За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 061
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • Северозапада
  • Мнения: 5 710
Детето иска "червен ориз с кафяв пласт отгоре (заливка предполагам) като в градината". Мисля да направя ориза на фурна със домати и заливка като за мусака. Други идеи?

# 646
  • Русе
  • Мнения: 6 145
Наумила съм да готвя свински черен дроб... обаче не ми се пържи. Бих се радвала на идеи за приготвяне във фурната, било в тава или в йена с капак. Дали само дроб или с лук, с гъби, моркови, домати... абе събирам идеи всякакви, като не знам и аз какво искам Grinning

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/02/blog-post_7.html

# 647
  • Мнения: 2 815
Дроб предимно на фурна се прави у дома. Режа на филии около пръст и половина дебели, овалвам в брашно, след това наливам олио в тавата и всяко парче овалвам в него. Пека на 200 докато замирише .... рецептата ми е от мама. Пилешки, свински... всякакъв дроб предимно така  правя.

# 648
  • Мнения: 12 193
Детето иска "червен ориз с кафяв пласт отгоре (заливка предполагам) като в градината". Мисля да направя ориза на фурна със домати и заливка като за мусака. Други идеи?

Ужас, с какво ли ги хранят! Само като си го представя "червен ориз с кафяв пласт" ми се отяжда.

# 649
  • София
  • Мнения: 12 219
Здравейте!

Скрит текст:
Имам няколко въпроса, свързани с правенето на сладко/конфитюр, които ще затворя в бурканчета:
- може ли да слагам само лимон, вместо лимонтозу;
- ако може да сложа лимон, кога да го сложа - в началото или в края на варенето;
- ванилията кога е по-правилно да се сложи - в началото или в края на варенето;
- кога е най-изгодно да се правят тези сладка /специално искам да правя от ягоди/, че сега са доста скъпи;
- как правите декорацията на бурканчетата - надписване, отгоре като плат нещо, панделка.
Скрит текст:

Благодаря предварително Simple Smile
https://recepti.gotvach.bg/r-97506-Кипърско_сладко_от_ягоди - много работа, отне ми два дни, изобщо не е необходимо да му се отдава толкова значение, но го приготвих поради собствен интерес. Вярно, хубаво е но.... няма да повторя.

https://recepti.gotvach.bg/r-98918-Сладко_от_горски_ягоди

https://recepti.gotvach.bg/r-98274-Сладко_от_вишнап

Независимо какво сладко се приготвя то винаги е по един и същи начин , с малки изключения, някои добавят вода, някои , като мен не добавят вода.
ванилия/ром на ягоди не е толкова подходящо, те самите са достатъчно ароматни, може при черешите.
Лимонов сок се слага съвсем накрая на варенето, и се сваля от котлона, разбърква се и това е.
В момента не е подходящо да се правят сладка, защото плодовете са още прекалено скъпи, времето е пред нас.
Никога не ги стерилизирам бурканчетата, не е необходимо защото наливам сладкото в сухи и горещи бурканчета, обръщам и така ги оставям докато напълно изстинат, това е.
Декорация............... надписвам, залепвам си листче с вид и годината  на приготвяне на  сладкото
Да се приготви сладко е най елементарното нещо.

# 650
  • Мнения: 2 855
marchеva14, благодаря много!

# 651
  • Мнения: 24 576
Аз самата не правя сладко и подобни, но за надписване на консерви един от най-лесните и достъпни варианти е бяло хартиено тиксо. Особено ако е от по-широкото. Лесно се пише на него и после лесно се премахва от бурканчетата без да остава лепило по тях. Това ако не се гони "търговски" вид де, иначе финтифлюшки всякакви може да сложи човек. Ако е колкото да пише какво е и кога е правено, по-лесен вариант май няма.
Същото използвам и за надписване на неща във фризера, лепвам от него на плика и надписвам  преди да го напълня или пък пиша както си е на ролката и после отрязвам и залепвам. Така ми е лесно да знам кое от кога е, понякога и грамаж надписвам там.

# 652
  • Мнения: 2 815
Моля за рецепта за черешов пай, от онзи американския тип - с маслено тесто и решетка отгоре... не знам как инак да го обясня. И дали може да се направи със свинска мас, а не с масло?

# 653
  • Русе
  • Мнения: 6 145
Скрит текст:
Моля за рецепта за черешов пай, от онзи американския тип - с маслено тесто и решетка отгоре... не знам как инак да го обясня. И дали може да се направи със свинска мас, а не с масло?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/blog-post_9.html

# 654
  • Мнения: 2 815
Мерси, Пейч....нямам бадемово брашно, а Лидл ми е далече, далече...исках днес да го направя...да го пропусна или?

# 655
  • Русе
  • Мнения: 6 145
Мерси, Пейч....нямам бадемово брашно, а Лидл ми е далече, далече...исках днес да го направя...да го пропусна или?

Смелени орехови /лешникови/ ядки също стават. В краен случай смелени бисквити.

# 656
  • Мнения: 2 815
Супер, мерси 💐

# 657
  • Мнения: 1 152
rozi4ka222, дамата която питаше за украсата на питката - според мен това е сладка питка и буквите са оцветени/намазани с разтопен шоколад. На кръщенето на моя племенник питката също беше сладка, поръсена отгоре със сусам. 

# 658
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 123
Моля за рецепта за черешов пай, от онзи американския тип - с маслено тесто и решетка отгоре... не знам как инак да го обясня. И дали може да се направи със свинска мас, а не с масло?
Ето рецепта /изпробвана/ за много вкусен пай!
https://www.zajenata.bg/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1% … ed-o5tiaCWFxZDDHE

Детето иска "червен ориз с кафяв пласт отгоре (заливка предполагам) като в градината". Мисля да направя ориза на фурна със домати и заливка като за мусака. Други идеи?
Ужас, с какво ли ги хранят! Само като си го представя "червен ориз с кафяв пласт" ми се отяжда.
О, аз имам претенции, че готвя вкусно, но така и постигам в някои случаи вкуса на яденето в детската градина не мога да го постигна според моите деца. Така, че не ги мислете, вкусно им е. Разбира се, ако не са много капризни. Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 май 2019, 10:42 от milmich

# 659
  • Мнения: 1 606
Здравейте,може ли да ми дадете рецепта за шоколадов кекс?Аз съм правила само обикновен,но понякога не ми се получава,не се надига хубаво,стой като степцан,недоопечен и лепнещ,нещо явно не правя както трябва ?! Може би при разбиването или последователността на съставките и аз незнам.

Общи условия

Активация на акаунт