Хоби кът - покажете къде практикувате хобито си

• 904
  • 15
  •   1
Отговори
  • София
Имате ли си свое място за практикуване на хобито? Или издебвате къде е най-тихо и спокойно в момента и работите в "полеви" условия?

Аз си мечтая за красив и подреден кът вкъщи за моето хоби, но за момента нямам възможност да отделя цяла стая за това. Събрала съм каквото мога във и на бюрото в спалнята, което играе роля и на тоалетка и си действам там, но ми се иска да събера идеи да почерпя вдъхновение.

Покажете къде майсторите вие, а утре ще снимам и аз моето местенце (аз сглобявам миниатюри, понякога рисувам и моделирам с глина, също лепя и диамантени гоблени, а се пробвах и да плета, но без особен успех 🤣)
За начало споделям няколко идеи от нета 😍

# 1
  • SF
Това на практика са едни и същи кътове за едно и също хоби.
Много зависи какво е хобито. В показания случай е изработка на картички. Ако на някой хобито му е готвене, мястото му е в кухнята. На друг хобито може да е колоездене и тогава е някъде навън.

# 2
  • София
Е, Есме е права по принцип. Моите хобита са различни, но тези, които изискват да седна вкъщи и да върша нещо с ръцете си, нямат собствено кътче. Например обичам да редя пъзели, но нямам подходяща маса, която да завзема за постоянно, така че редя където е свободно върху фазер, за да мога да го скрия от децата после (на 3 г и на 6 м).
Рисуването съм го оставила на заден план последните години, защото няма начин да успея да завърша нещо за 30-40 минути, колкото време обикновено имам, а като ми мине мерака за дадена рисунка/картина, рядко се връщам да я доработя.

# 3
Арт материалите заемат голяма част от хола и са се разпрострели в други стаи. Нямам определено място, но ми се иска да имах (студио).

# 4
  • София
Твореца ред няма Stuck Out Tongue Winking Eye
Много красиво е подредено това бюро, но панделките и конците имат способността да се развиват, мънистата да се пилеят, листове, картони, салфетки да не стоят в стройни купчинки, а тубите с боя да се разкривяват като ги изстискаш и да не влизат в предвиденото им гнездо.
Едно време много мечтаех за подобно кътче, сега гледам на него като на някакъв рекламен трик или утопия.
За мен важни са няколко неща ако човек няма ателие/студио:
- Материалите да са така подредени, че да практикуваш хобито си във всеки възможен момент когато пожелаеш или можеш. Т.е. мобилността е по-добра от красотата. По-добре всичко в кутия - органайзер, отколкото статично и "завързано" към едно място/бюро/стойка.
- От важните консумативи да имаш по 2 броя. Винаги се намира някой, който "само за малко" ти е взел ножица, линия, ролетка, кутия с карфици, силиконов пистолет и после е забравил да ги върне. А също така се случва да ти гръмне поялника, да ти засъхне цимента в канчето преди да си го употербил...
- Да се осовбождаваш от ненужните вече материали. Много трудна работа, но ако нямаш самостоятелно помещение трупането на материали от стари проекти затруднява новите. По-трудно човек си намира нужните неща, сред купища вехтории и никога не знае какво точно има и какво няма.
Но твореца има нужда от собствено ателие, защото понякога материалите му миришат и цапат, инструментите му шумят и бръмчат, а самият той си сменя увлеченията всеки 3-ти месец Joy

# 5
  • София
Моето домашно хоби е шиенето. Шевната ми машина е стара и тежка. Преди я държах под кухненската маса и трябваше всеки път да я вдигам, като искам да я ползвам, а сигурно е над 10 кг. Омръзна ми. Направих си малка маса от половината плот на сгъваема къмпинг масичка. Трябваше да направя по-стабилни и достатъчно високи крака. Използвах греди 5/5 см. Боядисах ги в тон с плота и сега е в ъгъла на хола, до прозореца. Плотът стига само колкото да побере машината, но поне ми е подръка винаги. Взех, обаче, че си купих и оверлог. Той поне е лек и мога да го местя върху някоя маса. Замислям се дали да не купя маса достатъчно голяма и за двете машини, но единственото място за нея ще е доста тъмно и тъй или иначе няма да е удобно с двете машини една до друга.

