Американски колеж - шестнадесета тема

• 45 021
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
За последен път - закон, наредба или друг подзаконов нормативен акт, който да предвижда "запазване на мястото" от приема в 7 клас, няма и не е имало, поне откакто приемът се извършва централизирано /от РУО/РИО/ с резултати от НВО. Съответно, официална процедура, по която да се преместват ученици в  гимназия след 8-ми клас въз основа на "запазено място" от приема след 7-ми клас - няма. Това е факт - проверим. Ето ви Наредбата от 2005:     https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135501442 Ето и новата от 2016:        https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136904663    Няма запазване на мястото, защото то отива за следващо класиране. И това, че учители от дадено училище /от които, между другото, приемът изобщо не зависи/ са казвали на децата: "ние ще си ви вземем, ако решите да се върнете" /не подлагам под съмнение, че учители от СМГ са го правили/, не променя този факт. Възможно е, при наличие на свободни бройки в училището и съответно прием за тях след 8-ми клас, някои директори, неофициално, да са приемали/приемат като предимство за кандидат, ако е бил класиран в тяхното училище след 7-ми клас /за освободените бройки условията се определят от самото училище/. Но това не е официална процедура, а още по-малко такава по закон. И не е по "запазено място" от приема в 7-ми клас.

Санака,
Каквато и да е процедурата, явно си е действаща и едва ли е приумица на учителите. Все пак има случаи от 2011 до 2018г. А как е наречена, слабо ме интересува, щом е действаща.
Предпочитам принципа да намеря как се разрешава проблема, а не да извадя от 100 кладенеца вода, как може една работа да не бъде свършена

И какво правим, ако след скандала в СМГ (наскоро имаше такъв) от следващата година и СМГ не приемат деца от другаде, те свободни бройки никога нямат при този наплив, а и в момента родителите са недоволни от свръх приема, даже на Тинкърбел й се бяха нахвърили по този повод. И тогава, ако сме заблудили някого с такова твърдение в анонимния форум и той е повярвал, какво ще стане с него и детето му, и кой носи отговорност за последиците?
Ако няма законово основание, всеки такъв прием е прецедент по усмотрение на РУО или директора, и не може да е основание за изискване на спазването му и в други случаи. Тоест, нищо не гарантира на следващите желаещи за прехвърляне.  

# 286
  • София
Законово основание няма, но практиката продължава.

# 287
Вземат пари??????
Има си по n facebook групи, знае се кой пише домашното и после го снима, останалите преписват. Който иска, но не съм видяла да се дърпат много. Трябва детето да има стабилни принципи, че не преписва, за да не се изкуши. Това вкъщи не беше от проблемните неща за АК, защото моята рядко даваше, предвид, че пишеше домашните в последния момент, и никога не преписваше. Последно изключиха ли messenger на хром буците?
Факт обаче е, че АК позволява това да се случва, защото и файнъли, и контролни се препредават във фейсбук групи и подобни.
Също така друг проблем са закъсненията на учители и ученици за часове и това не прави впечатление никому.
А ръководството на колежа информирано ли е за тези нередности? Прави ли се нещо по въпроса? Един от плюсовете на колежа беше нулевата толерантност към преписване.

Закъсненията на ученици не са рядкост никъде, но би трябвало да има механизъм, който да ги контролира. Закъснението на учители е вече съвсем друго нещо.

# 288
  • София
Информиране може да има само на база доказателства. Някой от нас да има такива, или само сме дочули?

# 289
Каквото ще да пише към момента в портала,  Пенева, с лични данни или без.. Решение на самия човек си остава какво и дали да сподели. И никоя заформила се в дадена тема традиция не може да промени това. Тогава по тази логика  подканете и тези,  за които АК е първи избор и гарантирано не са тролове,  също да качат резултатите на децата си в името на традицията. Дали обаче масово ще го направят, понеже Ежко е рекъл.. Едва ли. За това ставаше дума.
Категорично подкрепям, да споделя всеки колкото иска!
Учудването ми остава, обаче Hands V

# 290
  • София
Според форума или според теб?

# 291
  • София
Колежът не е самоцел, а средство, стъпало за следващия етап. “Плачевно” е цялото образование, зависещо от МОН, но и в сравнение с нещо друго, неплачевно. Следователно въпросът е кое не е плачевно?

