Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

  • 4 610
  • 131
  •   1
Отговори
  • Tezor Obliš
  • Мнения: 12 346

Какво трябва да се гледа, когато се избира съд за готвене
Скрит текст:
1.   Производителят трябва да е посочил технологичния процес на производство и основните характеристики на изделието – срок на годност, температурна резистентност, сертификати, материали.

2.   По-безопасни материали:
Стъкло – (напр. Simax, Pyrex)
Стъклокерамика – (напр. Pyroflam - Pyrex (но залепва и трудно се мие), Visions  - неудобството е, че лесно се чупи (изключение прави серията Vitro Ceramic Pyroflam на Pyrex, които са с гаранция от -40° до +800° С), керамични със стъклена глазура BergHOFF - почистват се лесно, вкл. и в миална машина)
Глина – (напр. Römertorf) - има особеност в подготовката за употреба на неглазираното глинено изделие
Керамика – (напр. Staub, Emile Henry (залепва, но лесно се мие)
Качествена стомана 18/10 – (напр. Silit, WMF), ако съдържа никел, то той може да предизвика алергии. В стоманените съдове не е добре да се съхранява храна.
Металокерамика – (напр. Silargan – Silit (серията Silargan не съдържа никел)

3.   Безвредни повърхности:
(могат да бъдат върху стоманена, алуминиева или многопластова основа)
Керамични – незалепващи покрития, безвредна алтернатива на тефлоновите – (напр. Elo, Cera Protect - Silit, Ceratal - Fissler и др.)
(Внимание! Керамичното покритие на Delimano не е незалепващо!)
могат да бъдат произведени с/без нано- технология (напр. с – Beka),
могат да имат ниска/висока температурна резистентност,
могат да съдържат примеси от полимери и други вещества,
могат да бъдат със слаба устойчивост и здравина (напр. GreenPan)

Емайлирани – с дебел пласт непорест емайл. Има предложения с антибактериален емайл, които са неприемливи (напр. Riess и мн. др.)
емайлиран чугун – (напр.Le Creuset, Fissler, Chantal, Le Chasseur, Heuck, BergHOFF, Lodge, Staub)
емайлирана стомана –  
въглеродна стомана с восъчно покритие – mineral B element – (напр. De Biyer)

Други повърхности:

Чугун с титан
Анодиран алуминий
Титаниево покритие –
съдържа Тефлон – (напр. Scanpan)
не съдържа Тефлон – (напр. Titanium 2000 Plus Non-stick  на SKK)

4.   Не толкова вредни, колкото неудобни съдове:
Неемайлиран чугун – тежък, лесно ръждясва, трябва да се омаслява, преминават железни йони в храната, непригоден за готвене на кисели храни – домати, и др.
Твърдо анодиран алуминий Hard-Anodized Aluminum – повърхността е обработена така, че върху алуминия е образуван свръхтвърд филм от алуминиев окис – по-твърд от неръждаемата стомана. Така алуминият се изолира от храната, за да не попадат в нея токсични съставки. Съдовете не са подходящи за ползване върху индукционни котлони и миене в съдомиални машини. При издраскване има вероятност алуминиеви йони да попаднат в храната.

На индукционни котлони се готви в съдове от феромагнитен материал. Mоже да се ползват съдове с ударно споено стоманено и алуминиево дъно impact-bonded stainless steel and aluminum base (напр. Circulon Infinite, също и Titanium 200 INDUCTION на SKK). Може да се ползват съдове със стоманена основа. При тест с магнит стоманата, която привлича магнита е годна за индукционен котлон.

5.   Съдовете не трябва да съдържат органични съединения, алуминий, мед, кадмий, олово, нано-частици.
Органични съединения
-Силикон – багрилата в некачествените силикони отделят вредни метали – зелените – хром, сините – кобалт, червените – кадмий. Некачественият силикон има полимерни пълнители (проба с огъване – не трябва да се появява белезникава линия по ръба)
-Флуоровъглеродни съединения:
   Polytetrafluorethylene PTFE – политетрафлуоретилен – тефлон - при нагряване освобождава токсични съединения, които учените свързват с редица болести, например рак, проблеми с органите – (напр. Tefal, Pensofal, Scanpan, Lumenflon, Hydrolon);
   Perfluorooctanoic acid PFOA – перфлуорооктанова киселина - синтетичен химикал, който се използва в производството на традиционни съдове за готвене с незалепващо покритие. Въпреки че PFOA не присъства в крайния тефлон, може да се формира като газ, когато покритието се подлага на висока температура и започва да се разгражда. Веществото е канцерогенно при животни, води до рак на тестисите, панкреаса, млечната и тумори на черния дроб, установени при опити с плъхове. Работниците, изложени на PFOA имат повишен риск от рак на задстомашната жлеза и мъжката полова система. Многобройни проучвания са показали, че PFOA променя репродуктивните хормони при мъжете, което води до повишени нива на естроген и тестостерон. Наличието на веществото увеличава с 25% нарушенията във функциите на щитовидната жлеза;
-Polyetherketone PEK – полиетеркетон -  ползва се в покрития  (напр. Durit – WMF)
-Пластмаси – PVC - поливинилхлорид, PS - полистирен, PC – поликарбонат и др.
Метали
-Алуминий – алуминият преминава в храната във вид на соли с органичните киселини, но и без да е в съединения алуминият е токсичен.
-Мед – при нарушение на калаения слой на калайдисаните медни съдове медта, съединена с киселините от храната образува токсични съединения.
-Кадмий – силно токсичен метал, абсолютно неприемлив за използване при направа на съдове за готвене.
-Олово – съдържа се в стъклени съдове (безоловното стъкло е скъп материал и няма как съдът да е евтин и да е от безоловно стъкло) и в някои глазури и/или багрила на керамичните и порцелановите съдове. В зависимост от вида им, оловни съединения могат да се отделят при досег с храната, както и под формата на изпарения при висока температура (над 600 градуса), която е доста над температурата при която се готви в кухнята.
Съдове, произведени с нано-технологии – не е доказано, но частици с нано- размери при високи температури биха могли да преминат в храната. Частици с подобни размери лесно преминават през кръвоносни съдове и тъкани и дори да променят структурата на ДНК.
Многопластови съдове – между пластовете на съдовете най-често се добавят вредни полимери за адхезия Titanium 2000 Plus Non-stick.

