Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 9

• 2 637
  • 71
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте! И аз вече се сдобих с фурната HBF154BSO /след консултации и препоръки от знаещите в темата/. Монтирана е, нагрята е както е указано, брошурата разгледана. Наистина изглежда лесна за управление, написаното е почти разбираемо. До сега съм използвала само грила за леко запичане на полуфабрикат. И преди започването на пълноценно готвено, имам 1-2-3 въпроса /по-скоро да съм сигурна, че съм разбрала правилно/. На ключа с програмите има иконка вентилатор с плътна рамка - написано в брошурата - за 3 D печене с вентилатор - това означава горно и долно печене със силен вентилатор? Същото е и за друга иконка - вентилатор с накъсана рамка - мек вентилатор, предполагам че пак има горно и долно печене.

В един от предишни постове беше коментирано, че долното нагряване не винаги е достатъчно силно и може да се
ползва функция "пица". Тъй като не съм правила никога пица вкъщи със старата ми печка, при новата какво става - долният нагревател е по-силен, горния по-слаб или има нещо различно. Аз пица няма да правя, но искам да знам, ако при някакво ястие установя, че нещо отдолу не е каквото искам да сменя ли програмата. Лошо е, че ще разучавам фурната с голямо готвене по празниците, но като цяло не съм много притеснена.

Тези 2 големи метални тави почти няма да ми трябват, печенето на 2-3 нива също май няма да използвам, но кой знае. При предишната ми печка, само с 1 голяма тава, същата я оставях на дъното и така ползвах фурната. Знам, че така се забавя времето за постигане на желаната температура, съответно и разхода на ток, но ми беше лесно, ако се наложи да я мия. Тази фурна има катализа отстрани и отзад, дъното винаги може да се забърше след всяко готвене, аз готвя 1-2 пъти в седмицата, но за едната тава успях да намеря място за прибиране, но за втората не виждам къде. Та, ако готвя с нея /без храна в нея/ има ли нещо фатално, освен малко повече разходи?

И последно, за всичко в упътването пише почистване с гореща вода и сапун, това достатъчно ли е?

# 46
  • на Мелмак
Моите две тави са една в друга.

# 47
  • София
На ключа с програмите има иконка вентилатор с плътна рамка - написано в брошурата - за 3 D печене с вентилатор - това означава горно и долно печене със силен вентилатор? Същото е и за друга иконка - вентилатор с накъсана рамка - мек вентилатор, предполагам че пак има горно и долно печене.

Не, при 3D-то няма горно и долно печене и точно това му е идеята - храната да се загрява от контакта с горещия въздух, а не от излъчването на реотаните. На него може да се пече на повече от едно ниво, докато на горно и долно нагряване това няма как да се получи, защото винаги едното ястие ще се пече от горе, а другото - отдолу.

За 3D-то има допълнителен реотан с кръгла форма, разположен зад задния панел и около вентилатора, така че нагнетеният от перките въздух минава през този реотан и се нагорещява, след което циркулира из цялата камера на фурната.

В един от предишни постове беше коментирано, че долното нагряване не винаги е достатъчно силно и може да се
ползва функция "пица". Тъй като не съм правила никога пица вкъщи със старата ми печка, при новата какво става - долният нагревател е по-силен, горния по-слаб или има нещо различно. Аз пица няма да правя, но искам да знам, ако при някакво ястие установя, че нещо отдолу не е каквото искам да сменя ли програмата.

Режим „пица“ няма много общо с правенето на пица, но по някаква причина това название се наложи. При Miele например той се нарича по друг начин. Пицата, от друга страна, може да се прави и на други режими, даже много готвачи смятат режима с горен и долен реотан за по-подходящ.

Названието не е важно, това е режим, при който работят кръговият нагревател, вентилаторът и долният нагревател. Предвиден е за тестени изделия, но е подходящ и за много други неща.

...за едната тава успях да намеря място за прибиране, но за втората не виждам къде. Та, ако готвя с нея /без храна в нея/ има ли нещо фатално, освен малко повече разходи?

Чак фатално - не, но тя ще пречи на долното нагряване, ако е отдолу. Щом няма да я ползвате, сложете я в някой шкаф или в мазето, ако щете. Може да я продадете в OLX или Базар.БГ или да я подарите на някого.

И последно, за всичко в упътването пише почистване с гореща вода и сапун, това достатъчно ли е?

По принцип, производителите се презастраховат и затова препоръчват само това. Във вашия случай обаче трябва наистина да се внимава да не попадат препарати по каталитичното покритие, защото може да го увредят. Дъното може да го чистите с каквото искате. Ако го забърсвате след всяко готвене, може и да не ви се наложи ползване на силни препарати.

