Urbex, или опасността, която дебне децата ни

• 2 115
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте. Искам да отправя предупреждение, защото съм сигурна, че има много родители като мен, които вярват на децата си и си мислят, че тяхното дете не може да направи това.
Съвсем наскоро, случайно, открих, че синът ми практикува нещо много опасно, ужасно и страшно. Т.н. urbex, за който не бях чувала доскоро. Това е увлечение сред тийнейджърите и явно доста актуално. Състои се в ходене по изоставени сгради, завиране по всевъзможни странни и опасни места, ходене по покриви, по ръбове и парапети, строежи, кранове, канализации и всички най-гадни места, за които не бихте искали да си представяте, че съществуват, а още повече, че може вашето собствено дете да прекарва време там.   Успяват някак да избягат от охраната, където изобщо има такава, промъкват се по разни тесни места или се катерят. Документират го със снимки и клипове, които публикуват в социални мрежи като инстаграм и тик ток. Различни профили, разбира се, не от официалните си. Снимките са такива, че откакто ги видях, умирам бавно всеки ден, не мога да спя, не мога да ям, не мога да функционирам нормално , а най-вече не мога да повярвам, че детето ми може да ми причини това. Не съм подозирала какво прави и даже бях доволна, че не седи вкъщи пред компютъра, а има приятели, с които споделя времето си навън. Приятелите - съвсем нормални момчета като моя син - учат в хубави гимназии, добри семейства, усмихнати, любезни, интересни. Той ми казва и се кълне, че се разхождат само и си говорят. Познава тези деца отскоро, откакто е в новото си училище след 7клас, т.е от октомври. Тогава е стартирало всичко. Как е станало не знам и не искам да знам. За мен в момента е най-важно да опазя детето си живо. Той за малко да не бъде, защото пострада много тежко при една от тези експедиции. Паднал е от 3м височина и цяло чудо е, че не е уцелил железа или други боклуци, които могат да се намерят на един строеж, както и че не се е покатерил още малко нагоре. Сигнал от Вселената, за да взема мерки и да опитам да предотвратя най-страшното за един родител.
Когато картите са свалени вече и го питах защо го прави, той казва, че търси адреналин и му харесва. Не изглежда да съжалява и не осъзнава опасносността, въпреки че за малко не умря. Вече с него работи психолог и се надявам да се осъзнае. Казва, че ще спре, но заради мен, защото вижда, че се тревожа и съм съсипана, но не заради себе си.... Ако зависи от него, би продължил, защото му харесва. Това му било хоби......
Откакто разбрах, изгледах много клипове, много снимки, много профили..... изумена съм колко деца го правят. Сигурна съм, че родителите не знаят. Хора, моля говорете с децата си, проверявайте тях, приятелите им, социалните мрежи, не им се доверявайте на 100%. Знаете ли какво точно правят децата ви, когато са навън?

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 09:50 от Рaдост

# 1
Тази опасност не е от вчера. И ние като деца сме правили щуротии, но моите не са били толкова мащабни колкото тези на моите деца, които също подскачаха по покривите на зарязани, недовършени или рушащи се сгради. Опасно хоби, практикува се в "подходяща" компания, която ако се промени, се сменя и хобито. Надявам се, че синът ти ще се осъзнае, но все пак, ако не спре, обясни му как да се пази докато практикува хобито си, което всъщност не е опасно само заради височините и изгнилите железа. В тези зарязани сгради се мотаят не само тийнейджъри с авантюристичен дух. И не рядко са в по-големи компании от осмокласниците. Това също не е лошо да му го обясниш/напомниш.

# 2
  • Банско
Пусни му клипове  и репортажи на пострадалите след такъв тип занимание, че и по-лошо загинали след това. Ама не две клипчета, а няколко нека да има и родители, които скърбят и са загубили някого. Гарантирам, че повече няма и да си помисли да практикува "хобито" си!

