Американски колеж - шестнадесета тема

• 45 009
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Ми май вече не е лицей към СУ Rolling Eyes
За писането - според мен всеки може да се справи, стига да има желание на училищно (дори АК да е училището) ниво. Да споделят някои с математически настроени деца, настоящи 9-12 клас, че моя е особена порода магаре "писателстващ физик" та не знам...
Според учителките им по БЕЛ от 11 и тази от 12 клас - най-добрите писмени работи четат от профил физика ("Логични, ясни и грамотни... без напъни да оригиналничат, а всъщност им се получават оригинални" 12клас от последната родителска среща) Sunglasses може да е впечатление от конкретния набор или с натрупване, не мога да знам...

# 166
Аз пак с моята физика и математика Simple Smile да попитам, че щерката хич не е по математиката и съответни никога не съм знаела какво се случва с децата, които имат по-голям интерес, отдава им се по-лесно, абе, ... влече ги. Случаят със сина ни, за когото натискам, въпреки приема в АК за НПМГ с физика или математика с немски.
АК е чудесно училище за дъщеря ми, но за малкия - който хич недолюбва езиците, а математиката му идва отвътре, все още ми е "в шише" дали занего АК ще е щастливото място (разсъждения след първоначалната еуфория).
Конкретно: какви точно клубове, елективи, курсове, ... има за деца, които имат интерес към математиката. За успехите знам, следя ги, но дали са резултат от частни уроци някъде?
Благодаря Ви!

Касий, искаш ли да срещнем синовете и да им дадем да си поговорят по темата? Той имаше същите колебания.

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 12:14 от Ezhko

# 167
Пенева,

Намирам го и на страницата на НПМГ:
"1994г. – С решение на Академичния съвет на СУ „Климент Охридски“ НПМГ е призната за Природо-математически лицей на Софийския университет."

https://npmg.org/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Повечето професори по природни науки в СУ са възпитаници на НПМГ .

Моята дъщеря колкото и да се напъваше по БЕЛ и АЕ имаше си твърдо 5, но на матурите и по БЕл,  и по АЕ сме с шестици

# 168
Пенева,

Намирам го и на страницата на НПМГ:
"1994г. – С решение на Академичния съвет на СУ „Климент Охридски“ НПМГ е призната за Природо-математически лицей на Софийския университет."

https://npmg.org/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Повечето професори по природни науки в СУ са възпитаници на НПМГ .

Моята дъщеря колкото и да се напъваше по БЕЛ и АЕ имаше си твърдо 5, но на матурите и по БЕл,  и по АЕ сме с шестици
Оф, имаше преди 2-3 години някакви драми със статута на НПМГ, та протести, та стачки... И сега има променени учебни планове за изучаване на езика и профилираните предмети, добре е да се разгледа...

rosss, момичето ти е преди "бонус" въпросите в тестовете, та ако е била в граничния % за 5 и 6... Wink Не за 12 клас де, където ДЗИ се дава за файнъл, но скалата за оценяване си е колежанска Grinning

# 169
  • София
Kassi, пред деца, които искат активно да се занимават с математика и физика в колежа, стоят следните трудности:
По математика в периода 8-10 клас часовете са малко. Това затруднява упражняване и задълбочаване в материала. Изисква се самостоятелна работа.
Домашните по всички предмети са много и постоянни. Времето, в което детето може самостоятелно да работи, не е толкова много.
По математика има електив. Някой с дтете в тези часове може да разкаже какво се прави. Клуб за 9-12 клас тази година няма. Забележки към преподаването нямам, но имаме досег само с един учител.
По физика учителите са амбициозни, има и клуб, и електив по физика. Моят тийн, за разлика от детето на Тинки, мисли, че физиката в АК е по- добре от това, което той е срещал в СМГ. Но той няма амбиции за състезания, не обича да упражнява неща за формат и скорост, просто иска да му е интересно, да разбира и прилага знанията си.

# 170
Благодаря Ви за мненията, момичета! Започвам да се ориентирм. Планирам на родителската да поговоря с катедрата, да питам и тях за бъдещите им творчески планове, че нали ще има промени в профилите от тази година и може да се окаже, че ще са надобре.
Ezhko, да ги срещнем, ама с тази втора смяна в училище и уикенд-курсовете, на които ходи за НВО, + домашните оттам, направо не виждам време поне до НВО-то. Ще си подновиш ли поканата след изпитите Wink.

# 171

rosss, момичето ти е преди "бонус" въпросите в тестовете, та ако е била в граничния % за 5 и 6... Wink Не за 12 клас де, където ДЗИ се дава за файнъл, но скалата за оценяване си е колежанска Grinning

Оф, била е и с 91,1%

# 172
  • София
Ние точно така направихме с мой съученик от гимназията (дъщеря му е една година след моя, от СМГ 5-7 клас) във времето между НВО и класиранията в ДГ: събрахме ги в едно кафене, като ги оставихме да си говорят сами (за да не ги сугестираме), и след това девойката реши (АК). 

# 173
Sharky,

А имаш ли инфо от девойката или от таткото, сега три години след избора си дали е доволна девойката. Също би било важно

# 174
  • София
Да, с таткото си говорим редовно. Имаше един "лек" момент в края на 8 клас, когато искаше да "бяга" в нашата гимназия в Пловдив (там живее и учи най-добрата ѝ приятелка...а и да не крия, нас с таткото си ни държи носталгията за там, Миленита и Петя ще ме разберат най-добре), но в 9ти клас вече беше сигурна в избора си да остане.

# 175
Благодаря Ви за мненията, момичета! Започвам да се ориентирм. Планирам на родителската да поговоря с катедрата, да питам и тях за бъдещите им творчески планове, че нали ще има промени в профилите от тази година и може да се окаже, че ще са надобре.
Ezhko, да ги срещнем, ама с тази втора смяна в училище и уикенд-курсовете, на които ходи за НВО, + домашните оттам, направо не виждам време поне до НВО-то. Ще си подновиш ли поканата след изпитите Wink.

Ще е валидна, живот и здраве, разбира се.

# 176
  • Там, където мечтите се сбъдват

Ще те помоля, ако е удобно, да споделиш после след родителската, защото и моя младеж това го вълнува - физика и математика:)
За какви промени на профилите става въпрос, след 10 клас предполагам?

# 177

Ще те помоля, ако е удобно, да споделиш после след родителската, защото и моя младеж това го вълнува - физика и математика:)
За какви промени на профилите става въпрос, след 10 клас предполагам?

Estelliana,
Едно от хубавите неща в АК е, че всеки може да пита колкото иска и да не се притеснява, че задава въпроси.

Според мен Каси отлага питанията си за РС, за да го направи "очи в очи", но при вас ще се получи препредаване.

На сайта на АК можете да намерите имейлите на всички преподаватели и ръководители катедри. Бих им написала имейл с въпроси. Питайте за среща или ако може да ви отговорят. Това е нормална практика по света, не би трябвало да ви притеснява

# 178
  • В офиса
Но той няма амбиции за състезания, не обича да упражнява неща за формат и скорост, просто иска да му е интересно, да разбира и прилага знанията си.

За протокола: моята е на противоположния край на "упражняване за формат и скорост", никога не го е правила по нищо, просто е прекалено мързелива. Но темпото на преподаване в СМГ по й пасва, щото на нея й трябва малко за да отлепи, но атеншън спана й е къс и не обича да задълбава в разни неща, да инвестира часове и дни учене. Така че щом с малко се постига повече, аз съм доволна и тя е доволна.  Никога не е имала претенции за класиране по състезания, понякога се амбицира от спортна злоба "да натрие носа на някого", но иде реч за конкретни хора, а не ей така за чест и слава.

# 179
...и не обича да задълбава в разни неща, да инвестира часове и дни учене...
Ако намериш тийнейджър който "обича да инвестира часове и дни учене", покажи ми го моля Smiling Imp
Големия ми син инвестира часове и дни в намиране на информация и в задоволяване на лична амбиция и интерес към научаване... В момента в който се появи нещо само за "научаване на форма" без "научаване на съдържание и разширяване на обхвата" (лично на него интересен) и се случва "и бегам бате" (тук цитирам малкия, който и тази мотивация няма)

Общи условия

Активация на акаунт