Instant Pot - тема 6 - мнения, рецепти и съвети

  • 5 647
  • 133
  •   1
Отговори
  • Мнения: 14 319
Добре дошли в новата тема, в която бъдещи и настоящи собственици на уредите, обсъждаме мнения, идеи, хитринки и рецепти. chef chef chef
 
Официален сайт на марката в България

Линк към канала с рецепти на Instant Pot

Старите теми:

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 06:06 от Clo - Camille

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 7 682
В дилема съм - комбиниран или само мултикукър? Люшкам се от единия към другия и не мога да взема решение. А  има още 1 ден намаление. Ако сега не купя, ще е трето намаление, което пропускам. Гледах и този с един капак, но при него проблем е , че с вдигнат капак може и да не мога на цяло да го отворя.

Насочила съм се към Про серията. Комбинирания ме спира, че е много голям и ще заема повече място на плота, отделния капак. Имам еърфрайър отделно, но дали после няма да съжалявам ако взема не комбиниран. Искам като взема нещо да е функционално.

# 2
  • Мнения: 9 435
Имам комбиниран и отделно еърфрайър. Първо взех комбинирания, но не ми хареса цялата галимация и си купих отделно фрайър.

# 3
  • Мнения: 2 017
Имам про крисп, черния рицар му викат Simple Smile

Макар и рядко да ползвам капака за запичане, все пак е удобство. Ако имате място за съхранение (може и да не е на плота, може в шкаф, килер, перално... и под леглото дори Wink )и  повечко пари (гледам, едно 200 лв е отгоре), взимайте го без да се чудите Simple Smile

Ако поредпочитате запечени ястия - пиле с ориз, пълнени чушки, огретени, запечени ребърца, меса, мусака, разбира се - това е много удачен избор, иначе ще трябва да местите ястието във фурни, фраери и т.н. Абе, разправия. А така - в един съд всичко.

За отделен фраер е малък според моиите разбирания, кошницата е със залепващо покритие, което не се и чисти дори.

Задължително и фраер, ако не искате да се пържите лятото, да чакате сума ти време загряване на голяма фурна, да миирише от девет блока в 10.

Заключение Simple Smile Ако трябва пк да го купя, пак ще взема него.

ПС. И не е толкова голям, фраерите му са по-големи - цели микровълнови.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 08:57 от curly sue

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 1 533
Аз не съм с Инстант про, но следващият ще е такъв. В момента съм с ронсън Робо шеф, отделно си купих капак за запичане. Доволна съм, държа капака над кухненските шкафове и когато ми потрябва го вземам. На дъщерята вторият мултикукър е Instant Pot DUO CRISP ULTIMATE LID с един капак е. Има и функция фрайър. маха само приставката на капака за налягането. Удобен и е. Мисля моят следващ да е такъв.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 15:20 от Ani Ka

# 5
  • Мнения: 24 633
В дилема съм - комбиниран или само мултикукър? Люшкам се от единия към другия и не мога да взема решение. А  има още 1 ден намаление. Ако сега не купя, ще е трето намаление, което пропускам. Гледах и този с един капак, но при него проблем е , че с вдигнат капак може и да не мога на цяло да го отворя.

Насочила съм се към Про серията. Комбинирания ме спира, че е много голям и ще заема повече място на плота, отделния капак. Имам еърфрайър отделно, но дали после няма да съжалявам ако взема не комбиниран. Искам като взема нещо да е функционално.
Зависи си и какво готвите предимно и колко сте. Комбинираният събира осезаемо по-малко храна във вид на фраер с кошницата, в сравнение с когато готвиш в тенджерата. На мен ми трябва обратната комбинация, съответно не взех комбиниран, аз си и имам отделно еърфраер де.
Ако имаш възможност да влезеш в някой физически магазин където ги предлагат и да видиш на място, може и по-лесно да се ориентираш.
Ако пък бюджетът и мястото ти позволяват - всички казват че е най-хубаво хем един комбиниран, хем и отделен еърфраер, така са ти най-много възможностите.