# 3
Щом иска адреналин, заведи го на бънджи скок. Там поне всичко е контролирано и вероятно дълго ще му държи влага.

# 4
Много свободно време имат тия деца.
Целенасочено занимание със спорт, добро управление на времето за учене, допълнително търсене на занимания и разнообразие, ...и няма да им идва на ума за глупости.
Какви приятели си избират децата, зависи също от средата- тези ходещи по ръбове са безделници и те.

# 5
Опа, опа! Тук някой почнаха все едно са ротния с ОКР "Всичко под строй! Ежеминутен контрол! Роботизация и никакво право на лично мнение! Йес, сър!" Айде стига глупости! Това са големи деца! Основна задача е да ги НАУЧИМ да се грижат за себе си - тялом и духом.
Ще му кажеш ти кой спорт да тренира и контрол на "времето за учене". Ми то да не е баница това дете каквото нареди ротния и да изпълнява! Точно обратното ще се постигне с този диктаторско-полеви строй!

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 15:06 от the Дорис

# 6
Дорис, в повечето случаи съм съгласна с теб, но мааалко изместваш фокуса на казаното от мен.
А той е, че свръх незаетите подрастващи мозъци , са способни на велики глупости.
Никой не е казал,  че  ще го караш с остена да спортува/ тренира.
То и, до този момент, като не се е изградила здравна култура, маалко са изпуснати нещата.
Имам достатъчно примери пред мен- редовно заети със спорт деца, са по- успешни и в живота  и в училище.

# 7
Права си! Така е, но като майка на бунтарка /а и аз самата бях такава/ има деца дето колкото и да го натискаш то точно обратното прави.
Моето го влачих по какви ли не спортове. Стана на 12 и ми каза, че ако искам да ходи на тенис ще трябва да я нося и да и я държа там да удря топката. Пълен провал съм с възпитанието на спортни навици.

# 8
Добре де, ама си се мъчила все пак, да го вкараш в тази среда.
Други интереси няма ли? За тях си се погрижила, сигурна съм.
Скрит текст:
Имам приятелка, отглежда
много чувствително дете. Не иска да се занимава със спорт, защото не се изразява с тялото, а с креативността си( рисува, и се интересува от модели и конструиране). Аз й предлагах да потърси  клубове по авиация, роботика...при нея поне би трябвало да е лесно, в Германия са, но детето се дърпа засега- 10 годишен е.
Разбра се, че няма да е лесно с масовите спортове ,предвид че и с теглото му е трудно, но поне се съгласи да ходи на диетолог, за да си изгради здравословна връзка с храната.
Не казвам, че спортът е панацея, но има и различни видове спорт  а колкото по- масов, толкова повече се влияе средата и приятелствата.
Така или иначе,авторката зачезна, ние си пишем...

# 9
Това ми прилича много на културата "емо" преди години. Според мен е плашещо това, което се случва със сегашните младежи. Живея близо до гара и виждам как идват и се снимат и по изоставени влакове и спирки, катерят се по строежи. Страшно е.

# 10
Нито спорта помага, нито ученето. Същото е и с наркотиците. Всичко зависи от средата.
Според мен трябва да се опитаме да бъдем максимално близки приятели с децата си, да ни споделят и да говорим с тях. Аз имам момиче, смятам че е малко по-лесно за една майка да е приятелка с детето си. Може би при момчетата, по-голяма роля в това трябва да имат бащите.
Аз с моята говоря на всякакви теми, гледаме клипове, говорим, но имаме и някои нагледни примери пред нас, които също много ни помогат да стои далеч от такива компании.

# 11
  • Бургас
Urbex не е ходене по покриви, а изучаване на изоставени сгради. Има брилянтни попадения от чужбина- стаи в къщи, застинали във времето, лаборатории, молове.. Опасно-може би, ужасно- в никакъв случай.
Любопитството при децата би трябвало да е вродено и отвътре да им идва въпросът “Какво ли е имало тук?”.
На 42 съм и ако не ме беше срам, щях да влизам навсякъде 😆

Общи условия

Активация на акаунт