За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 048
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 22 867
Здравейте,може ли да ми дадете рецепта за шоколадов кекс?Аз съм правила само обикновен,но понякога не ми се получава,не се надига хубаво,стой като степцан,недоопечен и лепнещ,нещо явно не правя както трябва ?! Може би при разбиването или последователността на съставките и аз незнам.

Напоследък правя тоя ПОСТЕН ШОКОЛАДОВ КЕКС, харесваме го у нас. Опитай, може да ти допадне! Над него е рецептата на КЕКС „ПРАЖКИ ГРОШ“, не се е случвало да не ми се получи. Възможно е да бъркаш с печенето, но те и фурните са различни. Аз пека на горен и долен реотан на 180 град. в загрята фурна, като слагам кексовата форма на най-долно ниво. Някои момичета пекат първо на долен реотан, после включват горен, просто трябва да си разучиш фурната как пече.

# 661
  • София
  • Мнения: 12 217
Здравейте,може ли да ми дадете рецепта за шоколадов кекс?Аз съм правила само обикновен,но понякога не ми се получава,не се надига хубаво,стой като степцан,недоопечен и лепнещ,нещо явно не правя както трябва ?! Може би при разбиването или последователността на съставките и аз незнам.

https://recepti.gotvach.bg/r-23188-Кекс_с_шоколад_и_орехи

https://recepti.gotvach.bg/r-49786-Шоколадово-мраморен_кейк

https://recepti.gotvach.bg/r-76492-Американски_богат_мраморен_кейк

https://recepti.gotvach.bg/r-98566-Бананов_кекс_с_шоколад

https://recepti.gotvach.bg/r-104680-Ябълков_кейк_с_шоколад

https://recepti.gotvach.bg/r-107018-Голяма_поничка_с_рикота_и_шоколадови_капки

# 662
  • Мнения: 18 826
http://prekrasna.bg/lesna-i-vkusna-lyatna-torta-bez-pechene/?fbc … kLHtxMESu3ZosuqbQ

Мога ли да направя тази торта с подсладено кондензирано мляко вместо захар? Ако може, ще питам по- подробно

# 663
  • София-Младост
  • Мнения: 24 067
http://prekrasna.bg/lesna-i-vkusna-lyatna-torta-bez-pechene/?fbc … kLHtxMESu3ZosuqbQ

Мога ли да направя тази торта с подсладено кондензирано мляко вместо захар? Ако може, ще питам по- подробно
Според мен да, щом има желатин ще стегне...най-много малко да увеличиш количеството му.
Правила съм нещо подобно, но беше с бисквити, плодове и не помня вече какво:)

# 664
  • Мнения: 18 826
Разбивам сметаната без захар с миксер, добявам сгущенката и колко желатин- 2 или 3 пакетчета на 500 мл сметана?
Ще се задържи ли след изваждането от формата или веднага трябва да я режем?

# 665
  • София
  • Мнения: 12 679
Здравейте,може ли да ми дадете рецепта за шоколадов кекс?Аз съм правила само обикновен,но понякога не ми се получава,не се надига хубаво,стой като степцан,недоопечен и лепнещ,нещо явно не правя както трябва ?! Може би при разбиването или последователността на съставките и аз незнам.

Кекс *Шоколадово кадифе*

Какаов сладкиш с орехи

Шоколадов сладкиш *7 кофички*

Кексчета с течен шоколад и лешници

Шоколадов сладкиш без яйца

Сладкиш от Капри (Torta Caprese)

Нежни портокалови мъфини с шоколад

Шоколадов кекс с кондензирано мляко

# 666
  • София-Младост
  • Мнения: 24 067
Разбивам сметаната без захар с миксер, добявам сгущенката и колко желатин- 2 или 3 пакетчета на 500 мл сметана?
Ще се задържи ли след изваждането от формата или веднага трябва да я режем?
3 ми се струват много, не мога да преценя 3 супени лъж.п  какво количество е. Но повече от 2 пакетчета според мен е излишно. 1 пак. е за 500мл течност, да прибавиш и още едно заради сгущенката, даже и половин трябва да стигне, но сложи  общо 2. Ако е стегнала хубаво би следвало да се задържи...а дали ще я режете днес или утре...зависи колко сте гладни:))

# 667
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 123
Искам да направя сладоледа с две съставки - течна сметана и кондензирано мляко, но не знам какво трябва да е млякото? Обикновено или карамелизираното? И заедно ли се разбиват със сметаната или то после се добавя?

# 668
  • София-Младост
  • Мнения: 24 067
Искам да направя сладоледа с две съставки - течна сметана и кондензирано мляко, но не знам какво трябва да е млякото? Обикновено или карамелизираното? И заедно ли се разбиват със сметаната или то после се добавя?

"Обикновено", т.е. да е подсладено кондензирано. Разбии сметаната и след това прибави млякото, ако трябва захар на вкус.

# 669
  • Мнения: 18 826
Ала- Бала, благодаря много! За рожден ден е, затова ми е драма как ще се държи желатина.

Вторият вариант е бисквитена торта с маскарпоне. Мисля да импровизирам- 250 гр. маскарпоне, отново бита сметана, сгущенка. Да добавя ли още нещо? 1 заквасена сметана например? Ще залея с шоколадов ганаш и ще украся с ягоди и бял шоколад. Приемам идеи за крема


На сгущенката аз не слагам захар допълнително, ужасно сладко ми е

# 670
  • Мнения: 1 606
Благодаря Ви много.
Захващам се да разглеждам линковете,ще пиша на кой съм се спряла и като го приготвя в сряда ще кажа как се е получил 🌼🌼🌼

# 671
  • София-Младост
  • Мнения: 24 067
Ала- Бала, благодаря много! За рожден ден е, затова ми е драма как ще се държи желатина.

Вторият вариант е бисквитена торта с маскарпоне. Мисля да импровизирам- 250 гр. маскарпоне, отново бита сметана, сгущенка. Да добавя ли още нещо? 1 заквасена сметана например? Ще залея с шоколадов ганаш и ще украся с ягоди и бял шоколад. Приемам идеи за крема


На сгущенката аз не слагам захар допълнително, ужасно сладко ми е
Ето ти вариант:
Продукти:
300-400 гр обикновени бисквити
200 мл капучино
200 мл шоколадов сироп (виж Шоколадова торта с маскарпоне)
500 гр маскарпоне
400 гр квасена сметана
250 гр сладкарска сметана за разбиване
200 гр захар
2 ч.л. нес кафе
Приготвяне:
Най-напред си сварявате шоколадовия сироп и си правите капучиното, за да имат време да поизстинат малко. В дълбок съд разбивате маскарпонето с квасената сметана и половината от захарта. В друг съд си разбивате сладкарската сметана с останалата захар. Смесвате с маскарпонето и разбърквате добре. Разделяте на две равни части. Към едната прибавяте двете лъжички нес кафе.
Взимате подходяща тавичка или форма и на дъното слагате ред бисквити, натопени в капучиното. Отгоре поливате с няколко лъжици шоколадов сироп. След като попие леко намазвате с единия от двата крема. После отново редите бисквити и покривате с другия крем. Редувате докато имате крем. Най-отгоре декорирате с настърган шоколад, орехи, какао или каквото ви хрумне. Може и без нищо.
https://bubolinkata.blogspot.com/p/blog-page_23.html

На сгущенка и аз не слагам, но ако прави сладоледа с неподсладена (животинска) сметана и кондензирано мляко, т.е. това което не е карамелизирано(сгущенка), може да се добави.

# 672
  • Русе
  • Мнения: 6 144
Скрит текст:
Здравейте,може ли да ми дадете рецепта за шоколадов кекс?Аз съм правила само обикновен,но понякога не ми се получава,не се надига хубаво,стой като степцан,недоопечен и лепнещ,нещо явно не правя както трябва ?! Може би при разбиването или последователността на съставките и аз незнам.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/moelleux-au-chocolat.html


Скрит текст:
Искам да направя сладоледа с две съставки - течна сметана и кондензирано мляко, но не знам какво трябва да е млякото? Обикновено или карамелизираното? И заедно ли се разбиват със сметаната или то после се добавя?


https://ipeychev9.blogspot.com/2017/06/blog-post.html

# 673
  • Мнения: X
Здравейте! Вие винаги ли киснете боба преди да го сложите да заври? Аз го оставям една нощ да кисне, но се зачудих не е ли достатъчно да се сменят първата (и втората?) вода само? Или и дългото киснене и сменянето на водата са задължителни? Благодаря!

# 674
  • София
  • Мнения: 20 720
Аз кисна, после сменям водата и когато заври - хвърлям първата вода. Но се случва и без да е киснал, ако съм забравила.

Общи условия

Активация на акаунт