Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 9

• 2 626
  • 70
  •   1
Отговори
  • София
Добре дошли в новата тема!

Ако ви предстои избор на някой от тези уреди, тук е мястото да се ориентирате. Полезна и подробна информация, както и отговори на много въпроси ще намерите в предишната тема:

Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

както и в по-старите теми:
Скрит текст:
Тема 7 - 2023-2024 г.
Тема 6 - 2023 г.
Тема 5 - 2021-2022 г.
Тема 4 - 2021 г.
Тема 3 - 2020 - 2021 г.
Тема 2 - 2018 - 2019 г.
Тема 1 - до 2018 г.

Други теми, свързани с готварските уреди за вграждане са:
Препоръчайте ми абсорбатор
и
Индукционни котлони, тема 3

Стане ли дума за индукционни плотове, веднага изникват и въпроси относно подходящите за тях съдове, доста от които са дискутирани тук:
Най-добрите (и безврадни) съдове за готвене

На вас, които избирате уреди, желая успех, а на вас, които участвате активно или просто следите темата, пожелавам времето, което прекарвате тук, да бъде приятно и полезно!

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 14:43 от Vilemina

# 1
Благодаря за темата! И аз вече се присъединих към "клуба" на Бош и то с така коментираният в последната страница модел /със суджучетата и наденичките/. Другата седмица ще я доставят и докато не я разуча - никакви такива, хаха. Ама докато я разуча, май ще има 101 въпроса, защото 20 г. съм готвила в по-обикновена фурна, и имам трайно установени навици. Simple Smile

# 2
  • София
Благодаря за темата! И аз вече се присъединих към "клуба" на Бош и то с така коментираният в последната страница модел /със суджучетата и наденичките/. Другата седмица ще я доставят и докато не я разуча - никакви такива, хаха. Ама докато я разуча, май ще има 101 въпроса, защото 20 г. съм готвила в по-обикновена фурна, и имам трайно установени навици. Simple Smile

Ами тогава, нека да ви е честита! Ще чакаме отзивите. Вярвам, че въпросите няма да са толкова много, HBF154BS0 е супер лесна за управление - режимите са нарисувани, градусите са написани и... това е. Таймерът е хубава екстра, с времето ще го разучите, но спокойно може да се готви и без него. Хубаво е от време на време да пускате режима за регенериране на каталитичното покритие, но всичко това е описано подробно в ръководството.

# 3
Вилемина, благодаря за новата тема! Да е пълна с доволни готвачи!

Цитат
Таймерът е хубава екстра, с времето ще го разучите, но спокойно може да се готви и без него.
Те тука вече не си права Simple Smile
Можеше, ама до първото ползване, после вече свикнеш и си караш работата без половината ти ум да е в печката, другата - в книжата или каквото там се прави Simple Smile

# 4
  • София
Цитат
Таймерът е хубава екстра, с времето ще го разучите, но спокойно може да се готви и без него.
Те тука вече не си права Simple Smile
Можеше, ама до първото ползване, после вече свикнеш и си караш работата без половината ти ум да е в печката, другата - в книжата или каквото там се прави Simple Smile

Е, да, след първото ползване, таймерът ти става пръв приятел Simple Smile

# 5
След четене на доста мнения в темите смених старата си фурна AEG с Бош, модел HBG578ES3, току що монтирана.  При почистването забелязах, че в.долната част под стъклата е монтирана пластмасова леко извита лайсна. Предполагам, че е предназначена в нея да се стича евентуален конденз от стъклата. При затворена врата, лайсната остава под уплътнението на фурната и все пак, тая пластмаса не ми се нрави. Може ли да кажете дали може да се демонтира от вратата без да се наруши работата на фурната?
И още нещо, може ли да се сменя позицията на телескопичните водачи на този модел? Нещо не успяваме да се ориентираме как става.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 18:20 от Denezira

# 6
Имат лайстна, да. Това беше едно от първите неща които забелязах и ги благослових задето са я измислили и сложили. Не бих я махнала.
Водачите се свалят лесно, но в началото е доста объркващо.  Аз свалих цялата странична релса, за да разгледам. Прочети си ръководството - описано е.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 20:47 от •mimoza•

# 7
  • София
След четене на доста мнения в темите смених старата си фурна AEG с Бош, модел HBG578ES3, току що монтирана.  При почистването забелязах, че в.долната част под стъклата е монтирана пластмасова леко извита лайсна. Предполагам, че е предназначена в нея да се стича евентуален конденз от стъклата. При затворена врата, лайсната остава под уплътнението на фурната и все пак, тая пластмаса не ми се нрави. Може ли да кажете дали може да се демонтира от вратата без да се наруши работата на фурната?
И още нещо, може ли да се сменя позицията на телескопичните водачи на този модел? Нещо не успяваме да се ориентираме как става.

