Instant Pot - тема 6 - мнения, рецепти и съвети

• 5 647
  • 133
  •   1
Отговори
# 30
Зависи.
Не приготвям нищо предварително, не сотирам и не запържвам. Слагам всичко и пускам налягането. Не много минути, няма нужда, свиква се.
Който обича задушаване и запръжки ги прави предварително и после пуска налягането.
Пробвала съм и двата начина и за мен няма разлика във вкуса, а без запръжки е по-здравословно.

# 31
Е, има си разлика във вкуса ако първо запечаташ месото или сотираш зеленчуците до малко цвят, особено лука. Не е същото ако само са сварени. Не че е лошо, но и същото не е.
Сварени под налягане нещата някакси повече им се извлича вкусът отколкото при нормално варене, тъй че пак са си вкусни.
А иначе кое как и колко зависи и какво готвиш все пак. Може първо месото за няколко минути под налягане, спада и добавяш там зеленчуци, ориз или каквото е - пак под налягане но пак само за няколко минути.
Не е един начинът и да има някакво правило - както на теб ти харесва, така си действаш.

# 32
И аз нищо не обработвам предварително. Директно пускам на високо налягане за не повече от 10/15/20 минути, според продуктите. Никога не изпускам парата, оставям да падне сама и да се досготви. Паста не готвя в него.
За нас няма разлика във вкуса, а и съм го купила да пестя време, не да му бабувам. Ако ще сотирам, задушавам и незнам си кво, ще си ползвам котлона.

# 33
За мен вкусът е еднакъв, правила съм проби.
Много е важно да не се слага много течност, тогава наистина изглежда варено. Като се добави само минималното необходимо количество и става на вкус като задушено. Разбира се не трябва да се пестят лук и подправки.
Спестеното количество пара от отваряне на вряща гозба също е в плюсовете.

# 34
Зависи какво готвиш, трудно може някой да ме убеди че лук има един и същ вкус ако е само сварен и ако е обработен първо до малко цвят. А то на повечето "манджи" тип яхния и подобни това им е предварителното и има защо. Червен пипер и брашно и от сорта не всеки запържва и пак си става вкусна яхния.

# 35
  • София
Ама май никой не иска да те убеждава в каквото и да е. Аз също не сотирам когато правя яхнии и супи. На нас ни харесва.

# 36
Щом така ти харесва, няма лошо, но не те виждам да пишеш че е едно и също както по-горе, както и аз не съм написала че не става добре, а просто че е различно на вкус.
Дамата която питаше кое кога, явно не е готвила в такава тенджера преди това и не знае какво да очаква. За мен е подвеждане да се каже че все едно и също става.

# 37
  • София
Еми аз разлика не намирам. Явно небцата ни не са толкова деликатни и не ни прави впечатление.

# 38
  • Добрич
И аз не намирам разлика. Отдавна абсолютно нищо не запържвам.
Варя само супа, леша боб, нахут и пр. Всичко останало правя с много малко течност,  включително картофите. Ама аз и преди мултикукъра така си ползвах тенджерата под налягане. В резултат ястията се задушават, не се варят.

# 39
Коренно различен е вкуса на запържен лук от варен лук, особено ако е запържен до леко карамелизиране, но и до лека прозрачност също е с различен вкус, наситен и вкусен. Аз също рядко запържавам лук, защото имам проблеми със стомаха и по принцип почти не запържвам нищо.

# 40
  • 1st floor
И аз не намирам разлика във вкуса на нещата, които готвя. Май само за пълнените чушки предварително правя на соте плънката.
Сутринта гледах рецепти за пиле със зеле. Всякакви начини и минути. Със запържване на месото предварително или пък някои го варят, после отварят да сложат зелето. За мен е излишна занимавка. Сложих всичко със съвсем мъничко водичка (макс 200мл да е било), защото и зелето, и месото, и доматите пускат. Пуснах на високо налягане 10 мин и го оставих само да освободи налягането, защото имах излизане. Като се прибрах на соте за пет мин пуснах копъра и чесъна. Чесън много сготвен не понасям. 3-5 минутки макс, иначе ми мирише на нещо много гадно и винаги слагам в края на готвенето. Всичко стана екстра. На повече от десет минути зелето ми става на каша.

# 41
Може би се е получило, защото пилето е крехко месо. Аз правих със свинско и сотирах мръвките, след това сипах малко вода и под налягане за 20 минути. Отворихме и сложихме зелето за още мисля 15 минути и всичко беше много добре сготвено, ако обаче не бях варила предварително свинското щеше да е жилаво. Зелето ми беше сухо и твърдо обаче, ако е по-крехко сигурно 10 минути ще са достатъчни. Пилето обаче ако се вари предварително вероятно ще стане тричаво и пресготвено.
Като цяло съм с приятни впечатления, храната става вкусна, аз съм се опитвала да ползвам тенджера под налягане и не ми допадаше вкуса в нея, всичко ставаше като промито, докато тук всичко, което приготвихме до момента беше вкусно. Сега се каня особуко да сготвя или някакво телешко месо, но няма да е днес.

# 42
А, сготвя си се сравнително бързо и свинското, особено ако си го оставила известно време а не веднага да изпускаш - нямаше да ти остане несготвено пак.
Мръвки със зеле пробвай някой път и на бавно готвене ако не си, особено ако са и с кокал. Също се справят доста добре тия тенджери.

# 43
  • до най-прекрасния мъж
Свинското за манджа запечатвам първо на соте, само него, наливам 200 мл вода и пускам на високо налягане за 20-тина минути. Не рискувам да го варя със зеленчуците, защото докато стане то, всичко останало ще е разварено. После отварям, вадя месото и бульона, задушавам си зеленчуците, връщам месото и бульона и пускам да макс още 10 Мин, зависи какво готвя. Ако е с картофи, 10 Мин са идеални. За ориз 5-6 Мин на ниско налягане, чакам още 5 Мин и пускам останалото налягане. В противен случай оризът става на каша.
За супа само слагам всичко сурово. За яхния винаги задушавам зеленчуците. Леща и фасул варя  с малко мазнина, лук, морков, чесън (за лещата)  и подправки под налягане. Като се сварят, запичам на сух тиган малко брашно, размивам го с домати и малко от бульона на варивата и връщам в съда при останалото ядене. Добавям още малко мазнина, слагам отгоре червения пипер и пускам да поври за 5-6 Мин на соте. За мен яхнията не е същата, яко сложа всичко сурово. Дори месото запечатвам, ако го сваря сурово, няма същият вкус като запечатаното преди варенето.

# 44
  • Добрич
От свинското, предварително осолено за 24 ч и после изкиснато за 24 ч, пуснато на бавно готвене за 6 ч. става разкошно мезе.

Общи условия

Активация на акаунт