Плюсове и минуси на кварталите в София - 5

• 47 512
  • 768
  •   1
Отговори
# 420
Автобус 72 Grinning Но в посока Плиска Grinning Grinning Grinning

# 421
Дон, като каза 72 и се сетих за това Simple Smile

Само да не помислиш, че е лична неприязън към 72, просто аз не мога да опиша преживяванията си в ГТ по този очарователен начин.
За мен в ГТ си е гадно, нищо че само с него се придвижвам. Това, което виждам, е хора, забили поглед в телефоните, хора, които не правят място на майки с деца, хора, които си слагат торбите на седалката и заемат едно място за багажа си и тем подобни неща. Независимо от това накъде пътува "возилото".
В интерес на истината, отстъпване на място (когато съм била с малко дете) или помощ при качване/сваляне на детска количка съм получавала предимно от мургавите ни съграждани.

Хващало ме е страх от бели боклуци - веднъж бяха младежи с голи глави, целите в татуирани свастики и тем подобни "фенски" рисунки (в 11 или 404 посока Слатина) и едни девойки тийнейджърки, които се сдърпаха в рейса (вербално, с желание за мануално) с тъмни боклуци (пак девойки) в района на Сливница и Христо Ботев. Във втория случай нямаше разлика в речника между белите и тъмните боклуци.

Така или иначе въпросът с ГТ и колите сме го обсъждали многократно - макар че никой няма да си признае, преобладаващото мнение е било, че ГТ е за бедните, дето не могат да си позволят нова или относително нова кола с някакво по-голямо Евро. С такъв контингент няма как да се очаква ведра атмосфера с интелигентни разговори за най-новата пиеса на еди кой си театър, примерно.

# 422
  • София
С такъв контингент няма как да се очаква ведра атмосфера с интелигентни разговори за най-новата пиеса на еди кой си театър, примерно.
Ама аз не искам интелектуални раздумки с непознати в ГТ. Искам само средният градскотранспортец да се къпе редовно, да не се секне високо докато пътува, да не крещи по телефона, да не пърди така, че и в колите отвън да го надушват, да не ме ръга в ребрата с раница, побрала екипировка, с която мога да изкача К2, да не чака 10 минути преди да вдигне телефона си, от който ехти някоя мазна чалгия, да не си бърка в носа и ако случайно ме настъпи, да каже едно простичко "Извинете'', а не дежурното ''Опа!". Много ли искам?

# 423
Innocent
С такъв контингент няма как да се очаква ведра атмосфера с интелигентни разговори за най-новата пиеса на еди кой си театър, примерно.
Ама аз не искам интелектуални раздумки с непознати в ГТ. Искам само средният градскотранспортец да се къпе редовно, да не се секне високо докато пътува, да не крещи по телефона, да не пърди така, че и в колите отвън да го надушват, да не ме ръга в ребрата с раница, побрала екипировка, с която мога да изкача К2, да не чака 10 минути преди да вдигне телефона си, от който ехти някоя мазна чалгия, да не си бърка в носа и ако случайно ме настъпи, да каже едно простичко "Извинете'', а не дежурното ''Опа!". Много ли искам?

За огромно съжаление 70% от сънародниците ни не се къпят всеки ден. Накратко: страшно много искаш. Mask Innocent
ПП: вчера много се возих в градски транспорт. Масово народа беше със шуби, елечета, шушляци,  боти и т.н., потънал в пот. Не им е лесно и на тях. Head Band

# 424
  • София
 Добре де, а защо в метрото е различно? Има блъсканица в пиковите часове, но така прекрасно описаните от Таис изцепки са рядкост. Най ми е странно, че неприятна телесна миризма съм усещала например при едно на 10 возения, а в автобусите е навсякъде. Преместиш се деликатно от близостта на един вонящ и налиташ задължително на друг  Sick.

# 425
Таис, за съжаление моят обширен опит с ГТ ми нашепва, че много искаш Scream
По аналогия да споделя: малко дете чака с майка си да влезе при педиатър. Коридорът към кабинетите в поликлиниката е с врата и детето се забавлява, отваряйки вратата на всеки, който иска да влезе. От 10 човека един каза "Благодаря!", няколко минаха, говорейки по телефоните си, и няколко отминаха с огромно учудване по лицето, но все пак без да кажат "Браво!" или "Благодаря!". Това в поликлиниката на Театър София, не в Ботунец. Та и в ГТ е така.
За миризмите, които се носят - направо не ми се говори.
Но пък циганка от чистота, до която седнах (поради липса на друго свободно място) сутринта на път за работа, на висок глас ме изкоментира: "Уф, егати гадния парфюм!" Знам, че парфюмите са въпрос на вкус, но все пак моят беше марков, а не Бич Може (ако си го чувала - на момина сълза лъхаше) и не съм се поливала с него.

В метрото отворените прозорци и вентилацията може да допринасят за по-ведрата атмосфера. В новите трамваи също е по-приемливо, те също са с климатик.