# 6
Аз не бих се освободила от старите си материали при никакви обстоятелства, защото реално не съм се отказала от нито едно от старите си хобита - само са на изчакване Simple Smile
Примерно от рисуването нямам време да се занимавам с плетене, но това не означава, че съм решила никога повече да не плета.

# 7
  • София
Аз трупам в шкафове всички материали за различните хобита - за като им дойде време. Всичко е по кутии и органайзери, но не бих казала, че е особено подредено.
Местенцето ми за творчество е и бмро за хоум офис, и тоалетка за гримиране, така че в зависимост за какво го ползвам се прибират едни неща и се вадят други 😄
Просто много мразя да ми е разпиляно на плота и се налага да полагам това усилие.

Лампата-лупа ми е много любима находка от Алиекспрес. Когато не се ползва я изправям и влиза зад завесата, защото иначе ми разваля интериорния дзен 😄

# 8
Аз не виждам как мога да имам едно кътче за творене само. Аз дори и материалите си не мога да събера на едно място - имам цял един гардероб + няколко шкафа + за някои проекти ползвам и строителни материали (гипс, фазер, фибран и какво ли не). Шевната машина и платовете ми пък седят на съвсем различни места.
Преди много творях на земята - имах си една мушама, която постилах и действах на нея, но за някои по-големи проекти съм ходила и на двора да шкуря, боядисвам и лакирам. Миниатюрите пък ги творях на холната маса... Та... мястото много зависи от мащаба.

# 9
  • София
Мишленце, аз си купувам чували с гипс и цимент от 5кг. (Бих и от 25, че по-евтино излиза, но не мога да си ги пренеса). Държа ги в допълнителни пликове, за да не цапат толкова и да не се овлажняват веднъж разпечатани. Обмислям дали да не си потърся големи пластмасови кутии с капак, в които да слагам чувалите, за да мога хем по-лесно да греба от тях, хем по-плътно да ги затварям, хем да е по-чистичко.
Та някой да има идеи за нещо подобно?

# 10
  • SF
Ами да! Кутии с капаци се продават из всички Пепко, Джъмбо и други подобни. Като легенчета са и продават и капаци с дръжки, които щракват и се затварят плътно.

# 11
  • София
Ще огледам и там значи. Трябва да си намеря подходящ размер, защото не искам да изсипвам целия чувал и да вдигам пушилка и прахоляк, а да го намествам вътре. Та на този принцип бях избрала едни кутии за прах за пране или за съхранение на кучешка храна.

# 12
  • SF
Целият чувал от 50 кг е много голям, но като размер има и такива кутии. Проблемът е, че това е много тежко, а те са от пластмаса. Може да ти трябват тогава дървени.
Иначе от тези пластмасовите с капака има и на колелца.
Може би трябва да пресипваш половината някъде навън и като свърши, добавяш другата половина.

# 13
  • София
Нее 5кг. е чувалчето, не 50. Харесала съм си една идеална, ама е 20лв. Не ми се дават 20лв. за пластмасова кутия, но се каня да отида в Джъмбо да огледам. Въпросът е да е по-висока, отколкото широка. Малко като четвъртита кофа.
Да не спамя темата повече, но всякакви идейки за съхранение на разни неща според мен ще са от полза.

# 14
  • SF
Ами има пластмасови кофи, колкото искаш - капаци, с колелца, с педали за отваряне на капаците. Да, в Джъмбо са около 15 лева.
Не знам защо прочетох някъде, че става въпрос за 50 кг чували с цимент. 5 кг са си съвсем нормална вместимост. Циментът тежи, така че като обем няма да ти трябва толкова огромна кутия. Продават кутии за съхранение на прах за пране.

Общи условия

Активация на акаунт