КРУИЗИ /Тема 13/

• 37 350
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Понеже съм много недоволна от MSC, досега четох за бакшишите.
На някои места намерих информация, че от март 2019 са абсолютно задължителни:
https://www.whtravel.es/news/msc-service-charge/

Писах и на круизния си агент има ли начин да ги откажа.
 Шести ден сме на кораба, нито веднъж не ни смениха чаршафите, които са доста амортизирани и скъсани на места....

# 196
  • София
Сега видях къде го пише това за тези бакшиши в cruise24.de

Pay service fee / tips! (Click to read!)
gratuities

On all MSC ships, it is customary to tip crew members at your discretion. We (MSC Cruises) recommend the usual tip amount per person per night from € 10, - (Mediterranean, Northern Europe, United Arab Emirates, Cuba, Antilles, MSC Grand Voyages to and from these destinations as well as to the Caribbean, South Africa, South America & Asia ) or USD 12.50 (Caribbean, South Africa, South America, Asia, MSC Grand Voyages from these destinations to Europe). To enable a comfortable, discreet handling, the tip recommendation is already marked on your on-board invoice. If you wish, you can cancel or adjust this amount as you please at the Guest Service Desk.

От тук излиза, че ясно през този сайт ако закупиш круиза не си задължен да ги платиш, и можеш да ги откажеш, но те ще ти ги начислят към сметката. Пък ти преценяваш дали и колко да дадеш. Аз лично бих си платила за мен и съпруга ми, ако няма проблеми с обслужването, но за 2 и 5 годишните деца бих пропуснала.

# 197
Някой назад казваше, че реално не отиват за обслужващия персонал?
Аз не съм ходила на круиз, нямам против да платя, но ме ядосва, че трябва да смятам Joy цената на круиза+ бакшиши. Да ги пишат заедно в една цена и готово!

# 198
  • Sofia
...Аз например със закъснение разбрах, че за Малдиви разликите в цените са потресаващи, ако купиш от немски туроператор, спрямо това да си резервираш сам с резорта. ...
Може ли малко по-подробна информация, моля! На лично съобщение, ако е спам в темата

Ще си позволя и аз да ти отговоря.
Ако направиш най - елементарния опит да сравниш цените за конкретен резорт в букинг, в сайта на резорта и в Туи/ Дертур например, ще се стреснеш каква безумна разлика в цените има.

За Малдиви и Сейшели сме взимали пакети от немски туроператори, през Луфтханза райзебюро (които ми дават цена, дори малко по - ниска от тази на немския туроператор).

Относно бакшиша на корабите - ясно е , че бакшиша, който даваме за стюарда, не отива конкретно и само за него. Би трябвало да се дели между всички служители, а какво реално се случва ....

# 199
Между другото на Коста има машини на кораба, на които може да дадеш оценка на персонала по отделно. Има имената им и снимките им. Може би тези, които имат добри коментари  и оценка на пасажерите, получават някакъв бонус към заплатата си и това е от тези бакшиши. Но другите нищо не виждат от тези бакшиши... Ние сме давали последните дни пари на ръка на стюарда на кабината, на сервитьора, който обслужва нашата маса в ресторанта и на други сервитьори от баровете, от които сме останали доволни... Та се пита защо да плащаме тогава и "официалните" бакшиши? Така и така те не отиват по предназначение...Smile

# 200
  • София
Значи мога спокойно да се застрелям, че изтървах 625Е на човек за балкон за Oasis of the seas! Grin
Съмнява ме да е имало такава цена за Оейзис...
Със сигурност е била без такси.
Все пак ми е любопитно за кой период и за какъв круиз? Сподели, моля!

# 201
Значи мога спокойно да се застрелям, че изтървах 625Е на човек за балкон за Oasis of the seas! Grin
Съмнява ме да е имало такава цена за Оейзис...
Със сигурност е била без такси.
Все пак ми е любопитно за кой период и за какъв круиз? Сподели, моля!