За наслоени мазнотии обаче, най-добра работа работа върши обезмаслител Мелио (Meglio). Той разтваря мръсотият и не се налага много чегъртане. Според мен, емайлираната повърхност е по-вероятно да се повреди от стъргане с метални предмети, отколкото от който и да е препарат, дори и от най-силният.

# 48
Vilemina, благодаря много! С този 3 Д вентилатор може ли да се сготви ядене, т.е горещият въздух достатъчен ли е? Например месо със зеленчуци, понякога ползвам плик за печене, понякога в глинен съд или йена с капак.
Предполагам, че "мекият" вентилатор е със същата функция, но може би е повече за сладки, кейкове, баница?

За тавите, както и Etty775 писа, а аз не се замислих, там където е едната, мога да сложа и другата, те влизат една в друга. За функцията "пица" разбрах, но трябва да пробвам при какви случаи може да ми се наложи да започна с по-силно долно нагряване, а след това да сменя програмата. Пробите са задължителни, разбира се с нов уред, само дето тези проби ще ги правя по празниците с гости. Яденето все ще го докарам, ама трябва да правя питка и баница..... та май ще карам на класическото долно и горно нагряване.

За панелите знам, да се пазят, за друго - аз също ползвам Meglio. А, за стъклата на вратичката пише май да не се ползва препарат за прозорци, правилно ли съм разбрала и ако да - с какво да ги чистя /не става въпрос за разглобяване поне в началото/.

# 49
  • на Мелмак
Аз съм ползвала основно това нагряване - 3Д,4Д, крио нещо си е сегашното. Ще му свикнеш бързо. Пицата я ползваме често, както и грила за запечени филийки и сандвичи. Май друго не ползвам.

# 50
Как се казва при Miele програмата за пица?

# 51
  • София
Как се казва при Miele програмата за пица?

Тя всъщност не е за пица и точно затова се казва по друг начин. На английски е „Intensive Bake“, не знам как е на немски. „Bake“ се отнася основно към тестени произведения като кексове, пайове, хлябове и т.н.

Vilemina, благодаря много! С този 3 Д вентилатор може ли да се сготви ядене, т.е горещият въздух достатъчен ли е? Например месо със зеленчуци, понякога ползвам плик за печене, понякога в глинен съд или йена с капак.

Разбира се, че може, той затова е направен. Разликата с класическото горно+долно е, че се пече по-равномерно, без отгоре да прегаря преди още вътрешността да е готова.

При печене в глинен съд с капак няма абсолютно никаква разлика, тествала съм го многократно. На практика фурната загрява глината, а вече глината от своя страна „пече“ храната.

При печене в съд от йенско стъкло, ястието ще се сготви и на двата режима, но с 3D-то може да не получи желаното зачервяване отгоре. В този случай обаче, може в последните 5-10 минути от печенето да се превключи на режим „грил+вентилатор“.

В плик за печене също може и на двата режима, но също смятам, че на класическия (горно+долно) ще стане по-добре, особено ако месото е на парчета.

Предполагам, че "мекият" вентилатор е със същата функция, но може би е повече за сладки, кейкове, баница?

В упътването пишe за какво се препоръчва "мекия" вентилатор, но за мен това е една излишна функция, добавена само с цел фурната да получи енергиен клас „А“ и която аз не бих ползвала за друго, освен за да поддържам ястието топло, но това мога да го правя и на обикновения 3D режим.

Яденето все ще го докарам, ама трябва да правя питка и баница..... та май ще карам на класическото долно и горно нагряване.

Баницата аз си я пека на класическия режим, защото на корите им трябва лъчисто нагряване, за да се зачервят, а докато това стане, яйцето вътре отдавна е готово.

Питката я правя на въпросния режим с горещ въздух + долен реотан, за да има време хубаво да се надигне, а накрая, ако се налага, запичам с класически или с грил + вентилатор. Ако е намазана с жълтък, избягвям грила, за да не прегори.

За панелите знам, да се пазят, за друго - аз също ползвам Meglio. А, за стъклата на вратичката пише май да не се ползва препарат за прозорци, правилно ли съм разбрала и ако да - с какво да ги чистя /не става въпрос за разглобяване поне в началото/.

Препаратът за прозорци обикновено е на спиртна основа и не е достатъчно силен за мазнини. Иначе не виждам проблем в употребата му.

