Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

  • 15 010
  • 362
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 6 896
Според мен разликата идва от различния начин, по който съдовете запазват и предават топлината, респ. се различава интензивността на къкрене и равномерността на температурата в цялото количество ястие (дори супа). Аз също съм забелязвала разлика - готвенето дори на течни ястия в тънкостенен съд е различно от това в дебелостенен, в смисъл - и крайния резултат.

# 46
  • Мнения: 20 826
Ох, аз не знам дали не си въобразявам, но всичко сготвено в стоманени съдове, ми има вкус на метал.

# 47
  • Мнения: 8 089
Според мен разликата идва от различния начин, по който съдовете запазват и предават топлината, респ. се различава интензивността на къкрене и равномерността на температурата в цялото количество ястие (дори супа). Аз също съм забелязвала разлика - готвенето дори на течни ястия в тънкостенен съд е различно от това в дебелостенен, в смисъл - и крайния резултат.
Когато е течност температурата се разпространява равномерно в цялата течност, дори и да има някаква разлика тя ще е нищожна от порядъка на някой и друг градус, което няма да окаже никакво влияние. Няма как течност да ври и на едно място в съда да е 100 градуса, а на друго 80. Силата на къкрене зависи от силата на котлона, а не от съда и след като къкри значи е стотина градуса. Ако усилиш котлона и започне да ври по-интензивно пак ще е стотина градуса, просто по-бързо ще се изпарява течността. Ако няма течност или е нещо гъсто като каша тогава вече нещата се променят и има значения разпределението на температурата в дъното и стените на съда. В този случай се проявяват качествата на чугуна.

# 48
  • Мнения: 6 896
Аз понеже меря с термометър за течности (не точно супа, но течност), абсолютно отговорно казвам, че температурата в цялата течност не е еднаква, нито къкри еднакво самата течност. Нямаше дори да се замисля по този въпрос, ако не бях мерила.

# 49
  • Мнения: 20 826
Аз направих едно сравнение миналата година, когато правих сладко от дюли. Няколко дози направих на вилата, на печка на дърва, и стана разкошно. След това направих една доза вкъщи, на индукционния котлон, от същите дюли, същите рецепта - ами нищо общо нямаше, не беше хубаво.

# 50
  • София
  • Мнения: 1 615
Здравейте, прекрасни, момичета,
Признавам си, отдавна не следя темата, но нужната ми информация, подредена и ясна открих на първа страница.
Благодаря!
Моля да споделите мнение, относно този термос за храна:
https://mymunche.bg/product/thermos-za-hrana/#text_block-150-458
Трябва ма за детенце, термосите от Икеа са с голяма съвместимост.

# 51
  • Мнения: 8 089
Аз понеже меря с термометър за течности (не точно супа, но течност), абсолютно отговорно казвам, че температурата в цялата течност не е еднаква, нито къкри еднакво самата течност. Нямаше дори да се замисля по този въпрос, ако не бях мерила.
Колко градуса е разликата в центъра и в краищата на чугунен съд и колко е в центъра и краищата на такъв от неръждaвейка?

П.П. Идвам от кухнята. Реших да направя експеримент, че може и аз да бъркам. 2 литра вряща вода в тенджератата измерени с лабораторен живачен термометър не показват разлика между центъра и краищата. Има някаква разлика, но се движи около половин до един градуса. Около 97-98 градуса при софийско атмосферно налягане.
Да добавя, че тенджерата е обикновена стоманена емайлирана.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 20:23 от The_Third

# 52
  • Варна
  • Мнения: 206
Не исках да ми се развалят романтичните и представи за чугуна с експерименти Simple Smile


# 53
  • Мнения: 6 896
Аз мляко съм мерила, не вода и имаше разлика от 2-3 градуса, което не ми се видя малко, а същевременно ме изненада. И захарен сироп съм мерила, но той беше по-гъст.

# 54
  • Мнения: 5 595
Здравейте, след много четене на темите назад и настоящата промоция на VMF си избрах комплект Silargan  Silit, тенджери в жълт цвят, много свежи и весели. Тази вечер направих пилешка супа и според момчетата у дома е най- вкусната, която съм правила Grinning   Досега ползвах Brabantia и Tefal.
Ще дам отзиви и след време, защото смятам, че темата е изключително полезна.
Може ли да кажеш от къде или, ако дадеш линк, още по-добре. В процес на подмяна съм на тенджери и тигани, защото старите не са подходящи за индукционен котлон. Съвсем скоро открих темата.

# 55
  • Мнения: 8 089
Аз мляко съм мерила, не вода и имаше разлика от 2-3 градуса, което не ми се видя малко, а същевременно ме изненада. И захарен сироп съм мерила, но той беше по-гъст.
Е 2-3 градуса е нищо на практика. Затова казвам, че при готвене в чугунена тенджера ще се усети разлика при готвене на неща, които имат гъст сос или нямат никакъв, при задушаване и печене. При варене е без значение каква е тенджерата защото водата е все стотина градуса. Говоря за нормални тенджери, при тези под налягане е по-висока и затова в тях нещата увират по-бързо.

# 56
  • Мнения: 2 596
Не ми е понятна причината, градуси ли са, що са, но супата има различен вкус (говорим за еднакво качество на продуктите и еднаква рецепта) при приготвяне в тенджера на WMF, от същата супа, но приготвена в обикновена емайлирана тенджера.

# 57
  • Мнения: 6 896
Еее, колега The_Third, личи си, че не приготвяш сладкиши Simple Smile,  2-3 градуса са много съществени при някои занимания, даже може да ги провалят. При по-качествен и плътен съд с равномерно затопляне и поддържане на температурата тези разлики отсъстват.
Джорджа, и аз имам същите емпирични наблюдения, макар и да е трудно да се мотивира теоретично. Изразих по-горе някои допускания - криви или прави - не знам, но наблюденията ми си остават, все пак готвя от над 40 години.

# 58
  • Мнения: 8 089
Ако темперираш шоколад са от значение, ама ако вариш супа не са.

# 59
  • Мнения: 6 896
Ако темперираш шоколад са от значение, ама ако вариш супа не са.
Прочетох те в другата тема и веднага се сетих, че тук си ме разбрал за какво най-много е важна тази малка разлика Simple Smile
Не казвам, че е точно от температурата, просто ми е правило впечатление, пак ще кажа - емпирично. С годините установих в кои съдове се получават най-добре едни и същи манджи (включително супи, те все пак не са само вода) и предпочитам тях пред други.

Общи условия

Активация на акаунт