За 26 май тръгване от Барселона, изрично звънях да питам понеже на другите круизи имаше такси, а на този пишеше +0Е tasse и в количката излезе 1200 общо с таксите. В момента има за септември около 800Е за балкон и си пише tasse incluse. Аз и тогава питах, ама явно сте разбрали, че цената е на човек понеже нямаше кой знае какви реакции. Grin
Сайта е crocierepromo.

Между другото по темата за LastMinute в момента на един от БГ сайтовете има 10 дни Великобритания, Испания, Португалия, Гибралтар, Италия, от 15 май със Celebrity Edge за 789Е, което ми се вижда добре като гледам цените за останалите периоди и за нов кораб от тази компания. Ужасно ме е яд, че трябва да ходя на бал на роднина и няма мърдане.
Та от два дена ровене за Оазиса, само бели си отварям на главата Laughing

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 23:18 от AnMary

# 202
  • гр. София
Моля тези които имат опит с балконските каюти за помощ, понеже от скоро ги търся и нямам база са сравнение. Кое се смята за добра цена за такава каюта за 7 дни Средиземноморие? Намирам такива last minute от сорта на 400Е+150Е пр.такси. Това добра цена ли е за балкон?
Добре е, балконските кабини достигат над 1000 евро на човек...Grinning

За  коя дата е била тази оферта?

# 203
Моля тези които имат опит с балконските каюти за помощ, понеже от скоро ги търся и нямам база са сравнение. Кое се смята за добра цена за такава каюта за 7 дни Средиземноморие? Намирам такива last minute от сорта на 400Е+150Е пр.такси. Това добра цена ли е за балкон?
Добре е, балконските кабини достигат над 1000 евро на човек...Grinning

Къде я видя офертата?! Ние също купихме Оазиса, ще пътуваме началото на юни от Барселона. Обаче цена подобна не видях...

Момичета, като си говорите така за бакшишите, почвам да си мисля, че сериозно се прекарваме, като не ги отказваме. Чудя се дали да не опитам и аз да ги откажа на Оазиса и да давам кеш на персонала...

# 204
Според мен най-малкото може да опитате, пък ако не стане - поне сте опитали.

# 205
  • USA
Аз не мисля, че е редно да не се плащат бакшишите, освен ако не сме били супер недоволни от круиза, което не ни се е случвало.  В крайна сметка сме платили толкова пари, какво са още 200-300Е? Винаги освен, че си ги плащаме, даваме и допълнително на стюарда, който ни оправя стаята и на някои сервитьори и бармани. Не знам, но си представям да съм на тяхно място, затворени на кораб и не си виждат семействата с месеци.

# 206
Момичета, ще напиша някои неща за три пристанища, за които няма много информация.

Палма де Майорка - MSC спират далеч от града и предлагат платен шатъл -13 евро за възрастен и 11 евро за деца. Ако не ви се плащат толкова пари, слизате пеша, излизате от терминала и хващате автобус 1. Движи се от порта до Летището като цената му е 3 евро до Летището и 1.50 до центъра. Движи се през 13 минути. Ние слязохме до спирка Аржентина, която е близо до Катедралата. Усещането ми за този град беше нещо между Барселона и Малта. Ако искате да пиете кафе или коктейли, може да го направите на тяхната Ла Рамбла, която е пълна с магазини за цветя и кокетни заведения със съвсем нормални цени. Ако изберете заведението срещу Катедралата, до фонтана, имайте предвид, че цените са високи - например  кафето беше 5 евро,

Портофино - Бях чела, че се хваща метро от Генуа, а после влак, но всъщност един местен ни упъти да хванем директно влака от спирката му на пристанището. В ляво е входа на метрото, а в дясно на влаковете. Билетът е малко под 4 евро. Крайната му спирка е Санта Маргарита - много красиво градче! Излизате от гарата и малко по-надолу ще видите спирката на автобус 82, който отива до Портофино. Двупосочен билет е 6 евро, еднопосочен - 4. В Портофино препоръчвам да разгледате парка около Кастело Brown. Намира се в дясно ако застанете с лице към пристанището. Много е красиво и се откриват невероятни гледки. В края му има морски фар с кафене. В самото Кастело не влязохме, предпочетохме да се мотаем. Не отидохме и до препоръчвания хотел Сплендидо на  хълма. На връщане слязохме една спирка преди гарата и се разходихме из Санта Маргарита.

