Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

  • 14 941
  • 361
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 9
Сигурно в някоя по-голяма Била сте намерили. Аз не намерих в мол София.
Харесах си обаче алуминиев тиган за палачинки в Лидл на цена 11 лв. Трябва ли да се притеснявам за нещо или спокойно да взимам. Много евтин ми се стори.
  От Благоевград. Тук има в изобилие Simple Smile

# 31
  • Мнения: 461
Може и да е коментирано, ама на мен ми писна в един момент от тефлонови, керамични и т.н. тигани и си взех един чугунен тиган, в който правим буквално всичко. С много гладко дъно е и ако се направи хубаво патината, нищо не залепя, правил съм дори яйца на очи в него и няма проблеми.
Недостатък беше цената му - 79 евро, но наистина съм много доволен. Не го мия с никакви препарати - само с мека четка и топла вода, като периодично (на 1-2 месеца) му правя "обгаряне" във фурната на 300 градуса за по час и нещо.

На Текор, 28 инча, става за всичко и е и за индукционни котлони.

# 32
  • Мнения: 8 087
Няма нужда от периодично обгаряне. Това се прави първоначално и после само ако нещо е станало и си свалил покритието. И се прави на около 200 градуса. И надали е 28 инча.

# 33
  • Мнения: 461
Няма нужда от периодично обгаряне. Това се прави първоначално и после само ако нещо е станало и си свалил покритието. И се прави на около 200 градуса. И надали е 28 инча.

Сантиметра, сантиметра. 28 инча ми е мониторът Grinning Grinning Grinning

# 34
  • Мнения: 20 824
Исках да пиша дълго и подробно, но нещо все нямам време, та за това накратко - благодаря на Чихинци за подкрепата и насърчението, да си направя коледен подарък с една Лава, а също така и за подробните обяснения 💐
https://shop.lavabg.eu/plosk-chugunen-tigan/652-o28cm-chugunen-t … l#/38-cvyat-zelen

Който освен че е красив, е и много удобен, направо забравих всичките си неволи със стоманените тигани, и го използвам за почти всичко. Много е удобен, не е прекалено тежък, и всичко направено в него е невероятно вкусно.
Преди него ми се искаше да мина по-евтино и взех този от eMAG, който се оказа с криво дъно, за жалост късно се усетих че нещо не е както трябва и го бях използвала, но ще го командировам за чугунената печка на вилата:
https://www.emag.bg/tigan-alpen-cs-solingen-chugunen-d-26-sm-bor … 021321060_78185_1

# 35
  • Мнения: 9
За съдовете на Mauviel, аз ги видях и проучих, Да, имат алуминий, но е затворен между два слоя стомана и няма вариант, при който да достигне до храната. Най-вероятно ще си взема един или два.

Цялата колекция, която се предлага в момента в Billa е - https://mauviel-care.com/bg-bg/kolektsiia

# 36
  • Варна
  • Мнения: 206
Благодаря за линка. Така успях да добия представа за обема на касеролата и видях, че е без допълнително вътрешно покритие и е с обем, който ще ми свърши работа за по-универсално ползване. Само от снимките в сайта на Била не успях да видя каква е отвътре. Тази ми харесва.
На място в Била предната седмица видях някои извадени тигани за мостра, но не ми хареса как лъщи керамичното покритие.  Стори ми се като фин филм отгоре му. Имах вече неръждаеми с такива диаметри и не ми беше опция евентуално да ми се дублират или да се отървавам от нещо напълно функционално, некапризно и по-дълготрайно.

