Хашимото. Алтернативно лечение? Тема 2

• 51 245
  • 486
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
Да, мой познат се лекува. Има подобрение, аз не вярвах. Скоро ще има нова контрола, да видим. При друг лекар.
Може ли да споделите координати на този лекар. Благодаря!

# 181
Д-р Юлия Цанкова. Мобилният й номер е наличен в интернет. Моля да не се приема за реклама. Все още проследявам как ще се развият нещата при него. Оказва се, че тя не слага никакви ограничения, характерни за хомеопатията, което е още една странност.

# 182
Някой с мнение за алтернативно лечение на дете на 6 г.?
Само да попитам кое ви насочи да пуснете изследвания за изменения в щитовидна жлеза?

# 183
Детето напълня за кратко време доста кг. Лекар/друга специалност/ ни посъветва да отидем на ендокр.и той ни назначи тези изследвания.

# 184
Мили мои хора с хашимито, моля не дейде да пиете изопринозин. Имам син на 8, страдаш от това. 😔🙏 Той веднъж го болеше гърло (НЕ КОВИД) и му стана много лошо. Личната ми каза, че така не бива. БЕЗ ИЗОПРИНОЗИН! 😭😡

# 185
Това е имуностимулатор. А всеки поинтересувал се малко от заболяването си би трябвало да знае, че при автоимунно заболяване не се пият имуностимуланти, защото заболяването се влошава.

А в случая не се знае точно от какво му е станало лошо на детето.

# 186
  • Пловдив
Може ли да коментирате и моите резултати:
TSH - 6.28
FT4 - 12.14
MAT - 223.1

Нямам оплаквания, резултатите излязоха днес, след два дни ще ги покажа на ендокринолога, който спомена, че най-вероятно ще се наложи да пия хормони, заради правен преди двайсетина дни TSH - 5.2
Не знам нищо за заболяването, сега започвам да чета.

Благодаря!

# 187
Понижена е функцията на жлезата, ТСХ е високо, Т4 е нисък, предполагам долната граница е 12, затова се налага прием на хормон. Иначе МАТ показва наличие на антитела т.е . автоимунен процес т.е. т.нар. Хашимото.
Има тема тук - Автоимунен тиреоидит на Хашимото , потърсете я там на първа страница има доста информация.

# 188
Предвид това, че сме в темата за алтернативно лечение - можеш да опиташ доста други неща, преди да прибегнеш до хормони. Резултатите ти не са фрапиращи, а хормонът не лекува, а замества. Ако искаш да се лекуваш, ще ти трябва много четене, класическите ендокринолози изобщо не се напрягат в такава посока, те изписват хормони. Имам пример за човек, който от такива стойности като твоите, че и по-лоши, сега е в референтни и оптимални, без хормон, взимала е хормон първите 6 месеца преди да потърси излекуване и е била с влошаване поради трудното напасване на количествата хормон и реакцията от организма.

# 189
  • Пловдив
Тъй де, затова и писах тук да търся съвети. Не искам да пия хормони. От много години се лекуваме аз и децата с класическа хомеопатия. Ще говоря и с хочеопата, естествено, ...
Какви са другите варианти?
Диета? Добавки?

# 190
Диета със сигурност. Добавки да, но не може да се разчита само на тях без диета. МАТ показва възпалителен процес, дори не е много остър - при случая, за който споменах, МАТ беше над 600. А ТАТ с каква стойност е?

При мен Хашимото беше открито преди 5 години, с фт4 близо до долна граница, ТСХ 4.20, антитела. Сега фт4 е над средната стойност. Хормон не съм пила нито ден. Така че по-горе не говоря за единичен случай. Възможно е. А (за съжаление) хормоните са само привидно лесно решение, реалността е доста различна.

# 191
  • Пловдив
ТАТ не ми е пускан.
Според ендокринолога нямало смисъл...

# 192
Да, за него няма смисъл, защото за антитела хапчета нямат. За теб има смисъл, за да знаеш къде да търсиш възпаленията и как напредваш с лечението.

# 193
Да, за него няма смисъл, защото за антитела хапчета нямат. За теб има смисъл, за да знаеш къде да търсиш възпаленията и как напредваш с лечението.

Тук в тези две изречения има пълно противоречие.... Да, трябва да се знае откъде идва завишението на антителата. Тогава логичния въпрос е как да няма смисъл да се знае как е ТАТ?!? Антителата са съвсем различни, когато има завишен МАТ се търси причина на едно място, когато има завишен ТАТ на друго място е проблема...А ако се изследва само МАТ и той е в граници и какво решава се, че няма автоимунен процес ли...без да се знае ТАТ?

*Бенджи* аз затова препоръчах една тема по-нагоре, както споделих на първа страница има достатъчно информация от всякакво естество, както какво да се изследва (пълния щитовиден панел е ТСХ, Т4, Т3, ТАТ и МАТ), какви стойности са оптимални , както и има посочени и книги на български които според мен е добре да прочетеш. Никой не е казал, че трябва веднага да започнеш хормон, да там повечето хора сме на хормон, просто защото нещата са стигнали до там. Но всеки там прави хиляди допълнителни неща за да подпомага състоянието си - добавки, диети, изследвания на други здравословни проблеми, които са пряко свързани с жлезата и т.н. Коментират се постоянно различни неща по темата. Смятам, че ще ти е полезно на първо време да почетеш в темата и ще се ориентираш. Решението си е твое, но знай, че те очаква много четене ако искаш да си помогнеш сама, защото лекар няма да го направи нито някой ще ти каже - Пий тази добавка, хомеопатия и готово. Нещата са много индивидуални, трябва ти разбиране за проблема в дълбочина за да намериш нещото за теб. Иначе най-общо мога да ти кажа насоки - диета без глутен задължително, по възможност и без млечни...изследване за дефицити на витамини (В12, Д, желязо) и попълването им, проверка на инсулин и кр.захар.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 08:29 от mibobo

# 194
Противоречие няма никакво, има неразбрана ирония към мнението на лекаря, че ТАТ е без значение. Предвид методиката им на "лечение", за лекарите наистина няма значение - ползват антителата за диагностициране на болестта и оттам нататък нито имат хапчета за тях, както казах, нито умеят да ги тълкуват. Това ми беше заявено в прав текст от двама сериозни ендокринолози. Такава им е методиката. Когато човек не разбира нещо, за него то е без значение.

Общи условия

Активация на акаунт