# 6
  • Добрич
  • Мнения: 6 239
Благодаря за новата тема!

Имам отделно мултикукър на Тефал (Оне пот), отделно фрайер на Тефал (Гениус ХЛ) и си взех комбиниран уред на Инстант пот от 8 л. Имам и оптигрил на Тефал (ХЛ). Ползвам си всичките уреди, понякога и едновременно по два. Това е предимството да са отделни.

Фурната ползвам по-рядко, а котлоните буквално само за палачинки, зеле и сърми. От последните правя в голяма тенджера, че у нас се харесват много.

Както се казва, "апетитът идва с яденето".

В предната тема се коментираше миенето.  Това, че се сваля капакът е голям плюс (в сравнение с Тефал). Моят капак след употреба  както беше писал някой изглежда чист, по него има само вода. Съответно не ми се налага на всяко миене да го свалям и пак да го слагам.

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 7 682
И аз клоня повече към комбиниран. Плотът ми е задръстен от уреди и нямам къде да ги прибирам .Flushed Втория капак ще държа във фурната, колкото и да не е правилно, просто няма къде.

# 8
  • Мнения: 24 633
Хм, виж ги тогава на живо или поне виж в сайта им размерите на кошницата да си прецениш колко събира и дали ще ти върши работа. Да не се окаже че този капак накрая ще ти е само за запичане на някоя манджа вече сготвена в съда, ако ви идва малка кошницата. Че и като еърфраер храната я слагаш на един ред а не да пълниш както тенджера или както в нормален фритюрник.
Един приятел заради това си купи 8 литров... Което като тенджера хич не знам как му е, той е сам и на мен ми звучи огромно за 1 човек.

# 9
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 520
Да препоръчам “черният рицар”, много добър помощник.

# 10
  • Мнения: 13 598
Сарми стават перфектно в пота, като мозък са, зелето се топи в устата, а ориза не е преварен. Само под сармите трябва да се сложат зелеви парченца или моркови на парчета, за да не е залепено всичко на дъното и част от сармите да са понадигнати. Или пък ги слагате в кошницата и под нея се налива течност, хем лесно се вадят така.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 239
Ще споделите ли, някаква рецепта за сарми- зелеви или лозови, защото и у нас са на почит.

# 12
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 613
Аз, лозови не правя, а само зелеви.
Задушавам лук и моркови, омесвам с каймата, ориз, чер пипер, чубрица и червен пипер. Завивам в листа и нареждам в пота, като на дъново съм постляла зелев лист, за да не залепват. Притискам ги с чиния и наливам вода /зелев сок/ да ги покрие 2 пръста. Варя на мнско налягане 25 - 30 мин./така са ми по-вкусни/. Може и на високо за 10 мин.
Сипвам повече вода, защото ги обичам със сосче, ако не обичате сос и  искате само сарми, слагате чаша вода/сок.
Ако обичате сос, аз го правя така:
Преди да освободя налягането, си разбивам в купа, 3 яйца, 1 купа кис.мляко и няколко лъжици брашно. Като падне налягането, започвам да добавям от течността в сместта и като се темперира , изсипвам всичко в тенджерата. Връщам да поври около 5мин, и готово.

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 7 682
Поръчах го. Няма къде да го видя. Ходих до Технополис преди време, но там няма точно този. Не знам защо при нас няма 5,7 литра про крисп, от клипчетата останах с впечатление, че съществува. Поръчах и втора купа и една метална кошница. Дано да се харесаме, че ми е трудно без мултикукър. Ние сме двама вече/трима по принцип/ и ако имаше от този модел бих взела 5,7, но няма. Поне в големия ще става цяло пиле. В  краен случай ще го върна.

# 14
  • Мнения: 1 930
В 8 литровия Инстант Пот влизат ли спокойно стъклени буркани с винтови капачки (от кисели краставички например)? За стерилизиране на готова течна храна би ми трябвала тази възможност, а нямам къде да ги видя във физически магазин.

Общи условия

Активация на акаунт