6.   Не трябва да съхраняваме сготвена храна в метални съдове, за да прекъснем възможмостта храната да взаимодейства с металните йони.

7.   Оригиналните съдове от добри марки винаги имат книжка с инструкция. Трябва да се чете инструкцията. Някои съдове след като се купят преди да започне редовната им употреба трябва да се свари оцет, други да се намасляват след първото или след всяко измиване и т.н.

How To Choose and Buy Cookware - Guide to Choosing Cookware

Cookware review

TOP 10 Stainless-Steel Cookware 2017

Дискусия за Stoneline

За керамиката

Как да направим тигана незалепващ

Ето тук може да намерите едно добро обобщение на препоръките в първата тема

Ревю на няколко марки съдове за готвене и резюме за производството на домакинска посуда

# 1
  • Мнения: 5 734
Благодаря за новата тема, лале!
Аз събирам точки за тиганите от била. Знам, че са мънички, но пък толкова искам медни съдове, че съм съгласна и на това.

# 2
  • Мнения: 2 022
Аз мисля да ги видя утре на живо тези в Била.

Четох с сайта на марката, ме алуминия е между два слоя неръждаема стомана. Ще изчакам да се изкаже някой и тук в темата, ще ги видя на живо, и ще преценя какво да правя. 😀

# 3
  • Мнения: 4 671
Здравейте, интересувам се от съдове с това покритие. Някоя от вас, ако ползва такива, може ли малко инфо от личен опит. Благодаря!

# 4
  • Мнения: 6 473
Аз ползвам такъв тиган на WMF. Не залепва (освен мариновани пържоли с мед или сок от нар/кленов сироп), почиства се лесно, дори и нещо да залепне.  Мия го в СМ, но май в упътването пишеше да се мие ръчно. Не бих си го причинила обаче, тежък ми е (диаметърът е 28 см) и колкото изтрае, толкова. Вече е 4-годишен, няма повреди по покритието, ползвам го редовно.
Не знам чие производство е показаният, имам опит само с този на WMF. Исках да си купя и с по-малък диаметър, но нямаше и по-малките ми са стоманени, както и два съвсем дребни - емайлирани.

# 5
  • Мнения: 7 750
Здравейте, интересувам се от съдове с това покритие. Някоя от вас, ако ползва такива, може ли малко инфо от личен опит. Благодаря!

Тефлон е покритието, а пчелните клетки служат за да не се драска толкова лесно както ако е чист тефлон.

# 6
  • Мнения: 4 671
Пише, че не е тефлон. На клип един стърже с желязна шпатула с всичка сила и няма надраскване... 🙄 Малко вълшебно ми се видя, та затова питам. Вече получих подарък тенджера с такова дъно и уок тиган (още не съм ги ползвала), но се засилих да си купя още неща, обаче се сетих и да питам преди това, та ако не струват да си остана само с подаръците и да не купувам повече.

# 7
  • Мнения: 2 515
Аз ползвам такъв тиган на WMF. Не залепва (освен мариновани пържоли с мед или сок от нар/кленов сироп), почиства се лесно, дори и нещо да залепне.  Мия го в СМ, но май в упътването пишеше да се мие ръчно. Не бих си го причинила обаче, тежък ми е (диаметърът е 28 см) и колкото изтрае, толкова. Вече е 4-годишен, няма повреди по покритието, ползвам го редовно.
Не знам чие производство е показаният, имам опит само с този на WMF. Исках да си купя и с по-малък диаметър, но нямаше и по-малките ми са стоманени, както и два съвсем дребни - емайлирани.
И аз имам това моделче, но 24 см.
Наистина, в упътването пише да не се мие в съдомиялна и за момента го спазвам. Не мога да се престраша да го пъхна в машината, че все я пускам на 70С програма и с капсулите на Феъри.