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 16:16 от Sharky*

# 292
  • София
Но и СМГ има недостатъци и най-голямият от тях е че ако детето ще учи след това в чужбина, подготовката на АК е по-добра..

С какво подготовката на АК за следване в чужбина е по-добра от тази в СМГ? По последна информация:

"Но пък нашите ученици наистина отиват в най-добрите западни университети. Само за Оксфорд и Кеймбридж тази година имаме 38 кандидати, от които повечето бяха одобрени.   Освен във Великобритания, много отиват в добри университети в Швейцария, Франция и Русия. Те не робуват на стереотипа задължително за се учи в Англия. Отиват там, където е най-добрата програма за тях. За съжаление, наистина над 60 на сто отиват в чужбина. "

С оглед на това, че има две немски паралелки, предполагам, че част от учениците отиват да учат в Германия.

https://www.standartnews.com/mneniya-komentar/30-na-sto-ot-medal … detsa-378119.html

# 293
Няма система, която да забрани или ограничини преписванията. Децата винаги ще намерят начини. Дори самият Ежко не отрече този факт.
Идеална система няма. Но има система, която максимално затруднява преписванията и ги прави до голяма степен безсмислени. Въпрос на баланс, който в АК, според мен, са постигнали.

# 294
  • софия
Колвжът не е самоцел, а средство, стъпало за следващия етап. “Плачевно” е цялото образование, зависещо от МОН, но и в сравнение с нещо друго, неплачевно. Следователно въпросът е кое не е плачевно?

Да, трудно е да каже кой е правилния избор, защото за всеки отговорът е различен и субективен. Лошото е , че виждам много минуси на АК и това ме разколебава сериозно...
Може ли да разкажете за минусите?

# 295
  • София
Има много фирми, които предлагат помощ за писане  на есета за кандидатстване. Това не върши ли работа?

Ако колежът откаже едно дете от математика, физика или химия заради плачевно обучение, каква е ползата да се пишат добре есета за кандидатстване?

# 296
  • София
И на първото интервю лъсва дали си е писал сам есето...

# 297
Аз продължавам да се чудя, при толкова негативно мнение на родител за АК , защо изобщо детето се е явило на приемен изпит Rolling Eyes
Мнението се оформи в последните месеци, и най-вече след изпита. Грешката, разбира се, е моя, защото беше редно да се информирам предварително. А детето се яви "за да се пробва", както и много други го правят, без реално да имат намерение да се запишат...
...пък то взе, че влезе и сега иска да остане? А от Вас да плащате?

Многоточие....,
Ако мога пак да попитам, на базата на какви конкретни факти, наблюдения и критерии в последните месеци Ви се е оформило мнението? В постовете Ви е пълно с емоции (негативни), а извинете, но не намирам обосновани разсъждения.
Прощавайте, но за нов (относно АК) родител задавате твърде малко въпроси. А нямате натрупан опит, който с основание да искате да споделите с другите. Какво точно целите да постигнете с участието си в темата? И какво печелите за себе си от подчертаването само на негативните моменти в темата?

И на първото интервю лъсва дали си е писал сам есето...
Предполагам, че това е начина на Призма да реагира на определен тип твърдения.

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 16:15 от Ezhko

# 298
  • София
Май ще излезе, че има голяма разлика във въприемането на Колежа в зависимост от пола на колежанчето. Моят, а синовете на Ежко, са дебелокожи, и тези предмети, които не са им страст, си ги учат (като за седна или ниска шестица) и не мрънкат, че са били отказани от тях, ако учителят не им е суперувлекателен. Момичетата обаче приемат всичко като драма...

# 299
  • София
Аз разбрах. И пак има “женски” елемент - перфекционизъм...

Общи условия

Активация на акаунт