Не мисля, че може да се махне лайстната, а и не бих рискувала да наруша оригиналния вид най-малкото заради гаранцията.

Телескопичните водачи могат да се местят, това са клип-релси, т.е. поставят се с „щракване“, но не знам подробности. В ръководството би трябвало да е описано и онагледено с картинки.

# 8
И ние ги свалахме заедно със страниците и четохме, и гледахме,  обаче няма клик система на този модел. По информация от нета, на този.модел телескопичните водачи са на 1во ниво и позицията им не може да се променя. Ако за някой това е от значение, значи модела не е за него. По повод лайсната, нещо от пластмаса да е конструкция на фурна ме притесни. Надявах се да е декоративна функция, но доколкото разбирам, май не е така. Изглежда тази лайсна няма досег с вътрешността, но все пак, при.висока степен на нагряване дали е безопасно?  Някой, който има този модел може ли да сподели впечатление тази лайсна нагрява ли се и само този.модел ли е с тая особеност?

# 9
Звучи нелепо да поставяте под съмнение решенията на инженери и конструктори на такъв гигант като Bosch.
Ако това ще ви успокои - лайстната не се е стопила след пиролитичното почистване, шкафа в който е монтирана фурната също е непокътнат  😂

# 10
Благодаря за отзива от реалното ползване на уреда. Иначе ми.се ще вярвам, че всичко е премислено, изпитано и марката на уреда е достатъчна гаранция, но уви в.живота има доста примери за също такива гиганти, които след години изтеглят серии, модели,  сменят нещо за тяхна сметка и прочее. Та си имам едно наум.

# 11
  • София
И ние ги свалахме заедно със страниците и четохме, и гледахме,  обаче няма клик система на този модел. По информация от нета, на този.модел телескопичните водачи са на 1во ниво и позицията им не може да се променя.

Моя е грешката, някои модификации на този модел са с клип-релси, а други - с фиксирани водачи на едно ниво. Щом вашите са от фиксираните, може да си купите и комплект клип-релси и така хем ще можете да ги местите, хем ще имате две нива с телескопични водачи:
https://veto.bg/products/05767153-fb9d-468f-8e76-f3cf23d5335c

По повод лайсната, нещо от пластмаса да е конструкция на фурна ме притесни. Надявах се да е декоративна функция, но доколкото разбирам, май не е така. Изглежда тази лайсна няма досег с вътрешността, но все пак, при.висока степен на нагряване дали е безопасно?  Някой, който има този модел може ли да сподели впечатление тази лайсна нагрява ли се и само този.модел ли е с тая особеност?

Много модели са с тази „лайстна“, която е важна, щом са я сложили там. Няма да се разтопи, защото фурната отвън не се нагрява толкова, а материалът е достатъчно термоустойчив. Функцията ѝ със сигурност не е декоративна. Предполагам, че ролята ѝ е свързана с охлаждането на вратата и по-точно с оптимизиране на въздушния поток между стъклата.

Повечето производители безогледно пестят от материали. На пиролитични фурни слагат минималните 3 стъкла на вратата, слаби охлаждащи вентилатори, тънки панти, които за 2-3 години се разбиват и пластмасови елементи, които може да се разтопят още при първия пиролитичен цикъл. Точно това се е случило с фурната на Чи лу, която всъщност е от доста прилична марка, дори не е от по-лошите. Ето го отзива от случката, заедно със снимков материал: https://bg-mam.ma/p/1618415/48401752.

За разлика от тях, вашата фурна има мощен охлаждащ вентилатор от близо 30 вата, който осигурява двупосочна циркулация на въздуха между 4-те стъкла на вратата, затворени отгоре с метален дифузьор, както и здрави панти, съответстващи на тежестта на вратата.

Bosch правят изпитания за издръжливост на фурните и важните им компоненти, включително и на пантите. Кадри от изпитанията на вратите, включващи 20 000 отваряния и затварания, може да видите тук: https://youtu.be/agtFab5SylQ?si=2kgWz5uol5LXhcic&t=83.