# 426
  • София
Добре де, а защо в метрото е различно? Има блъсканица в пиковите часове, но така прекрасно описаните от Таис изцепки са рядкост. Най ми е странно, че неприятна телесна миризма съм усещала например при едно на 10 возения, а в автобусите е навсякъде. Преместиш се деликатно от близостта на един вонящ и налиташ задължително на друг  Sick.
Да бе, различното е, че в метрото те ръгат с раниците си умни и красиви брадясали млади хора, гледащи отвисоко със затъкнати в ушите слушалки. 😆 Просто в метрото сме за бързо и за малко, та не се усеща толкова същата гмеж като по наземния транспорт. А и тъмнозелените почти липсват. 

# 427
  • София
Да бе, различното е, че в метрото те ръгат с раниците си умни и красиви брадясали млади хора, гледащи отвисоко със затъкнати в ушите слушалки.
Тук не мога да не се съглася. В рейсовете доскоро ми правеха място за детето (не че съм искала, той е почти на 10), докато в метрото споменатите от теб СА СИ ПЛАТИЛИ и хич не им пука, че дете няма къде да се хване. Те деца нямат, а като проимат - само с кола.
В метрото има климатици, освен това долу все още е по-хладно, а не се качват запотени направо отвън.
Но основното е, че в метрото гратисът е по-труден и затова маргиналите няма как да влязат.
Макар че да знаете, че мъжете на джебчийките от Петърч ги карали точно на метрото в Обеля, а те били лъскави и докарани и не им личало много.

# 428
Да бе, различното е, че в метрото те ръгат с раниците си умни и красиви брадясали млади хора, гледащи отвисоко със затъкнати в ушите слушалки. 😆 Просто в метрото сме за бързо и за малко, та не се усеща толкова същата гмеж като по наземния транспорт. А и тъмнозелените почти липсват. 
Просто миризливците обикновено са и гратисчии, а в Метрото се влиза по-трудно без билет.

# 429
За съжаление, пенсионерите (най-вече мъжете) не са гратисчии, но пък миризмите са....Пенсионерите са основен контингент на ГТ, с евтини карти са, с много свободно време...

# 430
Най-малкото в метрото на всяка спирка има полиция и видеонаблюдение. Няма как контингентът да е същия.

# 431
  • Somewhere far away
А къде има приветливи хора в ГТ, като изключим метрото?

В почти всички нормални и напреднали държави. В това число, разбира се, не влиза България!  Grinning
Аз съм в потрес не само от ГТ, но и от такситата, добре че вече не ми се налага да се возя с такси защото всеки път ми е някакво ужасно мъчение, то са псувни, то са коментари , груби просташки шумни... то целия свят му крив, това не било наред онова не било наред. ами не е наред, с такива хора как да се оправи тая държава? много ясно че няма да е наред. Негативизъм и злоба  отвсякъде. 

# 432
  • София
А къде има приветливи хора в ГТ, като изключим метрото?

В почти всички нормални и напреднали държави. В това число, разбира се, не влиза България!  Grinning
Аз съм в потрес не само от ГТ, но и от такситата, добре че вече не ми се налага да се возя с такси защото всеки път ми е някакво ужасно мъчение, то са псувни, то са коментари , груби просташки шумни... то целия свят му крив, това не било наред онова не било наред. ами не е наред, с такива хора как да се оправи тая държава? много ясно че няма да е наред. Негативизъм и злоба  отвсякъде. 

За такситата съм напълно съгласна, мъжът ми ми се чуди, но предпочитам при възможност метро пред такси. И те миришат, пушат, карат като хванати от гората, надуват ти главата с личните си проблеми и на всичкото отгоре си плащаш солено, че и бакшиш чакат. В личната ми класация за удобен превоз на първо място е личен автомобил, на второ метро, а последното си го поделят градските автобуси и трамваи и такситата.

# 433
Слава богу, че все още негативни мнения за квартала, че има още спокойствие тук 😂. Ние обаче с мъжа ми сме с кола. И на двамата работата ни е на 8 мин., никога няма задръстване и имаме осигурен паркинг. Когато ми се налага да ходя към центъра в пиков час ползвам метрото и готово. Успявам да си взема децата навреме от училище и градина. Когато бях по майчинство с големия нямах книжка и си ходех с 204 с количката до Борисовата. Винаги ми помагаха да се кача и да сляза. Но може би каквото повикало, такова се обадило. Когато помолиш някой с усмивка винаги ти се получават по-лесно нещата.

# 434
Контингента на градския, вкл. и на метрото, зависи от кварталите. Едно време ми беше кошмар градския от Красна поляна, обаче и от Студентски беше кошмар, заради препълнени автобуси. Студентите поне се къпят редовно и не влачат туби минерална вода и праз от Женския пазар през цяла София.

Извън час пик в метрото и новите автобуси си е много добре. Какво да кажа, като на едно от работните ми места имах колеги, които не употребяваха дезодорант (щото са био и еко) и ходеха дни наред с едни и същи спарени дрехи? А в кола в София се изнервям през повечето време.

Иначе в метрото са ми отстъпвали място, като видят бременна, но пък миналата седмица в трамвай 5 никой и не помисли да стане, само се блъскаха на слизане и качване.

Като цяло - по-добре квартал с добър транспорт и метро, даже да не ползваш редовно, че никога не се знае.

Общи условия

Активация на акаунт