Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 8

• 46 172
  • 804
  •   1
Отговори
# 90
В наредбата го пише само че пише и че за класиране са необходими оригинали и в училищата ги искат защото ги е страх при проверка да не им направят проблем. И аз спорих в първото училище, но няма смисъл, а и в общината дават по няколко оригинала стига да си ги поискаш.

# 91
  • бургас/софия
Ще може ли някой да ме светне дали трябва първоначално да подам в резервното училище или в случай, че не ни приемат на 1во класиране на желаното училище мога да подам за 2ро класиране в другото училище?

# 92
Да трябва, ако не участвате в първото класиране няма как да участвате във второ.

# 93
  • София
Да трябва, ако не участвате в първото класиране няма как да участвате във второ.
И това къде го пише? Защото няма никъде записано такова условие в наредбата. То излиза, че ако по някаква причина подам само на едно място на първо класиране и не приемат детето, не мога на второ да си избера и други училища. Малко като тълкуването на някои училища по отношение на граничните райони, като например 20 ОУ.

# 94
Момичета, здравейте, нещо не мога да разбера. Кандидатствам в две училища, в първото по първа група, във второто по четвърта група. Какъв документ трябва да взема от общината за настоящ или постоянен адрес. Благодаря ви предварително

# 95
Ето я точката от Наредбата, в която ясно пише, че комисията има право да изисква КОПИЯ от документите:

5.4. (нова - Решение № 129 по Протокол № 72 от 14.03.2019 г.) Училищната комисия има право да изисква копия на документи по т. 8 от Раздел III. КРИТЕРИИ.

# 96
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, имам следното питане:
Детето попада в 1ва група в училището, в което кандидатстваме. Съществува вариант децата в 1ва група да са повече от обявените места (тази година паралелките са по-малко).
Допълнителният критерий: 8.12. Дете с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, граничен на прилежащия район на училището., дава ли и допълнителни точки за група 8.1 ПЪРВА ГРУПА ?
Заявленията се подават онлайн и се чудя, дали да я чекна и тази точка.

# 97
Здравейте,

Възникна ми един въпрос, в училището не успяха да ми дадат категоричен отговор... може пък тук някой да знае.

Искам да извадя заветото Удостоверение за промени на настоящ адрес по електронен път. Има такава услуга в https://usl.sofia.bg, разполагам с електронен подпис, но...
В училището не могат да ми отговорят приемат ли удостоверения подписани с електронен подпис. По принцип би следвало да приемат, но нямало изрично указание от СО.
Някой има ли информация?
[/quote

Да, би трябвало да го приемат, тъй като електронният подпис е регламентиран като напълно законов. Погледни, ако искаш тук:
https://www.evrotrust.com/landing/bg/faq

# 98
  • София
Детето попада в 1ва група в училището, в което кандидатстваме. Съществува вариант децата в 1ва група да са повече от обявените места (тази година паралелките са по-малко).
Допълнителният критерий: 8.12. Дете с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, граничен на прилежащия район на училището., дава ли и допълнителни точки за група 8.1 ПЪРВА ГРУПА ?
Е, как така хем адресът на детето е в района, хем е граничен на него. Или става въпрос за прием в училището на по-голямото дете?
Така или иначе си пише, че "/Прилага се след изчерпване на възможностите
за прием на ученици от първа, втора и трета
група от водещия критерий/, което значи, че не дава точки за тези групи.

# 99

Явно доста питания е имало към РУО. Joy Това пуснаха и те преди малко.

Изх. № РУО1-10437/16.04.2019 г.
ДО
ДИРЕКТОРИТЕ
НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Обръщам внимание, че в изпълнение на чл. 12 от Закона за предучилищното и училищното образование всеки гражданин упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности в детска градина или училище по негов избор, като за малолетните изборът се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители.
С оглед гореизложеното, в изпълнение на т. 5.4. от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, при подаване на заявления за кандидатстване в първи клас училищната комисия има право да изисква копия на документи по т. 8 от Раздел III. Критерии. Във връзка с възможността за кандидатстване в повече от едно училище от родителите не се изискват оригинали на необходимите документи.

Източник - РУО - София-град

# 100
  • София
Това категорично не е вярно,. но на второ класираме приемат много малко деца.

nuance, ако има вероятност да не приемат в исканото от теб училище, моя съвет е да кандидатстваш отсега в резервното, за да може поне там да го приемат на 1во класиране, запиши го, за да ти е сигурно мястото там, пък си подай документи за следващите класирания в титулярното училище. Ако отидеш в резервното чак на второ класиране, рискуваш и там да не го приемат.

Момичета, здравейте, нещо не мога да разбера. Кандидатствам в две училища, в първото по първа група, във второто по четвърта група. Какъв документ трябва да взема от общината за настоящ или постоянен адрес. Благодаря ви предварително

За пореден път Simple Smile - за първа група трябва да извадите удостоверение за промени в постоянен/настоящ адрес на детето, който е по-благоприятен за приема му, в случай, че съвпадат е наш все тая за кой ще вадите. За 4та група вадите според наредбата Удостоверение за настоящ адрес.

Не я чеквай, адреса ви попада в прилежащия район на училището, в което сте в първа група, в граничен може да бъде за училище, в което сте 4та група.

# 101
  • София
Здравейте,
имам въпрос към тези, които вече са извадили съответните удостоверения от Общината.
Детето попада в 4 група, но ще ползваме предимство за брат/сестра, съответно ще вадя Удостоверение за настоящ адрес и Удостоверение за семейно положение, обаче не мога да се ориентирам къде в бланките се вписва името на родителя и къде на детето /или само на родителя, или само на детето?/. Вадила съм за детска градина същите документи, но не мога да си спомня как съм ги попълвала. Вие по какъв начин ги попълнихте?

# 102
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте,
имам въпрос към тези, които вече са извадили съответните удостоверения от Общината.
Детето попада в 4 група, но ще ползваме предимство за брат/сестра, съответно ще вадя Удостоверение за настоящ адрес и Удостоверение за семейно положение, обаче не мога да се ориентирам къде в бланките се вписва името на родителя и къде на детето /или само на родителя, или само на детето?/. Вадила съм за детска градина същите документи, но не мога да си спомня как съм ги попълвала. Вие по какъв начин ги попълнихте?

Днес извадих документите: в общината, служителката ви дава готова бланка, където се попълват вашите имена и тези на детето. Отдолу има възможност да чекнете какви документи желаете да ви бъдат извадени.
Достатъчно ясно е направена бланката.

Благодаря на bubcheto15 за отговорът на моя въпрос!

# 103
  • София
Благодаря.

# 104
Служителите в общината са наясно за какво са Ви бланките, така че не се притеснявайте. Естествено може да упоменете и устно, че едната се вади на детето (за адрес), а другата за Вас (за семейно положение).

Общи условия

Активация на акаунт