За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 33 071
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
искам да направя на децата маслени гъбки /видели някъде/. обаче по диетични причини не съм правила от много време. чудя се дали да направя маслено тесто с яйца или не /само мас, брашно, захар/.съвет?
и още нещо - навремето колко мл беше лимонадата, някой помни ли?
Има рецепти и с яйца, и такива без, хубави са и по двата начина. Ако знам че няма да се изядат бързо, поне аз предпочитам да няма яйца в тях, там вече всеки си решава. Повече като бисквити ми стоят с яйцата, макар че пак си е масленка. Едно време баба и ги правеше без яйца и може би просто така съм свикнала тогава. За кафявото кръгче има варианти с нескафе (предполагам че отпада щом е за деца), какао на прах или канела на прах, пак всичките са сполучливи.

Лимонадите бяха по 250мл. Още имам стари бутилки от тях, пише на дъното 0,25l.

# 631
направих ги вече гъбките - само с мас, захар, брашно и ванилия. пънчето от какао. всъщност ги направиха децата, много се забавляваха. вече изядох 5-6, ужас Wink
имам една рецепта от дядо ми за крушки с мас. тестото е с 1 лимонада, слага се и плънка с орехи, захар, какао и подправки. бодва се карамфилче. много вкусни бяха....

# 632
  • Berlin
Направих пилешки бульон и го сложих в буркани и обърнах с капачката надолу, но май не беше много горещ и капачката не хлътна. Сега дали ще се съхрани за повече време в хладилника или не е станало? По принцип така ли се прави или има някаква тънкост?

# 633
  • София-Младост
Направих пилешки бульон и го сложих в буркани и обърнах с капачката надолу, но май не беше много горещ и капачката не хлътна. Сега дали ще се съхрани за повече време в хладилника или не е станало? По принцип така ли се прави или има някаква тънкост?
Така се прави, но може капачката да е пролемна, може бульонът да не е бил достатъчно топъл. Аз сладкото така го правя. Единия вариант е да го сложиш в камера/фризер. Другият да стерилизираш бульона, ако искаш да се пази дълго време.
Ако дълго ще го пазиш...правила съм бульон от кости и си седя поне две седмици в хладилника, без да съм го наливала горещ, беше в бутилка даже.

# 634
  • Berlin
Благодаря! Надявам се до една-две седмици да е оползотворен, но ми се искаше да си оставя малко и за по-натам. А няма ли да се спука бурканът във фризера?

# 635
да, ама от кости прави тапа от мазнина отгоре и тя го пази дълго време. ако няма ще се развали за няколко дни.

# 636
  • София-Младост
Благодаря! Надявам се до една-две седмици да е оползотворен, но ми се искаше да си оставя малко и за по-натам. А няма ли да се спука бурканът във фризера?
Няма, ако не е пълен и отворен отгоре, за да има накъде да се разшири течността при замръзване. Премести го в пластмасова бутилка или кутия, но не пълни до горе.

# 637
  • Варна
Здравейте, моля ако някой има идея да ми каже как е направена тази украса? Плочката е от вид тесто, но самите буквички отгоре ми приличат на боядисани с нещо?

# 638
  • София
Не знаех, че бульон може да се съхранява със стерилизация. Колко време издържа това чудо?
Като отворихте тема за стерилизиране, наскоро научих един метод, за който не подозирах, че съществува и наистина работи. Така стерилизирах листа кисело зеле за сарми.    
Бурканите се нареждат с капачките надолу в тава и се слагат във фурната. Сипва се вода, която да покрие изцяло капачките и малка част от буркана, около 1 см. е достатъчно, но може и малко повече. Фурната се включва на 150о. Като загрее се стерилизират около 20-25 минути, след което фурната се изключва, а бурканите се оставят вътре докато изстинат.

# 639
Здравейте!

Имам няколко въпроса, свързани с правенето на сладко/конфитюр, които ще затворя в бурканчета:
- може ли да слагам само лимон, вместо лимонтозу;
- ако може да сложа лимон, кога да го сложа - в началото или в края на варенето;
- ванилията кога е по-правилно да се сложи - в началото или в края на варенето;
- кога е най-изгодно да се правят тези сладка /специално искам да правя от ягоди/, че сега са доста скъпи;
- как правите декорацията на бурканчетата - надписване, отгоре като плат нещо, панделка.

Благодаря предварително Simple Smile

# 640
Може ли изпитана рецепта за сочно брауни? Веднъж правих, но се получи нещо като кекс, а ми се иска да е сочно.

# 641
  • София
Може ли изпитана рецепта за сочно брауни? Веднъж правих, но се получи нещо като кекс, а ми се иска да е сочно.

Правя по 3 рецепти като най-сочно става това с цвеклото:

Браунис с червено цвекло и семена от чиа

Браунис с авокадо

Шоколадово брауни с кафява захар

# 642
Наумила съм да готвя свински черен дроб... обаче не ми се пържи. Бих се радвала на идеи за приготвяне във фурната, било в тава или в йена с капак. Дали само дроб или с лук, с гъби, моркови, домати... абе събирам идеи всякакви, като не знам и аз какво искам Grinning

# 643
Vanja77 благодаря! Това с цвеклото усеща ли се вкус на цвекло?

# 644
  • София
Vanja77 благодаря! Това с цвеклото усеща ли се вкус на цвекло?

Някой може и да го усети, но съвсем няма да му се натрапи, при положение, че се добавят толкова други вкусове и аромати в рецептата. Много е приятен сладкишът!

Наумила съм да готвя свински черен дроб... обаче не ми се пържи. Бих се радвала на идеи за приготвяне във фурната, било в тава или в йена с капак. Дали само дроб или с лук, с гъби, моркови, домати... абе събирам идеи всякакви, като не знам и аз какво искам Grinning

Шишкебап с дроб

Телешкият дроб можеш да го заместиш със свински.

Общи условия

Активация на акаунт