Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 381
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
Триглицериди,  пикочна к-на,  холестерол ще са завишени в процеса на горене на мазнини от тяло.  Така съм чела някъде.
Триглициридите ми падат, около 0,9 бяха последно, холестеролът ми е под 4 (горе-долу така е бил и преди две години), пикочната ми е ок- но преди не съм я изследвала и нямам база за сравнение. А имам много за сваляне- но може би защото не свалям чак толкова бързо няма завишаване на тези показатели...
Мама Галя, струва ми се невъзможно на мен, това значи да изпиеш три литра за няколко минути.....

# 556
  • Paris, France
мама Галя, в 100мл гореща вода ми я разтвориха, че ако е студена не се разтваря, доляхме 100мл студена и я изпих и после доляхме още 100 да обере хубаво глюкозата и я изпих. Налях студена вода в чашата и седнах. Ендокриноложката ми каза да пия вода когато ми се пие, но бавно, а не да се наливам. Не може да изгълташ 500мл наведнъж, защото това насилва клапата на стомаха да се отвори и всичко се хвърля изведнъж надолу, по храносмилателната система. 300-350мл е ОК.

# 557
  • София
Не разбирам защо не трябва да пуши и как влияе това на резултатите - негатив или позитив? Аз не пуших, разбира се, понеже бях чел така, но мои колеги ми казаха, че са го правили и са си пушили, при ендокринолог, в частни лаборатории, никакви проблеми нямало... А де...

# 558
Сега попаднах на една статия от 2011 година според която обременяването се е правило със 100 мл глюкоза, а не със 75. Тогава за нормални стойности на гладно горната граница е била 6,6. Странно защо са се променили нещата през годините. А за цигарите се смята, че вдигат КЗ.

# 559
  • Paris, France
Пушенето влияе много негативно на инсулиновата чувствителност. Има хиляди проучвания доказващи връзка преддиабет - тютюнопушене

https://www.hindawi.com/journals/jdr/2017/6074760/

Правила съм ОГТТ няколко пъти преди 2011г и винаги е било със 75г глюкоза изключая натоварването в края на бременността, което беше с 50 или 100 грама глюкоза. Стандартното натоварване с референтни стойности от първия пост е със 75гр глюкоза. Тестовете с 50 и 100 са модифицирани и имат други референтни стойности.

# 560
С колкото и глюкоза да се прави, нормите за резултатите са спрямо това количество. Въпросът е че е известно с колко глюкоза се въздейства и се очаква резултат в определени граници спрямо това. Имаше някой в темата писа и за натоварване с друго количество, дали не беше Невена, не помня вече.
Колкото по-малко странични фактори има, които да повлияят, толкова по-достоверен ще е резултатът. И един да ми каже само че пушенето се отразява, бих се въздържала докато приключи изследването. Два часа са пък, няма да приритам.

Мда, докато пиша и Невена е написала горе-долу същото.

# 561
Eдно интересно филмче гледах снощи - "Зърнени убийци", но заглавието е малко отвлечено,  не зърното е акцентът на филмчето,  а мазнините и НВ-ВМХ. Човекът  на 3000kcal стопи мазнини за месец,  с много лек спорт.  А преди да започне режима е бил на 2000 + малко kcal. В края на месеца холестеролът му излезе висок,  но му направиха доп.  изследвания за големината на частиците на холестерола и се оказаха от големите, пухкави молекули. С бг субтитри е,  ако имате време ви го препоръчвам, особено на тези, които се страхуват от месото и мазнините.

http://www.dokumentalni.com/archives/9854

# 562
Мерси, Лулу! Преди малко четох статия в която пишеше, че намаляването на вгх омазнява черния дроб.... Grinning

# 563
  • София
Мерси, Лулу! Преди малко четох статия в която пишеше, че намаляването на вгх омазнява черния дроб.... Grinning
Toва не е вярно, нали?  Shocked Shocked

# 564
  • София
Това вярно ли е?! Аз съм ги намалила много.

# 565
Не мисля, че е вярно.

# 566
  • София
Не е вярно, точно обратното е.

# 567
  • София
Бе и аз така си помислих, ама реших да питам.
Много, много, пак си хапвам въглехидрати все пак. Вчера с детето ядохме козунак Simple Smile

# 568
В последно време на три места вече срещам историята за Ансел Кейс, на чиито изследвания се базира тезата за вредата на мазнините и ролята им за сърдечно-съдовите и други заболявания, бележещи неимоверен ръст през последните десетилетия. Един от източниците  май беше точно документалния филм, за който е даден линк по-нагоре, другият е една от лекциите на д-р Пелов, третият книгата "Пшеницата - маскираният убиец". И на трите места се твърди, че резултатите от изследването му са манипулирани и обслужват нечии интереси.

Аз не вярвам обаче, че десетки или стотици хиляди лекари по цял свят участват в някаква конспирация и никой чак толкова не се е светнал, че мазнините не са това, което се твърди че са. Защото според мен наистина са вредни когато се комбинират с въглехидрати. Както и Невена писа по-напред в темата. Тези двете неща, (които на практика имат една и съща функция - гориво, за разлика от третия макронутриент - белтъчините, които са с друга функция), просто не бива да се съчетават. Но чисто и просто на никой не му минава през ума да каже на хората яжте мазнини, но не яжте въглехидрати. Шокиращо е някак, масово хората са убедени, че без преобладаващ дял въглехидрати в храненето (хляб, ориз, картофи и пр) едва ли не ще умрат. Макар и от доста време да се опитват да пробиват подобни модели на хранене, например най-старият, който помня, беше Разделното, после Дюкан, с 90-дневната не съм запозната с детайли, но и там май има такъв елемент, сега НВ ВМХ, кето и т.н.

Така че за мен са прави и едните и другите. Мазнините в съчетание с въглехидрати могат и никак да не са добри. Докато има начини и да бъдат добри с правилно подбиране и съчетание на храната.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 20:44 от Бледолилава

# 569
Обаче и в зеленчуците има В.
А нали ям с всяко ядене салата. И Невена го препоръчва.
Или защото са бавни В, не влияят?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт