Американски колеж - шестнадесета тема

• 45 003
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • София
rosss, нашите колежански деца са със сходен профил и съответно сходни оценки по БЕЛ и АЕ - 5-ици и при сина ми. Но наистина те учеха там преди системата с бонус задачите и %-ите над 100, които дават на децата една идея повече възможности за повишаване на успеха (супер решение от страна на АК!).

# 181
  • София
Тази година темата на олимпиадата е една и съща за 9 и 10 клас, възможно е и миналата да е било така. Затова е съвсем нормално резултатите на 10-класниците да са по-добри от тези на 9-класниците, без да включвам тук деца, които работят самостоятелно и допълнително. На областен кръг се дават задачи, различни от тези, които се изучават и упражняват в часовете, поне по математика е така, предполагам и по физика. Въпреки това протоколите не показват различна картина на обучение по предмета - бивши съученици от класа му имат сходни, но все пак по-ниски от неговите резултати на областния кръг, въпреки че някои от тях ходят на школа по физика. Голяма част не са се и явили. 

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 19:09 от Prizma

# 182
Призма, според тебе, може ли по тези резултати да се разбере разликата в обучението по физика в АК спрямо ДУ?

# 183
...Затова е съвсем нормално резултатите на 10-класниците да са по-добри от тези на 9-класниците, без да включвам тук деца, които работят самостоятелно и допълнително.
Коментирам природните научки, върху тях имам наблюдения.
9 и 10 клас са заедно, защото езиковите гимназии в 10 клас изучават материала, който другите са взели в 9ти... Досега си пишеше "Втора състезателна група учебно съдържание 8 клас", а се явяваха 9токласници от ЕГ и АК Simple Smile Едно дете не се явява два пъти в една състезателна група, а според "учебно съдържание" Simple Smile Само най-големите и в 11 и в 12 клас се явяват все в тази група, защото профила (уж) само преговарят и затвърждават, но са взели вече цялото учебно съдържание.
В олимпиадите се включва взетото учебно съдържание основно +СИП, ЗИП е за областен и национален кръг...
Нооо излиза сега драмата с новата програма и какво ще се случва догодина - в 9ти клас уж трябва да догонят, но в 2АЕГ имат повече часове физика, ще вземат 1 и 2 част, догодина ще са заедно с другите 9токласници, химия обаче ще вземат 1ва част, а 2тора и учебника за 10 клас ще са в 10 клас... Мазало! Ама то е за всички ЕГ.

# 184
  • София
Призма, според тебе, може ли по тези резултати да се разбере разликата в обучението по физика в АК спрямо ДУ?

Мисля, че състезанията не трябва да са измерител на обучението в което и да е било училище. Обучението е свързано не само с натрупване на знания и факти /а във физиката те са тооолкова много/, но и с разиване на интереси, мислене, с изграждане на умения да се търси и борави с информация. Общински кръг - да, все пак това са задачи от изучван материал и трябва да са по силите на всички. След това областен и национален кръг изискват специфична подготовка и тя не се получава в редовните часове, нито с редовните домашни. И ако едно дете реши да учи физика задълбочено - непременно за състезания ли трябва да се подготвя? Ей ти AP Physics- 1-ва и 2-ра част, за още по-наредалите има AP Physics-C - и тя от две части, учи си, вземи си изпитите и гледай напред.

# 185
# 186
rosss, нашите колежански деца са със сходен профил и съответно сходни оценки по БЕЛ и АЕ - 5-ици и при сина ми. Но наистина те учеха там преди системата с бонус задачите и %-ите над 100, които дават на децата една идея повече възможности за повишаване на успеха (супер решение от страна на АК!).

+1

При нас само се прокрадваше, че ще има такава идея. Присетих се за следния разговор:
"Дала ни бонус въпрос! И за какво ни го дава?! Кой университет била завършила? Трябвало да се сетим, че на първия учебен ден била дошла с фанелка на това уни" Simple Smile Simple Smile

# 187
"Учениците на ПЧМГ за поредна година показаха отлични резултати от усилената си подготовка по БЕЛ и математика.  Според класирането за Американския колеж от кандидатствали 33-ма ученици на ПЧМГ, приетите са 26"
https://www.parvamatematicheska.com/news-bg-2/598-uspechi-podgot … maticka-2019.html

# 188
Личен опит: дъщеря ми е с интереси във физиката: в 9-и клас (АК) - класиране на областен кръг, нулева специална подготовка/преговор в училище, преговаря от уча.се - 20 точки от 30 на областния. 10-и клас (друго училище) - класиране на областен кръг, епизодично ходене на школа в училище - 27.5 точки от 30.
Оставяме класирането настрана, личното ми мнение е, че в новото училище преподаването е класа над това в АК. Аз харесвам една голяма част от учителите по физика в Колежа, един Илчев, който е безкрайно пълен с енергия и отдаден на работата си, да кажем, как човек да каже нещо лошо. Но от физика в АК сериозно се интересуват не повече от 5%-10%. няма как в такава среда нивото на преподаване да е класно (каквото аз имам предвид), защото ще страдат останалите 90%. А знам и за случаи на хора, намразили физиката в Колежа.
За част от имената в линка на Ежко знам, че се подготвят допълнително при други учители.
Дали нивото е "много по-добро" преценявате, за мен е "добро без изхвърляния".

"..дъщеря ми е с интереси във физиката.." <> "..нулева специална подготовка.." !?!?!?

# 189
  • София
И какво точно искате да кажете с орязаните и извадени от контекст цитати и многото въпросителни и удивителни? Thinking

# 190
  • София
"..дъщеря ми е с интереси във физиката.." <> "..нулева специална подготовка.." !?!?!?

Леле колко удивителни, колко въпросителни...  Деца със засилени интереси в някоя област, нямат нужда от допълнителна подготовка, за да се справят с общински кръг на олимпиада. Знанията, които са натрупали през годините са им достатъчни.

# 191
Искате ли да пренесем състезателно-личните прения на друго място? Изгубиха връзка с АК.

# 192
  • София
"Учениците на ПЧМГ за поредна година показаха отлични резултати от усилената си подготовка по БЕЛ и математика.  Според класирането за Американския колеж от кандидатствали 33-ма ученици на ПЧМГ, приетите са 26"
https://www.parvamatematicheska.com/news-bg-2/598-uspechi-podgot … maticka-2019.html
Моята племенница е сред тях, без подготовка за изпита в АК и със слабо есе. Simple Smile

# 193
Браво Oceans!
После да споделиш какъв е изборът й/им.

# 194
  • София
Детето иска да остане в ПЧМГ засега. Simple Smile
На отворените врати в АК са ѝ казали, че щом се интересува от МАТ мястото ѝ не е там. Simple Smile Този аргумент налива вода в нейната мелница, въпреки че братовчедка ѝ, колежанката, точно това учи.
Ще видим резултатите от НВО, но със сигурност няма да избере някоя ЕГ.

Общи условия

Активация на акаунт