# 8
  • Мнения: 7 750
Пише, че не е тефлон. На клип един стърже с желязна шпатула с всичка сила и няма надраскване... 🙄 Малко вълшебно ми се видя, та затова питам. Вече получих подарък тенджера с такова дъно и уок тиган (още не съм ги ползвала), но се засилих да си купя още неща, обаче се сетих и да питам преди това, та ако не струват да си остана само с подаръците и да не купувам повече.
Те вече не пишат когато е тефлон, а го маскират под нещо друго. Като какво са го обявили? Иначе да, не се драска като бъркаш с шпатула, защото шпатулата опира в стоманата на килийките. Ако бръкнеш с вилица острите и върхове могат да наранят тефлона в килийките. От друга страна тази неръждама стомана го прави не толкова незалепващ отколкото ако е изцяло тефлон.

# 9
  • Мнения: 1 672
Може ли линк към такъв тиган? И аз съм си го заплюла.

# 10
  • София
  • Мнения: 10 330
Издирвайки неръждаема тенджета за мултикукър (6л) се замислих дали не трябва някакъв серт-т да изискам?
Понеже са основно от Китай... на едната беше щампована 304... но какво от това
За керамичните (съдове) също - какво трябва да имат като сертификат, като минимум?

# 11
  • Мнения: 415
А този като пита, ако има тефлон, значи не е безвреден, нали?

Аз съм в търсене на тиган, които да е лесен за употреба. Като казвам лесен, имам в предвид точно да се мие в съдомиялна и да не е тефлон. Видях в миналата тема, този които беше пуснал ръжда, не е за мен това. Нямам възможност да мия съдовете веднага след готвене и избягвам ръчното миене. Преди време си купих чугунени съдове, точно заради миенето не се разбрахме. Този, който ползвам основно сега е на WMF, но точно заради не спазване на препоръките вече е за боклука.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 173
За тигани като този има клипове в YouTube, че са по-скоро чист маркетингов трик. Също, че са си тефлонови.

https://www.youtube.com/results?search_query=hexclad

Аз не знам защо продължава да има хора, които упорито продължават да купуват тефлонови и съдове с " незалепващи " покрития на база на тефлона към момента водещи ги за  безвредни, които ще хвърлят след няколко години и тази гнус няма и да се рециклира напълно.
Има предостатъчно алтернативи на тефлона. Вярно, че съдовете тежат повече и всеки има своите специфични недостатъци, но са безвредни за семейството ви. Неръждаема стомана, въглеродна стомана, чист чугун, емайлиран чугунени, глинени, керамика, стъкло. Защо са ви глупави тефлони? Вижте клипове как се пързаля яйце в неръждаема стомана във въглеродна стомана, в чугун. Защо ви е повече от това?
Тефлоновите съдове не стават за съдомиялна - съкращавате им животът допълнително.

А запитали ли сте се за маркетингът, с който пробутват тефлона? Да пестите калоричната и  " вредна " мазнина. Затова пък яжте  канцерогенен тефлон до насита! И пак, че през годините са го разработили да е по-устойчив. Още повече, че и слънчогледовото олио не е препоръчително за прием в кулинарията при определени обстоятелства,  камо ли да се пържи в него. Да поръчвате и купувате храна, в която се пържи в мазнина (винаги от непрепоръчителните) без да бъде подменяна е още по-абсурдно и голям автогол.

Гответе си у дома. Носете си храна на работа. Приготвяйте на съпругът си! Ако детето ви не го е срам, че идиотчетата ще му се подиграват, приготвяйте му и на него!

# 13
  • София
  • Мнения: 8 655
Тия черни, незалепващи покрити са тефлон под прикритие, било то WMF или АТМ, просто друга марка патентовано покритие.

WMF без покритие има.
Незалепващ "нетефлонов" имам на АТМ, но ползвам на високосна само за палачинки. Признавам си домързяваме да ги правя на иноксов, да изпипам технологията за правенето им.
За миялна без страх иноксов. Дори нещо за загори/захване на дъното малко вода докато е топъл на котлона и всичко пада.
... или чугунен, серия ставаща за миялна, но там след като ми се спука първия тигана върху керамиката вече не смея  да го ползва - замениха ми го от магазина и стои ми за украса.

Ползвам съдове Цетер и WMF иноксови. Tрябва да погледна какъв е при детето, пак е иноксов, според свеки бил най-хубавият тиган, който била ползвала, а тя има опит с Цепер (нейните - по-голямата част ми ги даде,  обаче нямаха стандартен тиган с дълга дръжка)

Редактирам: Fissler е.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 19:12 от Desem

# 14
  • Мнения: 2 515
Прекалено мил и богу не е драг.

Да не съдим така строго за тефлона. Да, не съм му фен, но две неща у нас са с този материал — тиган и казанче на хлебопекарна.

Масово казанчетата за хлебопекарна са тефлонови и дълги години отказвах да купим машина поради тази причина.

В крайна сметка предпочитам да консумираме вкъщи хляб с висококачествени съставки, приготвен в ненарушена тефлонова форма, отколкото нещото, наречено “хляб”, което се продава в търговската мрежа.

Общи условия

Активация на акаунт