За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 1 059
  • 30
  •   1
Отговори
Заповядайте в новата тема за въпросите, на които със сигурност ще получите отговори тук. .
Старата тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1862465.735  ако  някой чака отговор от там.

и едно страхотно хлебче с квас от Морена, да ни краси темата   GrinningHeart

и хубаво лято на всички!

# 1
Благодаря за новата тема.
Днес купих Тортила чипс, имам и консерва Чили кон карне. Как се сервира тази комбинация? Никога не съм отваряла/пробвала консервата и нямам идея колко е течна. Най- вероятно се затоплят във фурна, но не съм сигурна.

# 2
  • Варна
Веднъж купих такава, гъсто ястие беше, добре на вкус. Тортилата е вместо хляба ни. С нея може да се загребва, вместо прибор.

# 3
# 4
  • Бургас
Благодаря за новата тема.
Днес купих Тортила чипс, имам и консерва Чили кон карне. Как се сервира тази комбинация? Никога не съм отваряла/пробвала консервата и нямам идея колко е течна. Най- вероятно се затоплят във фурна, но не съм сигурна.
В повечето случай така я сервирам аз

Ако имам време правя и бешамел с много кашкавал и чедър и запичам. Така  хапваме в Испания и е много вкусно

# 5
  • Г. О.
Детето иска да направя жито с прясно мляко като в градината. Ха, де! Едната леля в градината каза, че е ашуре. Има ли някаква тънкост?

# 6
  • Русе
Скрит текст:
Детето иска да направя жито с прясно мляко като в градината. Ха, де! Едната леля в градината каза, че е ашуре. Има ли някаква тънкост?

Здравей!
Не знам как го правят ашурето в градината с мляко. Ето една примерна рецепта с мляко.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 23:28 от peych

# 7
НефертитиЯ, предполагам, че тази рецепта ще свърши работа.

# 8
  • София
Здравейте,
мисля да готвя свинско бонфиле, но се чудя как. Някой има ли изпитана рецепта, например с подходящ сос?

# 9
  • Sofia
Здравейте,
мисля да готвя свинско бонфиле, но се чудя как. Някой има ли изпитана рецепта, например с подходящ сос?
С гъби, топено сирене и сметана. Ужасно вкусно, не е тежко като за сезона...

Или с гъбен; картофен или ябълков сос.

# 10
Хора, моля кажете ми някой здравословен сладкиш тип шоколадов, без захар, че вече ми се повдига да си бъркоча намачкани банани и овес. Масово това е в основата на повечето такива десерти, кажете някоя друга идея, че не мога да живея без сладко, но не трябва да ям брашно и захар,че кантара полудява Close

# 11
Кажи си какви са ти изискванията за здравословно, че това може много различни неща да значи за различните хора...
За мен банан и овесени ядки пак са си захар след като се изядат, тъй че не ми звучи като да си спестяваш много в това отношение.
Бих предложила да разгледаш кето рецепти, ако не те притеснява че обикновено са високомазнинни.
Тахан разбъркан с какао е също много вкусно, а вече подслаждането от теб си зависи колко ще е и с какво ще е. Доволно калорично си е, разбира се, пиша го понеже споменаваш притеснения за теглото.
Кисело мляко с какао не е много популярна комбинация но ако ти допада и би го яла - желирано става доста приятно. Аз и кефир съм си желирала така, просто не е най-популярното комбо. Или с някакви плодове, ако не държиш непременно да е шоколадов десертът.

# 12
  • Русе
Скрит текст:
Хора, моля кажете ми някой здравословен сладкиш тип шоколадов, без захар, че вече ми се повдига да си бъркоча намачкани банани и овес. Масово това е в основата на повечето такива десерти, кажете някоя друга идея, че не мога да живея без сладко, но не трябва да ям брашно и захар,че кантара полудява Close

Скоро ще го правя, по молба на един приятел с високи показания на захарта.

Шоколадова извара
Продукти: Извара - 500 г. Еритритол - 100 г. Яйце - 1 бр. Сол - 1/3 ч.л. Сода бикарбонат - 1/2 ч.л. Какао на прах - 20 г. (2 с.л.) Черен шоколад /над 70 % какао/ - 100 г. Масло - 50 г.
1/3 ч.л. лимонена киселина.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Използвайте висококачествена извара.
Добавете яйцето, еритритола, солта и содата бикарбонат. За да сте сигурни, че содата бикарбонат се разтваря (и готовото сирене няма вкус на сода бикарбонат), добавете малко лимонена киселина.
Изварата няма да се разтопи без сода бикарбонат.
Пасирайте в блендер до гладкост.
Поставете в водна пара и загрейте, като бъркате, докато изварата се разтопи.
Добавете шоколада и какаото на прах, разбъркайте.
Отстранете от котлона и добавете маслото.
Изсипете във формички и оставете сместа да се охлади.
Тя ще се сгъсти.
Шоколадовата извара е невероятно вкусен и лесен десерт, който ще се превърне в любимото ви лакомство. Нежната му текстура и богатият шоколадов вкус ще зарадват вас и вашите близки. Експериментирайте с добавки – ядки, сушени плодове, ванилия – и откривайте нови вкусови комбинации всеки път!

# 13
Ами да е с малко калории, съответно без захар, олио, брашно... това с изварата ще го пробвам. Щом  е високопротеиново е бонус.

# 14
  • Sofia
Всичко сладко е едно и също. Плод все пак е по добре от всичко друго, щото има и разни полезности... и да не се яде на гладно, а след хранене.

Ето пък  за калориите

Скрит текст:

Пейч, това звучи много интересно, ще се пробва, благодаря!

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 15:42 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт