Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

 • 54 894
 • 757
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Какво трябва да се гледа, когато се избира съд за готвене
Скрит текст:
1.   Производителят трябва да е посочил технологичния процес на производство и основните характеристики на изделието – срок на годност, температурна резистентност, сертификати, материали.

2.   По-безопасни материали:
Стъкло – (напр. Simax, Pyrex)
Стъклокерамика – (напр. Pyroflam - Pyrex (но залепва и трудно се мие), Visions  - неудобството е, че лесно се чупи (изключение прави серията Vitro Ceramic Pyroflam на Pyrex, които са с гаранция от -40° до +800° С), керамични със стъклена глазура BergHOFF - почистват се лесно, вкл. и в миална машина)
Глина – (напр. Römertorf) - има особеност в подготовката за употреба на неглазираното глинено изделие
Керамика – (напр. Staub, Emile Henry (залепва, но лесно се мие)
Качествена стомана 18/10 – (напр. Silit, WMF), ако съдържа никел, то той може да предизвика алергии. В стоманените съдове не е добре да се съхранява храна.
Металокерамика – (напр. Silargan – Silit (серията Silargan не съдържа никел)

3.   Безвредни повърхности:
(могат да бъдат върху стоманена, алуминиева или многопластова основа)
Керамични – незалепващи покрития, безвредна алтернатива на тефлоновите – (напр. Elo, Cera Protect - Silit, Ceratal - Fissler и др.)
(Внимание! Керамичното покритие на Delimano не е незалепващо!)
могат да бъдат произведени с/без нано- технология (напр. с – Beka),
могат да имат ниска/висока температурна резистентност,
могат да съдържат примеси от полимери и други вещества,
могат да бъдат със слаба устойчивост и здравина (напр. GreenPan)

Емайлирани – с дебел пласт непорест емайл. Има предложения с антибактериален емайл, които са неприемливи (напр. Riess и мн. др.)
емайлиран чугун – (напр.Le Creuset, Fissler, Chantal, Le Chasseur, Heuck, BergHOFF, Lodge, Staub)
емайлирана стомана –  
въглеродна стомана с восъчно покритие – mineral B element – (напр. De Biyer)

Други повърхности:

Чугун с титан
Анодиран алуминий
Титаниево покритие –
съдържа Тефлон – (напр. Scanpan)
не съдържа Тефлон – (напр. Titanium 2000 Plus Non-stick  на SKK)

4.   Не толкова вредни, колкото неудобни съдове:
Неемайлиран чугун – тежък, лесно ръждясва, трябва да се омаслява, преминават железни йони в храната, непригоден за готвене на кисели храни – домати, и др.
Твърдо анодиран алуминий Hard-Anodized Aluminum – повърхността е обработена така, че върху алуминия е образуван свръхтвърд филм от алуминиев окис – по-твърд от неръждаемата стомана. Така алуминият се изолира от храната, за да не попадат в нея токсични съставки. Съдовете не са подходящи за ползване върху индукционни котлони и миене в съдомиални машини. При издраскване има вероятност алуминиеви йони да попаднат в храната.

На индукционни котлони се готви в съдове от феромагнитен материал. Mоже да се ползват съдове с ударно споено стоманено и алуминиево дъно impact-bonded stainless steel and aluminum base (напр. Circulon Infinite, също и Titanium 200 INDUCTION на SKK). Може да се ползват съдове със стоманена основа. При тест с магнит стоманата, която привлича магнита е годна за индукционен котлон.

5.   Съдовете не трябва да съдържат органични съединения, алуминий, мед, кадмий, олово, нано-частици.
Органични съединения
-Силикон – багрилата в некачествените силикони отделят вредни метали – зелените – хром, сините – кобалт, червените – кадмий. Некачественият силикон има полимерни пълнители (проба с огъване – не трябва да се появява белезникава линия по ръба)
-Флуоровъглеродни съединения:
   Polytetrafluorethylene PTFE – политетрафлуоретилен – тефлон - при нагряване освобождава токсични съединения, които учените свързват с редица болести, например рак, проблеми с органите – (напр. Tefal, Pensofal, Scanpan, Lumenflon, Hydrolon);
   Perfluorooctanoic acid PFOA – перфлуорооктанова киселина - синтетичен химикал, който се използва в производството на традиционни съдове за готвене с незалепващо покритие. Въпреки че PFOA не присъства в крайния тефлон, може да се формира като газ, когато покритието се подлага на висока температура и започва да се разгражда. Веществото е канцерогенно при животни, води до рак на тестисите, панкреаса, млечната и тумори на черния дроб, установени при опити с плъхове. Работниците, изложени на PFOA имат повишен риск от рак на задстомашната жлеза и мъжката полова система. Многобройни проучвания са показали, че PFOA променя репродуктивните хормони при мъжете, което води до повишени нива на естроген и тестостерон. Наличието на веществото увеличава с 25% нарушенията във функциите на щитовидната жлеза;
-Polyetherketone PEK – полиетеркетон -  ползва се в покрития  (напр. Durit – WMF)
-Пластмаси – PVC - поливинилхлорид, PS - полистирен, PC – поликарбонат и др.
Метали
-Алуминий – алуминият преминава в храната във вид на соли с органичните киселини, но и без да е в съединения алуминият е токсичен.
-Мед – при нарушение на калаения слой на калайдисаните медни съдове медта, съединена с киселините от храната образува токсични съединения.
-Кадмий – силно токсичен метал, абсолютно неприемлив за използване при направа на съдове за готвене.
-Олово – съдържа се в стъклени съдове (безоловното стъкло е скъп материал и няма как съдът да е евтин и да е от безоловно стъкло) и в някои глазури и/или багрила на керамичните и порцелановите съдове. В зависимост от вида им, оловни съединения могат да се отделят при досег с храната, както и под формата на изпарения при висока температура (над 600 градуса), която е доста над температурата при която се готви в кухнята.
Съдове, произведени с нано-технологии – не е доказано, но частици с нано- размери при високи температури биха могли да преминат в храната. Частици с подобни размери лесно преминават през кръвоносни съдове и тъкани и дори да променят структурата на ДНК.
Многопластови съдове – между пластовете на съдовете най-често се добавят вредни полимери за адхезия Titanium 2000 Plus Non-stick.

6.   Не трябва да съхраняваме сготвена храна в метални съдове, за да прекъснем възможмостта храната да взаимодейства с металните йони.

7.   Оригиналните съдове от добри марки винаги имат книжка с инструкция. Трябва да се чете инструкцията. Някои съдове след като се купят преди да започне редовната им употреба трябва да се свари оцет, други да се намасляват след първото или след всяко измиване и т.н.
How To Choose and Buy Cookware - Guide to Choosing Cookware

Cookware review

TOP 10 Stainless-Steel Cookware 2017

Дискусия за Stoneline

За керамиката

Как да направим тигана незалепващ

Ето тук може да намерите едно добро обобщение на препоръките в първата тема

 

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 23:05 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 475
Благодаря за новата тема и за отговорите! Объркващо е малко това с диаметъра и сантиметрите. Май ще е най-добре да ги видя на живо и така да избера. Може ли да ми препоръчате някой магазин в София, където има качествени тигани?

# 2
 • София
 • Мнения: 4 394
Всички размери се дават на дъното, така човек си прави сметка дали пасват на котлона му.

# 3
 • Мнения: 6 082
Ами не е вярно това!

Аз лично, също смятам, че е най-добре, да е размера на дъното, но съм купувала съд, който отговаряше на отвора на съда.
Объркването идва от това, че всеки сайт се пише квот си иска.
Най-добре се свържете със сайта и попитайте!

# 4
 • Мнения: 48
Момичета, каква е тази стомана 202? Намирам информация само за 18/10. Благодаря!

# 5
 • Варна
 • Мнения: 373
Момичета, каква е тази стомана 202? Намирам информация само за 18/10. Благодаря!

Стомана, която ръждясва, нискокачествена. Предимно в строителството се използва. Има високо съдържание на никел.  Изключена е употребата за приготвяне на храна.

# 6
 • Мнения: 48
Значи ли това, че този тиган https://berlingerhaus.bg/produkt/%d1%82%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bd- … ger-haus-bh-1333/ изобщо не става?

# 7
 • Варна
 • Мнения: 373

Ми, не става явно. Виж тук https://www.webstaurantstore.com/article/253/types-of-stainless-steel.html има добре обяснена информация за различните неръждаеми стомани, които се ползват в хранителната сфера. За тези, изработени от стомана серия 200 пише, че са подходящи за съхранение на продукти.

# 8
 • Мнения: 5 059
Здравейте момичета. Замислям се да си взема тенджера от стомана и искам да попитам дали има някакви тънкости при готвенето както при тиганите и дали храната ще залепва?
За тиганите също да питам дали може да се запържват лук и други зеленчуци. Както и кайма за мусака, спагети...
Имам такъв но не съм посмяла досега. Само пържоли и кюфтета май съм пържила на него.

# 9
 • София
 • Мнения: 207
Здравейте момичета. Замислям се да си взема тенджера от стомана и искам да попитам дали има някакви тънкости при готвенето както при тиганите и дали храната ще залепва?
За тиганите също да питам дали може да се запържват лук и други зеленчуци. Както и кайма за мусака, спагети...
Имам такъв но не съм посмяла досега. Само пържоли и кюфтета май съм пържила на него.

Привет, аз имам тиган от стомана и пържа доста неща в него - яйца, лук, гъби и т.н. С мазнина на дъното и при разбъркаване не залепва нищо, а и се чисти лесно. Но след като имаш такъв тиган - пробвай, запържи една глава лук, виж как ще се държи Simple Smile

В тенджера от стомана също съм готвила, там също нищо не ми е залепвало, още повече че се ползва за варене и при наличието на доста вода трудно нещо би залепнало. Все пак не е лошо да се бърка манджата от време на време за всеки случай.

# 10
 • plovdiv
 • Мнения: 456
Четох,четох и съвсем се обърках,затова направо ще попитам-това читаво ли е:
https://berlingerhaus.bg/produkt/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb% … r-haus-bh-1645-n/ и това:
https://berlingerhaus.bg/produkt/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb% … %80%d0%b8-%d0%b7/.Благодаря !

# 11
# 12
 • Мнения: 1 647
Момичета, този тиган от Лидл дали има PFOA и PTFE? Гледах в нета, но нещо не можах да се ориентирам.

Скрит текст:
Скрит текст:

# 13
# 14
 • Мнения: 5 059
Момичета, какво мислите за този сет - https://www.skroutz.gr/s/16736967/Carl-Schmidt-Sohn-%CE%A3%CE%B5 … CF%87-065843.html.
Загледах се и в някой комплекти на фишлер и ми изглеждат сякаш по качествени и стабилни, но дали наистина е така (и цената им е по висока де)?
Относно силаргана, дали си струва? Гледам им 30 годишната гаранция и се чудя какво точно покрива. Дали вътрешната повърхност на тиганите например няма да се повреди с времето и дали в действителност си заслужава цената за хора без алергии например?
Гледам разни съдове от лята стомана. Някой може ли да обясни за какво иде реч?

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 21:26 от geizer

Общи условия

Активация на акаунт