Чинкуетере От порта в Ла Специя до жп гарата са 15-20 минути ходене. Дневната карта Чинкуетере експрес дава възможност да се качвате и слизате неограничен брой пъти, да ползвате wifi и общински тоалетни безплатно, автобусен транспорт, както и трекинг турове. За последно то са необходими стабилни туристически обувки - записано е на самата карта. Тя не може да се купи от автоматите на гарата - те продават само единични билети от едно градче до друго. Картата се купува от информационния център - ще го познаете по голямата опашка. След закупуване на картата, трябва да напишете имената си на нея. Няма нужда да се валидира на автоматите. Ние отидохме до Монтеросо, което е последното от петте. В картата е включено и Леванте, но преценихме, че нямаме време. Имайте предвид, че Корнилия е доста на високо и се ходи 15-20 минути от гарата. Може да се хване и автобус, но той не е много на често.
При слизане във всяко село, гледайте разписанието на регионалните влакове и се уверете, че този, на който планирате да се качите, отива в следващото градче, защото има такива, които пропускат . Влаковете бяха претъпкани. Имахме желание да изминем пеша Пътят на любовта - Via del Amore, който е между Манарола и Риомаджоре, и представлява романтична пътека в скалите. В Ла специя ни казаха, че е отворен, а в Манарола, че може да видим само първите 100 м, защото останалото е затворено. Оказа се, че доста често затварят различни части от 12 километровия пешеходен маршрут.

На мен лично Портофино ми хареса повече от Чинкуетере, но си давам сметка, че това се случи и защото се изнервих от блъсканицата във влака и непрекъснатото следене на времето.

Решихме да не ходим в Рим, защото сме били няколко пъти. Вместо това си направихме чудесна разходка из Чивитавекия. Крайбрежните им алеи и Стария град са прекрасни.

# 207
Много полезе пост.
Блед, ако не е много нахално - може ли да го сложиш на първа страница в новата тема.

# 208
много го дъвчете този въпрос с т.нар-бакшиши или просто сървис чардж. Да, може да се отказват. Аз ги отказах и толкова, точно на МСЦ. Просто след като се срещнах с мениджър клиенти и му каза, че няма да платя, обосновах се защо и ми ги махнаха от акаунта и то по средата на круиз.Накрая си платих всичко друго но не и сървис чардж, защото такъв нямах на сметката. Но искам едно уточнение-когато получите круизния билет, купувайки го онлайнбез значение от кой-агент илидиректно сайта на круизната компания имате цяла страничка с правила и задължения, където изрично пише че се дължат тези бакшиши и понеже вие купувайки онлайн със сигурност сте кликнали върху празното квадратче с което сте се съгласили с тези правила считам, че е редно да платите и това, но -винаги има изключения. Също така можете да възразите въобще за цената на услугата която получавате, за надписани сметки, неправилно добавени други услуги и така нататък. Точно на МСЦ ви слагат към сметката по едно евро на пасажер за Уницеф и после същите те се фукат колко пари давали за тази кауза- дрън, дрън. Даваме ги  ние, но ако възразите и искате да ви бъдат махнати от акаунта веднага ще ги махнат. Друг е въпроса ,че на никой не му пука за 1 евро, но на 5 000 пасажери??? 

# 209
Не само 5000 пасажери, а на всеки 7 дни по 5000.... Сметни за 1 година например... Stuck Out Tongue Closed Eyes

Общи условия

Активация на акаунт