Ето само пример как вървят цените на марката:
медни (не стават за индукционен котлон без адаптер/преходник) - https://shop.lavabg.eu/38-medni-sadove-mauviel-1830#

стоманени - https://shop.lavabg.eu/42-stomaneni-mauviel-1830#

Сред посочените не видях от предлаганите керамични покрития, които също трябва да се пазят от метални прибори и съдомиялни подобно на тефлоновите. Керамичните покрития с времето губят от незалепващите си свойства, а драскотините, когато и ако ги получат не се заличават. Разбира се, тези би трябвало да оправдаят цената си и да са много по-издръжливи, както посочва производителят. Видях, че предлагат стоманени с покритие от типа на тефлона. Представете си да дадете 300 лв за такъв тиган и след няколко години (надявам се повече) ползване да иде на боклука или тайно да готвите в него за злата си снаха или свекърва Simple Smile
Знам от мъже, които купуват на жена си/майка си по-висок клас тефлонов тиган и след година ползване тиганът изглежда все едно са го драли кокошки.

# 37
  • Мнения: 9
Не са ли тези:

1. https://shop.lavabg.eu/m-urban3m-urban4/697-o24cm-tigan-s-nezale … -1830-404224.html

2. https://shop.lavabg.eu/m-urban3m-urban4/699-o28cm-tigan-s-nezale … -1830-404228.html

За покритието тук са дали приятна за окото информация - https://www.mauviel.bg/eclipse-mcook/

Колко е вярно, не знам, не съм ги ползвал.

Аз бих си взел по-скоро този от мед, но другия със сигурност ще се почиства по-лесно.

# 38
  • Варна
  • Мнения: 206
Тези от линковете са с тяхното разработено покритие Еклипс, което е по-различно от така нареченото керамично дори чисто визуално. Прочетох статията за Еклипс и звучи наистина добре (като съмнение имам за външният слой), но пак не виждам защо съдовете им от стомана без незалепващи покрития ще продължават да са толкова по-скъпи.
В ценообразуването на предлаганите тигани с Еклипс влизат множество разходи дори обезпечаващи самата му разработка и технология по нанасянето му, както и може би " вредни " за работниците, които иначе разходи се избягват при чистата стомана.
Може би класиката все още е по-добър варинт, ако се гледа в дългосрочност и застраховане що се отнася до домашния тиган.

# 39
  • София
  • Мнения: 1 463
Здравейте, след много четене на темите назад и настоящата промоция на VMF си избрах комплект Silargan  Silit, тенджери в жълт цвят, много свежи и весели. Тази вечер направих пилешка супа и според момчетата у дома е най- вкусната, която съм правила Grinning   Досега ползвах Brabantia и Tefal.
Ще дам отзиви и след време, защото смятам, че темата е изключително полезна.

# 40
  • Варна
  • Мнения: 206
Поздравления за покупката!
Дайте ни рецептата за конкретната пилешка супа, за да разберем дали е наистина най-вкусната и за нас! Simple Smile Ще я пробвам на чугунена тенджера да се състезаваме...

# 41
  • Мнения: 8 087
Супа в каквото и да я вариш температурата е все около стотина градуса, та няма значение каква е тенджерата. Ако е станала вкусна не е до тенджерата.

# 42
  • Мнения: 2 594
Има значение вкусът на ястието от съдa, в който се приготвя.
Определено, ястията ми станаха по-вкусни, откакто готвя в съдове на WMF.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 15:02 от Djordja

# 43
  • Мнения: 544
И аз съм на мнение, че има значение за вкуса в какво е приготвено яденето. Никой не може да ме убеди, че една и съща манджа приготвена в стоманена тенджера и в емайлирана ще има един и същи вкус.

# 44
  • Мнения: 8 087
Има значение вкусът на ястието от съдa, в който се приготвя.
Определено, ястията ми станаха по-вкусни, откакто готвя в съдове на WMF.
Само когато става дума за ястия. За течности като супи няма значение, защото няма никаква разлика при готвенето. Няма как нещо варено половин час на температура 100 градуса да се различава от същото нещо варено половин час на температура 100 градуса. Освен ако не искате да кажете, че водата в чугунена тенджера завира при различна температура от тази в неръждаема или алуминиева?

Общи условия

Активация на акаунт