия дни не писах, щото ми мина третата червена. Гадовете ме накараха да остана 2 ( две ) нощувки в Онкологията и побеснях, та от яд неразположенията ги усетих чак снощи вкъщи. Вече съм сигурна, че никой, освен нас самите, няма интерес от това да сме ОК. Как е възможно да искат престой в такива условия, а никой да не мине да те пита дишаш ли, драйфаш ли, кръвното как е...ей такива елементарни неща...от очи да питат, по дяволите...Повечето сте запознати с условията в Онкото, та няма да изпадам в подробности за хлебарките, бълхите, отношението на сестрите...Но не може всеки да говори за спадане на имунитет и т.н., и т.н., а да кара хората на вливки да пикаят в общи тоалетни, които не се почистват, санитарките да си кашлят в ръцете, с които подават хляба и все такива приятни подробности. Аз цял ден не си стоях в стаята ( естествено) и по тая причина на моето легло се изредили двадесетина други жени за вливане. Няма лошо, ама поне чаршафите да бяха сменили. Бясна, бясна съм и ме тресе треска, че за следващия път пак са ме писали за три дни. А пък следващото ми вливане ще е чак на 13.05 и то с доцетаксел. Като чета предните постове каква приказка е тоя препарат и какви бонуси носи, досира ми се, честно. Питах доктор Костов дали да се върна на работа, че не ме  свърта, той рече, че би било хубава. Тъкмо бях взела окончателно решение и сега почва да ме хваща страх с тоя доцетаксел. Ако ще припадам, по-добре да не стряскам колегите, че и голям ще е кярът от моето присъствие, ако ще ми е лошо. Питах още докторите там кога ще минавам на сцинтиграф, скенер...все неща, за които само съм чувала. Отговорът беше " има време". Занесох и генетичното изследване, за което ви казах, че излезе положително. Коментарът беше: " ами хубаво, ще се следиш повече", като им казах, че съм си с двете цици, ми се поусмихнаха и толкоз. Нещо, като нищо, нищо, като нещо е работата. На всички, на които предстоят вливки тия дни, стискам палци да е леко! Аз пак изпадам в състояние, в което почвам да се отчайвам и да се предавам, отделно и получих лоши новини за починала позната, та още повече се сдухах, но си знам, че отминели ефекта на химията, нещата ще си дойдат по местата ( до следващата вливка). Искам да ви питам нещо като по-вещи - мога и сама да си назнача скенер и сцинтиграфия на друго място, не в Онкологията, и ако да, тези от Онкологията ще признаят ли изследването. Още един въпрос ме мъчи - ПЕТ скенерът би ли обезсмислил обикновения скенер и сцинтиграфа ( Боже, как се изписва това)?

# 490
Здравейте! Преди време бях писала за моя близка,  на която  оперираха гърдата заради карцином. Ставаше въпрос, че докторът я накара да отиде в частна, неспециализирана за случая болница. Минаха две операции, махнаха и лимфните възли, сега следва лъчетерапия и я натискат (точно така се изразавя) да направи генетично изследване за рак. Моля ви, кажете доколко наложително е това изследване, колко от вас са го правили, какво ще помогне. Въпросът е, че е много скъпо и доколко  е оправдано. Благодаря ви предварително.

# 491
Абсолютно ненужно. Обсъдихме го малко по-нагоре.

# 492
  • Другата България
Абсолютно ненужно. Обсъдихме го малко по-нагоре.
Ти как си? Кога ще ти взимат биопсия? Прави ли консулт с онколожката в Сити?

# 493
Ама чакай сега ти се юркаш за приятелката си - което е разбираемо.
Ама каквото и да напишем тука твоята  приятелка няма да го вземе предвид отново - така , че аз съм пас. Няма да коментирам...

Девойки, днес прибирах зимните дрехи и вадих летните 😖 От три чувала с дрехи единствено ми стават очилата 😣😝
Миналото лято нали бях на химия и нищо не купувах.. пък и още 10кг трупнах след това...
Палатки не ми се купуват.. направо....
Абе прегледа в понеделник /15-ти/не ми се отразява добре на психиката 😓😖

# 494
Вчера ме дренираха в Токуда и сега се "изливам" в мензура. Резултат от биопсията не знам кога.

Общи условия

Активация на акаунт