Бъдете сигурна, че фурната е добре проектирана и изработена, защото това е потвърдено и от реалните изпитания на германската организация Stiftung Warentest, в които последните победители са сродните ѝ модели Bosch HBG579BS0 и Siemens HB578ABS0:
https://www.chip.de/artikel/Backoefen-Test-Testsieger-der-Stiftu … st_172749453.html

В началото на предишната тема споделих и интересни данни от същите тези изпитания, които показват, че моделите на групата Bosch има най-добро охлаждане на вратата, включително в режим на пиролиза: https://bg-mam.ma/p/1714859/48992824

# 12
Вилемина, благодаря за отговора. Много си убедителна и винаги аргументирана Simple Smile Както казах, изчетох доста от темите назад и отзиви на потребители, но те са все към начина на работа на уреда (което е и най-важното). Имам и съдомиалня Бош от 6-та серия, от която съм супер доволна и това също силно повлия избора ми, но си признавам, че ако бях видяла лайстната в мостра на магазин, със сигурност нямаше да купя. Още повече, че има модели с и модели без нея, като и двата вида сигурно чудесно се охлаждат.
Въпросите ми може и да са глупави, тъй като съм лаик в техническо отношение, но като потребител смятам, че всеки трябва да е спокоен за това, което купува. Лайстната няма да се разтопи, но ще се нагрява и се надявам да няма начин при това нагряване да се отделят от нея вещества, които да се смесват с въздуха вътре в самата фурна, макар тя да се пада по-ниско от уплътнението. Досадих вече с тази тема, за което се извинявам, но според мен е важно да се споделя всичко за уредите, защото това допринася за по-информиран избор.

# 13
  • София
Скрит текст:
Вилемина, благодаря за отговора. Много си убедителна и винаги аргументирана Simple Smile Както казах, изчетох доста от темите назад и отзиви на потребители, но те са все към начина на работа на уреда (което е и най-важното). Имам и съдомиалня Бош от 6-та серия, от която съм супер доволна и това също силно повлия избора ми, но си признавам, че ако бях видяла лайстната в мостра на магазин, със сигурност нямаше да купя. Още повече, че има модели с и модели без нея, като и двата вида сигурно чудесно се охлаждат.
Въпросите ми може и да са глупави, тъй като съм лаик в техническо отношение, но като потребител смятам, че всеки трябва да е спокоен за това, което купува.
Лайстната няма да се разтопи, но ще се нагрява и се надявам да няма начин при това нагряване да се отделят от нея вещества, които да се смесват с въздуха вътре в самата фурна, макар тя да се пада по-ниско от уплътнението.
Скрит текст:
Досадих вече с тази тема, за което се извинявам, но според мен е важно да се споделя всичко за уредите, защото това допринася за по-информиран избор.

Така е, между стъклата на вратата циркулира въздух от помещението, който е външен за фурната, и няма начин той да се смесва с вътрешния, който е затворен чрез уплътнението на вратата.

Няма как и да се отделят някакви вещества, защото този елемент няма от какво да се нагрее толкова. Той е закачен на корпуса на фурната, който пък е изолиран от камерата чрез пластове въздух и стъклена вата.

Много домашни уреди са направени от пластмаса и се нагряват много повече, отколкото този елемент: сешоари, airfryer-и, отоплителни печки тип „духалка“, кафемашини, термокани и др.

Повечето пластмаси, използвани в техниката, имат температури на топене от над 150 градуса. Охлаждащият въздух на фурната излиза с много по-ниска темепература, която безопасна за човека, а следователно и за пластмасата.

Моята фурна е във висок шкаф и охлаждащият въздух, който излиза над вратата леко топъл, често ме „удря“ право в лицето и досега не съм пострадала от това, така че и пластмасата няма да се размекне от контакта си с него.

# 14
Аз да обновя инфото😆
Вече редовно пускам пиролизата на Електролукса и няма повече щети, само първия път се нагъна малко и това е.

Но все пак после купих Бош за друга кухня.
И да използвам повода да питам- само на 8ма серия Бош ли не се вадят решетките при пиролиза? Търся фурна на свекърва ми и искам да не се вадят. Обаче тя е на 80, много е свежарка жената, но съм убедена, че няма да ползва никакви други екстри и се опитвам да не я набутвам много за програми които няма даже да се поинтересува, че има.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 20:37 от Чи лу

Общи условия

Активация на акаунт