Стъклото се чисти добре със сапунена гъба, а после обиране с влажна и накрая - подсушаване. Вместо сапунена гъба, аз ползвам един препарат със съдържание на сапун, който се продава в ДМ:
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/frosch-preparat-za-kuhnya-sas-so … 009175953674.html

След него, забърсвам с влажна кърпа. Ако случайно останат следи, накрая минавам и с малко препарат за стъкла и микрофибърна кърпа. Ако пък стъклото е много замърсено - първо с Мелио, после с останалите, в същия ред.

# 52
Аз последния път изчистих стъклото на фурната с лекота с препарат за камини. Беше образувало един тънък запечен филм, който не се махаше с никакъв препарат от стандартните, които имах.

# 53
Vilemina, благодаря много, както винаги си отзивчива, подробна и полезна с отговорите си! Даже си копирах последния пост /нито на години, нито като опит в готвенето съм млада, но може би запознаването с нов уред ме притеснява и затова търся съвети/.
Drago_2008, благодаря за съвета за препарата за камини. Имам такъв и върши добра работа /за съжаление, при камината докъдето мога да стигна от вътрешната страна/. Миналата година синът сложи някакво дълго дърво, което "залепна" за стъклото и то направо почерня. Каквото успях почистих, но не стигам навсякъде, за съжаление отварянето е вертикално, а не смея да разглобявам /не че знам как/ стъклото. Явно ми трябва някакъв майстор с познания за това.

# 54
Vilemina, благодаря много, както винаги си отзивчива, подробна и полезна с отговорите си! Даже си копирах последния пост /нито на години, нито като опит в готвенето съм млада, но може би запознаването с нов уред ме притеснява и затова търся съвети/.
Drago_2008, благодаря за съвета за препарата за камини. Имам такъв и върши добра работа /за съжаление, при камината докъдето мога да стигна от вътрешната страна/. Миналата година синът сложи някакво дълго дърво, което "залепна" за стъклото и то направо почерня. Каквото успях почистих, но не стигам навсякъде, за съжаление отварянето е вертикално, а не смея да разглобявам /не че знам как/ стъклото. Явно ми трябва някакъв майстор с познания за това.
Сигурна ли си, че няма и отваряне тип ножницата на прозорците, за да се почиства?
Скрит текст:
Нашата камина е с вертикално отваряне и от двете страни на вратата горе има "лостчета", които я освобождават.
Виж тук на 2:10 минута
https://youtu.be/tGsm2_Vl8wA?si=vc0AxnesC8DxP6EB
Вашата камина може също да има такъв лесен начин.

# 55
Drago_2008, благодаря за клипа. За съжаление нашата не е такава. Тя е и стара, на 20 г. Единственото, което видях е от едната страна на рамката е нещо като винт, който може и да е придържащ, но не мога да напипам от вътрешната страна дали има нещо. При вдигане на стъклото то влиза в отвор, а от външната страна има рафт и след това купола /ако мога да го нарека така/, т.е. от горивното тяло само една част се вижда и е достъпна, но само за зареждане и почистване, и донякъде стъклото. В един момент евентуално ще трябва да потърся майстор, но ние не я ползваме много често вече и забравям.

Извинявам се на останалите за спама.
Весели празници!

# 56
  • София
Здравейте Simple Smile Продължаваме с издирването на кухненски електроуреди и е ред на печката. Прочетох цялата тема и на база бюджета, с който разполагаме (около 1000 лв.) се спряхме на ето тази фурна: Фурна за вграждане BOSCH HBG578ES3, 71 л, Пиролиза, А+: 1 169,00 лв. В момента е на промоция и въпреки че е с една идея повече от бюджета ни, прочетох страхотни коментари по-назад в темата относно нея (въпреки проблема с парченцата вата) и като цена-качество, мисля, че отговаря изцяло на изискванията ни.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 07:01 от zdravko.nestorov

# 57
Поразгледах фурната в сайта от линка - мисля, че си има всичко нужно и е добър избор.

# 58
  • София
Поразгледах фурната в сайта от линка - мисля, че си има всичко нужно и е добър избор.
Много ти благодаря за коментара. Като цена-качество-позитивни коментари във форума... не успях да намеря по-добър избор.

Единствено се колебая относно магазина Техно Микс. Коментарите са страшно противоречиви, но цената е най-добрата възможна. Другата ми възможност е Bosch Home (Expo 2000) - цената е дори с 30 лева по-евтина, но отново нямам достатъчно отзиви и за тях.

Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря ви предварително!

# 59
За мен и двата магазина са надеждни - пазарувала съм и от двата, Експо 2000 е и официален вносител на марките. Уточнявам обаче, че пазарувам от Техномикс на Симеоновско шосе, на Мадрид са леко неадекватни служителите по мои наблюдения.

Общи условия

Активация на акаунт