Захранване - въпроси и отговори - тема 5

• 37 247
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Какви количества храна си мислиш, че може да побере коремчето на едно 4 месечно бебе?

Като цяло едно 4 месечно бебе се кърми НА ПОИСКВАНЕ, т.е. всяка лъжичка каша е за сметка на кърмата.

Е за толкова малко бебе определено кашата не е по-полезна от кърмата, дори е ненужна.

Ясно е, че си захранвала по тези old school схеми.

# 586
  • София
Моята педиатърка ме кара да захранвам на 4 м (вече не помня с какво). Каза си репертуара, аз кимах одобрително. На следващата консултация й казах, че всичко хапва малката. Тя беше много доволна, даде ми следващата схема. И така нататък.
Реално детето е захранено на 6 навършени. Ядеше по ЗВБ и пюрета ядеше, колкото от любопитство какво хапват другите. Количествата също са били скромни, да не кажа символични, но наваксваше стабилно със сучене. Докато е била на кърма не съм й броила хапките.
Много бързо мина на нашата кухня, защото готвя без да запържвам и да слагам бульони, измислени подправки и т.н.
Ядеше с апетит, макар и малко, и не съм тикала лъжица в гърлото.

# 587
  • Canada
Какви количества си мисля, че може да побере коремчето на 4 месечно бебе... Боже! Понеже ми е второ бебе, съм наясно какво и колко. Яде на поискване. И след кашата иска да суче. Тоест си запази мнението за себе си, понеже няма нищо общо с действителността. Ми да, какво ли разбира младия ни педиатър и аз се чудя. Да взема да го просветля за бг-мамата и прочутите специалистки по хранене, които твърдят, че кашата не била полезна. Ще ти поиска дипломата най-малкото. Laughing

Не знам дали си наясно - писането с главни букви се приема за викане.

Лично аз нямам навика да лъжа докторите. Ако не съм съгласна с нещо им го казвам и намираме подходящо решение. Реално погледнато никой никого не може да задължи.

# 588
Едно 4 месечно се нуждае от кърма, не от каша.

Всяка лъжичка каша означава по-малко кърма за бебето.
Дори и да суче след кашата, лъжичките каша са заменили глътки кърма.

Младият ти педиатър да се запознае с препоръките на СЗО примерно най-еле
ментарно.

Ексклузивното кърмене до 6 месечна възраст не е моя измислица.

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 19:30 от Mn.nikol

# 589
  • Canada
Да бе, нали ти казах, че ще му кажа за теб. Ексклузивното кърмене е желателно, не задължително.

# 590
Моето бебе на 4 месеца и половина е на АМ, а не на кърма. Освен да се застрелям, защото не е "ексклузивно кърмено". Grinning И между другото от 2 седмици е на зеленчуково пюре по препоръка на младата ни (компетентна) педиатърка и по мое желание. Според мен всичко е много индивидуално, а не по стандарт.

# 591
  • София
Лично аз нямам навика да лъжа докторите. Ако не съм съгласна с нещо им го казвам и намираме подходящо решение. Реално погледнато никой никого не може да задължи.
Аз лекар не лъжа за болест, лекарства, кога какво съм дала и колко.
Но за захранване и кърмене лъжа здраво. Че ако слушах педиатрите, сигурно нямаше да кърмя и месец.

# 592
Да бе, нали ти казах, че ще му кажа за теб. Ексклузивното кърмене е желателно, не задължително.

Аз нали казах препоръки....Кажи му за СЗО не за мен, даже на кутиите на кашите ги пише тези неща.

Ако едно дете не може да стои седнало за какви пюрета и каши говорим, нали това е и един от признаците за готовност за захранване..

В общия случай на тази възраст бебето няма зъби, не може да седи седнало, не е изчезнал рефлекса за избутване на храната с език...

Който не кърми дава АМ, не се гърми, а следи за готовност на детето.

# 593
Здравейте!
Към майките, които стерилизират храна - банан може ли да се добави към други плодове преди да се затворят бурканите?
Малко количество картоф може ли да се добави към зеленчукови пюрета? Защото бях чела, че си променят вкуса и не е подходящо.

Благодаря предварително!

# 594
Не Евита,препоръката е захранване да започне около 6ти месец, като се следи за признаци за готовност. Може да я прочетете в сайта на СЗО.

Точно както Никол отбеляза. Дали някой намира стила й на писане за груб или не, не променя факта, че се включи с полезна и точна информация.

П.С. И да, кърмата не случайно се нарича течно злато,като кърмеща майка може да се информирате защо я наричат така и защо препоръката на СЗО е за изключително кърмене до 6ти месец и кърмене на поискване след това поне до 2рата годинка.

# 595
Вие ако искате и до 3-ти клас ги кърмете вашите деца. Аз не разбирам защо всички толкова вярвате в препоръките на СЗО, а не в лекарите си. И не се огледате, че около вас никой не е умрял защото е бил захранен на 4-ри месеца или не е кърмен до 2 години.

# 596
Ей така със страници безсмислени спорове. Някои хора явно имат много свободно време и недостатъчно социални контакти Simple Smile
Отиде ми въпроса на кино от вас!

Та, стерилизират ли се банан и картоф (в комбинация с други плодове/зеленчуци)?

Ще съм благодарна на отговор.

# 597
  • Canada
Здравейте!
Към майките, които стерилизират храна - банан може ли да се добави към други плодове преди да се затворят бурканите?
Малко количество картоф може ли да се добави към зеленчукови пюрета? Защото бях чела, че си променят вкуса и не е подходящо.

Благодаря предварително!

За бананчето, предполагам че може, но не виждам смисъл, тъй като е по-лесно да го намачкаш пресен и да го смесиш с пюрето.

Картоф може да се добавя към зеленчукови пюрета. Не е препоръчително да се замразаява, за стерилизиране е ок.

# 598
Да, никой не е умрял, че е захранен на 4 месеца. Просто храносмилателната система на бебетата не е доразвита и едно ранно натоварване винаги има последствия, както и прекалено късното захранване. Затова се следят признаците на готовност при бебетата.
Какъв е смисъла да даваш сок от ябълка на 3 месечно бебе и да го тъпчеш с капки за колики, например? За мен лично няма смисъл.

# 599
Дъщеря ми беше на 5 месеца когато ѝ предложих първото пюре. В началото не знаеше как да го преглътне - избутваше го с език. Ще кажете - ами не е било готово детето. Да, ама на третия път се научи. И ѝ се ослади. Според мен съвременноте майки твърде много се "водят по бебето". Накрая от много водене няма да казвам какъв е крайния резултат - сетете се сами. Бебетата не са толкова крехки и когато във вас има желание да ги научите те попиват и се учат много лесно. Ама нейсе

Общи условия

Активация на акаунт